Banen in hernieuwbare energie groeiden wereldwijd in 2020 en trotseerden de verwachtingen

Search

Banen voor schone energie stegen vorig jaar tot 12 miljoen, zelfs te midden van de pandemie, maar ambtenaren zeggen dat groene werkgelegenheid moet komen met fatsoenlijke omstandigheden en meer vrouwen moet binnenhalen.

Het aantal banen in hernieuwbare energie wereldwijd steeg in 2020, ondanks de enorme economische verstoringen veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, waarbij de groeiende industrie beter standhoudt dan fossiele brandstoffen, zeiden internationale agentschappen donderdag.

In een jaarverslag over de werkgelegenheid in schone energie zeiden het International Renewable Energy Agency (IRENA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) dat er vorig jaar 12 miljoen banen waren in hernieuwbare energie en de toeleveringsketens, waarvan een derde in zonne-energie.

Dat was een stijging ten opzichte van 11,5 miljoen banen in 2019.

“Het jaar 2020 toonde aan dat zelfs een wereldwijde pandemie de opmars van hernieuwbare energie niet kan vertragen”, schreef IRENA-directeur-generaal Francesco La Camera in een voorwoord.

De COVID-19-crisis, samen met de uitdagingen van de opwarming van de aarde, “versterkt de behoefte aan een rechtvaardige en inclusieve transitie naar een schone, betrouwbare energievoorziening en duurzame, gezonde, klimaatvriendelijke banen”, voegde hij eraan toe.

Een man in een blauw uniform en hoed zit op een muur van zonnepanelen terwijl hij reparaties uitvoert in de zon
Een man werkt aan het installeren van zonnepanelen in Zürich, Zwitserland / Foto met dank aan Ricardo Gomez Angel

Het bereiken van een eerlijke verschuiving van kolen, olie en gas naar zon, wind, bio-energie en waterkracht vereist inspanningen om werknemers op te leiden in nieuwe vaardigheden en lokale toeleveringsketens op te bouwen, aldus het rapport.

Sociale bescherming zal ook nodig zijn voor degenen die banen verliezen in koolstofrijke activiteiten zoals steenkoolwinning, voegde het eraan toe.

Lockdowns om de COVID-19-pandemie in te dammen, hebben sommige delen van de hernieuwbare energie-industrie in 2020 verstoord, merkte het op, waaronder een lichte dip in de werkgelegenheid in biobrandstoffen als gevolg van een lager transportgebruik.

De verkoop van off-grid zonne-verlichting leed ook in ontwikkelingslanden, maar bedrijven waren in staat om banenverlies te beperken met financiële hulp van overheden, aldus het rapport.

Martha Newton, adjunct-directeur-generaal beleid van de IAO, zei dat de aanhoudende groei van banen in hernieuwbare energie wereldwijd te midden van de pandemie “een zeer bemoedigend signaal” was.

Maar om de maximale sociale en economische voordelen van de verschuiving van schone energie te behalen, moet verder worden gekeken dan alleen het aantal banen, vertelde ze het rapport dat per video werd gelanceerd.

“We hebben een aanpak van de energietransitie nodig die bevorderlijk is voor het creëren van fatsoenlijk werk” – wat betekent dat banen die gelijkheid, veiligheid en menselijke waardigheid vergroten, zei ze.

Een Indiase vrouw werkt aan een set zonnepanelen gemonteerd op een mobiele trailer
Een vrouw werkt aan een set mobiele zonnepanelen in Bhalsona, Uttar Pradesh, India / Foto met dank aan Ashwini Chaudhary

Het rapport benadrukte de noodzaak om meer vrouwen naar banen in hernieuwbare energie te brengen, hoewel ze daar gemiddeld al 32% van bezitten, vergeleken met 22% in de olie- en gassector.

Claver Gatete, Rwandese minister van Infrastructuur, zei dat zijn Oost-Afrikaanse land meisjes aanmoedigt om techniek te studeren, hen stages aanbiedt in schone energiebedrijven en genderdoelen voor de industrie stelt.

Wereldwijd was de fotovoltaïsche sector in 2020 goed voor ongeveer 4 miljoen banen, biobrandstoffen voor 2,4 miljoen, waterkracht voor 2,2 miljoen en windenergie voor 1,25 miljoen, aldus het rapport.

Bijna vier op de 10 banen in hernieuwbare energie waren in China, met Brazilië, India, de Verenigde Staten en de staten van de Europese Unie met de op een na hoogste aantallen.

Andere plaatsen die de werkgelegenheid voor schone energie uitbreiden, zijn Vietnam en Maleisië, die zonne-energie-apparatuur exporteren; Indonesië en Colombia, met grote agrarische toeleveringsketens voor biobrandstoffen; en Mexico en Rusland, waar windenergie groeit.

In Afrika ten zuiden van de Sahara breiden de banen op zonne-energie zich uit in landen van Nigeria tot Togo en Zuid-Afrika, aldus het rapport.

Windturbines bij zonsondergang op een heuvel in Californië
Windturbines bij zonsondergang in Turlock, Californië / Foto met dank aan The American Public Power Association

De auteurs schatten dat als regeringen de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau, hun meest ambitieuze doel, de hernieuwbare energiesector zou kunnen groeien tot 38 miljoen banen in 2030 en 43 miljoen in 2050.

Dat is ongeveer het dubbele van het aantal dat zou worden gecreëerd onder de huidige klimaatactieplannen en -toezeggingen, die niet voldoen aan de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs, merkte het op.

Sharan Burrow, algemeen secretaris van de International Trade Union Confederation die 200 miljoen werknemers in meer dan 160 landen vertegenwoordigt, zei dat elk deel van de economie zou moeten overstappen op een groener model om de uitstoot tot netto nul terug te brengen.

Dat is “een goed nieuwsverhaal”, zei ze, want voor elke 10 banen in hernieuwbare energie worden er 5-10 gecreëerd in productieketens en meer in diensten, transport en logistiek.

Als die banen gepaard gaan met goede voorwaarden, een minimumloon en arbeidsrechten, zoals de mogelijkheid om vakbonden te vormen en collectief te onderhandelen, “dat gaat over ontwikkeling, dat gaat over gemeenschapsvernieuwing, dat gaat over ambities”, vertelde ze de lancering van het rapport.

Verslag door Megan Rowling; bewerking door Laurie Goering. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven behandelt van mensen over de hele wereld die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Het werd met toestemming opnieuw gepubliceerd. Bezoeken news.trust.org/climate