Bass Fish Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Bass Fish Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Feiten over zeebaarsvoeding

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Bass Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Witte vis is, net als baars, een van de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten. Het is Het zit boordevol complete en zeer biologisch beschikbare eiwitten, omega-3 vetzuren en selenium. Bovendien bevat het 124 calorieën voor een portie van 3 ounce (85 gram). En of je nu zeebaars, gestreepte baars of een andere baars eet, de gezondheidsvoordelen en voedingsfeiten zijn vrijwel hetzelfde.

Bass Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie voor 3 ounces (85 gram) gekookte zeebaars wordt verstrekt door de USDA.

Sea Bass Voeding
Voedingsstof Hoeveelheid per portie
Calorieën 124
Vet 4g
Natrium 76,5 mg
Koolhydraten 0g
Vezel 0g
Suiker 0g
Eiwit 20,6 g
Magnesium 45,1 mg
Selenium 39,8mcg
Vitamine A 54,4mcg
Vitamine B6 0,4 mg
Vitamine B12 0,3 mcg

Koolhydraten

Er zitten geen koolhydraten in bas.

Vetten

Drie ons (85 gram) gekookte zeebaars bevatten 4,02 gram voedingsvetten. Van de totale vetten is 0,85 gram afkomstig van verzadigde vetten, 1,56 gram van enkelvoudig onverzadigde vetzuren en 1,16 gram van meervoudig onverzadigde vetzuren.

Bas bevat ongeveer 0,5 gram van de omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). EPA en DHA zijn de belangrijkste omega-3 vetzuren die je nodig hebt uit je voeding.

Ze komen vooral voor in dierlijke eiwitten en algen. EPA en DHA bieden gezondheidsvoordelen, waaronder bescherming tegen kanker, hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, de ziekte van Alzheimer, ADHD en meer.

Eiwit

Een portie gekookte zeebaars van 3 ounce (85 gram) levert 20,6 gram eiwit. Vis levert hoogwaardige eiwitten die gemakkelijk verteerbaar zijn en alle negen essentiële aminozuren bevatten. Essentiële aminozuren zijn nodig voor groei en stikstofbalans.

Bas is ook een uitstekende bron van het essentiële aminozuur leucine, met 1,67 gram per 3-ounce (85 gram) gekookte portie. Leucine is een aminozuur met vertakte keten (BCAA) dat belangrijk is voor het opbouwen en herstellen van spieren. Het is aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van spierverlies bij ouderen.

Vitaminen en Mineralen

Een portie gekookte bas van 3 ounce (85 gram) biedt verschillende belangrijke vitamines en mineralen, waaronder kalium, selenium en vitamine B12. Selenium speelt een cruciale rol in DNA-synthese, reproductie, schildklierhormoonmetabolisme en bescherming tegen oxidatieve stress en vrije radicalen, terwijl kalium een rol speelt in de celfunctie door middel van het handhaven van de vochtbalans in cellen.

Bass levert 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor selenium en 11% van de ADH voor kalium. Vitamine B12 is ook belangrijk voor een normale DNA-productie en helpt bloed- en zenuwcellen gezond te houden. Een 3-ounce (85 gram) portie gekookte zeebaars levert 79% van de ADH voor vitamine B12.

Calorieën

Bas is laag in calorieën – een portie van 3 ounce (85 gram) biedt 124 calorieën. Eiwit is goed voor 66% van de totale calorieën, terwijl vet 29% van de totale calorieën levert.

Gezondheidsvoordelen

Onder de lijst met gezondheidsvoordelen biedt bas ondersteuning van het immuunsysteem, voorkomt B12-tekort en bestrijdt angst en depressie. Hier zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van bas.

Helpt spiermassa te behouden

Bas is niet alleen een caloriearm voedsel dat ideaal is voor gewichtsbeheersing, maar het is ook rijk aan hoogwaardige eiwitten. Een eiwitrijk dieet helpt bij het opbouwen en behouden van spieren en verhoogt de verzadiging na een maaltijd.

Bevordert verzadiging

Een overzicht van de gegevens gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding bleek dat eiwitrijke diëten verbeteringen in lichaamsgewicht, eetlustbeheersing en cardiometabole risicofactoren opleverden.

Biedt ondersteuning voor het immuunsysteem

Selenium is een sporenmineraal dat fungeert als een krachtige antioxidant in het lichaam. Deze micronutriënt biedt verschillende gezondheidsvoordelents inclusief het versterken van de immuunrespons. Een seleniumrijk dieet helpt je een barrière te ontwikkelen tegen infecties en ziekten, zoals verkoudheid en griep.

Bovendien helpt selenium immuuncellen te versterken om te vechten tegen binnendringende organismen en vrije radicalen. Het is belangrijk om seleniumrijke voedingsmiddelen te eten om de functie van uw immuunsysteem te verbeteren.

Helpt bloedarmoede te voorkomen

Vitamine B12 is een essentiële micronutriënt die via een dieet moet worden verkregen. B12 wordt voornamelijk aangetroffen in dierlijke producten, waaronder vlees, vis, zuivel en eieren. Zonder voldoende B12 in uw dieet loopt u een groter risico op het ontwikkelen van vitamine B12-bloedarmoede.

Bloedarmoede betekent dat uw lichaam niet genoeg rode bloedcellen heeft om zuurstof te transporteren waar het naartoe moet. Dit leidt tot zwakte en vermoeidheid. Als het onbehandeld blijft, kunt u onvruchtbaarheid, hartaandoeningen, problemen met het zenuwstelsel, geboorteafwijkingen, zwangerschapscomplicaties en zelfs hartfalen ervaren.

De meeste mensen hebben geen moeite met het eten van voldoende vitamine B12. Het is echter een uitdaging om dagelijkse B12-behoeften te bereiken als u een veganistisch dieet volgt waarbij dierlijke producten niet zijn inbegrepen. Ook als u medicijnen gebruikt of een reeds bestaande aandoening heeft die de B12-absorptie belemmert, kan een supplement ideaal zijn in uw situatie.

Verbetert de gezondheid van het hart

Hartaanval en beroerte blijven de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten. Van een dieet dat rijk is aan omega-3 met voedingsmiddelen zoals bas, is aangetoond dat het verschillende voordelen voor de gezondheid van het hart heeft.

Deze voordelen omvatten verbeteringen in bloedtriglyceriden, het voorkomen dat LDL-niveaus (slechte cholesterol) stijgen en het verhogen van “goed” HDL-cholesterol. Bovendien is aangetoond dat omega-3 vetzuren de gezondheid van het hart ten goede komen door ontstekingen en bloeddruk te verminderen.

Biedt hoogwaardige eiwitbron

Bas is een van de magerste eiwitbronnen die beschikbaar zijn. Het biedt 20 gram hoogwaardige eiwitten voor elke gekookte portie van 3 ounce – dat is ongeveer 6 gram eiwit per ounce.

Bas is ook een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat en is een uitstekende bron van leucine, het aminozuur dat verantwoordelijk is voor het opbouwen en behouden van spieren.

Allergieën

Allergieën voor vis behoren tot de top acht van voedselallergieën in de VS. Als je een visallergie hebt, moet je geen baars eten. Houd er rekening mee dat, in tegenstelling tot andere voedselallergieën die worden gediagnosticeerd bij baby’s en jonge kinderen, allergieën voor vissen zich op volwassen leeftijd kunnen ontwikkelen. In feite bleek uit een studie dat 40% van de mensen die allergisch waren voor vis geen problemen hadden met het eten van vis totdat ze volwassen waren.

Symptomen van een visallergie kunnen huiduitslag, netelroos, misselijkheid, maagkrampen, braken, diarree, hoofdpijn en zelfs levensbedreigende anafylaxie zijn. Als u vermoedt dat u een visallergie heeft ontwikkeld, neem dan contact op met een zorgverlener. Ze kunnen tests uitvoeren om uw allergieën te helpen identificeren.

Hoewel sommige allergologen mensen met een visallergie adviseren om te voorkomen dat ze alle vis eten, kan het mogelijk zijn voor iemand die allergisch is voor één type vis om veilig andere soorten te eten. Als u allergisch bent voor een specifiek type vis, praat dan met uw allergoloog over de vraag of andere variëteiten veilig zijn voor u om te eten.

Bijwerkingen

Alle soorten bas zijn rijk aan kwik. Vanwege het hoge kwikgehalte willen zwangere mensen, zogende ouders en kinderen mogelijk baars beperken of een ander type vis selecteren.

Bas is ook rijk aan kalium. Mensen met een nierziekte moeten bas vermijden of een zorgverlener raadplegen voordat ze het in hun dieet opnemen.

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten baarzen te vinden in zowel zoet als zout water. Wat je op lokale markten vindt, is meestal afkomstig van zout water.

De meest voorkomende bassoorten zijn gestreepte baars, zeebaars en witte baars. Over het algemeen is basvlees wit, delicaat en schilferig. De specifieke smaak hangt echter af van het type bas dat je eet.

Opslag en voedselveiligheid

Verse bas kan maximaal 2 dagen in de koelkast in een luchtdichte container worden bewaard. Rauwe vis kan tot 3 maanden worden ingevroren, strak in plasticfolie worden gewikkeld, terwijl gekookte vis tot 4 dagen in de koelkast in een luchtdichte container kan worden bewaard. Je kunt gekookte vis tot 3 maanden invriezen in een luchtdichte container.

Als verse of rauwe vis bij kamertemperatuur is weggelaten voor langer dan 2 uur, of als het een geur ontwikkelt, moet het worden weggegooid. Dit tijdsbereik vermindert als het een warme dag is of als de temperatuur waar het werd weggelaten groter is dan 90 graden Fahrenheit.

Hoe zich voor te bereiden

Bas kookt snel en gemakkelijk en vereist niet veel kruiden. Het kan worden gebakken, gebakken, geroosterd, gepocheerd, gegrild of gekookt in een soep of stoofpot.

Om de suikerbieten in de pan te bakken, dep je de filet voorzichtig droog met een papieren handdoek. Kruid beide kanten lichtjes met peper en zout. Voeg een klein klopje boter of olijfolie toe aan de pan en kook de vis eenmaal heet op middelhoog vuur.

Laat de vis ongeveer 4 minuten koken. Draai de vis met een spatel voorzichtig om en laat nog eens 3 tot 4 minuten koken totdat de vis gaar en schilferig is. Beleg met een scheutje citroen en serveer direct.

14 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. USDA, FoodData Centraal. Vis, baars, zoet water, meng soorten, gekookt, droge hitte.

 2. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Omega-3 vetzuren.

 3. Amerikaanse National Library of Medicine. Biochemie, essentiële aminozuren.

 4. Ispoglou T, White H, Preston T, McElhone S, McKenna J, Hind K. Dubbelblinde, placebogecontroleerde pilotstudie van L-Leucine-verrijkte aminozuurmengsels over lichaamssamenstelling en fysieke prestaties bij mannen en vrouwen in de leeftijd van 65-75 jaar. Eur J Clin Nutr. 2016;70(2):182-188. DOI:10.1038/ejcn.2015.91

 5. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Kalium.

 6. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamine B12.

 7. Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, et al. De rol van eiwitten bij gewichtsverlies en onderhoud. Het American Journal of Clinical Nutrition. 2015;101(6):1320S-1329S. DOI:10.3945/ajcn.114.084038

 8. Hoffmann PR, Berry MJ. De invloed van selenium op immuunresponsen. Mol Nutr Voedsel Res. 2008;52(11):1273-1280. DOI:10.1002/mnfr.200700330

 9. Arthur JR, McKenzie RC, Beckett GJ. Selenium in het immuunsysteem. Het Journal of Nutrition. 2003;133(5):1457S-1459S. DOI: 10.1093/jn/133.5.1457S

 10. American Heart Vereniging. 2021 Hartziekten en beroerte statistieken update factsheet.

 11. Eslick GD, Howe PRC, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Voordelen van visolie suppletie bij hyperlipidemie: een systematische review en meta-analyse. Internationaal Tijdschrift voor Cardiologie. 2009;136(1):4-16. DOI:10.1016/j.ijcard.2008.03.092

 12. Ciubotaru I, Lee Y-S, Wander RC. Dieetvisolie vermindert C-reactief proteïne, interleukine-6 en triacylglycerol tot HDL-cholesterolverhouding bij postmenopauzale vrouwen op HST.Het Journal of Nutritional Biochemistry. 2003;14(9):513-521. DOI:10.1016/S0955-2863(03)00101-3

 13. Ramel A, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I. Matige consumptie van vette vis verlaagt de diastolische bloeddruk bij Europese jonge volwassenen met overgewicht en obesitas tijdens energiebeperking. Voeding. 2010;26(2):168-174. DOI:10.1016/j.nut.2009.04.002

 14. American College of Allergy, Astma en Immunologie. Vis.


Door Shoshana Pritzker RD, CDN, CSSD, CISSN

Shoshana Pritzker RD, CDN is een sport- en kinderdiëtist, de eigenaar van Nutrition by Shoshana, en is de auteur van “Carb Cycling for Weight Loss.” Shoshana behaalde haar B.S. in diëtetiek en voeding aan de Florida International University. Ze schrijft en creëert al meer dan 15 jaar inhoud op het gebied van gezondheid, voeding en fitness en is regelmatig te zien in Oxygen Magazine, JennyCraig.com en meer.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board