Aronia Berry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Aronia Berry Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Zwarte Aronia.
DirkRietschel / Getty Images

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De aroniabes (Aronia melanocarpa) is de vrucht van de kleine Aronia-boom die inheems is in Oost-Canada en het oosten van de Verenigde Staten. De vrucht wordt ook wel chokeberry of zwarte appelbes genoemd. Het wordt vaak verward met een soortgelijke vrucht genaamd de chokecherry.

Aronia-bessen bieden wat vezels, maar een enkele portie is geen goede bron van vitamines of mineralen. Hoewel velen aronia-bessen beschrijven als te samentrekkend om te eten, wordt de vrucht nog steeds geconsumeerd in voedingsmiddelen en dranken vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Hoewel er enkele studies zijn die het gebruik van aronia-bessen voor een betere gezondheid ondersteunen, worden niet alle gezondheidsclaims ondersteund door de wetenschap.

Aronia Berry Nutrition Feiten

Een portie van een kwart kopje (12 g) microgedroogde aronia-bessen biedt 45 calorieën, 0 g eiwit, 10 g koolhydraten en 0 g vet. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA. De USDA biedt alleen voedingsinformatie voor het fruit in microdried- en sapvorm, niet voor verse bessen.

 • Calorieën: 45
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Suikers: 3g
 • Vezel: 3g
 • Eiwit: 0g
 • Calcium: 20 mg
 • Ijzer: 0,36 mg

Koolhydraten

De meeste calorieën in een portie aroniabessen zijn koolhydraten. Je consumeert 10 gram koolhydraten in een portie. Drie gram van die koolhydraatcalorieën zijn van nature voorkomende suikers en 3 gram zijn vezels.

Vetten

Er is geen vet in een kwart kopje portie aronia bessen.

Eiwit

Aronia-bessen zijn geen bron van eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Volgens USDA-gegevens bieden aronia-bessen 20 mg calcium of 2% van de dagelijkse waarde (DV) die wordt geleverd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Een portie levert ook 0,36 mg ijzer, ook 2% van de dagelijkse waarde.

Andere onderzoeksbronnen suggereren dat aronia-bessen vitamine C, vitamine E, vitamine B en vitamine K, hoewel specifieke hoeveelheden niet zijn aangegeven. Volgens een gepubliceerd rapport hangt de samenstelling en gezondheidswaarde van deze vrucht af van vele factoren, waaronder de variëteit, rijpheid, milieu- en klimatologische omstandigheden waar de bessen worden geteeld.

Calorieën

Een portie van een kwart kopje (12 g) microgedroogde aronia-bessen levert 45 calorieën.

Samenvatting

Gestandaardiseerde voedingsinformatie voor aronia-bessen is niet overal beschikbaar, maar de USDA meldt dat de vrucht weinig calorieën bevat en vrij is van vet, eiwitten en natrium. De vrucht levert kleine hoeveelheden calcium en ijzer.

Gezondheidsvoordelen

Aronia bessen worden vaak gegeten als voedsel in Rusland en delen van Oost-Europa. Consumenten in andere delen van de wereld consumeren de bessen in verschillende vormen om gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en andere aandoeningen te beheren. Maar wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen is beperkt.

Potentieel voor ziektepreventie

Aronia-bessen zijn een uitstekende bron van antioxidanten, vooral polyfenolen, zoals fenolzuren (neochlorogene en chlorogeenzuren) en flavonoïden (anthocyanen, proanhocyanidinen en flavonolen). Van polyfenolen is bekend dat ze op verschillende manieren een goede gezondheid bevorderen.

Deze verbindingen kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen bepaalde ziekten, waaronder metabole stoornissen, diabetes, hart- en vaatziekten en hypertensie. Wetenschappers erkennen echter ook dat de polyfenolen in aronia-bessen variëren afhankelijk van de specifieke cultivar, het niveau van fruitrijpheid, de groeiende plaats en klimatologische omstandigheden.

Het is ook niet bekend hoeveel van de polyfenolen door het lichaam worden opgenomen wanneer aronia-bessen worden geconsumeerd. Dus hoewel er potentieel is voor de vrucht om bepaalde gezondheidsbevorderende eigenschappen te bieden, is het niet bekend of ze een meetbare impact hebben op een ziekte.

Kan de bloeddruk verlagen

Wetenschappers proberen te begrijpen hoe aronia berries kan mogelijk helpen bij de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk). Een veelbelovende dierstudie gepubliceerd in 2017 suggereerde dat werkzame stoffen in aroniabessen een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk.

Studies die dit effect bij mensen aantonen, zijn beperkt. Een studie uitgevoerd in 2007 toonde aan dat een aronia-bessenextract in combinatie met statines hielp de bloeddruk te verlagen bij patiënten na een hartaanval.

Een oudere studie toonde een vergelijkbaar effect aan bij patiënten met een voorgeschiedenis van hartaanvallen. Maar beide studies hadden beperkingen en meer recente studies zijn niet uitgevoerd. Verdere studies moeten worden uitgevoerd voordat wetenschappers zeker kunnen weten of en hoe het consumeren van de bessen de bloeddruk kan beïnvloeden.

Kan helpen bij het voorkomen van urineweginfecties

Er is beperkt bewijs dat het drinken van aronia-bessensap kan helpen om urineweginfecties bij oudere patiënten te voorkomen. In één onderzoek werden bewoners van een verpleeghuis zes maanden gevolgd. Eén groep consumeerde aronia-bessensap gedurende drie maanden en vervolgens een placebo voor de volgende drie maanden.

Een tweede groep deed het omgekeerde en consumeerde een placebo gedurende drie maanden en aronia-bessensap gedurende de volgende drie maanden. Wetenschappers zagen een significante afname van urineweginfecties in beide groepen tijdens de periode dat ze aronia-bessensap consumeerden.

Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Sommige voorlopige bewijzen suggereren dat aronia-bessen kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen. Maar het beperkte bewijs is niet consistent geweest en er zijn slechts een paar proeven op mensen uitgevoerd.

Een oudere studie uitgevoerd op mannen met een mild hoog cholesterolgehalte toonde bijvoorbeeld aan dat het drinken van aronia-bessensap (250 ml per dag) het ldl-cholesterolgehalte met lage dichtheid zou kunnen verlagen in vergelijking met de uitgangswaarde. Maar de resultaten waren niet consistent van de ene fase van de studie naar de volgende. Ook was het onderzoek beperkt; er waren slechts 35 deelnemers en ze werden slechts zes weken gevolgd.

Een studie uit 2017 suggereerde dat aronia-bessen kunnen helpen om het totale en LDL-cholesterol te verlagen. De studie was beperkt tot slechts 49 deelnemers over een periode van 12 weken en alle deelnemers waren voormalige rokers.

Een studie uit 2019 kon deze resultaten echter niet bevestigen. In een interventie van vier weken waarbij vrijwilligers appelbessensap (100 ml per dag) consumeerden met een hoge dosis polyfenolen, zagen onderzoekers geen verlaging van het totale of LDL-cholesterol.

Kan helpen bij diabetesmanagement

Verschillende studies hebben aronia-bessen, aronia-bessensap of aronia-bessenextract en het beheer van diabetes onderzocht. Auteurs van een groot onderzoeksoverzicht concludeerden dat de bessen “effectief het glucosemetabolisme verbeteren, dus ze lijken een goede keuze te zijn bij de behandeling van diabetes.” De meeste van de aangehaalde studies waren echter in vitro studies, geen onderzoek uitgevoerd op mensen.

Een andere recensie gepubliceerd in Grenzen in voeding voorgesteld dat aronia-bessen antidiabetische eigenschappen hebben. Auteurs van die studie citeerden zowel menselijke proeven als knaagdierstudies om hun conclusie te ondersteunen, hoewel menselijke proeven beperkt waren.

Allergieën

Meldingen van een aronia-bessenallergie ontbreken. Er zijn echter meldingen van kruisreactiviteit tussen andere soorten bessen, waaronder bosbessen, bramen en frambozen. Het is niet bekend of iemand die allergisch is voor die bessen een reactie kan ervaren bij blootstelling aan aronia-bessen.

Zowel bramen als aroniabessen zijn leden van de Rosaceae familie, dus er is potentieel dat degenen die allergisch zijn voor bramen een reactie kunnen ervaren bij het consumeren van aronia-bessen.

Bijwerkingen

Er zijn beperkte studies die de veiligheid van aronia-bessen onderzoeken. Experts adviseren dat het oraal consumeren van de bessen mogelijk veilig is. Volgens het Therapeutic Research Center zijn capsules en sappen met appelbes met schijnbare veiligheid gebruikt in klinische studies die tot 90 dagen duren.

Er is niet genoeg bewijs om een geschikte dosis aroniabes of aronia bessensap aan te geven. Hoeveelheden variërend van 100 milliliter tot 250 milliliter sap zijn bestudeerd zonder bijwerkingen of bijwerkingen.

Bijwerkingen van het consumeren van aronia bessen of aronia bessensap zijn zeldzaam, maar kunnen constipatie of diarree omvatten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt geadviseerd om het gebruik van aroniabes als geneesmiddel te vermijden. Mensen met diabetes worden ook geadviseerd om voorzichtig te zijn bij het consumeren van het fruit of het fruitextract, omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Er is een mogelijkheid dat aroniabes interageert met bepaalde medicijnen waaronder diabetesmedicijnen, medicijnen die de bloedstolling vertragen, medicijnen die de lever veranderen en Yondelis (trabectedine).Praat altijd met uw zorgverlener als u een medicijn gebruikt en niet zeker bent over een mogelijke interactie.

Variëteiten

De ‘Autumn Magic’ en ‘Iraqis Beauty’ zijn de twee meest verkochte aroniabesstruiken in de Verenigde Staten. ‘Viking’ en ‘Nero’ worden in rusland geteeld voor commerciële fruitproductie. Bessen van deze struiken delen een vergelijkbare look en smaak.

De appelbes en aronia bessenstruik zijn hetzelfde. Ze worden echter vaak verward met chokecherry, een struik of kleine boom die vaak wordt gebruikt voor boerderij- en veldwindschermen. Het onderscheid is belangrijk omdat chokecherry giftig is voor dieren met gesegmenteerde magen (zoals paarden en runderen).

Chokecherry bladeren en zaden (die vaak worden verward met appelbes of aroniabes) kunnen giftig zijn voor mensen, omdat kauwen ervoor zorgt dat ze kleine hoeveelheden cyanide afgeven. Er is geen bewijs dat het kauwen of consumeren van zaden of bladeren van appelbes (aroniabes) schadelijk is.

Wanneer het het beste is

Aronia-bessen worden niet vaak aangetroffen in de meeste supermarkten, hoewel speciale markten ze vaker beginnen op te slaan. De meeste mensen die ze consumeren, kweken hun eigen aronia-bessenstruiken of kopen ze online. De bessen rijpen in de late zomer of vroege herfst.

Aronia-bessenproducten zijn vaker te vinden in natuurvoedingswinkels en andere markten. U kunt vruchtensiropen, vruchtensap, thee, spreads, gelei, wijn en andere alcoholische dranken vinden. Aronia bessen kauwen, poeders, supplementen, en gedroogde of gedehydrateerde aronia bessen zijn ook verkrijgbaar in winkels en online.

Opslag en voedselveiligheid

Bewaar aronia-bessen zoals je elke andere bes zou opslaan. Bewaar ze op kamertemperatuur als je van plan bent om ze binnen een paar dagen te eten. Of als je van plan bent om dan een week of zo te sparen, plaats ze dan in de koelkast. Spoel de bessen vlak voor het consumeren ervan.

Hoe zich voor te bereiden

Aronia-bessen kunnen vers, gedroogd of bevroren worden gegeten. Ze kunnen ook worden gebruikt in recepten zoals je elke andere bes zou gebruiken: gebakken in taarten, gemaakt in jam of gegooid in muffins, brood of andere gebakken goederen.

Sap gewonnen uit aronia bessen kan worden gebruikt om dessert toppings, jus, snoep, salsa, barbecuesaus, ketchup of andere specerijen te maken. Sommigen gebruiken het ook om yoghurt, sorbet, ijs, melk of azijn op smaak te brengen.

Houd er rekening mee dat deze bessen een duidelijke smaak hebben die velen onaantrekkelijk vinden. Ze worden meestal beschreven als samentrekkend. Van de vrucht is bekend dat ze rijk zijn aan tannines, waardoor je mond kan puffen als je ze eet.

Maar anderen vinden ze aangenaam en mild. Ze hebben een hoog suikergehalte als ze volledig rijp zijn. Veel mensen kiezen ervoor om aronia-bessen te combineren met andere vruchten, zoals bosbessen of bananen.

 • Calorieën: 45
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 10g
 • Suikers: 3g
 • Vezel: 3g
 • Eiwit: 0g
 • Calcium: 20 mg
 • Ijzer: 0,36 mg

Gestandaardiseerde voedingsinformatie voor aronia-bessen is niet overal beschikbaar, maar de USDA meldt dat de vrucht weinig calorieën bevat en vrij is van vet, eiwitten en natrium. De vrucht levert kleine hoeveelheden calcium en ijzer.

Bijwerkingen van het consumeren van aronia bessen of aronia bessensap zijn zeldzaam, maar kunnen constipatie of diarree omvatten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt geadviseerd om het gebruik van aroniabes als geneesmiddel te vermijden. Mensen met diabetes worden ook geadviseerd om voorzichtig te zijn bij het consumeren van het fruit of het fruitextract, omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Chokecherry bladeren en zaden (die vaak worden verward met appelbes of aroniabes) kunnen giftig zijn voor mensen, omdat kauwen ervoor zorgt dat ze kleine hoeveelheden cyanide afgeven. Er is geen bewijs dat het kauwen of consumeren van zaden of bladeren van appelbes (aroniabes) schadelijk is.