3 eenvoudige stretches voor uw kalveren

3 eenvoudige stretches voor uw kalveren
kuit stretch

undrey/Getty Images


De kuitspier (gastrocnemius) is de grote spier aan de achterkant van het been, onder de knie. De pees die de kuitspier verbindt met het hielbeen staat bekend als de achillespees. Wanneer de kuitspier samentrekt, wijst deze de tenen (bekend als plantaire flexie).

Strakke kuitspieren

Wanneer kuitspieren strak worden, kan het risico op spier- of achillespeesscheuren en blessures toenemen. Strakheid van de kuitspieren kan ook betrokken zijn bij plantaire fasciitis, enkelverstuikingen, of andere aandoeningen die uw voet en enkel beïnvloeden. Uw kuitspieren kunnen ook strak worden als u voetval of zwakte in uw voorste tibialisspier heeft. Spierspasmen en Charley-paarden in uw benen kunnen met succes worden behandeld met het strekken van de kuit. Om deze redenen is het belangrijk om strakke kuitspieren te strekken.

0:42

Kijk nu: Hoe een staande kuit stretch te doen

Als u een probleem met de onderste ledematen heeft, neem dan contact op met uw arts en raadpleeg vervolgens een fysiotherapeut. Ze kunnen u een nauwkeurige diagnose van uw toestand geven en bepalen of strakke kuitspieren uw probleem kunnen veroorzaken. Uw fysiotherapeut kan u laten zien hoe u uw kuitspieren op de juiste manier kunt strekken.

Deze stretches voor strakke kuitspieren moeten voor iedereen gemakkelijk te doen zijn. Zorg er natuurlijk voor dat u uw arts raadpleegt voordat u begint met dit – of een ander – thuistrainingsprogramma.

Stretch 1: Runner’s Stretch

 1. Kijk naar een muur en ga er 12 centimeter vandaan staan.
 2. Strek één been achter je uit, houd beide voeten plat op de grond en je achterste knie recht.
 3. Leun naar de muur totdat je spanning voelt in de kuitspier van het verlengde been. (Je kunt je armen op de muur leggen voor ondersteuning.)
 4. Houd maximaal 30 seconden vast.
 5. Herhaal dit met het andere been.

Stretch 2: Zittende kuit stretch

 • Ga op de grond zitten met je benen recht voor je uit.
 • Leun naar voren en pak de bogen van je voeten.
 • Trek je tenen naar je lichaam totdat je een rek in je kuitspieren voelt
 • Houd dit 30 seconden vast.

Stretch 3: Handdoek kuit stretch

De handdoek kuit stretch is een geweldige manier om je kuitspieren te strekken, vooral als je je voeten niet kunt bereiken met je handen zoals in stretch 2.

 1. Ga op de grond zitten met je benen voor je uit.
 2. Wikkel een handdoek of riem om de bal van één voet.
 3. Trek de handdoek voorzichtig omhoog zodat je tenen en enkel omhoog en van de vloer buigen.
 4. Houd de stretch 30 seconden vast.
 5. Herhaal dit met het andere kalf.

Vergeet niet dat je alleen een lichte trek moet voelen bij het strekken van je kuitspieren. Als u intense pijn of ongemak voelt, stop dan met de oefening en neem contact op met uw arts of fysiotherapeut om ervoor te zorgen dat u zich goed uitstrekt.

Je kunt je kuitspieren veilig meerdere keren per dag strekken. Wanneer je het gevoel hebt dat je kuitspieren strak worden, geef ze dan een snelle stretch om ze losser en flexibeler te laten voelen. Uw fysiotherapeut kan u vertellen wat de beste frequentie is om te gebruiken bij het strekken van uw kuitspieren en achillespezen.

Beklemming in uw kuitspieren kan een oorzaak zijn van repetitive strain injury aan de onderste extremiteit. Uw kuitspieren kunnen een verbeterde flexibiliteit nodig hebben als u een blessure of ziekte heeft die normale mobiliteit verhindert. Door te werken om je kuitspieren flexibel te houden, kun je weer normaal bewegen met weinig of geen pijn.