Onderzoekers creëerden duurzame gelei-ijsblokjes die niet smelten

Search

Een nieuw type koelkubus kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop voedsel koud wordt gehouden en vers wordt verzonden zonder afhankelijk te zijn van ijs of traditionele koelpakketten.

De plasticvrije , “gelei-ijsblokjes” smelten niet, zijn composteerbaar en antimicrobieel en voorkomen kruisbesmetting.

“Wanneer ijs smelt, is het niet herbruikbaar”, zegt Gang Sun, een professor in de afdeling biologische en landbouwtechniek aan de Universiteit van Californië, Davis. “We dachten dat we een zogenaamd vast ijs konden maken om als koelmedium te dienen en herbruikbaar te zijn.”

Onderzoekers hebben een nieuwe koelkubus ontwikkeld om kruisbesmetting tegen te gaan. Het smelt niet, is duurzaam, composteerbaar en plasticvrij.
Onderzoekers hebben een nieuwe koelkubus ontwikkeld om kruisbesmetting tegen te gaan. Het smelt niet, is duurzamer, composteerbaar en plasticvrij. / Credit: Gregory Urquiaga / UC Davis

De koelblokjes bevatten meer dan 90% water en andere componenten om de structuur vast te houden en te stabiliseren. Ze voelen zacht aan als een gelatine-dessert en veranderen van kleur afhankelijk van de temperatuur.

De herbruikbare kubussen kunnen worden ontworpen of gesneden in elke gewenste vorm en grootte, zegt Jiahan Zou, een promovendus die de afgelopen twee jaar aan het project heeft gewerkt.

“Je kunt het 13 uur gebruiken om af te koelen, het verzamelen, spoelen met water en het in de vriezer leggen om opnieuw in te vriezen voor het volgende gebruik,” voegt Sun eraan toe.

Bekijk de video van UC Davis over duurzame gelei-ijsblokjes (1:36)

De onderzoekers hopen uiteindelijk gerecycled landbouwafval of bijproduct als koelmiddelmateriaal te gebruiken.

“We willen ervoor zorgen dat dit duurzaam is”, zegt Luxin Wang, universitair hoofddocent op de afdeling voedingswetenschap en -technologie.

De onderzoekers begonnen aan de koelvloeistofblokjes te werken nadat Wang de hoeveelheid ijs zag die werd gebruikt in visverwerkingsfabrieken en de kruisbesmetting die smeltwater zich tussen producten of in de afvoer kon verspreiden.

“De hoeveelheid ijs die door deze visverwerkingslocaties wordt gebruikt, is enorm,” zegt Wang. “We moeten de ziekteverwekkers onder controle houden”, zegt hij.

Sun betreurde ook schimmel gevonden in de plastic ijspakketten die worden gebruikt bij schoollunches voor kinderen en vaak worden aangetroffen in verzendpakketten.

Vroege tests hebben aangetoond dat de kubussen tot 22 pond kunnen weerstaan zonder vorm te verliezen. Ze kunnen een dozijn keer worden hergebruikt – gewoon een snelle wasbeurt met water of verdund bleekmiddel – en vervolgens in de prullenbak of met tuinafval worden weggegooid.

De gelei-ijsblokjes bieden een alternatief voor traditioneel ijs en kunnen mogelijk het waterverbruik en de impact op het milieu verminderen.

Ze bieden ook stabiele temperaturen om voedselbederf te verminderen en kunnen ideaal zijn voor maaltijdbereidingsbedrijven, verzendbedrijven en voedselproducenten die items koud moeten houden.

De toepassing kan mogelijk microbiële besmettingen beheersen om het waterverbruik in de voedselvoorzieningsketen en voedselverspilling te verminderen.

Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Sustainable Chemistry &Engineering.

Onderzoekers dienden in juli een patent in voor het ontwerp en concept. Het USDA National Institute of Food and Agriculture financierde het werk.

Dit werd oorspronkelijk gepubliceerd door Futurity en werd beschikbaar gesteld via een CC BY 4.0 licentie.