Beste vervangers voor gist

Beste vervangers voor gist
Bakkersgist

Rodrigo Ruiz Ciancia / Getty Images


 • Gebruik van gist
 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Beste vervangers

Meer mensen bakken nu dan ooit. Misschien gebruik je je oven tegenwoordig meer om je eigen brood, muffins en zoete lekkernijen te maken. En je bent niet de enige.

Omdat zoveel mensen echter thuis bakken, is er veel vraag naar essentiële benodigdheden zoals gist, waardoor het soms moeilijk te vinden is. Als je net op het punt staat om aan de slag te gaan met je wekelijkse brood van zelfgemaakt volkorenbrood en je hebt allemaal geen gist meer, wat kun je dan doen?

Hoewel gist een essentieel bakingrediënt is, vooral voor items zoals brood, broodjes en pizzadeeg, heb je opties. Hier zijn enkele van de beste vervangers voor gist.

Gebruik van gist

Er zijn meer dan 1.500 soorten gist, een eencellig organisme dat complexe moleculen afbreekt tot eenvoudige moleculen die het vervolgens gebruikt voor energie. Als lid van de schimmelfamilie hebben ongeveer 250 soorten gist het vermogen om suiker om te zetten in koolstofdioxide en alcohol.

De giststammen die bij het koken worden gebruikt, zijn echter afkomstig van één soort: Saccharomyces cerevisiae |. In de supermarkt wordt het bakkersgist of biergist genoemd. Bij gebruik voor het bakken van brood, broodjes of pizzadeeg zet de gist de suiker in de bloem om in koolstofdioxidegas, waardoor het deeg stijgt. Dit creëert de typische lichte, luchtige textuur die je verwacht in een brood.

De gist maakt ook alcohol uit de suiker. De hoeveelheid alcohol is echter minimaal en wordt verbrand tijdens het bakproces. Gist werkt op een vergelijkbare manier bij het maken van bier, wijn en harde cider. Wanneer gemengd met de graankorrel voor bier of fruit voor wijn of harde cider, zet de gist de suiker om in alcohol en koolstofdioxide.

Of het nu wordt gebruikt om brood of bier te maken, gist beïnvloedt de smaak, kleur en textuur van uw eten of drinken. Gist komt in vele vormen voor, maar in het bakpad van uw supermarkt vindt u waarschijnlijk droge actieve gist of instant gist. Je moet droge actieve gist in warm water rehydrateren voor gebruik, terwijl instant gist geen voorweekt nodig heeft en direct aan droge ingrediënten kan worden toegevoegd.

Gist Voeding Feiten

Hoewel het slechts een eencellig organisme is, is gist een bron van veel essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels en folaat. De voedingsinformatie voor 1 eetlepel (12 gram) actieve droge bakkersgist is van de USDA. Een heel recept vereist meestal 1 eetlepel (of minder) gist, dus de voedingsstoffen die je in een snee brood of een muffin zou krijgen, zullen veel minder zijn.

 • Calorieën: 39
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 6,12 mg
 • Koolhydraten: 4,94 g
 • Vezel: 3,23 g
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 4,85 g
 • Folaat: 281mcg

Foliumzuur is een van de B-vitamines, die je lichaam nodig heeft om DNA te synthetiseren. Hoewel de meeste mensen voldoen aan hun dagelijkse folaatbehoeften, moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervoor zorgen dat ze voldoende voorraad van deze specifieke B-vitamine krijgen om het risico op geboorteafwijkingen te verminderen. Dit betekent meestal het nemen van een supplement en het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur.

Waarom een gistvervanger gebruiken

Met zoveel mensen die hun eigen baksels doen, is de vraag naar gist gestegen. Dit kan het moeilijker voor je maken om de gist te vinden die je nodig hebt bij je plaatselijke supermarkt. Als gevolg hiervan bent u misschien op zoek naar een goede vervanger voor gist als u dit bakingrediënt niet in handen kunt krijgen.

Of misschien moet u gist en voedingsmiddelen die gist bevatten vermijden vanwege een allergie. Hoewel het geen veel voorkomende voedselallergie is, hebben sommige mensen een immuungerelateerde reactie wanneer ze voedingsmiddelen consumeren die gist bevatten. Net als elke andere voedselallergie is het vermijden van het allergeen de primaire behandeling.

U kunt ook op zoek zijn naar een vervanger als u vermoedt dat u gistovergroei heeft. Als u vermoedt dat u Candida-overgroei heeft of als u vermoedt dat u een schimmelinfectie heeft, neem dan contact op met een zorgverlener. Zij kunnen bepalen welke behandeling het beste is voor uw symptomen.

Het kan verleidelijk zijn om bepaalde voedingsmiddelen (inclusief toegevoegde gist) te schrappen. Maar het is erg belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak van de symptomen is voordat u wijzigingen aanbrengt.

Beste vervangers voor YOosten

Gist is een rijsmiddel dat helpt bij het rijzen van het deeg en het maken van brood zacht, licht en luchtig. Als u het rijsmiddel niet in uw supermarkt kunt vinden of als u gist moet vermijden, zijn er andere ingrediënten die u in plaats daarvan kunt gebruiken.

Omdat gist echter een levend organisme is, dat fermentatieproducten creëert, is het moeilijk om de exacte smaak en textuur met deze substituten te creëren. En helaas kun je geen bier maken zonder gist. Als u gist gebruikt om te bakken, zijn hier enkele mogelijke alternatieven.

Zuiveringszout en zuur

Baking soda is een rijsmiddel. In combinatie met een zuur creëert zuiveringszout koolstofdioxidegas zoals gist. Het combineren van zuiveringszout met een zuur ingrediënt zoals citroensap is een goede optie voor een gistvervanger in een handomdraai.

Gebruik 1 theelepel zuiveringszout met 1 theelepel citroensap voor elke 2 theelepels gist. Het is belangrijk op te merken dat zuiveringszout een licht bittere smaak kan bijdragen aan bepaalde recepten. Je moet je recept ook vrij snel naar de oven krijgen nadat je de zure component hebt toegevoegd, zodat je die luchtige bubbels niet verliest.

Qua voedingswaarde zijn zuiveringszout en citroensap geen significante bronnen van essentiële voedingsstoffen, volgens de USDA, met uitzondering van natrium. Zuiveringszout is rijk aan natrium met 1.260 milligram per theelepel.

Bakpoeder

Bakpoeder is een rijsmiddel dat zuiveringszout en een zuur bevat, meestal een crème van tandsteen. Dit rijsmiddel werkt ook als een substituut voor gist en helpt bij het creëren van volume en textuur in uw gebakken goederen.

Gebruik 2 theelepels bakpoeder voor elke 2 theelepels gist in je recept. Net als zuiveringszout is bakpoeder geen belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen, maar een bron van natrium.

Zuurdesem Starter

Als brood bakken jouw ding is en het niet hebben van gist betekent geen zelfgebakken brood, dan kun je een zuurdesemstarter overwegen. In feite kan zuurdesemstarter worden gebruikt als gist in alles wat gist nodig heeft – van muffins tot cake. Het kost alleen iets meer tijd als je zuurdesemstarter gebruikt versus zoiets als een instant gist.

Een mix van bloem en water – samen met een complexe combinatie van bacteriën en gist – een zuurdesemstarter is een gefermenteerd deeg gevuld met natuurlijke gist en bacteriën die van nature in de lucht voorkomen. De gemakkelijkste manier om zuurdesemstarter te krijgen, is door een vriend te vinden die wat heeft of vraag een lokale bakker of je wat van hen kunt kopen (of hebben).

Om een zuurdesemstarter te maken, zijn er verschillende methoden. Sommigen stellen voor om gelijke delen van bloem en water voor alle doeleinden te mengen en ze in een afgedekte container te doen en ze onbedekt in een warme ruimte te laten zitten.

Bewaar je bloem en watermengsel op kamertemperatuur. Voed je mix dagelijks met dezelfde hoeveelheid bloem en water gedurende in totaal 5 dagen. Rond dag 6 moet je zuurdesemstarter bruisend en klaar voor gebruik zijn.

Bij het vervangen van zuurdesemstarter door droge gist, zullen de hoeveelheden variëren omdat de starter ook vloeistof en bloem aan het recept toevoegt. De meeste recepten hebben een zuurdesem alternatief recept online. De hoeveelheid fermentatietijd varieert ook afhankelijk van het recept.

Blijf je zuurdesemstarter voeren om het draaiende te houden, zodat je je eigen brood kunt blijven bakken. Hoewel een goede vervanger voor gist, creëert een zuurdesemstarter een meer zuur smakend brood en vereist het ook zorg om het in leven te houden.

Een woord van bodymindspirit

Als het gaat om het vervangen van gist in een recept, kan het een beetje lastig worden. Maar als u geen gist kunt vinden, of als u het gewoon niet kunt eten vanwege een intolerantie of allergie, zijn er opties die u in een handomdraai kunt gebruiken. Het kan wat experimenteren vereisen om de gewenste textuur te repliceren, maar uiteindelijk zullen de meeste van deze vervangers in een handomdraai prima werken.

 • Calorieën: 39
 • Vet: 0,9 g
 • Natrium: 6,12 mg
 • Koolhydraten: 4,94 g
 • Vezel: 3,23 g
 • Suiker: 0
 • Eiwit: 4,85 g
 • Folaat: 281mcg