Goed nieuws: instandhoudingsinspanningen redden bultruggen

Search

Walvis, we zullen verdomd zijn: het blijkt dat er goed nieuws live komt uit de oceanen van de wereld! OK, sorry voor de woordspeling, maar we zijn zo enthousiast om te delen: ondanks alle zeer ernstige en voortdurende uitdagingen waarmee zeedieren worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering, keren bultruggen het tij. (OK, sorry. Laatste. Waarschijnlijk).

Laten we beginnen met de feiten.

Leuke weetjes: Maak kennis met de bultrug

De bultrug is een van ’s werelds populairste zoogdieren, bekend om hun Simone-Biles-niveau sprongen uit het water en onderscheidende staartvinnen.

Hoewel deze wezens een lust voor het oog zijn, worden bultruggen ook bewonderd om hun complexe zang en vocalisaties, die netten van bubbels gebruiken om hun prooi te vangen.

Deze grote schoonheden kunnen tot 52 voet lang worden en kunnen tot 50 ton wegen. Voor het geval je het je afvraagt: dat is ongeveer de helft van een huis.

Zijn bultruggen bedreigd?

Bultruggen werden bijna volledig weggevaagd door commerciële walvisvangst in de 19e en vroege 20e eeuw, volgens de Endangered Species Coalition, en waren een van de eerste soorten die federaal werden beschermd onder de Endangered Species Act en de Marine Mammal Protection Act in 1970.

Als gevolg van verbazingwekkende wereldwijde instandhoudingsinspanningen is de huidige wereldbevolking echter hersteld van een dieptepunt van 10.000 terug naar bijna 80.000, vanaf 2022.

Vanwege deze zeldzame en opwindende overwinning in instandhoudingsinspanningen, werden de meeste bultruggen in 2016 verwijderd van de lijst met bedreigde soorten, volgens NPR.

Hoewel een aantal bultrugpopulaties in delen van de wereld nog steeds als bedreigd worden vermeld, toont deze opwaartse teek een ongelooflijke belofte voor voortdurende instandhoudingsinspanningen.

Om te begrijpen hoe deze vooruitgang is geboekt, moeten we kijken naar verschillende instandhoudingsinspanningen van over de hele wereld.

Meer walvissen verwelkomen in de VS (We kijken naar jou, westelijk Washington!)

Slechts 25 jaar geleden zag de Salish Sea (tussen Noord-Washington en British Columbia bij Vancouver) nul bultruggen door hun wateren migreren, maar 2021 bracht een babyboom als geen ander.

Volgens de Pacific Whale Watch Association telden onderzoekers voor de kusten van Washington en British Columbia 21 kalveren, een recordaantal voor de regio en het dubbele van de kalveren die in 2020 werden gespot.

Wetenschappers weten niet precies waarom dit aantal zo hoog is, maar kunnen het fenomeen toeschrijven aan het simpele feit dat meer volwassen walvissen die door de wet worden beschermd, leiden tot een toename van kalveren.

Onderzoekers speculeren ook een overvloed aan voedsel voor de walvissen in de afgelopen paar jaar.

Drie bultruggen zwemmen samen onder water
Drie bultruggen zwemmen in Hawaiian Islands Humpback Whale National Marine Sanctuary. / Foto met dank aan Ed Lyman (CC BY 2.0)

Federale bescherming helpt inderdaad bij instandhoudingsinspanningen. Studies tonen aan dat soorten met beschermde habitats twee keer zoveel kans hebben om zich te herstellen als soorten zonder. En overheidsinspanningen om geluidsoverlast in de oceaan te voorkomen, zijn het afgelopen decennium succesvol geweest.

In juni 2021 kondigde de regering-Biden aan dat het 116.098 vierkante zeemijl van de Stille Oceaan zou beschermen, een kritiek gebied voor drie populaties bedreigde bultruggen.

Dit zal migrerende walvissen beschermen tegen gevaren zoals verstrikking in vistuig, scheepsaanvallen en olielozingen.

Bultrugpopulaties groeien in Atlantische regio’s

Afgezien van de bevolkingsgroei in de Stille Oceaan, ziet de Zuid-Atlantische kust ook een toename van bultrugpopulaties.

Na een tragische daling tot slechts 450 walvissen, tonen studies uit 2019 aan dat het aantal bultruggen is hersteld tot 25.000 – wat een cijfer is dat de populatie dicht bij de pre-walvisjacht brengt.

Bovendien laat een nieuw overzicht van zeedieren in Britse wateren van de Wildlife Trusts zien dat de ooit zelden geziene bultruggen zijn teruggekaatst, met meer dan 75 waarnemingen rond Groot-Brittannië sinds 2019.

Matt Slater, marine conservation officer voor Cornwall Wildlife Trusts, zei: “Slechts een paar jaar geleden zou het uiterst zeldzaam zijn geweest om een bultrug in het Verenigd Koninkrijk te zien. Maar het lijkt erop dat ze grote scholen sardientjes achtervolgen die nu rond onze kusten aanwezig zijn. Het is prachtig om deze wezens van dichtbij te zien.”

Een bultrugwalviskalf wordt van dichtbij onder water getoond
Een bultrug walvis kalf zwemt in de wateren van Ha’apai, Tonga. / Foto met dank aan Glenn Edney

Canada’s inspanningen voor het behoud van walvissen

Zoals gezegd heeft de Salish Sea de babyshower voor de leeftijden georganiseerd, omdat een recordaantal bultrugkalveren in het water is gedebuteerd.

Hoewel een toename van de bultrugpopulatie een overwinning is, leidt het wel tot een verhoogde behoefte om hun veiligheid te waarborgen. British Columbia heeft in 2021 een toename van walvisverstrengelingen gezien.

Hoewel dit zorgelijk is, werken hoogopgeleide professionals samen met het Global Whale Entanglement Response Network van de International Whaling Commission om verstrengelde walvissen te bevrijden.

Tandwielaanpassingen, touwloze technologieën en het bevrijden van de oceaan van verlaten uitrusting zijn allemaal benaderingen om deze verstrengelingen te verminderen, maar in de tussentijd doen experts het gevaarlijke en noodzakelijke werk om de walvissen te bevrijden en te zorgen voor eventuele verwondingen die ze oplopen.

En onthoud; met maximaal 50 ton is dit zeker een teaminspanning.

Mensen kunnen de BC Marine Mammal-hotline bellen op 1-800-465-4336 om een verstrengelde walvis te melden en hun deel te doen om experts te waarschuwen.

Naast het monitoren van verwikkelingen, hebben Canadese functionarissen strengere regels voor het spotten van walvissen geïmplementeerd, volgens National Geographic.

Samen met bedreigingen zoals stijgende oceaantemperaturen en tekorten aan voedselvoorraden, vormt het toegenomen waterverkeer een bedreiging voor walvissen.

De regelgeving werd van kracht nadat een aantal boten om walvissen te spotten te dicht bij de walvissen kwam. Experts begrijpen ook dat walvissen spotten een belangrijk aspect van natuurbehoud is, omdat toeristen en professionals vaak de ogen en oren zijn die verslag doen van deze unieke wezens.

Veel toeristische bedrijven werken aan de grens tussen ervaring en regelgeving door een gezonde afstand te houden en educatieve en bewustzijnsmogelijkheden in hun aanbod te vergroten.

Een bultrug laat zijn staartvinnen in het water spatten
Een bultrugwalvis pronkt met zijn beroemde staartvinnen terwijl hij in het water spettert. / Foto met dank aan Christopher Michel (CC BY 2.0)

Mariene professionals, onderzoekers en wetgevers doen het harde en bewonderenswaardige werk om instandhoudingsinspanningen te ondersteunen.

Als we ons deel doen, ons houden aan federale bescherming, aandringen op betere regelgeving en op verantwoorde wijze overwegen om walvissen te spotten op onze Cape Cod- en Canadese vakanties, kunnen we een omgeving creëren voor deze populatie majestueuze zoogdieren om ook te gedijen.

Header afbeelding met dank aan U.S. National Archives