Ashtanga Yoga en oprichter Pattabhi Jois

Ashtanga Yoga en oprichter Pattabhi Jois
Ashtanga Yoga Les

Adam Brown Fotografie / Steen / Getty Images


Ashtanga (ook gespeld als Astanga) betekent “acht ledematen” in het Sanskriet, wat verwijst naar de acht ledematen van yoga die zijn uiteengezet in de Yoga Sutra’s van Patanjali. De Ashtanga-methode legt de nadruk op de dagelijkse vinyasa-stroomoefening met behulp van Ujjayi Ademhaling Mula bandha, Uddiyana bandhaen drishti. Er zijn zes verschillende Ashtanga-series, waardoor een student in zijn of haar eigen tempo vordert.

De Ashtanga-methode van asanabeoefening werd geïnterpreteerd door T. Krishnamacharya en Sri K. Pattabhi Jois uit een oude tekst genaamd de “Yoga Korunta”, waarvan zij beweerden dat het een uniek systeem van hatha yoga beschreef, ontwikkeld door Vamana Rishi.

Oprichter Pattabhi Jois

K. Pattabhi Jois (1915-2009) begon zijn yogastudie bij Krishnamacharya in Mysore, India op 12-jarige leeftijd. Hij werd de toonaangevende beoefenaar en leraar van Ashtanga yoga, een reeks poses gedaan in een vloeiende vinyasa-stijl. In 1962 publiceerde hij zijn verhandeling over Ashtanga yoga, “Yoga Mala”. Zijn eerste westerse studenten begonnen in Mysore aan te komen in de vroege jaren 1970. Via hen verspreidde Ashtanga zich naar het westen en beïnvloedde diepgaand de manier waarop yoga tegenwoordig wordt beoefend. Nadat Pattabhi Jois in 2009 stierf, nam zijn kleinzoon Sharath de leiderschapsrol over, inclusief het onderwijzen van de vele studenten die naar Mysore blijven komen om hun praktijken te verdiepen.

Ashtanga-serie poses

De eerste, of primaire, serie wordt beschreven in “Yoga Mala.” De primaire serie heet Yoga Chikitsa, wat yogatherapie betekent. Het is bedoeld om de wervelkolom opnieuw uit te lijnen, het lichaam te ontgiften en kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op te bouwen. De serie van ongeveer 75 poses duurt anderhalf tot twee uur om te voltooien, beginnend met zonnegroeten (surya namaskara A en surya namaskara B) en overgaand naar staande houdingen, zittende houdingen, inversies en backbends voor ontspanning.

De tussenliggende of tweede serie wordt Nadi Shodana genoemd, wat zuivering van het zenuwstelsel betekent. Het reinigt en versterkt het zenuwstelsel en de subtiele energiekanalen door het hele lichaam. Deze serie wordt pas geïntroduceerd als de leerling de primaire serie onder de knie heeft. Het volgt dezelfde progressie (zonnegroeten, staan, zitten, enz.) als de primaire serie, maar introduceert nieuwe houdingen en variaties.

De vier geavanceerde series worden Sthira Bhaga genoemd, wat goddelijke stabiliteit betekent. Pattabhi Jois schetste oorspronkelijk twee intensieve geavanceerde series, maar verdeelde ze later in vier series om ze voor meer mensen toegankelijk te maken. Deze series benadrukken moeilijke armbalansen en zijn alleen geschikt voor extreem gevorderde studenten. Er zijn maar heel weinig studenten die oefenen na de tweede serie.

Ashtanga Lessen

Veel yogastudio’s bieden geleide Ashtanga-lessen, wat betekent dat een leraar de klas leidt en studenten instrueert in de volgorde van de houdingen, meestal in de primaire of secundaire serie. Studenten kunnen vaak ook kiezen voor zelfgeleide of Mysore-stijloefeningen. Dit is een kans om te oefenen in hun eigen tempo en niveau van bekwaamheid, maar in het gezelschap van andere studenten en met de aanmoediging en het advies van een leraar, indien nodig. In de Mysore-methode beheerst de student elke pose in volgorde en krijgt hij nieuwe poses om aan te werken door zijn leraren als ze klaar zijn. Ashtanga kan een ideale basis zijn voor thuisbeoefenaars zodra ze de volgorde van houdingen kennen.

Is Ashtanga iets voor jou?

Ashtanga yoga is enorm populair en inspireert felle loyaliteit bij haar studenten. Deze krachtige, atletische stijl van oefenen spreekt diegenen aan die van een gevoel van orde houden en die graag dingen zelfstandig doen. Misschien wilt u vertrouwd raken met ashtanga-woordenschat om u te helpen zich op uw gemak te voelen met de gespecialiseerde terminologie van deze stijl.