Assam Thee voordelen en bijwerkingen

Assam Thee voordelen en bijwerkingen
Assam Thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Assam thee is zwarte thee uit de Assam regio van India. Deze thee is overal verkrijgbaar en populair vanwege zijn rijke smaak en energieverhogende eigenschappen.

Wat is Assam Thee?

Assam thee is een zwarte thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Zwarte thee is zwaarder geoxideerd dan andere soorten thee, zoals groene thee of witte thee. Oxidatie is een chemisch proces dat zorgt voor donkerdere bladeren en een intensere smaak. Assam thee staat bekend om zijn volle moutige smaak, diep aroma, rijke kleur en stevige smaak.

Assam thee dankt zijn naam aan de Regio Assam in India, waar het wordt verbouwd. Assam ligt langs de Brahmaputra-rivier – een gebied dat de Brahmaputra-vallei in het noordoosten van India wordt genoemd en grenst aan Bangladesh en Myanmar. Assam is de grootste theeteeltregio ter wereld. De thee wordt hier geteeld op zeeniveau, in een warm, nat klimaat. De weersomstandigheden en het terrein dragen bij aan de uitgesproken moutige smaak van Assam thee.

Assam thee is ook bekend als Assam zwarte thee, ontbijt thee, Engels ontbijt thee of Ierse ontbijt thee. De ontbijtthee die je ziet in je plaatselijke theewinkel of in de supermarkt kan pure Assam-thee zijn of een mix van verschillende theebladeren, waaronder Assam.

Je kunt Assam thee kopen in theezakjes of als losse thee. Veel theekwekers raden aan om op zoek te gaan naar tippy Assam-thee of theebladeren met gouden tips – een teken van hoge kwaliteit.

Hoe Assam Thee te bereiden

Als je de voorkeur geeft aan pure zwarte Assam-thee, wil je het bereiden zoals je elke traditionele thee zou bereiden. Gebruik indien mogelijk gefilterd water en een temperatuur gecontroleerde theepot om de waterwarmte te reguleren.

5 stappen om Assam-thee te bereiden

  • Plaats een Assam theezakje of een thee-infuser met ongeveer een eetlepel losse theeblaadjes in een theekopje. Je kunt ook losse theebladeren op de bodem van een kopje plaatsen.
  • Verwarm water tot 90-95º Celsius of 194-205º Fahrenheit. Als je geen temperatuurgecontroleerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat het vervolgens een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
  • Giet acht ons water over het theezakje, de infuser of de theebladeren.
  • Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst. Sommige drinkers geven de voorkeur aan een lichtere thee, dus een steil van twee minuten is voldoende. Een steil van 3-5 minuten zal een sterker donkerder kopje thee brouwen, hoewel te lang weken bitterheid kan introduceren.
  • Verwijder het theezakje of de infuser of zeef losse bladeren uit de beker voordat u gaat drinken.

Thee-experts zeggen vaak dat Assam-thee het beste kan worden geserveerd zonder melk of zoetstoffen. Veel liefhebbers van ontbijtthee voegen echter nog steeds beide toe. Om Assam-melkthee te maken, voegt u eenvoudig een eetlepel of twee volle melk toe en zoett u met rietsuiker volgens uw smaakvoorkeur.

Bevat Assam Thee cafeïne?

Assam thee – zoals alle soorten zwarte thee – bevat cafeïne. Zwarte thee heeft de neiging om hoger te zijn in cafeïne dan andere soorten thee zoals groene thee of witte thee. Een kopje Assam-thee bevat echter nog steeds minder cafeïne dan een standaard kopje zwarte koffie.

Over het algemeen bevat een kopje Assam-thee ongeveer 50-90 milligram cafeïne per kopje. Ter vergelijking: een kopje zwarte koffie bevat ongeveer 100-150 milligram per kopje. De zetmethode en de sterkte van de thee of koffie hebben echter invloed op hoeveel cafeïne je consumeert. Een sterker (donkerder) brouwsel levert meer cafeïne op.

Assam Thee Voordelen voor de gezondheid

Een van de meest waarschijnlijke voordelen van Assam-thee die je zult ervaren, is een boost in energie en een toename van mentale alertheid door de cafeïne. Veel theedrinkers genieten vooral van dit voordeel in de ochtend in plaats van’ s avonds wanneer het de slaap kan verstoren.

Er zijn andere geadverteerde voordelen van Assam-thee, maar wetenschappers hebben niet met zekerheid kunnen bevestigen dat je deze voordelen zult behalen als je het drinkt.

De consumptie van thee is bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op kanker. Lopend onderzoek doet onderzoek naar de relatie. Het National Cancer Institute en vele andere gezondheidsorganisaties beweren echter nog steeds dat, hoewel er een mogelijkheid is dat thee kankerpreventie-eigenschappen biedt, onderzoek nog steeds niet overtuigend is.

Bovendien bevat zwarte thee polyfenolen, waaronder catechines, flavonoïden en tannines. Polyfenolen zijn plantaardige chemicaliën die gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Onderzoekers hebben de consumptie van flavonoïden gekoppeld aan belangrijke gezondheidsresultaten, maar wetenschappers adviseren dat er meer onderzoek nodig is om met zekerheid te zeggen of zwarte thee kan tekenengeef je gezondheid een boost.

De meeste experts raden aan dat als u ten volle wilt profiteren van eventuele gezondheidsvoordelen van zwarte thee, gebruik dan losse bladeren (in plaats van een theezakje) en voeg geen melk of suiker toe.

Assam Thee Bijwerkingen

Het consumeren van een drank met cafeïne kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen een verhoogde hartslag (tachycardie), hartkloppingen, rusteloosheid, nervositeit, slaapproblemen of hoofdpijn. Sommige mensen kunnen zelfs last krijgen van misselijkheid, braken, diarree en diurese (of frequent urineren). Volgens de National Institutes of Health is er echter weinig bewijs van gezondheidsrisico’s voor volwassenen die matige hoeveelheden cafeïne of ongeveer 300 tot 400 mg per dag consumeren.