Beste vervangers voor runderbouillon

Beste vervangers voor runderbouillon
Vloeibare aminozuren

Michelle Lee Fotografie / Getty Images


 • Runderbouillon 101
 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Beste vervangers

Gebruikt om soepen, stoofschotels en sauzen te maken, is runderbouillon een hoofdbestanddeel in de keuken. De rijke bouillon voegt een aangename hartige smaak toe aan uw gerechten, waardoor een nieuwe smaaklaag ontstaat die de smaak van de andere ingrediënten verbetert.

Maar wat doe je als je midden in het avondeten zit voordat je je realiseert dat je helemaal weg bent. Afhalen bestellen? Het is niet nodig om uw dinerplannen te schrappen als u geen runderbouillon kunt gebruiken. Je hebt veel geschikte opties die een goede vervanger zijn voor de hartige bouillon.

Runderbouillon 101

Runderbouillon is de smaakvolle vloeistof die achterblijft na het twee of meer uur sudderen van stukken rundvlees met een mix van groenten en kruiden. Het wordt gebruikt als basis voor soepen en stoofschotels, evenals een smaakstof voor vullingen en sauzen. Runderbouillon is ook een goede vloeibare basis bij het maken van granen zoals rijst, gerst en gierst.

Interessant is dat runderbouillon en runderbouillon niet hetzelfde zijn. Runderbouillon, ook bekend als bottenbouillon, wordt gemaakt door runderbotten te sudderen met uien, selderij en wortels – bekend als Mirepoix—gedurende 2 tot 6 uur.

Bij het koken van botten om runderbouillon te maken, sijpelt een deel van het collageen en merg van de botten in de vloeistof. Meestal heeft runderbouillon geen toegevoegde smaakmakers, maar creëert een intensere smaak dan runderbouillon.

Bottenbouillon is onlangs populair geworden en vanwege een aantal potentiële gezondheidsvoordelen. Veel van de claims rond bottenbouillon hebben te maken met de eigenschappen die worden aangetroffen in bottenbouillon. Sommige onderzoeken geven bijvoorbeeld aan dat de glucosamine en chondroïtine in bottenbouillon kunnen helpen gewrichtspijn te verminderen en de symptomen van artrose te verminderen.

Ondertussen is collageen, dat ook wordt aangetroffen in bottenbouillon, een structureel eiwit dat je lichaam gebruikt om botten, ligamenten en huid te maken. Sommige onderzoeken geven echter aan dat het eten van voedingsmiddelen met collageen mogelijk niet veel effect heeft op het eigen vermogen van uw lichaam om collageen aan te maken. Bottenbouillon is misschien ook geen goede bron van de aminozuren die je lichaam gebruikt om collageen aan te maken. Meer onderzoek is nodig om de voordelen van bottenbouillon te bepalen.

Runderbouillon Voedingswaarden

Runderbouillon bevat weinig calorieën, maar veel natrium. Voedingsinformatie voor 1 kop (240 gram) runderbouillon is afkomstig van de USDA.

 • Calorieën: 17
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 893mg
 • Koolhydraten: 0,09 g
 • Vezel: 0
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 2,7 g

Om uw risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk te verlagen, raden de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen aan dat u de natriuminname beperkt tot niet meer dan 2.300 milligram per dag. Een kopje runderbouillon levert bijna 40% van de dagelijkse limiet. Dezelfde portie van een natriumarme versie van runderbouillon heeft 540 milligram.

Houd bij het gebruik van kant-en-klare bouillon rekening met het natriumgehalte in het item. Je kunt het verdunnen met water of aanpassingen aanbrengen in je recept om te proberen het natrium te beperken, zoals het weglaten van het toegevoegde zout (of het halveren van de hoeveelheid).

Waarom een vervanger gebruiken

Er zijn veel redenen waarom u misschien op zoek bent naar een rundvleesbouillonvervanger. Misschien ben je helemaal weg en zit je midden in het avondeten. Of misschien kunt u geen runderbouillon vinden in uw plaatselijke supermarkt.

U kunt ook op zoek zijn naar een rundvleesbouillonvervanger als u een allergie voor vlees heeft. Hoewel het geen veel voorkomende voedselallergie is, ontwikkelen steeds meer mensen vleesallergieën, volgens het American College of Allergy, Asthma, & Immunology.

Net als elke andere voedselallergie, als je allergisch bent voor rundvlees, moet je alle voedingsmiddelen vermijden die het bevatten, inclusief runderbouillon. U kunt ook op zoek zijn naar een vervanger voor runderbouillon als u een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, of een natriumarm dieet.

Beste rundvleesbouillonvervangers

Wat de reden ook is, je hebt veel opties als je een vervanger voor runderbouillon in een recept nodig hebt. Van kippenbouillon tot vloeibare aminozuren, je hebt veel opties om het hartige ingrediënt te vervangen. Hier zijn enkele mogelijke alternatieven.

Kippenbouillon

Net als runderbouillon is kippenbouillon een nietje in de keuken en is het een goede vervanger als je allemaal uit de vlezige bouillon bent. Deze hartige, zoute vloeistof heeft een mildere smaak dan runderbouillon, maar is een goede één-op-één vervanging. Kippenbouillon heeft ook een vergelijkbaar voedingsprofiel als runderbouillon, laag in calorieën en hoog in natrium.

Groentebouillon

Als je een vegetarisch dieet volgt of gewoon minder vlees wilt eten, is plantaardige bouillon ook een goede vervanger voor runderbouillon. Groentebouillon biedt echter mogelijk niet dezelfde hartige smaak als rundvlees- of kippenbouillon. Het toevoegen van andere hartige ingrediënten aan uw recepten, zoals tamarisaus of sojasaus, kan helpen het smaakprofiel zonder het vlees af te ronden.

Bier

Bier is een veel voorkomend ingrediënt in stoofschotels, soepen en sauzen. Het heeft een hartige, rijke, nootachtige smaak die diepte en kleur toevoegt aan deze gerechten en een goede één-op-één vervanger is voor runderbouillon. Hoewel de alcohol verdampt tijdens het kookproces, werkt alcoholvrij bier ook als een rundvleesbouillonvervanger. Bier is hoger in calorieën en koolhydraten, maar lager in natrium dan runderbouillon.

Vloeibare aminozuren

Gemaakt door de aminozuren in soja te concentreren, vloeibare aminozuren is een veganistische hartige vloeistof die een goede vervanger is voor runderbouillon. Het heeft een smaak en textuur vergelijkbaar met sojasaus. Bij gebruik als vervanging voor runderbouillon, meng dan 1/2 van de hoeveelheid vloeibare aminozuren met water of een andere bouillon. Meng bijvoorbeeld in plaats van 1 kopje runderbouillon 1/2 kopje vloeibare aminozuren met 1/2 kopje water.

Zelfgemaakte runderbouillon

Natuurlijk kun je altijd je eigen runderbouillon maken als je nog restjes vleestrim hebt. Het maken van je eigen bouillon houdt je onder controle over de ingrediënten, inclusief het natriumgehalte, en vermindert voedselverspilling. Bewaar je zelfgemaakte runderbouillon in de koelkast en gebruik deze binnen 2 tot 3 dagen. Of vries het in en gebruik het binnen 2 tot 3 maanden.

Een woord van bodymindspirit

Als het gaat om het kiezen van een vervanger voor runderbouillon, heb je een aantal alternatieven. Van andere bouillons tot vloeibare aminozuren en bier, de opties zijn eindeloos. Misschien moet je experimenteren met kruiden en smaakmakers om het smaakprofiel te krijgen waar je voor gaat, maar in de meeste gevallen zijn de vervangingen gemakkelijk te maken.

 • Calorieën: 17
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 893mg
 • Koolhydraten: 0,09 g
 • Vezel: 0
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 2,7 g