Beste vervangers voor kippenbouillon

Beste vervangers voor kippenbouillon
kom kippenbouillon

Jennifer A Smith / Getty Images


 • Kippenbouillon gebruikt
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Kippenbouillon Voeding
 • Beste vervangers

Bekend om zijn kalmerende eigenschappen en rijke smaak, is kippenbouillon een veel voorkomend ingrediënt in comfortvoedsel zoals stoofschotels, aardappelpuree en – natuurlijk – kippennoedelsoep. Er gaat niets boven een warme kop bouillon om je op te warmen op een kille avond of om diepte toe te voegen aan hartige recepten.

De gezellige smaken van kippenbouillon lijken misschien onmogelijk te repliceren, maar of je er nu allemaal uit bent of het niet kunt eten voor de gezondheid of om andere redenen, je hebt wel andere opties. Hier leest u hoe u alternatieve ingrediënten kunt vervangen voor kippenbouillon in uw thuiskoken.

Kippenbouillon gebruikt

Kippenbouillon wordt gemaakt door het vlees van een kip te koken – soms met aromaten zoals uien en knoflook, plus kruiden en specerijen – om hun smaken in het water te laten trekken. Dit proces resulteert in een heldere vloeistof die dient als de basis van talloze soepen over de hele wereld, van kipnoedels tot Griekse avgolemono of zelfs chili.

Het grote verschil tussen kippenbouillon en kippenbouillon is dat terwijl bouillon wordt gemaakt door het vlees te koken, bouillon meestal wordt gemaakt door de botten en huid te koken en daardoor hogere hoeveelheden collageen bevat.

Maar dit veelzijdige ingrediënt gaat veel verder dan een kom soep. Kippenbouillon kan worden gebruikt in romige sauzen, om een pan te ontglazen na het koken van vlees of groenten, of om klonterige aardappelpuree uit te dunnen. Kippenbouillon is ook een smakelijke kookvloeistof voor granen zoals rijst of quinoa, die veel meer smaak geeft dan het gebruikelijke water. Het is meestal niet moeilijk om snel een hele doos op te gebruiken.

Waarom een kippenbouillonvervanger gebruiken

Voor veel mensen komt de beslissing om een kippenbouillonvervanger te gebruiken neer op het simpelweg opraken ervan. Maar voor anderen die natrium beperken, allergieën hebben of minder dierlijke producten gebruiken, kan kippenbouillon niet langer een rol spelen in hun dieet of moet het aanzienlijk worden teruggeschroefd.

Mensen met een natriumarm dieet moeten mogelijk het hoge natriumgehalte van kippenbouillon vermijden (dat meer dan 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in een enkele kop kan leveren) of kiezen voor een versie zonder zouttoevoeging.

En degenen die een histaminearm dieet volgen voor histamine-intolerantie kunnen ervoor kiezen om hun inname van kippenbouillon te elimineren of te verminderen. Plantaardige eetplannen zoals een veganistisch of vegetarisch dieet bevatten ook geen kippenbouillon.

Kippenbouillon Voeding

Een portie kippenbouillon is 1 kopje of 249 gram. De volgende voedingsinformatie voor deze portiegrootte wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 15
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 924mg (40% D
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 1,6 g

Naast het voedingsprofiel van kippenbouillon, kan het verschillende gezondheidsvoordelen hebben. In feite kan het de symptomen van verkoudheid of griep zelfs verminderen.

Een oudere studie uit 2000 wees uit dat, vanwege zijn invloed op de activiteit van neutrofielen (ook bekend als witte bloedcellen), kippensoep een mild ontstekingsremmend effect kan hebben op infecties van de bovenste luchtwegen.

Beste vervangers voor kippenbouillon

Het maakt niet uit waarom u op zoek bent naar een alternatief voor kippenbouillon, er is een vervanging voor u. Probeer de volgende drie opties in soepen, sauzen, vleesgerechten en meer.

Groentebouillon

Groentebouillon is een eenvoudige één-op-één vervanger die vrijwel overal in kan staan. Deze bouillon wordt gemaakt door groenten of groenteresten – en soms kruiden – te weken in plaats van kip in water. Dit proces creëert een eindproduct vergelijkbaar met kippenbouillon in zijn hartige smaak, gouden kleur en dunne consistentie.

Als jij of iemand voor wie je kookt veganistisch of vegetarisch is, maakt het vervangen van kippenbouillon voor groentebouillon veel recepten geschikt voor plantaardig eten.

Wanneer je een recept met dierlijke producten omzet in iets waar veganisten van kunnen genieten, vergeet dan niet om ook alle andere dierlijke producten (zoals boter) te ruilen voor plantaardige opties (zoals plantaardige olie).

Het vervangen van groentebouillon door kippenbouillon zal resulteren in een lichte variatie in smaak, maar het is vaak subtiel genoeg om een afgewerkt recept niet te maken of te breken. En het zal een recept ook niet significant veranderen op het gebied van voeding.

Groente broth levert 11 calorieën, 2 gram koolhydraten, 0,5 gram eiwit en 0,2 gram vet per kopje. Net als kippenbouillon komt plantaardige bouillon ook in natriumarme en natriumvrije versies.

Witte wijn

Toegegeven, een fles wijn is niet hetzelfde als een pot kippensoep, maar in de juiste context kan witte wijn een uitstekende stand-in zijn voor kippenbouillon. Als een heldere vloeistof met een niet al te sterke smaak, is het vergelijkbaar genoeg met bouillon om te worden verwisseld in recepten die kleinere hoeveelheden kippenbouillon vereisen, zoals 1/2 kopje of minder. (Meer dan dit en wijn zal waarschijnlijk de smaak van een gerecht aanzienlijk veranderen.)

In romige sauzen of bij het ontglazen van een pan, kunt u zich zelfverzekerd voelen door een beetje chardonnay of sauvignon blanc toe te voegen. Houd er rekening mee dat je een wat zurere smaak kunt detecteren dan die van kippenbouillon.

Het is ook niet waarschijnlijk dat je aangeschoten raakt van het toevoegen van een kleine hoeveelheid wijn in je keuken; hoe langer een gerecht kookt, hoe meer alcoholgehalte uit wijn afneemt. Toch betekent dit niet dat een flits in de pan de alcohol tot nul reduceert.

Mensen die alcohol uit hun dieet moeten houden, moeten mogelijk voorzichtig zijn met het opnemen van witte wijn in hun keuken. Deze optie zou geen geschikte vervanging zijn als je dineert met iemand die nuchter is of werkt aan nuchterheid.

Witte wijn biedt ook het voordeel dat het natriumarm is en geschikt voor vegetariërs en veganisten (zolang het maar veganistische wijn is). In vergelijking met kippenbouillon heeft wijn echter een ander voedingsprofiel, maar bij gebruik in kleinere hoeveelheden zal dit het gerecht niet veel beïnvloeden.

Water en gezouten boter

In een handomdraai kunt u een kippenbouillonvervanger maken die bestaat uit twee veel voorkomende ingrediënten die u waarschijnlijk bij de hand hebt: water en gezouten boter. In recepten die geen kippenbouillon als sterspeler vereisen, kan dit eenvoudige alternatief rijkdom en een zoute hap toevoegen , hoewel het natuurlijk niet perfect de kenmerkende vlezige hartigheid van kippenbouillon zal nabootsen.

Vervang voor elke kop kippenbouillon die nodig is 1 eetlepel gesmolten boter en 1 kopje water.

Deze kippenbouillonvervanger is niet veganistisch, maar het werkt wel voor degenen die vegetarisch zijn. En hoewel het meer vet toevoegt dan de meeste bouillons, is het aanzienlijk lager in natrium dan kippenbouillon met 91 milligram.

Een woord van bodymindspirit

Ondanks de unieke smaak van kippenbouillon, bezit het niet de markt voor het toevoegen van warmte en diepte aan recepten. Als je allemaal uit deze voorraadkast bent, heb je een aantal levensvatbare vervangers tot je beschikking, die elk een unieke smaak aan je gerecht zullen geven.

Omdat kippenbouillon vaak rijk en smaakvol is, moet je hier rekening mee houden bij het vervangen ervan in een recept. Wanneer u kookt met een alternatief , met name de water- en boteroptie, moet u mogelijk uw kruiden versterken om de smaak te krijgen die u wilt. Wees niet bang om enigszins te experimenteren.

 • Calorieën: 15
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 924mg (40% D
 • Koolhydraten: 1,1 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 1g
 • Eiwit: 1,6 g

Als jij of iemand voor wie je kookt veganistisch of vegetarisch is, maakt het vervangen van kippenbouillon voor groentebouillon veel recepten geschikt voor plantaardig eten.

Vervang voor elke kop kippenbouillon die nodig is 1 eetlepel gesmolten boter en 1 kopje water.