Hoe iemand te helpen die zelfmoord overweegt

Search

Opmerking van de redacteur: dit verhaal bespreekt zelfmoord, en als dat een moeilijk onderwerp voor je is, klik dan gerust weg van dit verhaal.

Als u of iemand die u kent in gevaar is en onmiddellijke hulp nodig heeft, bel dan de National Suicide Prevention Lifeline op 1-800-273-8255 of tekst PRAAT met 741741 te sms’en met een getrainde Crisis Text Line crisisbegeleider.

September is de Nationale Maand van de Zelfmoordpreventie. Zelfmoord is een zwaar onderwerp, maar de wereld zou een betere plek zijn als we allemaal beter uitgerust waren om erover te praten. Deze maand is een goed moment om ervoor te zorgen dat je bereid bent om iemand te helpen die met je deelt dat ze zelfmoord hebben overwogen of overwegen.

Als iemand zijn suïcidale gedachten met je deelt, kun je veel druk voelen om “correct” te reageren, maar onthoud eerst en vooral: ze dit met je delen is iets positiefs en je hebt nu de mogelijkheid om te helpen.

In samenwerking met de American Foundation for Suicide Prevention (AFSP) zijn hier enkele manieren waarop u er kunt zijn om iemand te ondersteunen die zelfmoord overweegt:

Luister en ShowYour Support

De kans is groot dat als iemand met je deelt over zijn geestelijke gezondheid of gedachten aan zelfmoord, ze je echt vertrouwen. Stel ze gerust dat je hoort wat ze zeggen, het serieus neemt, dat je er bij hen bent en dat het je iets kan schelen.

In plaats van het gesprek te domineren of te proberen iets meteen op te lossen , luister je actief en toon je empathie voor wat ze doormaken.

AFSP raadt aan om iets te zeggen als:

“Ik ben zo blij dat je me vertelt hoeveel er aan de hand is en hoe je je voelt. Bedankt dat je dit met me deelt.”

“Ik hou van je, wat er ook gebeurt, en we gaan hier samen doorheen komen.”

Moedig ze aan om te blijven praten

Houd het gesprek gaande. Laat ze weten dat je m fore wilt horen over hoe ze zich voelen en wat ze doormaken.

Uit nieuwsgierigheid en interesse in de details van wat ze ervaren. Vraag naar veranderingen in hun leven en hoe ze ermee omgaan.

“Die situatie klinkt heel moeilijk.”

“Hoe voelde je je toen dat gebeurde?”

“Hebben deze gedachten geleid tot specifieke veranderingen in je leven, zoals slaapproblemen of bijblijven op het werk?”

Wees direct

Als wat je van iemand hoort je doet denken dat ze aan zelfmoord denken, vertrouw dan op je gevoel en vraag het ze rechtstreeks.

Afbeelding met dank aan de American Foundation for Suicide PRevention

Een veel voorkomende mythe bij zelfmoordpreventie is dat het naar voren brengen ervan zelfmoordneigingen verhoogt, maar onderzoek toont precies het tegenovergestelde aan. Het zal het idee niet in hun hoofd stoppen, of hen in actie duwen. Vaak zullen ze opgelucht zijn dat iemand genoeg geeft om over hun ervaring te horen.

Zorg ervoor dat je niet klinkt alsof je een oordeel velt of schuldgevoelens hebt. Stel ze gerust dat je het begrijpt en erom geeft.

“Wordt het ooit zo moeilijk dat je erover nadenkt om je leven te beëindigen?”

“Ik geef echt om je en ik wil dat je weet dat je me alles kunt vertellen.”

(Zeg geen dingen als, “Je denkt er toch niet aan om iets stoms te doen?” of “Bedenk wat het met je ouders zou doen.”)

Hoe te reageren als ze denken aan zelfmoord

Als de persoon zegt dat hij zelfmoord overweegt, blijf dan kalm. Alleen omdat iemand zelfmoordgedachten heeft, betekent niet dat ze in direct gevaar zijn. Luister rustig naar wat ze te zeggen hebben en stel wat vervolgvragen.

“Hoe vaak heb je deze gedachten?”

“Als het echt erg wordt, wat doe je dan?”

“Wat beangstigt je bij deze gedachten?”

“Wat moet je doen om je veilig te voelen?”

Professionele hulp voorstellen

Het voeren van dit ondersteunende gesprek maakt zo’n enorm verschil, maar je bent geen professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Als de persoon om wie je geeft je heeft verteld dat ze aan zelfmoord denken, is dit een waarschuwingssignaal dat ze met iemand moeten praten.

De persoon kan schaamte of stigma voelen rond het krijgen van therapie of professionele hulp, maar je kunt helpen deze schadelijke stereotypen te doorbreken.

Veel mensen – proactief en reactief – praten met een therapeut of professional in de geestelijke gezondheidszorg. Praat met hen over de voordelen van praten met iemand die professioneel is opgeleid om mensen te helpen ervaren wat ze zijn.

“Ik hoor je dat je het moeilijk hebt.ng, en ik denk dat het nuttig voor je zou zijn om met iemand te praten die je hier doorheen kan helpen.”

“Weet je, therapie is niet alleen voor ernstige, “klinische” problemen. Het kan ieder van ons helpen bij het verwerken van eventuele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd – en we worden allemaal wel eens geconfronteerd met serieuze dingen. “

Help ze contact te maken met Help

Afbeelding met dank aan de American Foundation for Suicide PRevention

Wanneer iemand het al moeilijk heeft, kan het idee van het navigeren door verzekeringen of het onderzoeken van professionals in uw omgeving nog uitdagender of ontmoedigender lijken.

Soms kan het eerste telefoontje om contact op te nemen en een afspraak te plannen het moeilijkste deel zijn van het krijgen van professionele hulp.

Bied aan om hen te helpen die stappen te nemen, hoe je je ook op je gemak voelt.

“Ik zou je verzekering met je kunnen bellen, of online gaan om een professional in de geestelijke gezondheidszorg of een programma voor middelengebruik te vinden. Of ik kan bij je zitten terwijl je het doet. We kunnen het samen uitzoeken.”

“Ik kon je naar je afspraak rijden of brengen. Daarna konden we koffie drinken.”

Privacyproblemen aanpakken

Als de persoon om wie je geeft zich zorgen maakt dat anderen erachter zullen komen dat ze een behandeling krijgen, kun je hen geruststellen dat hun zorgen meestal ongegrond zijn.

En als ze je vragen om het aan niemand te vertellen, herinner ze er dan aan hoeveel je om hen en hun veiligheid geeft, wat kan inhouden dat je anderen om hulp vraagt. Vertel ze dat je wilt dat ze bij het gesprek worden betrokken en dat je zo discreet mogelijk zult zijn.

“Geestelijke gezondheidsbehandeling heeft eigenlijk nog grotere vertrouwelijkheidswaarborgen dan fysieke gezondheidsbehandeling.”

Hoe te reageren als ze hulp van u of een professional weigeren

Het is oké als ze “nee” zeggen tegen je hulp, of de hulp van een professional – niet iedereen is meteen klaar.

Als ze niet in direct gevaar zijn, wees dan geduldig en duw niet te hard. Zorg ervoor dat je onthoudt (of stel jezelf een herinnering in!) om ze regelmatig in te checken, zodat ze eraan worden herinnerd dat iemand er voor hen is als ze het nodig hebben.

“Het is oké dat het nog niet klinkt alsof je er klaar voor bent. Ik hoop echt dat je erover nadenkt. Laat het me weten als je van gedachten verandert, en ik kan je helpen contact te maken met iemand.”

Als ze in direct gevaar zijn

1. Blijf bij hen.

2. Help dodelijke middelen te verwijderen.

3. Bel de National Suicide Prevention Lifeline: 1-800-273-8255 – of sms TALK naar 741741 om gratis te sms’en met een getrainde crisisadviseur van de Crisis Text Line, 24/7.

4. Moedig hen aan om hulp te zoeken – of om contact op te nemen met hun arts of therapeut.

Afbeelding met dank aan de American Foundation for Suicide PRevention

Andere manieren om een verschil te maken

Dankzij het werk van organisaties zoals AFSP, Crisis Text Line, To Write Love on Her Arms en zoveel anderen, wordt het stigma rond psychische aandoeningen doorbroken, is er ongelooflijke vooruitgang geboekt in zelfmoordpreventie en zijn er meer mogelijkheden dan ooit tevoren om deel te nemen aan het werk van zelfmoordpreventie.

Doneer om organisaties te ondersteunen die de geestelijke gezondheid ondersteunen.

Overweeg een financiële donatie te geven aan de hierboven genoemde organisaties of zoek andere non-profitorganisaties voor geestelijke gezondheid waarmee u persoonlijk in contact komt.

Lees goed nieuws over geestelijke gezondheid.

Bij Good Good Good helpen we je hoopvoller te voelen en meer goed te doen. Bekijk onze verhalen over geestelijke gezondheid hier op onze site, waar we de innovatieve en creatieve manieren bespreken waarop mensen een positief verschil maken voor de geestelijke gezondheid – en ook tips, trucs en aanbevelingen over hoe je kunt meedoen en een verschil kunt maken voor jezelf en voor anderen.

Wanneer je een verhaal vindt dat je helpt, deel het dan. De wereld heeft meer goed nieuws nodig.

Meld je aan als vrijwilliger om mensen te helpen tijdens een crisis.

Je kunt ook vrijwillig crisisbegeleider worden bij Crisis Text Line. Ze geven je training en je kunt op afstand werken en mensen over de hele wereld helpen. Je kunt je hier aanmelden.

Je kunt ook soortgelijk vrijwilligerswerk doen met The Trevor Project en de National Suicide Prevention Lifeline.

Voeg crisisnummers toe aan de contacten van uw telefoon.

Voeg preventief de telefoonnummers voor de National Suicide Prevention Lifeline en Crisis Text Line toe aan uw contacten. (Als u op deze koppelingen klikt, worden deze automatisch aan uw contactpersonen toegevoegd.) Het duurt 45 seconden en kan een leven redden.

Doe mee tijdens bewustwordingsweken en -maanden.

Het hele jaar door zijn er oorzaakgerichte vakanties en bewustwordingsweken en -maanden rond mentale gezondheid.h – en het zijn geweldige kansen om een verschil te maken. Bekijk good good good’s awareness days calendar en good good good’s disability awareness days calendar.

En zorg er vooral voor dat je betrokken raakt bij Mental Health Awareness Month en Suicide Prevention Week and Month.

Deel nuttige bronnen.

Ten slotte zou de wereld een betere plek zijn als meer mensen de geestelijke gezondheidsondersteuning zouden krijgen die ze nodig hebben en als meer mensen zouden zijn uitgerust om geestelijke gezondheidsondersteuning te bieden.

Door nuttige bronnen (zoals dit artikel) te bookmarken en te delen, kunt u een betekenisvol verschil maken in het leven van geliefden en vreemden.