Baby wortelen voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Baby wortelen voedingswaarden en gezondheidsvoordelen
baby wortelen voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Baby wortelen (Daucus carota |) zijn een populaire toevoeging aan lunchboxen en worden vaak toegevoegd aan vegetarische trays of gemengd in smoothies. Net als gewone wortels zijn ze een gezonde aanvulling op uw dieet en bieden ze vitamines, vezels en andere nuttige voedingsstoffen.

Hoewel de naam je misschien doet geloven dat deze groente een minder volwassen versie is van gewone wortels, zijn ze dat niet. Babywortels worden iets zoeter dan een grote, hele wortel. Ze zijn ook geschild en hebben een iets andere kern.

Baby Wortelen Voeding Feiten

Een NLEA-portie babywortelen (85 g of 5 tot 6 babywortels) levert 30 calorieën, 0,5 g eiwit, 7 g koolhydraten en 0,1 g vet. Babywortels zijn een uitstekende bron van vitamine A, vitamine K en kalium. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 66,3 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 2,5 g
 • Suikers: 4,1 g
 • Eiwit: 0,5 g
 • Vitamine A: 586mcg
 • Kalium: 201 mg
 • Vitamine K: 8mcg
 • Folaat: 23mcg
 • Beta-caroteen: 5432,3mcg

Koolhydraten

Een enkele portie (85g) baby wortelen heeft 7 gram koolhydraten. Dit omvat 2,5 gram vezels en 4,1 gram natuurlijk voorkomende suiker. Er zit geen zetmeel in babywortels.

Als basis voor vergelijking biedt een vergelijkbare portie gewone wortels 9,6 gram koolhydraten, 2,8 gram vezels en 4,7 gram natuurlijk voorkomende suiker volgens USDA-gegevens.

De glycemische index (GI) is een rangschikkingssysteem dat de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel schat en heeft geen registratie specifiek voor babywortelen. Er wordt echter gedacht dat de GI van gewone wortels ergens tussen de 32 en 46 ligt, waardoor het een voedsel met een lage GI is.

Hoewel ze een voedsel met een lage GI zijn, worden wortels beschouwd als een van de hogere glycemische groenten omdat ze hoger zijn in suiker dan andere opties zoals broccoli en sperziebonen.

Vetten

Babywortels zijn bijna vetvrij en leveren slechts 0,1 gram per portie. Dat maakt deze knapperige groenten een geweldige aanvulling op een vetarm eetplan.

Eiwit

Baby wortelen zijn geen goede bron van eiwitten. Eén portie heeft slechts 0,5 gram van deze macronutriënt.

Vitaminen en Mineralen

Babywortels zijn een uitstekende bron van vitamine A en bevatten ongeveer 5430 microgram bètacaroteen (een voorloper van vitamine A) per portie. Beta-caroteen heeft antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen de functie van uw immuunsysteem te verbeteren.

Babywortelen zijn ook een goede bron van vitamine K, met 5 tot 6 babywortelen die ongeveer 8 microgram van deze voedingsstof leveren. Vitamine K speelt een rol bij de gezondheid van de botten en helpt ook uw bloedstolling na een snee of scheur.

Wortelen bieden ook lagere hoeveelheden andere voedingsstoffen, waarvan sommige kalium, mangaan, folaat en ijzer bevatten.

Calorieën

Er zijn slechts ongeveer 30 calorieën in een standaard portie babywortels. Dat maakt ze een caloriearm voedsel.

Samenvatting

Babywortels bevatten weinig calorieën en vet, terwijl ze ook hoger zijn in voedingsvezels. Eet slechts één portie per dag (5 tot 6 babywortels) en je geeft je lichaam ook een gezonde dosis vitamine A, vitamine K en andere voedingsstoffen.

Gezondheidsvoordelen

Babywortelen bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen als gewone wortels.

Beschermt tegen verlies van het gezichtsvermogen

De vitamine A in babywortels biedt carotenoïden met antioxiderende functies (waaronder bètacaroteen). Deze verbindingen hopen zich op in het netvlies en zijn bijzonder nuttig bij het voorkomen van verlies van het gezichtsvermogen dat kan optreden als u ouder wordt.

Langetermijnstudies hebben aangetoond dat de consumptie van wortels en andere voedingsmiddelen die bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine bevatten, het gezichtsvermogen kan helpen beschermen en uw risico op gevorderde leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) kan verminderen.

Verhoogt de gezondheid van het hart

Babywortels bevatten verschillende fytochemicaliën met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten die het risico kunnen helpen verminderen van hartziekten. Studies hebben aangetoond dat polyfenolen in wortels de galsecretie kunnen verhogen, wat het cholesterol- en triglyceridengehalte verlaagt.

Babywortels bieden ook voedingsvezels die verder kunnen helpen het serumcholesterol te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Verlaagt het risico op kanker

Terwijl gewone wortels in vele kleuren zijn – elk met verschillende antioxidanten – komen babywortels alleen oranje. Het is de bètacaroteen in oranje wortelen die beschermend kunnen zijn tegen bepaalde soorten kanker.

Een groot onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat een hogere inname van wortels geassocieerd was met een verminderd risico op prostaat- en maagkanker.

Behoudt de gezondheid van de tanden

Het eten van knapperige wortels kan u helpen sterke, gezonde tanden te behouden. Eén studie evalueerde de snelheid van tandverlies bij een oudere Japanse bevolking. Onderzoekers ontdekten dat een hogere inname van bètacaroteen beschermend was tegen tandheelkundige problemen.

Deze studie suggereerde verder dat een voedingspatroon met veel wortels, pompoen en bladgroenten gunstig is voor het behoud van tanden, ongeacht de tandheelkundige zorgpraktijken van een persoon.

Het lage suikergehalte van wortels, samen met hun gunstige vitamines, kan de gezondheid van het tandvlees verbeteren en beschermende effecten bieden. De American Dental Association beveelt aan dat we meer groenten en minder suikerhoudend voedsel consumeren om een gezonde mond te behouden.

Voorkomt cognitieve achteruitgang

Dezelfde studie die de orale voordelen van wortels opmerkte, vond ook dat een dieet met wortels cognitieve voordelen kan bieden. Specifiek werd een hogere inname van gekookte of rauwe groenten (inclusief wortels) geassocieerd met een verminderd risico op dementie.

Allergieën

Er is beperkt onderzoek naar een allergie voor wortels. Hoewel sommige studies hebben gesuggereerd dat wortelallergieën worden gevonden bij maar liefst 25% van de mensen.

Als u allergisch bent voor berkenboom- of bijvoetpollen, kunt u een kruisreactiviteit ervaren die wordt veroorzaakt door wortels die het orale allergiesyndroom worden genoemd. Orale allergiesymptomen kunnen onmiddellijk of tot een uur na blootstelling optreden.

Als u een allergie voor wortels of oraal allergiesyndroom vermoedt, raadpleeg dan een allergoloog om uw zorgen te bespreken.

Bijwerkingen

Het eten van grote hoeveelheden babywortels zal waarschijnlijk geen nadelige effecten veroorzaken. Als u echter regelmatig een zeer grote hoeveelheid eet, is het mogelijk om een aandoening te ontwikkelen die carotenemie wordt genoemd.

Caroteenemia is een vergeling van de huid veroorzaakt door de hoge consumptie van bètacaroteen, waaronder wortels. Andere voedingsmiddelen met een hoog bètacaroteengehalte zijn abrikozen, mango en papaja.

Carotenemia is een goedaardige aandoening (niet gevaarlijk of ernstig) die kan worden verward met geelzucht. Hoewel, het vergelingseffect lost zichzelf meestal op kort nadat het individu zijn consumptie van bètacaroteen heeft verminderd.

Variëteiten

Babywortelen ontstonden voor het eerst in de jaren 1980, nadat een boer een productief gebruik zocht voor misvormde of gebroken wortels die na de oogst werden weggegooid. Deze wortels werden teruggebracht tot hapklare wortels die consumenten gemakkelijker te eten en handiger vonden dan gewone wortels die moesten worden geschild en gesneden.

In de jaren na hun introductie hebben grootschalige wortelboeren de manier veranderd waarop ze babywortels verbouwen en oogsten. Kortom, ze worden niet meer gemaakt van grote wortelen. In plaats daarvan worden ze gekweekt uit een hybride zaad dat een kleinere, dunnere wortel produceert.

Babywortels worden geoogst als ze jong zijn om een zoetere smaak te bereiken dan je zou krijgen van een gewone wortel. Het verschil tussen gewone wortelen en babywortels is het duidelijkst als je hun kern onderzoekt. Terwijl een gewone wortel een aanzienlijke kern heeft, heeft een babywortel een zeer kleine.

Wanneer het het beste is

Commerciële babywortels worden het hele jaar door gekweekt en je kunt ze op elk moment van het jaar vinden bij je plaatselijke kruidenier. Ze worden over het algemeen volledig geschild en verpakt in kleine plastic zakken gevonden, dus je hoeft er niets aan te doen voordat je gaat eten.

Als je ze thuis kweekt, zijn babywortels een gewas van het koele seizoen en kunnen ze kouder weer verdragen, zelfs een bevriezing. Zorg ervoor dat u babywortelzaden koopt en plant in plaats van gewone wortelzaden om de zoetere smaak van de variëteit te krijgen.

Je kunt verwachten dat je babywortels eerder oogst dan gewone wortels. Babywortels zijn meestal klaar om te oogsten in 50 tot 60 dagen, terwijl gewone, volwassen wortels nog een paar dagen nodig hebben en pas ongeveer 75 dagen na het planten klaar zijn.

Opslag en voedselveiligheid

Baby wortelen zijn korter houdbaar dan gewone wortelen omdat tde beschermende laag (de schil) is verwijderd. Bewaar ze in de koelkast waar ze ongeveer vier weken vers blijven.

Wortelfabrikanten raden niet aan om ze in te vriezen. De USDA merkt echter op dat als je ze invriest, ze ongeveer drie maanden vers moeten blijven.

Hoe zich voor te bereiden

Baby wortelen worden meestal rauw gegeten. Je kunt ze gewoon eten of een voedzame dip kiezen om hun smaak nog meer te verbeteren. Hummus is een geweldige dip voor wortels of overweeg een citroen-kruiden linzendip om dingen op te fleuren.

Babywortels kunnen ook in verschillende gerechten worden gekookt. Gekookte wortelen zijn bijvoorbeeld een populair ingrediënt in soepen en stoofschotels. Het roosteren van wortels is een andere optie die helpt hun natuurlijke zoetheid naar voren te brengen.

U kunt ook besluiten om vers geraspte wortels aan uw salades toe te voegen om hun gezondheidsvoordelen te vergroten. En met een sterke blender kun je wortelsap of smoothies maken. Wortelen kunnen ook dun worden gesneden en gemarineerd als bijgerecht of topping.

 • Calorieën: 30
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 66,3 mg
 • Koolhydraten: 7g
 • Vezel: 2,5 g
 • Suikers: 4,1 g
 • Eiwit: 0,5 g
 • Vitamine A: 586mcg
 • Kalium: 201 mg
 • Vitamine K: 8mcg
 • Folaat: 23mcg
 • Beta-caroteen: 5432,3mcg

Hoewel ze een voedsel met een lage GI zijn, worden wortels beschouwd als een van de hogere glycemische groenten omdat ze hoger zijn in suiker dan andere opties zoals broccoli en sperziebonen.

Babywortels bevatten weinig calorieën en vet, terwijl ze ook hoger zijn in voedingsvezels. Eet slechts één portie per dag (5 tot 6 babywortels) en je geeft je lichaam ook een gezonde dosis vitamine A, vitamine K en andere voedingsstoffen.

Het lage suikergehalte van wortels, samen met hun gunstige vitamines, kan de gezondheid van het tandvlees verbeteren en beschermende effecten bieden. De American Dental Association beveelt aan dat we meer groenten en minder suikerhoudend voedsel consumeren om een gezonde mond te behouden.

Als u een allergie voor wortels of oraal allergiesyndroom vermoedt, raadpleeg dan een allergoloog om uw zorgen te bespreken.