Deze non-profitorganisatie helpt de oostkust bij het recyclen van kledingafval

Search

Het in Brooklyn gevestigde Fabscrap hoopt het komende jaar 20 tot 25 merken aan te melden om textielafval te recyclen in de gebieden Philadelphia, Baltimore, Washington, DC en het zuiden van New Jersey.

In de mode is de ontwerpkamer het laboratorium waar elk nieuw seizoen begint – en waar ook de afvalstroom begint.

Ontwerpers, naaisters, patroonmakers en snijders zweven rond de kledingvorm, knippen, pinnen en draperen een stijl die uiteindelijk op een kledinglijn kan terechtkomen.

Maar zodra dat bemonsteringsproces is voltooid, zijn rondom die paspop stapels snijafval, overgebleven monster yardage, stalen van verschillende kleuren en verminkte monsters die van geen nut zijn voor het ontwerphuis.

Dit afval wordt elk seizoen geproduceerd en de verantwoorde verwijdering ervan is een enorm probleem voor de industrie, een probleem dat een groot aantal gevolgen voor het milieu heeft.

Camille Tagle, mede-oprichter en creatief directeur, en Jessica Schreiber, oprichter en CEO, poseerden voor een portret op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia, op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf.
Camille Tagle, mede-oprichter en creatief directeur, en Jessica Schreiber, oprichter en CEO, poseerden voor een portret op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia, op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf. / MONICA HERNDON / Personeelsfotograaf

Fabscrap, een in Brooklyn gevestigde non-profitorganisatie, pakt het aan door op 15 november, Wereld recyclingdag, een Mid-Atlantische hub in Philadelphia te openen in het met kunstenaars en ontwerpers gevulde Bok-gebouw.

Fabscrap hoopt volgend jaar 20 tot 25 merken aan te melden voor service in de regio’s Philadelphia, Baltimore, Washington en South Jersey.

Bedrijven sturen de groep elk jaar meer “omdat ze blij zijn om een verantwoorde goede uitlaatklep te vinden voor al hun ontwerpmaterialen”, zegt Jessica Schreiber, CEO van Fabscrap. “Ze beginnen met stof, maar dan krijgen we knopen, leer, garen, lint, etc.”

Vrijwilligers sorteren textiel op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf.
Vrijwilligers sorteren textiel op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf. / MONICA HERNDON / Personeelsfotograaf

Aanverwant: Hoe schoenen te recyclen

Aanverwant: Hoe ethisch van dingen af te komen die geen vreugde opwekken

Fabscrap’s Fashion Roots

In 2016 opende Fabscrap in Brooklyn om samen te werken met mode-, interieur- en entertainmentbedrijven en hun ongewenste stoffen te verzamelen om te recyclen en te redden van stortplaatsen.

Het heeft met 550 merken gewerkt en haalt tegen een kleine vergoeding gemiddeld 6.000 pond textiel per week op bij klanten. Het sorteert en bepaalt wat kan worden hergebruikt, gerecycled of verkocht.

De groep zal binnenkort zijn miljoenste pond bereiken, gespaard van een stortplaats.

Deze faciliteit zal samenwerken met het lokale recyclingbedrijf Retrievr, een bedrijf voor de inzameling van residentieel textiel, om hier afval in te zamelen. De 6.800 vierkante meter grote cafetaria van de voormalige Bok-school zal nu 16 stoffensorteerstations, een stofverkoopwinkel en een ruimte huisvesten om het werk van één ontwerper per maand te laten zien die gerecyclede materialen in kleding gebruikt.

De ontwerper van deze maand is de duurzame kledingwinkel Grant Blvd.

Vrijwilligers, in totaal 7.000 tot nu toe in New York, worden gecompenseerd met vijf pond gratis stof per sessie van drie uur en zullen de stof sorteren op vezel voor wederverkoop. Sommige kleinere restjes worden verkocht aan bedrijven die het versnipperen voor gebruik als isolatie of stofvulling.

Urban Outfitters staan te popelen om te recyclen

Fabscrap ontving een werkkapitaalsubsidie van het in Philly gevestigde modebedrijf Urban Outfitters Inc. om de nieuwe faciliteit veilig te stellen en de eerste twee jaar hier algemene werkingsmiddelen te verstrekken.

Fabscrap begon voor het eerst samen te werken met Urban in 2019 toen Allie Noll, de manager van wereldwijde duurzaamheids- en inkoopactiviteiten van het bedrijf, op zoek ging naar een bedrijf om zijn afval van het bemonsteringsproces te recyclen.

In 2019 was ze verbonden met Fabscrap en verscheepte ze 246 pond snijafval naar de faciliteit in New York. In 2020 recycleerde Fabscrap meer dan 1.100 pond voor het in Philly gevestigde bedrijf. Toen begonnen de partnerschapsgesprekken.

“Het gebeurde behoorlijk wederzijds”, zegt Schreiber van Fabscrap. “We wilden groeien en hadden ondersteuning nodig”, terwijl Urban een diepere toewijding aan sustai wilde verkennen.nability.

De Anthropologie-winkel op 18th en Walnut in Center City is gefotografeerd op woensdag 25 maart 2020. Urban helpt het in Brooklyn gevestigde Fabscrap groeien in Philadelphia.
De Anthropologie-winkel op 18th en Walnut in Center City is gefotografeerd op woensdag 25 maart 2020. Urban helpt het in Brooklyn gevestigde Fabscrap groeien in Philadelphia. / HEATHER KHALIFA / Personeelsfotograaf

“Urban suggereerde Philadelphia en we hadden al geweldige connecties met organisaties, instellingen en programma’s in Philadelphia, dus het leek de juiste volgende stap,” zei ze.

Tot op heden heeft het bedrijf getekend op Urban en zijn merken; Wolhide, Lillies and Loaves en Cupid Intimates, en net klaar met serviceovereenkomsten met acht andere bedrijven in het gebied.

“We verwachten ongeveer 3.000 tot 5.000 pond per maand en groeien daarna naarmate we meer van de industrie hier ontmoeten, evenals bedrijven in Baltimore, DC en het zuiden van New Jersey,” zei ze.

Wereldwijd wordt elk jaar 53 miljoen ton textiel gebruikt om kleding te maken en ongeveer 12% daarvan wordt verspild tijdens ontwerp en productie, volgens de Ellen MacArthur Foundation, die tot doel heeft een circulaire economie te creëren die afval en vervuiling elimineert.

De omvang van het probleem in Philadelphia is moeilijker te kwantificeren. Hoewel het Office of Sustainability cijfers heeft voor residentieel textielafval (beddengoed, kleding en handdoeken die door huishoudens worden gegooid), heeft het geen cijfers voor commercieel afval omdat bedrijven contracten afsluiten met hun eigen particuliere vervoerders, die niet verplicht zijn om die cijfers aan de stad te rapporteren.

Nordstrom helpt bij het verzamelen van de gegevens

“Het belangrijkste dat we horen, is dat het juist omdat commercieel textielafval niet wordt gemeten of bijgehouden, fabscrap-diensten zo nodig zijn,” zei Schreiber.

Op kantoor wordt elke ingezamelde zak gewogen, gesorteerd op bedrijf en vezels en bewaard in een database. Elk bedrijf kan zien hoeveel het in een jaar heeft gerecycled, een nuttige maatstaf voor duurzaamheidsrapporten.

Nordstrom is ook een partnerschap aangegaan met Fabscrap met een subsidie om de Fabscrap Partner Portal te financieren, waarmee elke klant toegang heeft tot zijn omleidings- en milieu-impactgegevens, de zichtbaarheid van de supply chain wordt vergroot en beslissingen in de hele supply chain worden verbeterd.

Residentieel textielafval is hier 6% tot 6,5% van de totale afvalstroom. Om die cijfers te berekenen, doet de stad een afvalkarakteriseringsstudie door gedurende meerdere maanden afvalmonsters te nemen en per categorie te wegen.

Bakken met stofresten te koop op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf.
Bakken met stofresten te koop op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf. / MONICA HERNDON / Personeelsfotograaf

Helena Rudoff, waste reduction lead bij het Office of Sustainability van de stad, schat dat residentieel en commercieel textiel samen 10% tot 15% van de totale afvalstroom zou kunnen uitmaken.

“Op dit moment, als je een designhuis of een ander bedrijf bent en alleen wordt onderhouden door de afdeling Straten, wordt je textiel niet gerecycled.”

Afval uit Philadelphia gaat naar stortplaatsen, zoals de 250 hectare grote waste management-faciliteit in Fairless Hills, Bucks County of om te worden verbrand in de Covanta-faciliteit in Chester. De waste management site, geopend in 2016, is al bijna 50% vol en het is moeilijk om te weten hoe lang het zal duren om gevuld te zijn.

“Hun werk bespaart niet alleen stortplaatsruimte, maar geeft ook nieuwe waarde aan de energie en grondstoffen die zijn gestoken in de productie van dit textiel,” zei John Hambrose van Waste Management, verwijzend naar het werk van Fabscrap.

Het aantal belanghebbenden dat geïnteresseerd is in het heroverwegen van afval in Philadelphia groeit elke maand. “Het probleem met afval is dat we uiteindelijk geen plaatsen meer hebben om het te plaatsen,” zei Rudoff van de stad. ” Textiel is hoogwaardig afval, wat betekent dat de waarde van het materiaal als je het recyclet hoger is dan wanneer het naar een stortplaats gaat.”

Ze werkt met groepen als Circular Philadelphia, dat in juni werd geopend, en hoopt uiteindelijk aan de beleidskant van het probleem te werken. In New York, volgens de wet, als een modehuis meer dan 10% van zijn afval in textiel genereert, moet het worden gerecycled.

Samantha Wittchen, directeur van programma’s en operaties bij Circular Philadelphia, werkt aan een Textile Recycling Task force, samen met Rachel Mednick van All Together Now PA.

Wittchen wil graag een grootschalige textielrecyclingfaciliteit in de regio Philadelphia openen. Op dit moment zijn de dichtstbijzijnde zijn in North Carolina. Betere gegevens kunnen hen helpen om lokaal beleidswijzigingen door te voeren die vergelijkbaar zijn met wat New York City heeft en zouden nog krachtiger zijn als gegevens over de hele staat kunnen worden vastgelegd.

“Zijn er mogelijkheden op staatsniveau om het plaatsen van textiel op een stortplaats te verbieden?” zei Wittchen.

Kabira Stokes, CEO van Retrievr, zei dat haar bredere visie voor haar groep en voor de stad ook is om ergens in Pennsylvania een volledige circulaire textielrecyclingfabriek op te zetten. “Het is de enige manier waarop we kunnen certificeren dat de verantwoorde resultaten gebeuren met wat mensen ons geven.”

Vrijwilliger Marsha Sickles, uit West Philly, sorteert stofresten op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia, op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf. Sickles heeft vrijwilligerswerk gedaan op de locatie in Brooklyn en is een ontwerper die hoeden, tassen en andere accessoires maakt.
Vrijwilliger Marsha Sickles, uit West Philly, sorteert stofresten op de nieuwe Fabscrap-locatie in het Bok Building in South Philadelphia, op 15 november 2021. Fabscrap is een textielhergebruik- en recyclingbedrijf. Sickles heeft vrijwilligerswerk gedaan op de locatie in Brooklyn en is een ontwerper die hoeden, tassen en andere accessoires maakt. / MONICA HERNDON / Personeelsfotograaf

Voor Schreiber en haar mede-oprichter en creatief directeur Camille Tagle heeft de missie voor Fabscrap altijd onderwijs omvat, vooral op universitair niveau.

Gedurende vijf jaar heeft Tagle samengewerkt met drexel University senior fashion design majors in een sluitstukproject waarbij ze stof voor hen selecteert en doneert om een ontwerp te maken met behulp van zero waste ontwerppraktijken.

“Die studenten zijn doorgegaan en hebben in de industrie gewerkt en ze krijgen hun bedrijven zover om met Fabscrap te werken of zich te concentreren op duurzamere praktijken,” zei Tagle.

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd door De Philadelphia Inquirer op 15 november 2021.