Geloofsgemeenschappen mobiliseren zich om mensen te helpen zich te laten vaccineren

Search

Terwijl COVID-19-vaccinaties in Noord-Nevada plateau, proberen gemeenschapsleiders een andere aanpak. Lokale volksgezondheids- en medische experts werken samen met geestelijken om vaccins te leveren aan de Latino-gemeenschap.

KUNR’s Natalie Van Hoozer bezocht een vaccinatiekliniek in een kerk in Reno om te zien hoe deze outreach-inspanningen verlopen.

Buurtbewoners staan op de parkeerplaats voor een kerk. Ze staan in de rij en vullen formulieren in op klemborden.

Leden van de gemeenschap registreren zich om te worden gevaccineerd buiten little flower catholic church op Plumb Lane in Reno, Nev. / Foto met dank aan NATALIE VAN HOOZER, KUNR

Toen de middag begon op te warmen in het centrum van Reno, slingerde een rij leden van de gemeenschap de Little Flower Catholic Church uit en de parkeerplaats op.

Little Flower biedt meerdere keren per week Spaanstalige missen aan. Daarom besloten de organisatoren om hier een vaccinkliniek te houden met de naam “El Gran Vacunatón”, speciaal ontworpen voor de Latino-gemeenschap in Noord-Nevada. Bronnen en informatie werden verstrekt in zowel het Engels als het Spaans.

De vaccinatiekliniek van little flower catholic church heette “El Gran Vacunatón” (“The Big Vaccine-athon” in het Engels) om Spaanstalige leden van de gemeenschap aan te moedigen om deel te nemen. / Foto met dank aan NATALIE VAN HOOZER, KUNR

Diana Sande is de communicatiemanager bij het Nevada Public Health Training Center aan de Universiteit van Nevada, Reno, School of Community Health Sciences. Sande en haar team werken aan het samenbrengen van medische expertise, volksgezondheidsberichten en outreach naar gemeenschapsleiders.

“We hadden mensen in de rij staan en we waren nog steeds aan het opzetten. Het is gewoon een enorme hoeveelheid mensen geweest en we dachten echt dat het vandaag rustig zou zijn,”

“We hadden mensen in de rij staan en we waren nog steeds aan het opzetten. Het is gewoon een enorme hoeveelheid mensen geweest en we dachten echt dat het vandaag rustig zou zijn,” zei ze.

Diana Sande is de communicatiemanager en de #COVIDCrew projectleider voor het Nevada Public Health Training Center aan de Universiteit van Nevada, Reno, School of Community Health Sciences. Sande is tweetalig in het Spaans en Engels en werkt aan pandemiegerelateerde berichten en outreach in beide talen. / Foto met dank aan NATALIE VAN HOOZER, KUNR

Sande zegt dat het krijgen van een opkomst van 673 mensen in deze COVID-vaccinkliniek, velen van hen Latino’s, niet iets was dat van de ene op de andere dag gebeurde.

Voordat ze de kliniek aanbood, werkten zij en haar team samen met studenten van unr’s School of Medicine. Ze zetten zich voor en na de diensten buiten de kerk op om enquêtes te verzamelen en de vragen van de gemeente te beantwoorden.

“We zijn begonnen met onze outreach … met echt het doel om de mensen te ontmoeten waar ze zijn, met ze te praten en echt vragen te stellen.”

“We zijn in april begonnen met onze outreach hier bij Little Flower, met echt het doel om de mensen te ontmoeten waar ze zijn, met hen te praten en echt vragen te stellen, niet alleen te rusten op de gegevens die we uit andere delen van het land horen, [but instead] echt weten wat we hier in onze stad zien, in ons huis,” zei Sande.

Door deze regelmatige gesprekken en enquêtereacties begonnen ze te begrijpen wat mensen ervan weerhield om zich te laten vaccineren.

“Toen we eenmaal bij de mensen waren, met hen praatten, hen uitlegden, hun vragen beantwoordden, ontdekten we dat het niet de verkeerde informatie was die hen hield,” zei Sande. “Het ging meer om het vertrouwen in de locatie, [and] de veiligheid, op basis van immigratiestatus. Gewoon meer informatie willen over het vaccin.”

Om dit gebrek aan informatie aan te pakken, heeft Little Flower’s pastor Paul McCollum ook deel uitgemaakt van het initiatief en de zorgen van zijn gemeente beantwoord.

“Er waren heel veel vragen. De meesten van hen waren rond de veiligheid, rond enkele van de bijwerkingen, “zei hij. “Als katholieken vroegen sommigen van hen naar de moraliteit van het vaccin, die ik probeerde aan te spreken met de hele congregatie, zowel de Engels- als de Spaanstalige leden, zodat ze de informatie zouden hebben en wisten dat het moreel aanvaardbaar was en in feite raadde de kerk mensen aan om het vaccin te ontvangen.”

Op geloof gebaseerde vaccinatie-inspanningen vinden plaats in het hele land om historisch achtergestelde gemeenschappen te bereiken met wantrouwen voor het volksgezondheidssysteem en moeite met toegang tot diensten.

Op geloof gebaseerde vaccinatie-inspanningen vinden plaats in het hele land om historisch achtergestelde gemeenschappen te bereiken met wantrouwen voor het volksgezondheidssysteem en moeite met toegang tot diensten. In Cleveland , Ohio, voor example, verschillende historisch zwarte kerken zijn vaccinatieplaatsen geworden.

In Reno zijn geloofsleiders niet de enigen die zich vertakken van hun traditionele rol om de verspreiding van het virus te voorkomen. Om de tweetalige klinieken op te zetten, deden ook UNR-medische studenten mee.

UNR eerstejaars geneeskundestudenten Haley Nadone (links), Mirabel Dafinone (midden) en Audrey Adler (rechts) organiseerden het eerste cohort van de Medical Social Justic League en dienden COVID-19-vaccins toe in de Little Flower-kliniek. / Foto met dank aan NATALIE VAN HOOZER, KUNR

Audrey Adler is een eerstejaars student in de medische sociale rechtvaardigheid track. Ze wilde graag betrokken raken bij outreach op een grassroots niveau.

“Ik had eerder als EMT gewerkt, dus ik was in het veld geweest. Ik had als medisch assistent gewerkt, dus ik was in een kliniekscenario geweest en ik wilde een interactie hebben met de volksgezondheid, “zei ze. “Dat was een ding dat ik in deze andere rollen had gezien, is gewoon het begrijpen van de omstandigheden waarin mensen leven en hoe dat hun gezondheid beïnvloedt, dus ik wilde proberen mensen op hun niveau te ontmoeten.”

Adler zegt dat ze het belang leert van het verenigen van volksgezondheidsberichten en geneeskunde.

“Dat is de grootste les die ik heb geleerd en wil blijven verkennen, omdat het is wat we kennen als artsen en de boodschap die aan het publiek wordt verteld. Als je dat kunt verenigen, kan dat echt een verschil maken,” zei ze.

Tot nu toe heeft deze op geloof gebaseerde, tweetalige vaccinatie-inspanning een verschil gemaakt. Volgens de Nevada Vaccine Equity Collaborative, voorafgaand aan de outreach- en vaccinklinieken, was ongeveer 22 procent van degenen die in aanmerking kwamen voor het vaccin in de postcode rond Little Flower Catholic Church volledig gevaccineerd. Nu, na twee vaccinklinieken, is het ongeveer 41 procent.

Dat is een opluchting voor organisator Diana Sande, die zegt dat ze deze inspanningen wil voortzetten.

“Ik ben een Latina; Ik ben geboren in Puerto Rico; Ik ben opgegroeid in Zuid-Amerika. Ik heb het gevoel dat het mijn mensen zijn, en ik heb het gevoel dat veel van de Latinx-bevolking geen stem hebben, dus ik voel me vereerd om die stem voor hen te kunnen zijn, om hen te helpen en om hen de informatie in hun taal te brengen, de juiste informatie, “zei ze.

Een derde tweetalige vaccinatiekliniek wordt momenteel gepland voor Little Flower Church begin volgende maand.

Lee en español.

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd door KUNR op 30 juli 2021.