Zorgen koolhydraten ervoor dat je aankomt?

Zorgen koolhydraten ervoor dat je aankomt?
Soorten koolhydraten

bodymindspirit / Theresa Chiechi


Koolhydraten (koolhydraten) kunnen ronduit verwarrend zijn. Sommige bronnen beweren dat het eten van koolhydraten gewichtsverlies kan belemmeren en gewichtstoename kan veroorzaken, terwijl anderen zeggen dat koolhydraten een essentieel onderdeel zijn van elk dieet.

Ondanks het tegenstrijdige advies, is het een feit dat koolhydraten zelf je niet laten aankomen – overtollige calorieën wel. Dus, als het gaat om koolhydraten en gewichtstoename, wat echt belangrijk is, is de soort van koolhydraten die je eet, hoeveel je consumeert en waar je ze door vervangt als je ervoor kiest om te bezuinigen.

Lees verder om meer te weten te komen over koolhydraten en hoe je ervan kunt genieten als onderdeel van een gezond dieet zonder aan te komen.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten spelen een belangrijke rol in je dieet. Wanneer we koolhydraten eten, zet ons lichaam ze om in glycogeen (suiker) dat ons lichaam van energie voorziet. In feite zijn koolhydraten de belangrijkste brandstofbron van je lichaam.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services beveelt aan dat 45% tot 65% van de dagelijkse calorie-inname van een volwassene afkomstig is van koolhydraten, terwijl de rest van de calorieën afkomstig is van eiwitten en vetten. Samen met eiwitten en vetten zijn koolhydraten een van de drie macronutriënten die je lichaam nodig heeft voor een optimale werking.

Soorten koolhydraten

Verschillende soorten koolhydraten bestaan in verschillende voedingsmiddelen. Complexe koolhydraten worden van nature aangetroffen in hele voedingsmiddelen, terwijl geraffineerde koolhydraten worden vervaardigd om te worden opgenomen in bewerkte voedingsmiddelen. Hoewel er echt geen “goed” of “slecht” voedsel is, zijn niet alle koolhydraten gelijk gemaakt. Bepaalde koolhydraten zijn beter voor je gezondheid dan andere.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten hebben de neiging om rijk aan vezels te zijn. Ze doen er langer over om te verteren dan andere koolhydraten, dus ze houden je tevreden en voelen je lang vol. De meeste koolhydraten die je eet, moeten complex zijn. Voorbeelden van voedingsmiddelen die complexe koolhydraten bevatten, zijn:

 • Bonen
 • Groene groenten
 • Haver
 • Aardappels
 • Volle granen

Volkorenbrood heeft bijvoorbeeld meer complexe koolhydraten dan wit brood en bruine rijst meer dan witte rijst.

Geraffineerde koolhydraten

Het is belangrijk om geraffineerde koolhydraten te beperken, die veel voorkomen in voedingsmiddelen zoals verwerkt wit brood en gebak. Het proces van verfijning verwijdert veel van de vezels en voedingswaarde en laat je achter met suikerhoudende koolhydraten en lege calorieën die kunnen leiden tot gewichtstoename.Omdat je lichaam zo snel geraffineerde koolhydraten verwerkt, heb je eerder weer honger, wat betekent dat je waarschijnlijk meer zult eten gedurende de dag.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten bevatten, zijn:

 • Brood
 • Graangewassen
 • Vrucht
 • Korrels
 • Pasta
 • Gebak

Hoe koolhydraten het gewicht beïnvloeden

Het is een feit dat koolhydraten geen onmiddellijke gewichtstoename veroorzaken. Zetmeelrijke koolhydraten hebben echter de neiging om calorierijk te zijn. Het consumeren van deze extra calorieën is wat gewichtstoename veroorzaakt. Zelfs sommige complexe koolhydraten kunnen calorierijk zijn,houd echter rekening met uw portiegrootte als u gewichtstoename wilt voorkomen.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat het consumeren van minder koolhydraten kan leiden tot minder hunkeren naar ongezond voedsel.Dit kan nuttig zijn als het gaat om het beheren van gewichtstoename.

Een gezonde balans vinden

Als het gaat om het eten van koolhydraten, is de naam van het spel balans. Natuurlijk is het een probleem als je dieet bestaat uit alleen van koolhydraten, maar het is ook problematisch als je ze volledig overslaat.

Koolhydraatarme diëten hebben periodes doorgemaakt waarin ze populair waren voor gewichtsverlies, maar dit soort diëten zijn niet zonder hun nadelen. Bovendien is geen van hen gegarandeerd om je gewicht te laten verliezen. Veel experts twijfelen eigenlijk aan de veiligheid van zeer koolhydraatarme diëten vanwege de angst dat ze kunnen bijdragen aan complicaties zoals hartaandoeningen.

Wanneer u een dieetplan volgt dat het beperken van koolhydraten vereist, is het mogelijk dat uw lichaam ervaart wat algemeen bekend staat als de “koolhydraatgriep” of “keto-griep”, die zijn naam ontleent aan het populaire ketogeen dieet.Wanneer u uw koolhydraatinname beperkt, verbrandt uw lichaam in plaats daarvan vet voor energie, maar helaas kan dit leiden tot het gevoel van griepachtige symptomen en meer.

Bijwerkingen van ernstige koolhydraatbeperking kunnen zijn:

 • Depressie
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Zwakheid

Koolhydraten consumeren

Om uw koolhydraatinname te beheren, altijd lees voedingsetiketten, oefen portiecontrole en houd rekening met de juiste richtlijnen voor portiegrootte. Je kunt met mate genieten van koolhydraten en gezonde, caloriearme groenten toevoegen om je maaltijden af te ronden.

Als je te veel calorieën eet, kun je aankomen, of die calorieën nu uit koolhydraten komen of niet. Als u de inname van koolhydraten vermindert, die waarschijnlijk uw belangrijkste bron van calorieën zijn, kunt u uw calorie-inname in het algemeen verminderen, maar dit hangt echt af van waar u die koolhydraten door vervangt. Kies magere eiwitten en gezonde, onverzadigde vetten en overweeg om uw calorieën bij te houden.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt om meer vet in uw dieet op te nemen om gewichtstoename te voorkomen, helpen sommige vetten, zoals omega-3-vetzuren, uw lichaam effectiever te functioneren en kunnen ze bijdragen aan een verminderd risico op hartaandoeningen.Over het algemeen is matiging de sleutel.

Een woord van bodymindspirit

Koolhydraten zijn een noodzakelijk onderdeel van uw dieet en ze kunnen een heerlijke aanvulling zijn op elke maaltijd, maar het consumeren van te veel van een bepaald type voedselgroep of voedingsstof wordt niet aanbevolen voor een gezond dieet. Het is belangrijk om vast te houden aan een goed afgerond maaltijdplan, rijk aan belangrijke voedingsstoffen voor een optimale gezondheid.