Aerial Yoga: voordelen en hoe aan de slag te gaan

Aerial Yoga: voordelen en hoe aan de slag te gaan
Yoga vanuit de lucht

Shelyna Long / Getty Afbeeldingen


 • Voordelen
 • Studio vs. Thuis
 • Waar moet je op letten?
 • Hoe te beginnen Aerial Yoga?
 • Veiligheidstips

Aerial yoga is de afgelopen jaren een populaire workout geworden en misschien hebben die kleurrijke hangmatten zelfs je nieuwsgierigheid gewekt. Deze trend in yoga combineert op artistieke wijze de filosofie van de beoefening met een reeks houdingen (asana’s) en luchtdansbewegingen die een verbinding tussen lichaam en geest bevorderen, omdat je midden in de lucht wordt opgehangen door een beveiligde zijden hangmat.

In 1991 observeerde Christopher Harrison, Broadway-choreograaf en voormalig turner in New York City, gymnasten die luchtbewegingen beoefenden die vormen van yoga, dans, acrobatiek, pilates en meer omvatten. Geïnspireerd door wat hij waarnam, creëerde Harrison wat tegenwoordig bekend staat als anti-zwaartekracht fitness.

“In de kern begeleidt een luchtyogales je door dezelfde soorten yogaposities die je ervaart in een traditionele yogales”, zegt Michelle Dortignac, oprichter van Unnata Aerial Yoga. “Het verschil is dat de hangmat ondersteuning biedt op belangrijke plaatsen, zodat je meer tijd in een positie kunt doorbrengen en je uitlijning kunt aanpassen,”

Voordelen van Aerial Yoga

Yoga wordt al lang geprezen om zijn positieve effecten op de mentale, spirituele en fysieke gezondheid. In feite bleek uit een studie van de American Council Exercise over luchtyoga dat deelnemers dezelfde voordelen krijgen als bij aërobe oefeningen met een lage tot matige intensiteit.

Afgezien hiervan benadrukt Dortignac tal van andere voordelen die te behalen zijn door deel te nemen aan luchtyoga. Enkele voordelen zijn vooruitgang in je inversies – wat de bloedtoevoer naar de hersenen helpt – en – het verbeteren van je kernkracht en flexibiliteit. Hier zijn enkele extra voordelen.

Boost bloedsomloop

De beoefening van yoga kan in het algemeen helpen je bloeddruk, cholesterol, bloedglucosewaarden en je hartslag te verlagen. In de praktijk bleek uit een onderzoek naar de effecten van yoga op de bloeddruk voor personen met prehypertensie of hypertensie dat yoga geassocieerd was met een daling van de bloeddruk.

Verminder chronische stress

“Een goede uitlijning is cruciaal voor de gezondheid van gewrichten en wervelkolom”, zegt Dortignac. “Dus, lange tijd doorbrengen in yogaposities, terwijl je je concentreert op lange, langzame ademhalingen, stimuleert het parasympathische zenuwstelsel,”

Je parasympathische zenuwstelsel is het deel van je autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het ontstressen en ons uit de vecht-vlucht-bevriesreactie haalt. Het verwijderen van chronische stress is een van de belangrijkste redenen om yoga te beoefenen.

Verbeter de darmgezondheid

Een studie die patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) verdeelde in groepen yoga en beperkte conventionele behandeling, yoga en conventionele behandeling, en een wachtlijstcontrolegroep, vond dat 12 weken van een remediërend yogamodel de symptomen in de eerste twee groepen positief beïnvloedde.

Deze bevindingen suggereren dat yoga zou kunnen werken als een effectieve behandeling van IBS-ernst als een op zichzelf staande therapie of in combinatie met conventionele behandeling. Het suggereert ook dat houdingen gericht op de onderbuik de energiecirculatie in de darmen kunnen verhogen, wat de afname van de symptomen zou kunnen verklaren.

Bevorder een optimale geestelijke gezondheid

Onderzoek naar de effecten van luchtoefeningen wees uit dat zowel op vaardigheden gebaseerde klassen als op vaardigheden gebaseerde en performatieve luchtklassen effectief waren in het verbeteren van de markten voor geestelijke gezondheid bij deelnemers.

Groepen vertoonden positieve psychologische veranderingen en sociale ervaringen, naast fysieke veranderingen, zoals een toename van kracht, met name in het bovenlichaam.

Aerial Yoga in een studio vs. thuis

Een ander voordeel van aerial yoga is dat het zowel in een studio als thuis kan worden beoefend, met voor- en nadelen voor elk.

Michelle Dortignac, Aerial Yoga Instructeur

Wanneer je luchtyoga in een studio beoefent, heb je het voordeel van een leraar die ervoor kan zorgen dat je correct en veilig in en uit posities komt, en soms is een hands-on, fysieke assistentie nodig.

— Michelle Dortignac, Aerial Yoga Instructeur

“Wanneer je luchtyoga in een studio beoefent, heb je het voordeel van een leraar die ervoor kan zorgen dat je correct en veilig in en uit posities komt, en soms is een hands-on, fysieke assistentie nodig,” benadrukt Dortignac.

Bovendien moeten veel yogahoudingen mogelijk ada zijnaangepast aan uw lichaamstype of mogelijkheden. Dit is waar een deskundige leraar kan helpen met aanpassingen.

“Een nadeel van het oefenen in een studio is dat apparatuur wordt gedeeld, en hoewel wordt verwacht dat deze regelmatig wordt schoongemaakt, is het misschien niet volgens dezelfde standaard die je gewend bent,” zegt Dortignac.

Er is ook de mogelijkheid om luchtyoga te beoefenen vanuit het comfort van je huis. Zorg er wel voor dat je hangmat goed is uitgerust en veilig is.

“Je thuisomgeving is meestal rustiger en intiemer, wat betekent dat je minder snel gestoord wordt door wat andere studenten doen, waardoor je je tijdens je sessie intern kunt concentreren,” zegt Dortignac.

Er is ook de mogelijkheid om langer in rustgevende posities te blijven, op elk moment toegang te krijgen tot de hangmat en in je eigen tempo te bewegen, afhankelijk van je energie en humeur.

“Aan de andere kant zullen er extra kosten zijn voor het veilig installeren van de apparatuur, om nog maar te zwijgen van het feit dat je voldoende ruimte nodig hebt om te bewegen,” zegt Dortignac.

Studio Lucht Yoga

Pros

 • Ontvang hulp of aanpassingen van de leraar

 • Profiteer van de energie van de klas

 • Ontmoet nieuwe mensen/voel je onderdeel van een community

 • Stel de leerkracht vragen na de les

Tegens

 • Apparatuur delen met anderen

 • Worstel om een klasse te vinden die bij uw beschikbaarheid past

 • Ontvang beperkte aandacht van de leraar in een drukke klas

Thuis Aerial Yoga

Pros

 • Biedt een intiemere setting

 • Biedt minder afleiding

 • Hiermee kunt u in uw eigen tempo en schema bewegen

Tegens

 • Vereist installatie van apparatuur en voldoende ruimte

 • Mist de hands-on aanpak van een klas

 • Mist de energie van een klassetting

Waar je op moet letten in een Aerial Yoga Studio

Als je ervoor kiest om luchtyoga in een studio te beoefenen, zijn er een paar dingen om op te letten.

“Eerst wil je controleren of de studio daadwerkelijk luchtyoga geeft, omdat het gemakkelijk kan worden aangezien voor een aerial sling-les, omdat beide dezelfde apparatuur gebruiken,” waarschuwt Dortignac.

Hoewel er enige cross-over is in klassen, richt aerial sling zich op de vormen die je creëert en de ingewikkelde wikkels van de stof rond het lichaam. Ondertussen gebruikt aerial yoga de apparatuur om de juiste ademhalingsmechanica te ontwikkelen en te trainen, met een interne focus en de intentie om stress los te laten, legt Dortignac uit.

Een kwalitatieve studie van interviews van 21 volwassenen die langdurig lid waren van een fitnesscentrum (meer dan 2 jaar) van een ruimte in Noorwegen, vond dat de variatie in activiteiten, ondersteuning van het personeel, het comfort van faciliteiten en het vermogen om zich te committeren aan een specifieke trainingsactiviteit belangrijke factoren waren die bijdroegen aan hun voortdurende gebruik.

Als zodanig wilt u misschien de flexibiliteit in lesroosters controleren, evenals de kwalificaties en ervaring van leraren en personeel, om nog maar te zwijgen van de kosten van lessen. Vergeet niet om te vragen of je lokale luchtyogastudio’s een proefles aanbieden. Met deze optie heb je de vrijheid om een verscheidenheid aan omgevingen en stijlen te proeven voordat je je op een studio vestigt.

Gezien de verhoogde gezondheids- en veiligheidseisen als gevolg van de pandemie, wilt u ook informeren naar de hygiënemaatregelen van een studio. Lees ook enkele beoordelingen online om een idee te krijgen van de ervaringen van anderen.

Hoe te beginnen Aerial Yoga?

Net als traditionele yoga is aerial yoga geschikt voor alle fitnessniveaus en achtergronden. Maar je zult je willen voorbereiden voordat je in de hangmat springt.

Wat te dragen

Kies voor kleding die enigszins dicht bij het lichaam past, hoewel het ook met je mee moet bewegen als je beweegt. Houd rekening met dekking, want je zult ondersteboven zijn tijdens bepaalde houdingen.

“Je zult kleding willen dragen die de oksels, de onderrug en de benen van de billen tot de achterkant van de knieën bedekt, omdat deze gebieden vaak tegen de hangmat kunnen wrijven, en dus zal je kleding schuren voorkomen,” zegt Dortignac.

Wat te eten

Voorafgaand aan de les stelt Dortiganc voor om minimaal 2 uur niet te eten of te drinken. Kies voor lichtere plantaardige hapjes of drankjes die “sattvic” zijn, wat betekent dat ze je een boost van energie geven en je lichaam in balans houden.

Begin op een geschikt niveau

Tot slot, gemakkelijk in luchtyoga met een beginnersvriendelijke les die is ontworpen om je de basisprincipes en basisprincipes van de beoefening te leren. Idealiter kun je voortbouwen op je vaardigheden en je flow vinden voordat je meer geavanceerde poses probeert.

Veiligheidstips

Hoewel traditionele yoga kan helpen bij het beheersen van pijn, vooral bij tde onderrug en nek, de fysieke eisen van luchtyoga zijn anders. Het belast bepaalde delen van het lichaam (zoals de schoudergewrichten).

“Luister naar je lichaam en neem niet te veel tegelijk aan”, zegt Dortignac.

Als je acute of chronische pijn in de bovenste of onderste gewrichten ervaart, is luchtyoga misschien niet geschikt voor jou. U moet uw deelname uitstellen totdat u met een zorgverlener spreekt

Wanneer je luchtyoga in een studio beoefent, heb je het voordeel van een leraar die ervoor kan zorgen dat je correct en veilig in en uit posities komt, en soms is een hands-on, fysieke assistentie nodig.