Basisprincipes over voeding en gewichtsverlies

Basisprincipes over voeding en gewichtsverlies
Gezonde maaltijden Bietensalade

Brett Stevens / Getty Afbeeldingen


Of je nu in vorm wilt komen, gewicht wilt verliezen of spieren wilt opbouwen, voeding speelt een belangrijke rol bij het bereiken van je doel. Een gezond dieet helpt je niet alleen om af te vallen, het houdt je lichaam in topvorm voor lichaamsbeweging en voor je andere dagelijkse activiteiten.

Dus, hoe weet je of je dieet gezond is en hoe verander je het als dat niet zo is? De volgende stappen nemen je mee door de basisprincipes van het creëren van een gezond dieet.

Waar te beginnen met uw dieet

  1. Zoek uit of uw dieet wat werk nodig heeft: Krijgt u de aanbevolen hoeveelheid volle granen, fruit, groenten, eiwitten, zuivel, enz.?
  2. Ontdek hoeveel calorieën je elke dag nodig hebt: Gebruik de caloriecalculator voor vrouwen of de caloriecalculator voor mannen om een schatting te krijgen van uw dagelijkse caloriebehoeften.
  3. Houd je eten bij: Houd een voedingsdagboek bij om uw maaltijden en calorieën bij te houden. Dit geeft u cruciale informatie om u te helpen bij het uitzoeken van wijzigingen die u mogelijk moet aanbrengen.
  4. Breng kleine wijzigingen aan: Experts weten dat we het veel beter doen om permanente veranderingen aan te brengen als we ze klein en redelijk houden. Als je bijvoorbeeld meestal het ontbijt overslaat, maak het dan je doel om elke ochtend iets te eten, zelfs als het slechts een glas sinaasappelsap of wat yoghurt is. Het overslaan van het ontbijt kan je metabolisme zelfs vertragen, wat je doelen voor gewichtsverlies kan schaden. Het kan je later op de dag ook hongeriger maken.

Optellen in plaats van aftrekken: Als je niet weet waar je moet beginnen, voeg dan iets gezonds toe aan je dieet in plaats van iets weg te nemen. Drink bijvoorbeeld een glas water voor een maaltijd of voeg een extra groente toe aan je volgende maaltijd.

Meer tips voor betere voeding

  • Wees je bewust van emotioneel eten of knabbelen uit verveling. Ontdek wat dit soort eten triggert en houd jezelf bezig tijdens die drang om te kauwen. Het helpt om een eetdagboek bij te houden en de tijden te noteren waarop je eet als je niet echt honger hebt. We vervallen vaak in patronen van emotioneel eten zonder het zelfs maar te beseffen.
  • Probeer te voorkomen dat je eet voor afleidingen, zoals de televisie, mobiele telefoon of zelfs opstaan.
  • Blijf gehydrateerd. Vaak is een hongergevoel eigenlijk je lichaam dat je vertelt dat het dorst heeft.
  • Eet meer vezels. Vezels vullen je buik en helpen je om je vol te voelen, zodat je van nature minder eet. Het is ook veel gemakkelijker om gezond voedsel aan je dieet toe te voegen dan om meer beperkingen toe te voegen, waardoor je alleen maar hunkert naar het voedsel waar je vanaf probeert te blijven.
  • Als je honger hebt, eet dan een gezonde snack. Wanneer je te lang wacht, kun je uiteindelijk meer voedsel eten om die knagende honger te stillen.
  • Bereid je voor op de week. Een van de gemakkelijkste manieren om de fastfoodval te vermijden, is het beschikbaar hebben van gezonde maaltijden.

Optellen in plaats van aftrekken: Als je niet weet waar je moet beginnen, voeg dan iets gezonds toe aan je dieet in plaats van iets weg te nemen. Drink bijvoorbeeld een glas water voor een maaltijd of voeg een extra groente toe aan je volgende maaltijd.