Alles wat je nodig hebt voor je thuisgymnastiek

Alles wat je nodig hebt voor je thuisgymnastiek
thuis sporten

bodymindspirit / Julie Bang


 • Basisoverwegingen
 • Krachttraining
 • HIIT, Bootcamp, CrossFit
 • Duurtrainingen
 • Cardiolessen
 • Yoga of Pilates
 • Beperkte ruimte
 • Volgende in Work Out At Home Guide

  De beste fitness-apps van 2023

Thuis trainen biedt een breed scala aan voordelen in vergelijking met sporten in een sportschool. Thuistrainingen bieden meer privacy en gemak en zijn bijna altijd goedkoper dan een lidmaatschap van een boetiekstudio of healthclub. Wanneer je thuis traint, hoef je (meestal) geen kinderopvang te regelen en kun je op elk gewenst moment sporten.

Maar er zijn ook een paar nadelen. Een daarvan kan de taak zijn om apparatuur aan te schaffen en een thuisgymnastiek op te zetten. Als je nog nooit trainingsapparatuur hebt hoeven kopen of je eigen fitnessprogramma hebt hoeven plannen, kan deze baan intimiderend aanvoelen. Je kunt zelfs in de verleiding komen om omvangrijke of dure apparatuur te kopen die je niet echt nodig hebt en geen ruimte hebt om op te slaan.

Als u echter de tijd neemt om uw beschikbare ruimte te evalueren en uw fitnessdoelen thuis te definiëren, zult u merken dat apparatuur beschikbaar is voor elke prijs, voor elk type atleet en geschikt voor elke ruimte.

Basisoverwegingen

Voordat u begint met het kopen van apparatuur, neemt u de tijd om de ruimte te evalueren waar u van plan bent thuis te oefenen. Voor veiligheid en comfort moet u een gebied vinden dat ten minste zes voet bij zes voet open ruimte biedt, zodat u ruimte hebt om uw armen volledig te strekken en van links naar rechts te bewegen. Sommige trainingen vereisen meer ruimte, maar een vierkant gebied van zes voet is een goede startplaats voor een basistraining.

Merk op dat als je geen duidelijk vierkant gebied van zes voet hebt om mee te beginnen, je misschien merkt dat je nog steeds enkele oefeningen kunt uitvoeren. Zorg er wel voor dat er geen objecten op je weg zijn die je mogelijk kunnen schaden terwijl je beweegt.

Opslag van apparatuur

Overweeg vervolgens of u de apparatuur al dan niet moet opslaan. Als uw thuisgymnastiek een multifunctionele ruimte in uw huis is (zoals een woonkamer of een slaapkamer), wilt u misschien niet dat de apparatuur altijd wordt weergegeven. Neem de tijd om potentiële opbergruimtes te evalueren, zoals achter een bank of onder het bed.

De manier waarop u de apparatuur opslaat, kan u helpen bepalen welke apparatuur u moet kopen. Als u bijvoorbeeld kracht wilt opbouwen door trainingen in uw kleine slaapkamer te doen, kan het gebruik van weerstandsbanden of lichaamsstaven beter zijn dan omvangrijkere kettlebells of dumbbells, omdat banden en bars onder uw bed kunnen worden gerold.

Veiligheidsproblemen

Houd er ook rekening mee dat als je kleintjes in huis hebt, je je apparatuur op een plek moet opbergen waar de kinderen er niet bij kunnen. Er zijn talloze gepubliceerde rapporten over de potentiële gevaren voor kinderen wanneer ze zonder toezicht toegang hebben tot mechanische fitnessapparatuur (loopbanden, hometrainers), krachttrainingsapparatuur (halters, halterschijven) en zelfs eenvoudige apparatuur zoals springtouwen.

Veiligheidstip

Experts adviseren dat ouders zich bewust zijn van de veiligheidsfuncties van thuisgymnastiek en waakzaam zijn over hun omgeving om letsel aan kinderen of anderen in huis te voorkomen.

Ouderlijk onderwijs en verminderde toegankelijkheid voor kinderen zijn belangrijk om de veiligheid van thuistrainingsapparatuur te verbeteren.

Fitnessdoelen

Evalueer ten slotte uw fitnessdoelen en uw huidige niveau van fitnessdeelname. Als u niet regelmatig hebt geoefend, wilt u misschien klein beginnen en voorzichtig investeren in thuisfitnessapparatuur. Als je bijvoorbeeld al een tijdje sedentair bent, kun je een doel stellen om drie keer per week een online yogales te doen.

De financiële investering is minimaal en het doel is redelijk en haalbaar. Dit kan je helpen om jezelf klaar te stomen voor succes. Als je eenmaal een gewoonte hebt, begin dan met het opbouwen van je thuisgymnastiek naarmate je toewijdingsniveau toeneemt.

Als u kracht wilt opbouwen

Of je nu een zware lifter bent of een nieuwe sporter die thuis spieren wil opbouwen, er zijn veel verschillende manieren om je thuisgymnastiek in te richten voor een krachtopbouwende training. In feite zijn de opties bijna eindeloos.

De meest budgetbewuste optie is om kracht op te bouwen met lichaamsgewichtoefeningen. Eenvoudige bewegingen zoals een push-up, burpees en planken kunnen zeer effectieve krachttrainingsbewegingen zijn.

Investeren in andere soorten krachttrainingsapparatuur kan u helpen uw trainingsrepertoire uit te breiden. Tslangen die nieuwer zijn voor krachttraining kunnen wegkomen met het gebruik van goedkopere apparatuur zoals weerstandsbanden en een paar halters. Sommige mensen gebruiken zelfs alledaagse apparatuur om weerstand toe te voegen.

Bodybuilders moeten echter mogelijk meer investeren en een grotere fitnessruimte bouwen met een squat-rek, halters en halterschijven. Deze substantiële apparatuur vereist een speciale ruimte met goede ventilatie en stevige, deukbestendige vloeren.

Noodzaak om te hebben

Je hebt wat basisuitrusting nodig om weerstand te bieden. Kies één type apparatuur uit de onderstaande lijst of mix en match verschillende soorten weerstand.

 • Body bar of Activmotion bar
 • Halters
 • Kettlebells
 • Medicijnbal
 • Weerstandsbanden

Houd er rekening mee dat je een paar verschillende weerstandsniveaus nodig hebt. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om te investeren in dumbbells, moet u een paar sets kopen in verschillende gewichtsverhogingen: lichter gewicht voor oefeningen met kleinere spiergroepen zoals biceps of triceps en zwaardere gewichten voor oefeningen waarbij grotere spieren (quads, lats, enz.) of meerdere spiergroepen betrokken zijn. Of als je trainingsbanden koopt, zorg dan voor een paar verschillende weerstandsniveaus.

Je moet ook een halterbank hebben of iets dat je als halterbank kunt gebruiken, zoals een fitnessstap met stootborden. Je hebt dit nodig voor oefeningen zoals een borstpers, een pec-vlieg of heupschroef waarbij je lichaam van de vloer moet worden getild.

Leuk om te hebben

Zware lifters en degenen die gevorderde sporters zijn, zullen baat hebben bij het hebben van andere soorten apparatuur. Als je eenmaal comfortabel bent met dumbbells of kettlebells, is een barbell (met halterschijven en kragen) waarschijnlijk de volgende slimme investering voor je thuisgymnastiek.

Een barbell wordt vaak gebruikt voor veel van de meest uitgevoerde bodybuilding-oefeningen, zoals een deadlift, back squat, front squat of power clean.

Andere optionele uitrusting voor uw thuisgymnastiek kan zijn:

 • Verstelbare halterset
 • Compleet krachttraining home-gym systeem
 • Grote wandspiegel om de vorm te controleren
 • Power rack of squat rack
 • Optrekstang
 • Stabiliteitstools voor functionele training (zoals een Bosu of balansbord)
 • Suspension training systeem (zoals een TRX systeem)

Als u HIIT gebruikt om fit te worden

Degenen die deelnemen aan activiteiten zoals CrossFit, bootcamp of HIIT-achtige trainingen zullen profiteren van een grotere ruimte beschikbaar voor meer explosieve bewegingen zoals plyometrie en calisthenics.

Sommige van de hierboven genoemde krachttrainingsapparatuur is handig voor CrossFit-achtige trainingen. Een barbell of kettlebells en een pull-up bar zijn bijvoorbeeld vaak nodig voor veel populaire WOD’s.

Naast uw krachttrainingsapparatuur kunt u baat hebben bij het toevoegen van:

 • Gevechtstouwen
 • Box (voor box jumps of gewogen step-ups)
 • Gymnastiek Ringen
 • Springtouw
 • Zandzakken
 • Verzwaard vest

Als je er het budget voor hebt, wil je een cardio-element toevoegen aan je thuisgymnastiek, zoals een roeier of een hometrainer. Meer gevorderde sporters die meer ruimte (en geld te besteden) hebben, kunnen een band (om te draaien), een klimtouw of een slee om te duwen of te trekken toevoegen.

Als je een duursporter bent

Degenen die trainen voor marathons, halve marathons, duatlons of eeuwritten kunnen ook een thuisgymnastiek opzetten om hen te helpen fit te blijven wanneer het weer niet meewerkt of wanneer het leven hun vermogen om naar buiten te gaan en te trainen beperkt.

Natuurlijk bepaalt uw sport naar keuze de beste uitrusting voor u. En budget kan ook een belangrijke rol spelen, omdat bepaalde soorten apparatuur (zoals loopbanden) erg duur kunnen zijn. Overweeg deze high-end en budgetvriendelijke opties.

Leuk om te hebben

 • Full-size loopband
 • Opvouwbare loopband
 • Indoor fiets
 • Ligfiets
 • Indoor roeier

Misschien wil je zelfs een foamroller bij de hand hebben om te gebruiken aan het einde van je training of gedurende de dag om je spieren te masseren. Foam rollers zijn gemakkelijk op te bergen en goedkoop. Ze zijn een van de meest effectieve manieren om pijnlijke spieren te behandelen.

Andere opties

Als je een hardloper bent en niet de ruimte of het geld hebt voor een loopband, overweeg dan om verschillende activiteiten te combineren om een langere cardiotraining te doen. U kunt bijvoorbeeld de trap van uw hoge flatgebouw of kantoortoren laten lopen. Neem onderweg pauzes op landingen om touwtje te springen of doe krachttrainingsoefeningen voor hardlopers.

Fietsers kunnen een fiets gebruiken trainer om een solide duurtraining te doen. De meeste modellen verkopen voor een paar honderd dollar of minder en stellen u in staat om uw fiets op zijn plaats te rijden met verschillende weerstandsniveaus. Fietstrainers vouwen en kunnen meestal gemakkelijk worden opgeborgen. Gevorderde fietsers kunnen rollen gebruiken, die meer balans en stabiliteit vereisen om rechtop te blijven.

Als je verslaafd bent aan cardiolessen

Degenen die houden van de energie, kameraadschap en vriendelijke competitie die worden geboden door groepsfitnesslessen, hebben honderden opties bij het thuis doen van cardio.

Hoewel je niet noodzakelijkerwijs in een studio onder vrienden kunt trainen, kun je thuis veel energieke lessen krijgen van apps, websites en verschillende streamingdiensten. Sommige streamingklassen (zoals Peloton) stellen je zelfs in staat om deel te nemen en in realtime te concurreren met andere sporters uit andere delen van het land. Veel thuistrainingslessen vereisen geen speciale trainingsapparatuur en veel online trainingen zijn gratis.

Noodzaak om te hebben

 • Oefenmat
 • Handgewichten (nodig voor sommige, maar niet alle trainingen)
 • Laptop, tablet, smartphone of dvd-speler
 • Wifi

Leuk om te hebben

 • Step trainer
 • Peloton fiets, lidmaatschap en accessoires
 • Het Mirror home gym systeem

Als je yoga of pilates beoefent

Het mooie van yoga thuis beoefenen is dat je niet veel apparatuur nodig hebt om te oefenen. Yoga workouts zijn online, op dvd en zelfs in sommige yogaboeken verkrijgbaar.

Hoewel je niet veel ruimte nodig hebt voor de meeste yogatrainingen, wil je misschien een rustige, beschermde ruimte kiezen indien mogelijk. Om het meeste uit je oefening te halen, is het handig om je geest aanwezig te houden en je focus op de mat te houden. Dit kan moeilijk zijn om te doen als de televisie in de buurt aan staat en je je partner in de keuken kunt horen koken.

Als je echter in een kleine ruimte woont en jezelf niet kunt scheiden van de andere activiteiten in huis, wijd dan een speciale ruimte aan je praktijk en onderscheid deze door een plant, een kaars of wierookbrander in het gebied te plaatsen.

Noodzaak om te hebben

 • Yogamat

Yogamatten zijn er in verschillende texturen en stijlen. Je vindt er ook een flink prijsverschil. Leer zoveel mogelijk over verschillende soorten yogamatten om de beste mat voor je thuisgymnastiek te vinden. Als je nieuw bent in yoga en nog niet wilt investeren in een mat, kun je een grote handdoek of deken gebruiken om te beginnen.

Leuk om te hebben

 • Deken
 • Kaars
 • Wierook
 • Handdoek om je ogen te bedekken
 • Yoga blokken
 • Yoga handdoek
 • Yoga bandjes

Degenen die Pilates beoefenen, kunnen ook een mattraining doen met minimale apparatuur. De meeste essentiële matoefeningen zoals The Hundred, Rolling Like a Ball, Leg Circles en de Open Leg Rocker kunnen zonder apparatuur worden gedaan.

Degenen die hun praktijk willen bevorderen, willen misschien investeren in een Magic Circle (die meestal voor ongeveer $ 25 of minder wordt verkocht). De meest toegewijde beoefenaars kunnen zelfs overwegen om een Pilates reformer, een Pilates stoel of de Cadillac te kopen.

Als u beperkte ruimte heeft

Maak je geen zorgen als je in een kleine ruimte woont, er zijn nog steeds manieren om een thuisgymnastiek op te zetten om een effectieve training voor het hele lichaam te krijgen. U wilt multifunctionele apparatuur vinden die gemakkelijk onder een bed of in een kleine kast of bak kan worden opgeborgen en die licht van gewicht is, zodat u deze kunt verplaatsen.

Deze basisstukken geven je alles wat je nodig hebt voor thuistrainingen, waaronder krachttraining, yoga, pilates, cardiolessen of duurtrainingen, en zelfs enkele HIIT-stijltrainingen.

 • 1-2 sets dumbbells
 • 2-3 weerstandsbanden
 • Smartphone met gratis fitness-apps
 • Toegang tot een trap, een buitenwandel- of hardloopgedeelte, of een opvouwbare indoor fietstrainer of loopband

Als je een groter budget hebt, is de Mirror (en concurrenten zoals Tonal en de NordicTrack Vault) waarschijnlijk de beste trainingstool voor je kleine ruimte. Het zit vlak tegen je muur, dus het gebruikt geen vloeroppervlak en wanneer je het niet gebruikt, doet het ook dienst als een passpiegel.

Een woord van bodymindspirit

Vergeet niet dat het niet nodig is om veel geld uit te geven om een effectieve thuisgymnastiek op te zetten. Je hebt niet eens veel ruimte nodig. Sommige van de beste home workout-apparatuur is goedkoop en gemakkelijk op te bergen in een kleine bak die je achter een bank of in een hoek kunt wegstoppen. Wanneer je voor het eerst thuis begint te trainen, begin dan met de meest elementaire benodigdheden en voeg toe aan je sportschool naarmate je interesses en toewijdingsniveau toenemen.

Experts adviseren dat ouders zich bewust zijn van de veiligheidsfuncties van thuisgymnastiek en waakzaam zijn over hun omgeving om letsel aan kinderen of anderen in huis te voorkomen.

De meest budgetbewuste optie is om kracht op te bouwen met lichaamsgewichtoefeningen. Eenvoudige bewegingen zoals een push-up, burpees en planken kunnen zeer effectieve krachttrainingsbewegingen zijn.