Bereken uw energiebalansvergelijking

Bereken uw energiebalansvergelijking
bereken uw energiebalansvergelijking

RyanJLane / E + / Getty Images


  • Definitie
  • Hoe te berekenen
  • Gewichtsverlies vs. Winst
  • Voorbeelden

Als je probeert af te vallen, is het handig om de energiebalans te begrijpen. De meeste mensen denken niet aan hun reis naar gewichtsverlies als een wiskundig probleem. Maar in veel opzichten is het dat wel. Om gewicht te verliezen, moet u uw energiebalansvergelijking berekenen en vervolgens de cijfers wijzigen om gewichtsverlies te bereiken. Als je je cijfers in de juiste richting kunt laten kantelen, zul je effectiever afvallen.

Energiebalansvergelijking

Energiebalans is simpelweg de relatie tussen je energie-input en je energie-output. De volledige energievergelijking ziet er als volgt uit:

Energie-input (calorieën in) – Energie-output (calorieën uit) = Energiebalans

Het ziet er niet heel ingewikkeld uit. Het kan echter moeilijk zijn om uw energieverbruik gedurende de dag te kennen. Het tellen van uw energie-inname is een kwestie van het lezen van nutrition facts-etiketten, indien beschikbaar, of het schatten van de calorische dichtheid. Dus om je energiebalans te achterhalen, moet je wat belangrijke informatie verzamelen.

Energiebalans berekenen

Om te leren hoe u uw energiebalans kunt beheren, moet u cijfers verzamelen met betrekking tot uw energie-input en energie-output.

Energie-input

We voeren energie in als we eten. Het voedsel dat we consumeren levert calorieën. Calorieën zijn gewoon een eenheid van energie of warmte. Het voedsel dat we eten en de drankjes die we consumeren leveren verschillende hoeveelheden energie op. Eiwitten en koolhydraten leveren elk 4 calorieën per gram en vet levert 9 calorieën per gram.

Dus hoe weet je je energie-inputnummer? Tel het aantal calorieën dat je elke dag eet. Je kunt het doen met een eenvoudig downloadbaar voedingsdagboek of je kunt een populaire app voor het tellen van calorieën gebruiken. Een gemiddelde vrouw kan overal van 1.600 tot 2.400 calorieën per dag consumeren. Dat is een behoorlijk groot bereik. Om het meest nauwkeurige aantal voor u te krijgen, houdt u uw calorieën minstens een week bij.

Energie-output

Energie-output gebeurt wanneer je lichaam energie gebruikt. We noemen dit vaak “het verbranden” van calorieën. Zelfs als je slaapt, gebruikt je lichaam energie om basisfuncties uit te voeren, zoals ademhalen en bloed circuleren. De snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt in rust wordt je basale stofwisseling (BMR) genoemd. BMR maakt ongeveer 60% tot 75% uit van het totale aantal calorieën dat je elke dag verbrandt.

Je verbruikt ook energie tijdens activiteiten van het dagelijks leven, zoals afwassen of winkelen, en natuurlijk door lichaamsbeweging. Deze activiteiten vormen ongeveer 15% tot 30% van uw totale calorieverbranding per dag. De laatste 5% tot 10% van de calorieën (geven of nemen) worden verbrand door het thermische effect van voedsel wanneer je eet en maaltijden en snacks verteert.

Er zijn verschillende manieren om het aantal calorieën dat je elke dag verbrandt te berekenen. Een van de eenvoudigste manieren is om een caloriecalculator te gebruiken.

Energiebalans en gewicht

Om te bepalen hoe je energiebalans je gewicht zal beïnvloeden, moet je bepalen of je een positief of negatief saldo hebt. Om dit te doen, neemt u uw cijfers en voert u ze in de vergelijking bovenaan het artikel in. Zoek dan uit of je een negatieve energiebalans of een positieve energiebalans hebt.

Als uw energie-input en uw energie-output min of meer in balans zijn, behoudt u uw huidige gewicht. Een perfecte energiebalans zorgt voor een stabiel gewicht. Om je gewicht te veranderen, moet je de weegschaal kantelen zodat ze niet langer in balans zijn.

Positieve energiebalans

Een positieve energiebalans treedt op wanneer je energie-input groter is dan je energie-output. Dat wil zeggen, je eet meer calorieën dan je lichaam gebruikt. Je lichaam slaat overtollige energie of calorieën op als vet. Dit resulteert in gewichtstoename.

Energie-input > energie-output = gewichtstoename

Negatieve energiebalans

Gewichtsverlies treedt op wanneer je een negatieve energiebalans creëert. Dat wil zeggen, je verbrandt meer calorieën dan je verbruikt. Wanneer deze onbalans optreedt, verbrandt je lichaam opgeslagen energie (vet) om te kunnen functioneren en verlies je gewicht. Een negatieve energiebalans wordt ook wel een calorietekort genoemd.

Energie-input < energie-output = gewichtsverlies

Wanneer u uw eigen energiebalans evalueert, is het het beste om de cijfers zo nauwkeurig mogelijk te krijgen. Zelfs kleine verschillen in energie-input en energie-output kunnen een groot verschil maken in uw gewicht.

Voorbeelden van energiebalansvergelijkingen

Ben je klaar om je eigen energiebalans te berekenen? Hijre zijn twee voorbeeldvergelijkingen om als leidraad te gebruiken.

Voorbeeld #1: Megan

  • Calorieën die elke dag worden geconsumeerd: 2.000
  • Calorieën verbrand per dag: 1.750
  • 2.000 (energie-input) – 1.750 (energie-output) = 250 calorieën

Megan heeft een positieve energiebalans van 250 calorieën per dag. Dat klinkt niet als veel. Maar in de loop van een week zou haar geschatte saldo 1.750 calorieën zijn of ongeveer genoeg om een half pond gewicht te krijgen.

Voorbeeld #2: Cameron

  • Calorieën die elke dag worden geconsumeerd: 1.800
  • Calorieën verbrand per dag: 2.050
  • 1.800 (energie-input) – 2.050 (energie-output) = -250 calorieën

Cameron heeft een negatieve energiebalans van 250 calorieën. In de loop van een week moet haar lichaam 1.750 calorieën opgeslagen vet verbranden om aan haar behoeften te voldoen, en ze kan ongeveer een half pond gewicht verliezen.

Een woord van bodymindspirit

Dus als gewichtsverlies slechts een eenvoudige vergelijking is, waarom is het dan zo moeilijk om af te vallen? Omdat er veel factoren zijn die zowel je energie-input als je energie-output beïnvloeden. Dingen zoals je medische status, leeftijd en stemming beïnvloeden elke dag je energiebalansvergelijking. Gewichtsverlies is een eenvoudige vergelijking, maar het vinden van de juiste balans vereist een beetje meer werk.

Als u aan het begin van uw reis naar gewichtsverlies staat, of als u uw huidige dieet en trainingsplan in twijfel trekt, is de energiebalansvergelijking een geweldige plek om te beginnen. U hoeft geen fancy tools te kopen of te investeren in een duur programma voor gewichtsverlies.

Probeer zelf wat wijzigingen aan te brengen. Evalueer de factoren die van invloed zijn op uw calorie-inname en calorische output. Je hebt controle over sommige factoren (zoals activiteitsniveau) en geen controle over andere (zoals je leeftijd en geslacht). Verander gewoon wat je kunt om de weegschaal van je energiebalansvergelijking te kantelen en je doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Energie-input (calorieën in) – Energie-output (calorieën uit) = Energiebalans

Als uw energie-input en uw energie-output min of meer in balans zijn, behoudt u uw huidige gewicht. Een perfecte energiebalans zorgt voor een stabiel gewicht. Om je gewicht te veranderen, moet je de weegschaal kantelen zodat ze niet langer in balans zijn.

Energie-input > energie-output = gewichtstoename

Energie-input < energie-output = gewichtsverlies