Amarantmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Amarantmeel Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Amarantmeel voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Amarantmeel Voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Hoewel het misschien voelt alsof amarant net de voedselscène heeft bereikt, was dit graan een basisvoedsel in het Azteekse dieet. Technisch gezien is amarant geen graankorrel zoals tarwe of haver, maar wordt geclassificeerd als een pseudocereal. Omdat het veel van dezelfde voedingsstoffen bevat als deze graankorrels, is het meestal opgenomen in dezelfde categorie, qua voedingswaarde.

Amarant is van nature glutenvrij en bevat vezels, vitamines en mineralen. Het is een voedzame aanvulling op je dieet. Hier is een blik op de voedingsfeiten, gezondheidsvoordelen en het gebruik van amarantmeel.

Amarantmeel Voedingsfeiten

Deze voedingsinformatie voor 1/4 kop (30 gram) amarantmeel is afkomstig van de USDA.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 2g
 • Natrium: 6mg
 • Koolhydraten: 20g
 • Vezel: 3g
 • Eiwit: 4g
 • Calcium: 40 mg
 • Ijzer: 2,16 mg
 • Ascorbinezuur: 1,2 mg

Koolhydraten

Net als andere granen en zetmeel zijn koolhydraten de primaire voedingsstof in amarantmeel. Een portie van 1/4 kopje (30 gram) levert 20 gram totale koolhydraten en 2 gram vezels. Koolhydraten zijn de belangrijkste en favoriete energiebron van je lichaam. Amarantmeel is een complex koolhydraat en zorgt voor langdurige energie.

Vetten

Zoals de meeste meelsoorten heeft amarantmeel heel weinig vet, met 2 gram vet per portie van 1/4 kopje.

Eiwit

Het volkorenmeel bevat 4 gram eiwit per portie van 30 gram. En, in tegenstelling tot veel andere granen, is het eiwit in amarantmeel een compleet eiwit, dat alle essentiële aminozuren levert.

Vitaminen en Mineralen

Volkoren amarantmeel is een bron van enkele essentiële vitaminen en mineralen. Het meel levert 12% van de dagelijkse waarde voor ijzer, 4% van de dagelijkse waarde voor calcium en 2% van de dagelijkse waarde voor vitamine C.

Calorieën

Een portie amarantmeel van 30 gram bevat 110 calorieën. Meer dan 70% van de calorieën in het meel komt uit koolhydraten, de rest komt uit gelijke hoeveelheden eiwit en vet.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn een aantal voordelen aan het opnemen van amarantmeel in uw dieet. Hier is een overzicht van de potentiële gezondheidsvoordelen van amarantmeel.

Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten dienen als het afweersysteem van uw lichaam tegen vrije radicalen, stoffen die reageren met cellen in uw lichaam, waardoor schade wordt veroorzaakt die het risico op bepaalde soorten kanker en hartaandoeningen kan verhogen.

Amarant is rijk aan veel goed-voor-je-voedingsstoffen, waaronder fenolverbindingen, een soort fytochemicaliën die in planten worden aangetroffen. In het dieet fungeren deze fenolverbindingen als antioxidanten en beschermen ze je lichaam tegen vrije radicalen.

Kan helpen de bloeddruk te verbeteren

Ongeveer de helft van alle volwassenen in de Verenigde Staten heeft een hoge bloeddruk en slechts ongeveer een kwart van die volwassenen heeft zijn bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk verhoogt uw risico op hartaandoeningen.

Amarantmeel is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, voedingsvezels en mineralen. Het oude graan bevat ook peptiden – een eiwit dat bestaat uit een korte reeks aminozuren die antihypertensieve activiteit hebben. Dit betekent dat ze kunnen bijdragen aan een lagere bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk.

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan het toevoegen van dit voedzame volkorenmeel aan uw eetplan u helpen uw bloeddrukcijfers te verbeteren.

Kan cholesterolwaarden verbeteren

Net als hoge bloeddruk is een hoog cholesterolgehalte een veel voorkomende gezondheidstoestand die uw risico op hartaandoeningen verhoogt. Genetica draagt sterk bij aan het risico op een hoog cholesterolgehalte, net als sommige levensstijlfactoren.

Amarantmeel is een uitstekende bron van vezels en onderzoekers onderzoeken hoe het graan kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren. Hoewel dierstudies aantonen dat amarant het totale cholesterol kan verlagen, hebben de weinige klinische studies met mensen geen sluitende resultaten opgeleverd of overtuigend genoeg gegevens om gezondheidsclaims te maken.

Goed voor de spijsvertering

De meeste vezels in dit oude graan is onoplosbare vezels. Dit type vezels versnelt de beweging van voedsel door je spijsverteringskanaal en voegt bulk toe aan je ontlasting. Het toevoegen van amarantmeel en andere vezelrijke voedingsmiddelen aan uw dieet verbetert uw algehele spijsvertering en gezondheid en helpt constipatie te voorkomen (zolang er voldoende hydratatie is).

Past bij het glutenvrije dieet

Amarantmeel is glutenvrij. Als u coeliakie of glutenintolerantie heeft, kunt u amarantmeel toevoegen aan uw lijst met glutenvrije voedingsmiddelen. U kunt glutenvrij meel gebruiken om gebakken goederen, brood of als verdikkingsmiddel in uw soepen of stoofschotels te maken.

Compleet eiwit voor veganisten

Een van de unieke voedingskwaliteiten van amarant is het eiwitgehalte. In tegenstelling tot andere granen biedt amarant alle essentiële aminozuren, waardoor het een compleet eiwit is. Als u een veganistisch dieet volgt, bent u mogelijk op zoek naar voedzame bronnen van complete eiwitten.

Hoewel amarant niet genoeg eiwitten biedt om in de buurt te komen van dat van iets als tofu, tempeh, bonen of linzen, bevat het wel complete eiwitten en kan het daarom een optie zijn om meer eiwitten toe te voegen aan een veganistisch dieet wanneer het wordt gebruikt als meel of gekookte volkoren.

Variëteiten

Net als tarwe en haver is amarant ook verkrijgbaar als volkoren. Een kopje van het gekookte graan heeft 251 calorieën, 9 gram eiwit, 4 gram vet, 46 gram koolhydraten en 5 gram vezels per kopje gekookt graan.

Je kunt amarant ook vinden als ingrediënt in brood, snackbars en ontbijtgranen. Het is echter mogelijk dat deze verpakte goederen niet glutenvrij zijn. Zorg ervoor dat u het etiket controleert als u gluten moet vermijden.

Opslag en voedselveiligheid

U kunt uw amarantmeel bewaren in de voorraadkast of vriezer. Het blijft tot 2 maanden vers in de voorraadkast na de datum van aankoop en tot 4 maanden in de vriezer.

Hoe zich voor te bereiden

Er zijn veel manieren waarop je amarantmeel aan je menu kunt toevoegen. Het voedingsrijke meel is een goede vervanger voor ander meel bij het maken van flatbreads zoals tortilla’s of chapati. De nootachtige smaak van het meel werkt ook goed met gebakken goederen zoals muffins, koekjes en pannenkoeken.

Wanneer u amarantmeel in gebakken goederen gebruikt, vervangt u 1/4 van uw gebruikelijke bloem door het amarantmeel om de beste resultaten te krijgen. Amarantmeel absorbeert vloeistoffen, waardoor een zeer droge muffin of koekje kan ontstaan. Het combineren van amarant met andere lichtere meelsoorten kan de smaak van je goodie verbeteren. Amarantmeel werkt ook goed als verdikkingsmiddel voor soepen, sauzen en jus.

 • Calorieën: 110
 • Vet: 2g
 • Natrium: 6mg
 • Koolhydraten: 20g
 • Vezel: 3g
 • Eiwit: 4g
 • Calcium: 40 mg
 • Ijzer: 2,16 mg
 • Ascorbinezuur: 1,2 mg