3 Beste vervangers voor citroensap

3 Beste vervangers voor citroensap
een halve citroen die wordt geperst op een citruspers

Merethe Svarstad Eeg / EyeEm / Getty Images


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Voeding
 • Populaire vervangers

Citroensap is als knoflook – het wordt in veel recepten gebruikt en het wordt zeer gerespecteerd omdat het enkele gezondheidsvoordelen heeft. Het wordt ook vaak gebruikt bij het koken en bakken. De heldere citrusvrucht voegt een zure, zure smaak toe aan zowel zoete als hartige recepten en is een uitstekende bron van vitamine C. Daarom roeren sommige mensen citroensap in hun water of thee voor een boost van immuniteit.

Of het nu gaat om het opnemen van citroensap in sappen of het uitpersen bovenop hartige gerechten, citroensap is een veelzijdig ingrediënt en een hoofdbestanddeel in veel keukens. Het is echter gemakkelijk om op te raken. Wanneer een alternatief voor citroensap nodig is, overweeg dan deze populaire vervangers.

Waarom een alternatief gebruiken?

Citroensap wordt vaak gebruikt als alternatief voor andere ingrediënten. Voor mensen die proberen te bezuinigen op calorierijk voedsel zoals saladedressings, is citroensap een geweldig alternatief. Het is ook een vervanging voor suiker in thee, omdat het een heldere smaak toevoegt. Er kunnen echter momenten zijn waarop een vervanging voor citroensap noodzakelijk is.

Allergieën zijn vaak een goede reden om bepaalde ingrediënten te vermijden. Hoewel citrusallergieën zeldzaam zijn, bestaan ze wel. Citroenen vallen onder de categorie citrusvruchten. Citrusallergieën zijn voornamelijk gemeld als gevolg van de inname van sinaasappels, grapefruits en mandarijnen. Allergische reacties op citroenen zijn echter ook gemeld, volgens de American Academy of Allergy Asthma and Immunology.

Qua voedingswaarde kan citroensap rijk zijn aan vitamine C. Hoewel vitamine C een essentiële voedingsstof is die wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen, kunnen sommige mensen door hun zorgverlener worden geadviseerd om overmatige hoeveelheden vitamine C te vermijden. Vitamine C kan bijvoorbeeld interacties hebben met sommige behandelingen en medicijnen, zoals chemotherapie.

Citroensap voegt ook een sterke smaak toe aan veel gerechten. Het kan overweldigend zijn vanwege de zure aard van citroenen, waardoor het een meer dominante en merkbare smaak in een recept is. Het niet bij de hand hebben van citroenen of citroensap om in een recept te gebruiken, is ook een geldige reden om een vervanging te zoeken.

Citroensap Voeding

Deze voedingsinformatie voor 1 vloeibare ounce (30,5 gram) rauw citroensap wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 27.8
 • Vet: 0,073 g
 • Natrium: 0,305 mg
 • Koolhydraten: 2,1 g
 • Vezel: 0,091 g
 • Suikers: 0,769 g
 • Eiwit: 0,107 g
 • Ascorbinezuur: 11,8 mg

Citroensap is geen belangrijke bron van de meeste voedingsstoffen omdat het meestal in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het is echter een rijke bron van vitamine C.

Populaire vervangers

De sappen van andere citrusvruchten zorgen voor uitstekende citroensapvervangers omdat ze ook van nature zuur zijn en meestal een vergelijkbare smaak hebben. Andere vervangers voor citroensap hebben een vergelijkbare zuurheid en zuurgraad. Omdat de meeste van deze alternatieven een vergelijkbare consistentie hebben als citroensap, kunnen ze worden gebruikt in een verhouding van 1: 1 bij het koken en bakken.

Limoensap

Citroenen en limoenen gaan hand in hand, dus ze kunnen vaak door elkaar worden gebruikt. Net als citroenen zijn limoenen citrusvruchten die scherp en zuur zijn. Je kunt limoensap thuis persen met behulp van een citruspers of zelfs met je hand.

Gebotteld limoensap is ook verkrijgbaar bij de meeste supermarkten gemaakt van concentraat, maar vers limoensap zal waarschijnlijk een helderdere smaak hebben. De voedingsverschillen tussen citroensap en limoensap zijn ook onbeduidend. Limoensap bevat echter iets meer vezels en eiwitten.

Sinaasappelsap

Een populaire ontbijtdrank, sinaasappelsap is de citroensapvervanger die je misschien al in je koelkast hebt staan. Net als citroensap heeft het een merkbare smaak. Sinaasappelsap is niet zo zuur als citroensap, maar het heeft wel een vergelijkbare zuurheid waardoor het een geschikte vervanger is voor citroensap.

Deze vervanger is ideaal voor het toevoegen aan verse sappen, saladedressings en hartige recepten. Qua voedingswaarde bevat sinaasappelsap meer calorieën en suiker. Het is ook een grotere bron van eiwitten, vitamine C en mineralen zoals kalium en magnesium.

Azijn

Wanneer een kleine hoeveelheid citroensap is nodig, azijn kan een geweldige vervanger zijn. Het is scherp en zuur als citroensap. Maar het kan een overweldigende smaak hebben wanneer het in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Deze citroensapvervanger is het beste voor hartige recepten.

Net als citroensap wordt azijn in kleine hoeveelheden geconsumeerd. Daarom is het geen belangrijke bron van voedingsstoffen. Het bevat echter minder calorieën dan citroensap en bevat sporenhoeveelheden van sommige mineralen.

Een woord van bodymindspirit

Als je een recept volgt dat citroensap vereist, maar je bent op of wilt een ander ingrediënt gebruiken, dan heb je verschillende opties. Sappen van andere citrusvruchten zorgen voor de beste citroensapvervangers omdat ze een vergelijkbare smaak hebben. Azijn is ook een geschikte keuze.

Wanneer u een alternatief voor citroensap kiest, moet u een ingrediënt gebruiken dat scherp en zuur is, zoals citroensap. Als het een vloeibaar ingrediënt is, kan het waarschijnlijk worden gebruikt in een verhouding van 1: 1. Wanneer u vervangingen uitvoert, moet u mogelijk de hoeveelheid naar behoefte aanpassen.

 • Calorieën: 27.8
 • Vet: 0,073 g
 • Natrium: 0,305 mg
 • Koolhydraten: 2,1 g
 • Vezel: 0,091 g
 • Suikers: 0,769 g
 • Eiwit: 0,107 g
 • Ascorbinezuur: 11,8 mg