3 Beste vervangers voor broodmeel

3 Beste vervangers voor broodmeel
verschillende soorten brood geschoten op rustieke houten tafel

fcafotodigital / Getty Afbeeldingen


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Broodmeel Voeding
 • Populaire vervangers

Broodmeel wordt gemaakt door middel van een maalproces van harde lentetarwe. In vergelijking met bloem voor alle doeleinden, dat is afgeleid van harde wintertarwe, heeft broodmeel een hoger gluteneiwitgehalte, wat belangrijk is om brood zijn klassieke taaie textuur te geven.

Hoe meer eiwitten er in het meel zitten, hoe meer gluten er worden geproduceerd, wat resulteert in een elastischer deeg en hoogrijzende broden. Broodmeel bevat 13 tot 16,5% eiwit waar bloem voor alle doeleinden 9 tot 13,5% eiwit in gewicht is.

Volgens de naam wordt broodmeel meestal gebruikt voor het maken van brood met een taaie consistentie die vaak wenselijk is in ambachtelijk brood. Broodmeel kan ook worden gebruikt voor pretzels, bagels, pizzabodem of iets dat een dichte textuur met veel structuur nodig heeft. Je zult geen broodmeel willen gebruiken voor cakes en gebak, waar een delicatere textuur gewenst is.

Als je een plotselinge drang hebt om een brood te maken en geen broodmeel bij de hand hebt, hoef je je nog niet naar de supermarkt te haasten. Je kunt andere soorten meel gebruiken voor je broodrecepten, maar je brood kan een minder taaie textuur hebben en niet zo hoog stijgen.

Je kunt ook je eigen broodmeel maken door bloem voor alle doeleinden te combineren met vitale tarwegluten. Of je nu een allergie hebt voor broodmeel of je hebt er geen in je voorraadkast, je kunt het leuk vinden om broodmeel te vervangen door de volgende soorten meel in je recepten.

Waarom een alternatief gebruiken?

Mogelijk hebt u een vervanger voor broodmeel nodig als u allergisch bent voor tarwe. Allergieën voor tarwe en gluten hebben een geschatte wereldwijde prevalentie van 5%. Als u wordt gediagnosticeerd met coeliakie of een tarwe-allergie, moet u gluten vermijden. Symptomen van coeliakie of een tarwe-allergie zijn diarree, verlies van eetlust, opgezette buik, opgeblazen gevoel of gewichtsverlies.

Een alternatief voor broodmeel kan ook van pas komen als je een minder taaie textuur op je brood wilt. Werken met verschillende meelsoorten kan je een verscheidenheid aan texturen geven waarvan je misschien ontdekt dat je ze beter vindt.

Bovendien wilt u uzelf misschien een reis naar de supermarkt besparen en een paar dollar om een zak broodmeel op te halen wanneer u al andere alternatieven in uw voorraadkast hebt. Hoewel het soms een uitdaging is om vervangingen te maken bij het bakken uit angst om het eindresultaat te veranderen, levert het gebruik van andere soorten bloem bij het bakken van brood vaak het gewenste resultaat op.

Broodmeel Voeding

De voedingsinformatie voor 1/4 kop (30 gram) broodmeel wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 109
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Suikers: 0g
 • Vezel: 1g
 • Eiwit: 4g
 • Calcium: 5,1 mg

Broodmeel is een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten, maar geen belangrijke bron van micronutriënten. Het past in een verscheidenheid aan eetstijlen, waaronder veganistische en vegetarische diëten.

Populaire vervangers

Als u geen allergieën heeft voor tarwe, glutengevoeligheid of coeliakie, zijn de beste vervangers voor broodmeel andere meelsoorten gemaakt van tarwe. Het gebruik van deze vervangers levert nog steeds dicht en taai brood op.

Als je coeliakie hebt of gevoelig bent voor tarwe, zijn er een aantal glutenvrije meelsoorten die broodmeel kunnen vervangen. Broodmeelvervangers kunnen in een één-op-één verhouding in uw recepten worden gebruikt, waardoor deze vervangingen relatief eenvoudig te verwisselen zijn.

Bloem voor alle doeleinden

Als je graag bakt, is de kans groot dat je al bloem voor alle doeleinden in je voorraadkast hebt staan. U kunt gelijke delen van bloem voor alle doeleinden in uw recept vervangen dat broodmeel vereist en een vergelijkbaar resultaat oplevert.

Zorg ervoor dat je je bloem goed opmeet. Schep de bloem uit de zak in uw maatbeker in plaats van uw maatbeker te gebruiken om de bloem uit de zak te scheppen om te voorkomen dat u aanzienlijk meer bloem gebruikt dan nodig is.

Met een zeer vergelijkbaar voedingsprofiel als broodmeel, draagt bloem voor alle doeleinden vergelijkbare hoeveelheden calorieën en koolhydraten bij en is het vetvrij. Het gebruik van bloem voor alle doeleinden voor brood geeft je exponentieel meer toepassingen voor je meel dan koekjes, muffins en cakes.

Griesmeelmeel

Griesmeel is gemaakt van harde harde tarwe en is grof van textuur. Het heeft een gele kleur en is rijk aan gluteneiwit. Dit type meel wordt meestal gebruikt om pasta te maken, maar het hoge eiwitgehalte maakt het ook een perfecte vervanger voor broodmeel om brood en pizzadeeg te maken.

Griesmeelmeel komt in grove, medium en fijne texturen en je wilt de fijne maling voor het maken van brood. In tegenstelling tot broodmeel, dat een meer neutrale smaak heeft, heeft griesmeel een lichtzoete en nootachtige smaak.

Griesmeelmeel kan door elkaar worden gebruikt met broodmeel in een één-op-één verhouding. Met 162 calorieën in 1/4 kopje is griesmeel hoger in calorieën, koolhydraten en eiwitten in vergelijking met broodmeel.

Glutenvrij meel

Glutenvrij meel wordt gemaakt van een combinatie van rijstmeel, bruine rijstmeel en aardappelzetmeel. Als u coeliakie heeft of glutenintolerantie heeft, is glutenvrij meel een essentieel hoofdbestanddeel van de voorraadkast.

Het kan worden gebruikt als een directe vervanging voor broodmeel in dezelfde hoeveelheid met behoud van een hoge en taaie textuur in het eindresultaat. Qua voedingswaarde is glutenvrij meel identiek aan broodmeel en draagt het bij aan een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten.

Een woord van bodymindspirit

Omdat bakken zo’n wetenschap is, kan het lastig zijn om de juiste vervanging te kennen als je de bloem die in het recept bij de hand is niet hebt. Bij het vervangen van broodmeel zijn de beste vervangers meel met een hoog gluteneiwitgehalte om de klassieke taaie textuur te behouden die u in brood zoekt.

Allergieën voor gluten komen vaak voor en kunnen het gebruik van glutenvrij meel rechtvaardigen. Gelukkig kunnen broodmeelvervangers in gelijke hoeveelheden worden vervangen terwijl ze een vergelijkbaar resultaat opleveren, of er zijn ook glutenvrije broodmixen beschikbaar.

 • Calorieën: 109
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 22g
 • Suikers: 0g
 • Vezel: 1g
 • Eiwit: 4g
 • Calcium: 5,1 mg