“Ik kies ervoor om het goede te onthouden” – Een interview met een 9/11 first responder en advocaat

Search

John Feal, een prominente advocaat voor overlevenden op 11 september, deelt over zijn inspanningen om gezondheidszorg en ondersteuning voor slachtoffers en eerstehulpverleners na de aanslagen te garanderen

WASHINGTON, 10 september (Thomson Reuters Foundation) – Sloopspecialist John Feal was een van de honderden mensen die herstelwerkzaamheden deden op de plaats van de aanslagen van 11 september 2001 in New York toen een straal op hem viel en zijn linkervoet verbrijzelde.

Niet afgeschrikt door de verwonding, begon Feal campagne te voeren voor 9/11-slachtoffers en eerstehulpverleners en richtte een non-profitorganisatie op die ground zero-gezondheidszorgkwesties monitort.

John Feal voor het Capitool van de Verenigde Staten / Foto met dank aan de Feal Good Foundation

Als gevolg van het werken rond gevaarlijke materialen op drie locaties na de aanslagen twee decennia geleden, hebben hulpverleners en andere werknemers kanker of aandoeningen van de luchtwegen opgelopen.

Feal speelde een belangrijke rol bij het pleiten voor een reeks wetsvoorstellen die door het Congres werden aangenomen, met wetgeving uit 2019 die de deadline voor het indienen van claims van een slachtoffercompensatiefonds voor sterfgevallen en ziekten in verband met de aanslagen van 11 september verlengde tot 2090.

Toch zei de advocaat dat hulpverleners nog steeds sterven – velen hebben COVID-19 opgelopen terwijl ze al ernstig ziek zijn – en bijna 300 mensen zouden deze maand worden herdacht.

Om twee decennia na de aanslagen te markeren, sprak Feal met onze partners bij de Thomson Reuters Foundation over zijn letsel, zijn belangenbehartiging en de impact van de coronaviruspandemie op 9/11-responders:

Kun je ons terugbrengen naar je blessure van 20 jaar geleden?

Ik ga nooit de geur van vernietiging en verwoesting en bloedbad blokkeren … het is waarschijnlijk de reden waarom ik niet veel slaap krijg, vooral als we dichter bij deze dag van herinnering komen.

Mijn verhaal is zo onbeduidend en zo klein in vergelijking met alle anderen.

Op 17 september, ongeveer een half uur voordat mijn dienst eindigde, verbrijzelde ongeveer 8.000 pond staal mijn linkervoet.

De dokter zei: “we gaan proberen je te redden; je zou je been kunnen verliezen”. Ik zei dat ik niets verlies – ik ga overleven. En een halve voet verliezen was mijn troost.

Het is operatie na operatie na operatie geweest. Ik mag niet klagen. Mensen zeggen dat ze een goede of een slechte dag hadden. Je had een dag, en er zijn zoveel mensen die niet (hetzelfde) kunnen zeggen.

Hoe kijk je twee decennia later naar de dingen?

Veel mensen noemen dit het 20-jarig jubileum. Ik heb er moeite mee om het een jubileum te noemen. Ik zie het als een herinnering. Jubilea worden meestal gevierd.

Niemand bezit 9/11 – iedereen is aandeelhouder. Sommigen hebben gewoon meer voorraad dan anderen. Voor velen is het 20 jaar. En in veel opzichten voelt het als 20 jaar.

Foto met dank aan de Feal Good Foundation

Maar voor degenen in de 9/11-gemeenschap, of ze een geliefde hebben verloren, of ze ziek zijn geworden … het is de langste dag in de geschiedenis. Het is gewoon niet afgelopen en dat moeten we niet vergeten.

We zijn 20 jaar geleden gegalvaniseerd. We zouden het opnieuw kunnen doen – of het nu voor een kort moment in de geschiedenis is of deze zaterdag (11 september) – maar ik bid dat mensen de tijd nemen om degenen te herinneren die we hebben verloren en degenen die we blijven verliezen.

“In het begin geef ik ze een dikke vette nul – ze hebben gezogen. Ze faalden allemaal. Nu doen ze het veel beter.”

Wat vindt u van de behandeling van 9/11-responders door de Amerikaanse overheid?

In het begin geef ik ze een dikke vette nul – ze hebben gezogen. Ze faalden allemaal. Nu doen ze het veel beter.

Toen we het wetsvoorstel (voor het slachtoffercompensatiefonds) de eerste keer aannamen, stonden er geen kankers in het wetsvoorstel. En dan … we kregen vier kankers toegevoegd en nu hebben we 68 kankers gedekt.

In 2010 waren we (in termen van onze belangenbehartiging) als dat kleine motortje dat kon. In 2015 waren we die grote motor die dat deed. Toen hebben we in 2019 iedereen gewoon op stoom gebracht.

Foto met dank aan de Feal Good Foundation

We hebben een recept gemaakt voor mensen met andere belangrijke kwesties en oorzaken om te gebruiken – en ik zal ze de blauwdrukken geven.

Vroeger zaten we op Thanksgiving aan de kleine kindertafel – nu zitten we aan het hoofd van de tafel. En we moeten blijven pleiten.

(Maar) hoewel we tot 2090 wetgeving hebben aangenomen, is er geen magische pil in dat wetsvoorstel dat iemand zal redden.

Hoe heeft de COVID-19-pandemie gewonde of zieke hulpverleners getroffen?

We worden gedecimeerd door 9/11-gerelateerde ziekten, en nu voeg je COVID toe. Elke 9/11-responder, vrijwilliger – iedereen kijkt over zijn schouder en denkt “wanneer wanneer krijg ik kanker?’

We hebben waarschijnlijk zo’n honderd mensen die we kennen verloren aan COVID. Ongeveer de helft van hen had ernstige ziekten zoals longfibrose … of kanker.

Jon Stewart en John Feal / Foto met dank aan de Feal Good Foundation

Het gezondheidszorgprogramma geeft hen een vechtkans en de compensatiekant compenseert hun financiële lasten en als ze overlijden, ontlast het hun familie van eventuele financiële zorgen.

Maar er is echt niets te vieren daar omdat zovelen ziek zijn en sterven – en nog steeds sterven.

We sterven sneller af dan we nu zouden moeten zijn.

“Ik kies ervoor om me het goede te herinneren dat ik daar beneden zag – de menselijkheid, de empathie – vreemden die knuffelen en huilen en elkaar helpen.”

Wat is je blijvende afhaalmaaltijd van de gebeurtenissen van 20 jaar geleden?

Ik kies ervoor om me het goede te herinneren dat ik daar beneden zag – de menselijkheid, de empathie – vreemden die knuffelen en huilen en elkaar helpen.

Ik ga dat in mijn hersenen laten tatoeëren – dat ga ik nooit meer loslaten.

Dit interview is bewerkt voor lengte en duidelijkheid.

Verslag door David Sherfinski. Montage door Kieran Guilbert. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven behandelt van mensen over de hele wereld die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org.