Beste vervangers voor Marjolein

Beste vervangers voor Marjolein
gedroogde marjolein

Kinga Krzeminska / Getty Afbeeldingen


 • Marjolein toepassingen
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Marjolein Voeding
 • Beste vervangers

Hoewel marjolein veel voorkomt in de Franse keuken en een geliefd ingrediënt is in Duitse worst, is dit meerjarige kruid minder bekend in de Amerikaanse keuken. Terwijl veel recepten vragen om zijn culinaire neef oregano, heeft marjolein een reputatie als een meer speciale specerij.

Ondanks zijn kleinere rol in de Amerikaanse keuken, is marjolein een heerlijke aanvulling op allerlei voedselbereidingen, waaronder soepen, saladedressings en groentegerechten. Het is ook een belangrijk ingrediënt in de kruidenmengsels za’atar en Franse herbes de Provence.

Als je kruidenkast geen marjolein bevat – of als je op bent en niet meteen meer kunt krijgen – kun je gemakkelijk verschillende andere opties vervangen.

Marjolein toepassingen

Als je marjolein regelmatig verwart met oregano, ben je niet de enige. De twee kruiden zijn nauw verwant en zijn beide inheems in de Middellandse Zee. Ze bevatten ook enkele van dezelfde smaakstoffen.

Het is dan ook niet verrassend dat marjolein voorkomt in veel van dezelfde soorten recepten als oregano (hoewel de pijnboomachtige, citrusachtige smaak van marjolein milder en zoeter is). Je vindt gedroogde of verse marjolein als smaakversterker in soepen, stoofschotels en braises, waar de smaken in vloeistof kunnen sijpelen.

Om dezelfde reden is het geen onbekende voor saladedressings en marinades. Hoe langer het steil wordt, hoe meer warme, houtachtige smaak het geeft. Op dezelfde manier kan verse marjolein worden gedrenkt in water om een unieke rustgevende thee te maken.

Vanwege zijn mediterrane oorsprong is marjolein goed verwerkt in tal van mediterrane gerechten, zoals pasta of linzen. Het kan ook mediterrane groenten zoals tomaten, aubergine en paprika’s opvrolijken of dienen als onderdeel van een hartige rub voor vlees.

Vers vs. Gedroogde Marjolein

Net als bij andere kruiden vindt marjolein zijn weg naar voedingsmiddelen in zowel verse als gedroogde vorm. Gedroogde kruiden zijn krachtiger dan verse vanwege hun verminderde watergehalte, dus gebruik bij het omzetten van metingen van vers naar gedroogde marjolein een derde van de hoeveelheid. Een eetlepel verse marjolein wordt bijvoorbeeld omgezet in 1 theelepel gedroogd.

Misschien gebruik je liever verse marjolein in recepten waar de stevige, ovaalvormige bladeren een indrukwekkend visueel statement kunnen maken. Een vrolijk groen takje of twee kan een aantrekkingskracht hebben op vleesgerechten, geroosterde groenten en dampende kommen soep.

Waarom een marjoleinvervanger gebruiken

Een marjoleinvervanger is handig wanneer je de laatste voorraad hebt opgebruikt of het kruid niet in de buurt kunt vinden. Omdat marjolein niet zo’n alomtegenwoordig kruid is als sommige anderen zoals peterselie of basilicum, mag niet elke supermarkt het dragen. Bovendien kunnen zowel gedroogde als verse marjolein duurder zijn dan andere vergelijkbare kruiden, dus u kunt de voorkeur geven aan een vervanger om kosten te besparen.

Het is onwaarschijnlijk dat u allergisch bent voor marjolein of het om gezondheidsredenen uit uw dieet moet verwijderen. Hoewel het natuurlijk mogelijk is om een allergie te hebben voor bijna elk voedsel. Als u het gevoel heeft dat u anders reageert op marjolein of een jeukend gevoel in uw mond ervaart, praat dan met een zorgverlener.

Marjolein Voeding

Marjolein is geen belangrijke bron van voedingsstoffen. De volgende voedingsinformatie, voor 1 theelepel (0,6 gram) gedroogde marjolein, wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 1.6
 • Vet: 0,04 g
 • Natrium: 0,5 g
 • Koolhydraten: 0.4 g
 • Vezel: 0,2 g
 • Suikers: 0,03 g
 • Eiwit: 0,08 g

Hoewel het niet rijk is aan macro- of micronutriënten, kan marjolein enkele gezondheidsvoordelen hebben. Sommige onderzoeken geven aan dat het kruid antioxiderende eigenschappen heeft die kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen.

In de traditionele Marokkaanse geneeskunde is marjolein gebruikt om hoge bloeddruk te verlagen. En een Braziliaanse studie wees uit dat de essentiële olie van marjolein effectief bacteriële activiteit remde die door voedsel overgedragen ziekten kon veroorzaken.

Beste vervangers voor Marjolein

Gelukkig, als je helemaal uit marjolein bent of het niet kunt vinden in je lokale winkel, zijn er een aantal alternatieven beschikbaar. Probeer deze vervangers bij het vervangen van marjolein in je gerecht.

Oregano

Oregano is de eerste verdedigingslinie van elke chef-kok als marjoleinvervanger om een eenvoudige reden – botanisch gezien zijn de twee kruiden zeer nauw verwant. In feite is het geslacht van marjolein Origanum is een directe aanwijzing voor hoe vergelijkbaar het is met oregano. Veel koks gebruiken de twee kruiden door elkaar.

Natuurlijk is de smaak van oregano geen exacte match voor marjolein. De sterkere, gedurfdere smaak zal je smaakpapillen waarschijnlijk doen denken aan pizza of marinarasaus.

Omdat oregano zich wat luider laat gelden in voedingsmiddelen, is het het beste om te beginnen met het vervangen van tweederde tot driekwart van de hoeveelheid marjolein. Dit geldt voor zowel verse als gedroogde rassen. Proef je eten terwijl je gaat om je ideale smaakniveau te bereiken.

Het vervangen van oregano door marjolein in recepten zal niet veel doen om de voedingssamenstelling van voedingsmiddelen te veranderen, omdat geen van beide belangrijke voedingsstoffen levert.

Tijm

Als je kruidenkast leeg is van zowel oregano als marjolein, is het tijd voor tijm! De smaak van dit kruid is niet zo gedurfd als die van marjolein, maar het voegt nog steeds een vleugje hartigheid en subtiele aardsheid toe aan soepen, saladedressings, vlees en meer.

Omdat het een mildere smaak heeft, kun je een één-op-één vervanging van tijm gebruiken om te marjolein in recepten die verse of gedroogde kruiden vereisen – of zelfs een beetje extra toevoegen.

Houd er bij het gebruik van verse tijm rekening mee dat de bladeren kleiner en donkerder zijn dan die van marjolein, dus het zal het uiterlijk van een afgewerkt voedsel enigszins veranderen. Wat voeding betreft, zal deze eenvoudige ruil echter geen betekenisvol verschil maken.

Basilicum

Je kent basilicum waarschijnlijk als een naaste landgenoot van oregano in gerechten op basis van tomaten zoals lasagne of tomatensoep. Verse of gedroogde basilicum kan ook invallen als je helemaal uit marjolein bent. Deze vervanger kan echter het beste worden gemaakt in gerechten die naar de zoetere, mildere kant neigen, omdat de smaak van basilicum niet zo gedurfd is als die van marjolein. Probeer om te beginnen een één-op-één-verhouding, proef en pas deze aan als dat nodig is.

Qua uiterlijk kan gedroogde basilicum gemakkelijk doorgaan voor gedroogde marjolein, maar de verse soort ziet er heel anders uit dan verse marjolein. De brede, diepgroene bladeren bootsen de stevigere, kleinere, lichter gekleurde bladeren van marjolein niet na. Qua voedingswaarde is het onderdompelen van basilicum voor marjolein echter geen game-changer.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel de smaak van marjolein zeker onderscheidend is, kunnen in een handomdraai andere alternatieven instaan voor de citrusachtige, houtachtige smaakmaker. Begin met oregano als vervanging, indien mogelijk, voordat u verder gaat met tijm of basilicum. Het zal je misschien verbazen hoe het experimenteren met koken op deze manier vertrouwen opbouwt in je keukenvaardigheden. Binnenkort vindt u uw eigen vervangers en alternatieven voor kruiden en specerijen.

 • Calorieën: 1.6
 • Vet: 0,04 g
 • Natrium: 0,5 g
 • Koolhydraten: 0.4 g
 • Vezel: 0,2 g
 • Suikers: 0,03 g
 • Eiwit: 0,08 g