Arrowroot Flour Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Arrowroot Flour Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Arrowroot bloem voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Arrowroot Flour Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Voor bakken en koken zijn de dagen voorbij dat je maar één bloem hebt om uit te kiezen. Tegenwoordig, met de opkomst van glutenvrije levensstijlen, kunnen meerdere alternatieve meelsoorten bouwstenen zijn voor gebakken goederen, sauzen, jus en meer. Als u graag experimenteert met een assortiment meel of geen tarwe of gluten kunt eten, kunnen verschillende meelsoorten verschillende smaken en texturen bijdragen aan recepten. Een van die alternatieven is arrowrootmeel.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt arrowroot-meel gemaakt van de arrowroot-plant, een knol afkomstig uit Indonesië. In plaats van af te leiden van de knol zelf, wordt arrowrootmeel echter gemaakt door de wortelstok van deze plant of zijn wortel en stengel te poederen.

Om deze reden bevat arrowroot-meel niet dezelfde voedingsvoordelen als de arrowroot-groente. Het is echter vrij veelzijdig in de keuken, met een textuur die vaak taaiheid kan geven aan gebakken goederen die veel glutenvrije meelsoorten niet kunnen.

Arrowroot Flour Voedingsfeiten

De volgende voedingsinformatie voor 1 kop (127 gram) arrowrootmeel is afkomstig van de USDA.

 • Calorieën: 457
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 2,6 mg
 • Koolhydraten: 113g
 • Vezel: 4,4 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,4 g

Koolhydraten

In wezen zijn alle calorieën in arrowrootmeel afkomstig van koolhydraten. Een portie van 1 kop levert 113 gram. Eén gram van deze koolhydraten is afkomstig van vezels, terwijl de rest afkomstig is van zetmeel dat van nature voorkomt in de wortelstok van arrowroot.

Vetten

Arrowrootmeel bevat slechts een sporenhoeveelheid vet.

Eiwit

Slechts een kleine hoeveelheid eiwit is in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig in arrowrootmeel.

Vitaminen en Mineralen

Hoewel de arrowroot-groente veel folaat bevat, plus kleinere hoeveelheden kalium, fosfor en ijzer, komen deze voedingsstoffen nauwelijks in het meel van de knol. Slechts kleine sporen van vitaminen en mineralen zijn te vinden in elke portie.

Calorieën

Arrowrootmeel bevat 457 calorieën per kopje. Nogmaals, deze komen bijna volledig uit koolhydraten.

Gezondheidsvoordelen

Als plantaardig meel biedt arrowrootmeel een paar voordelen. Hier is een overzicht van hoe het opnemen van arrowroot-meel in uw eetplan u ten goede kan komen.

Dient als een glutenvrij alternatief

Als coeliakie, glutengevoeligheid of een tarwe-allergie tarwebloem van uw menu heeft gehaald, biedt arrowrootmeel een glutenvrije vervanger bij het koken en bakken. Hoewel het niet altijd een één-op-één vervanging is voor tarwemeel bij het bakken, zullen tal van recepten je precies laten zien hoe je het moet gebruiken.

Hoewel het kiezen voor glutenvrij meel absoluut noodzakelijk is voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie, is er weinig onderzoek om de keuze voor glutenvrij meel te ondersteunen voor mensen die geen coeliakie of glutenintolerantie hebben.

Biedt een low FODMAP-optie

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) vinden symptoomverlichting door meer voedingsmiddelen op te nemen die laag zijn in koolhydraten met een korte keten die bekend staan als FODMAP’s. Als je een low-FODMAP eetplan volgt, heb je geluk met arrowrootmeel. Het is extreem laag in dit soort koolhydraten.

Kan de immuunfunctie ondersteunen

Een kleine dierstudie wees uit dat het aanvullen van het dieet van muizen met het poeder leidde tot verhoogde bloedantistoffen tegen schadelijke ziekteverwekkers. Meer onderzoek is zeker nodig om de effecten ervan op mensen te bepalen en hoeveel ze zouden moeten consumeren.

Kan diarree verlichten

Arrowroot-meel toont enig potentieel als een huismiddeltje voor de behandeling van diarree. In een zeer kleine oudere studie uit 2000 namen mensen met IBS-D (prikkelbare darmsyndroom dat zich voornamelijk presenteert met diarree) drie keer per dag 10 milliliter arrowrootmeel in. Na 1 maand van deze behandeling hadden ze minder diarree en ervoeren ze minder buikpijn.

Allergieën

Arrowrootmeel staat er niet om bekend dat het een allergeen voedsel. In feite kiezen veel mensen met allergieën voor tarwe dit poeder als een niet-allergeen alternatief. Dat gezegd hebbende, allergieën zijn mogelijk met elk voedsel.

Symptomen van een allergische reactie op arrowrootmeel kunnen maagklachten, braken of diarree, piepende ademhaling of hoesten of huiduitslag na het eten zijn. Praat met een zorgverlener als u vermoedt dat arrowrootmeel de bron is van allergische symptomen.

Bijwerkingen

Omdat arrowrootmeel vrij is van de top acht voedselallergenen en laag is in de meeste voedingsstoffen, is het geen veel voorkomende oorzaak van bijwerkingen.

Variëteiten

U zult waarschijnlijk niet veel variaties van arrowroot-meel vinden, maar houd er rekening mee dat sommige producten “arrowroot-zetmeel” of “arrowroot-poeder” kunnen worden genoemd. Dit zijn gewoon verschillende namen voor hetzelfde voedsel. Er kunnen ook enkele verschillen zijn in hoe fijn elke fabrikant zijn product poedert.

Wees bij het kopen van arrowrootmeel een ijverige etiketlezer. Een product van hoge kwaliteit vermeldt slechts één ingrediënt: arrowrootmeel. Extra vulstoffen en additieven kunnen van invloed zijn op hoe het product reageert in recepten en kunnen leiden tot ongewenste resultaten (tenzij uw recept specifiek vraagt om een merk dat andere ingrediënten bevat dan arrowroot-zetmeel).

Opslag en voedselveiligheid

Het goed bewaren van arrowrootmeel is vrij eenvoudig. Bewaar de bloem in een afgesloten container op een koele, droge, donkere plaats zoals een kast of voorraadkast. Uit de buurt van licht en warmte gehouden, heeft dit meel een verrassend lange houdbaarheid van 3 tot 4 jaar.

Hoe zich voor te bereiden

Als je eenmaal arrowrootmeel hebt gekocht, is de vraag natuurlijk hoe je het moet gebruiken. Als u arrowrootpoeder gebruikt in plaats van maïzena, kunt u een één-op-één conversie gebruiken. Probeer het af te stoffen aan de buitenkant van vlees of tofu voor extra knapperig en knapperig, of gebruik het als verdikkingsmiddel in saus, pudding of jus.

Sommige chef-koks adviseren om pijlwortelmeel toe te voegen tegen het einde van het koken, indien mogelijk, omdat het ervoor kan zorgen dat recepten te gelatineus worden als ze te lang worden verwarmd. Aan de andere kant kan deze gelei-achtige kwaliteit een voordeel zijn voor het binden. Probeer arrowroot poeder toe te voegen aan vlees of vegetarische pasteitjes om ze bij elkaar te houden.

Bij het bakken kan het gebruik van arrowrootmeel wat lastiger zijn. Het vervangen door tarwebloem in gebakken goederen in een verhouding van 1: 1 zal meestal geen textuur opleveren die vergelijkbaar is met het oorspronkelijke recept, dus de meeste recepten vragen om een mengsel van arrowrootmeel met andere meelsoorten.

 • Calorieën: 457
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 2,6 mg
 • Koolhydraten: 113g
 • Vezel: 4,4 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,4 g