Beste vervangers voor koolzaadolie

Beste vervangers voor koolzaadolie
koolzaadolie

ChamilleWhite / Getty Images


 • Over Canola Oil
 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Beste vervangers

Koolzaadolie is een veelzijdige plantaardige olie. Het heeft een neutrale smaak en een hoog rookpunt, waardoor het de perfecte olie is voor het bakken en frituren van voedsel. U kunt koolzaadolie ook gebruiken om saladedressing te maken of als een alternatieve vetbron bij het bakken.

Hoewel veel gebruikt en gemakkelijk verkrijgbaar, wat doe je als je recept om koolzaadolie vraagt en je het niet hebt of je het niet kunt gebruiken? Gelukkig zijn er een aantal opties die je kunt gebruiken in plaats van koolzaadolie.

Over Canola Oil

Koolzaadolie wordt gemaakt van het zaad van de koolzaadplant. Het is licht van kleur, textuur en smaak, daarom heeft het zoveel toepassingen. Je kunt de olie ook koelen zonder dat het zijn liquiditeit verliest, waardoor het de perfecte olie is voor saladedressings. Het kan ook boter vervangen in sommige in gebakken goederen, het toevoegen van vocht en textuur zonder het verzadigde vet.

Koolzaadolie heeft ook een hoog rookpunt. Dit betekent dat u de olie kunt verwarmen tot een temperatuur van 478 graden Fahrenheit zonder dat deze rookt of verbrandt, zodat deze kan worden gebruikt voor bakken en frituren.

U kunt zich zorgen maken over koolzaadolie vanwege de associatie met koolzaadolie. Koolzaadolie is een soort plantaardige olie met een hoog gehalte aan eruca zuur, een stof die giftig is voor de mens wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

De koolzaadplant werd gefokt uit koolzaad. De veelzijdige bakolie heeft echter minimale hoeveelheden erucazuur en wordt over het algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Food and Drug Administration.

Canola Olie Nutrition Feiten

Koolzaadolie wordt beschouwd als een “hart-gezonde” olie, omdat het weinig verzadigd vet en veel onverzadigde vetten bevat. De voedingsinformatie voor 1 theelepel (4,5 gram) koolzaadolie komt van de USDA.

 • Calorieën: 40
 • Totaal vet: 4,5 g
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 0
 • Vezel: 0
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 0
 • Verzadigd vet: 0,331 g
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 2,85 g
 • Meervoudig onverzadigd vet: 1,26 g

Koolzaadolie heeft een van de laagste hoeveelheden verzadigd vet van alle bakolie. De FDA staat fabrikanten van koolzaadolie toe om gezondheidsclaims op hun voedseletiketten te plaatsen waarin staat dat de olie het risico op coronaire hartziekten (CHD) kan verminderen.

CHD, ook bekend als coronaire hartziekte (CAD), is het meest voorkomende type hartaandoening. Met CHD heb je vernauwing of blokkades in je kransslagaders – de belangrijkste slagaders in je hart – als gevolg van een opeenhoping van plaque langs de bloedvatwanden.

De reden voor de gezondheidsclaim is te wijten aan het oliezuur dat aanwezig is in koolzaadolie. Oliezuur is een soort enkelvoudig onverzadigd vet dat ook voorkomt in olijf- en zonnebloemolie. Het vervangen van verzadigde vetten door oliën met veel oliehoudende vetten, zoals koolzaadolie, kan uw risico op CHD verlagen.

Een overzichtsstudie gepubliceerd in 2020 wees uit dat koolzaadolie het totale cholesterol en het slechte cholesterol – ldl-cholesterol (low-density lipoprotein) – beter verlaagt dan olijfolie.

Waarom een vervanger gebruiken

Hoewel het een veelzijdige olie en een nietje is in veel keukens, zijn er veel redenen waarom je misschien een vervanger voor koolzaadolie nodig hebt. Misschien is het geen olie die je regelmatig koopt en zit je midden in het maken van een recept dat erom vraagt en moet je weten wat je in plaats daarvan kunt gebruiken. Of misschien ben je helemaal weg en kun je geen koolzaadolie vinden in je plaatselijke supermarkt.

Misschien bent u ook op zoek naar een koolzaadolievervanger omdat u allergisch bent voor mosterd. Koolzaadolie wordt gemaakt van een plant die lid is van de Brassicaceae Familie. Hoewel allergieën voor koolzaadolie zeldzaam zijn, als je een allergie voor mosterd hebt, wat ook deel uitmaakt van de Brassicaceae familie van planten, dan wilt u misschien ook koolzaadolie vermijden.

Beste vervangers voor koolzaadolie

Koolzaadolie kan veelzijdig zijn, maar het is niet uw enige plantaardige olie-optie. Als je helemaal weg bent of geen koolzaadolie kunt gebruiken, zijn er veel goede alternatieven. Hier zijn enkele mogelijke opties die u in een handomdraai kunt proberen.

Plantaardige olie

Plantaardige olie is een veelzijdig bakvet dat licht van kleur is met een neutrale smaak, waardoor het een perfecte één-op-één is vervanger voor koolzaadolie. Het enige dat opvalt aan plantaardige olie is dat het een mengsel van plantaardige oliën kan bevatten, zoals soja, maïs of zelfs koolzaadolie. Als u allergisch bent voor een van deze oliën, moet u het etiket zorgvuldig lezen,

Plantaardige olie is echter gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop bakolie. Het heeft ook een vergelijkbaar voedingsprofiel. Plantaardige olie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt voor bakken en frituren.

Saffloerolie

Saffloerolie wordt gemaakt van de zaden van de saffloerplant. Het is licht van kleur met een neutrale smaak en werkt als een goede vervanger voor koolzaadolie. Saffloerolie heeft een vergelijkbaar voedingsprofiel als koolzaadolie. Je kunt saffloerolie ook gebruiken om op hoog vuur te koken, zoals bakken of frituren.

Olijfolie

Als het gaat om de gezondheid van het hart, kan olijfolie de eerste olie zijn die in je opkomt. Je kunt je koolzaadolie ook vervangen door olijfolie. Het type olijfolie dat u gebruikt, kan echter van invloed zijn op de kleur of smaak van uw gerecht.

Bij het vervangen van koolzaadolie maakt geraffineerde olijfolie de beste keuze omdat het licht van kleur is en een zeer milde smaak heeft. Olijfolie van eerste persing is een zeer smaakvolle olie en werkt mogelijk niet zo goed in recepten waar u geen olijfoliesmaak wilt toevoegen.

Olijfolie is een goede vervanging voor koolzaadolie in saladedressings en voor het bakken. Het heeft echter een lager rookpunt dan de andere oliën en is geen goede vervanging voor frituren.

Een woord van bodymindspirit

Bij het zoeken naar een vervanging voor koolzaadolie, zijn er veel oliën waaruit u kunt kiezen. Hoewel de meeste oliën kunnen worden vervangen zonder veel verandering in smaak, moet je voorzichtig zijn met het type olijfolie dat je selecteert wanneer je het als vervanging gebruikt. Al met al, als u een vervanging voor koolzaadolie moet maken omdat u eruit bent of het niet kunt gebruiken, moet u het gemakkelijk kunnen vervangen.

 • Calorieën: 40
 • Totaal vet: 4,5 g
 • Natrium: 0
 • Koolhydraten: 0
 • Vezel: 0
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 0
 • Verzadigd vet: 0,331 g
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 2,85 g
 • Meervoudig onverzadigd vet: 1,26 g