Achillespeesontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling voor achillespijn

Achillespeesontsteking: symptomen, oorzaken en behandeling voor achillespijn
Jonge vrouw die pijn in de enkel voelt

Pixelfit / E + / Getty Afbeeldingen


 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • Veelgestelde vragen

De achillespees is de weefselband die de spieren achterin je onderbeen verbindt met je hielbeen. Het is een van de langste pezen in het lichaam en je gebruikt het om van de grond te duwen tijdens het lopen of hardlopen. Achillespeesontsteking – soms gespeld als achilles tendinitis – is een blessure die optreedt wanneer deze band ontstoken of geïrriteerd raakt, wat resulteert in hielpijn.

Er zijn twee soorten achillespeesontsteking. Insertional Achilles peesontsteking wordt gediagnosticeerd wanneer de ontsteking optreedt waar de pees zich hecht aan het hielbeen. Bij niet-inbrengende achillespeesontsteking zit de irritatie meer in het midden van de pees.

Oorzaken van Achilles Tendinitis

Er zijn veel mogelijke oorzaken van achilleshielpijn en irritatie. Vaak is achillespeesontsteking gekoppeld aan overmatig gebruik of aan problemen met techniek of vorm bij inspanning. Peesontsteking is meestal een chronisch letsel (schade treedt op na verloop van tijd, niet bij een plotseling incident zoals een val of een scheuring van de pees).

 • Overtraining: Wanneer u een grote hoeveelheid stress op uw achillespees legt, kan deze ontstoken raken door kleine scheurtjes die optreden tijdens fysieke activiteit. Achillespeesontsteking is vaak een gevolg van overtraining of te snel te veel doen. Overmatig heuvellopen kan ook bijdragen.
 • Veranderende trainingsroutine: Naarmate je fitter wordt, is het normaal om de trainingsintensiteit en -duur te verhogen. Als u deze verhogingen te snel maakt, zonder het lichaam te laten aanpassen, kunt u een pijnlijke achillespees opmerken.
 • Beklemming van de kuitspier: Een strakke kuit is een andere mogelijke oorzaak van achillespeespijn. Onderzoek heeft chronische achillespeesproblemen ook in verband gebracht met zwakke kuitspieren.
 • Het dragen van verschillende schoenen: Veranderingen in schoeisel, zoals het overschakelen naar een minimalistische schoen, kunnen de achillespees verergeren en hielpijn veroorzaken.
 • Hardlooptechniek aanpassen: Het veranderen van loopstijl door over te gaan naar een voorvoetslagpatroon en rennen op de ballen van je voeten kan ook bijdragen aan het risico op achillespeesontsteking.
 • Platvoeten: Afvlakking van de voetboog kan u een verhoogd risico geven op het ontwikkelen van achillespeesontsteking vanwege de extra belasting die op uw achillespees wordt gelegd tijdens het lopen of hardlopen.
 • Overpronatie: Als uw voet naar binnen rolt tijdens het lopen of rennen, kan dit uw risico op letsel aan de achillespees verhogen. Studies suggereren dat dit komt omdat het de bloedstroom langs de pees verstoort.
 • Overgewicht: Het hebben van een hogere body mass index (BMI) is een andere risicofactor. Studies tonen echter aan dat mensen met een BMI van meer dan 25 net zo waarschijnlijk zijn als anderen om achillespeesontsteking met conservatieve maatregelen te behandelen.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Symptomen

De tekenen en symptomen van achillespeesontsteking ontwikkelen zich vaak geleidelijk. Ze kunnen het volgende omvatten:

 • Hielpijn en stijfheid. Het is gebruikelijk om pijn en stijfheid in de achterkant van je enkel te ervaren, vooral wanneer je voor het eerst uit bed komt of na een lange periode te hebben gezeten. Deze pijn vermindert soms met het opwarmen en kan zelfs verdwijnen als je doorgaat met hardlopen. Maar zodra je stopt, keert de pijn vaak terug en kan het nog erger aanvoelen.
 • Zwelling die gedurende de dag verergert. Er kan ook sprake zijn van een lichte zwelling of een kleine bult op uw achillespees. Afhankelijk van hoe lang u deze symptomen al ervaart, kunt u al dan niet zwelling ervaren.
 • Achilles band verdikking. U kunt een verdikking van uw achillespees opmerken, die bekend staat als achilles tendinopathie.
 • Botspoor. Als u een botspoor heeft, kunt u ook inbrengende achillespeesontsteking hebben.

Het voelen van een “plof” in de achillespees die gepaard gaat met scherpe pijn kan een teken zijn dat je je pees hebt gescheurd. Dit acute letsel vereist meestal een doktersbezoek om de omvang van de breuk te bepalen.r scheur.

Diagnose

Het diagnosticeren van achillespeesontsteking begint over het algemeen met een lichamelijk onderzoek van uw voet- en enkelgebied. Dit omvat het zoeken naar enkele van de symptomen van deze aandoening, zoals zwelling, achillesbandverdikking en de aanwezigheid van botsporen.

Als achillespeesontsteking wordt vermoed, kan uw arts om verder onderzoek vragen om het zeker te weten. Echografie, röntgenfoto’s en MRI-tests (magnetic resonance imaging) kunnen allemaal helpen identificeren of deze aandoening bestaat en, zo ja, de omvang van de peesschade bepalen.

Achilles Tendinitis Behandeling

U kunt achillespeesontsteking mogelijk alleen behandelen, thuis. Als thuisbehandelingen niet effectief zijn, zoek dan een behandeling bij uw arts.

At-Home Tendinitis Behandeling

Er zijn een paar dingen die u thuis kunt doen om te beginnen met het verlichten van de hielpijn die optreedt bij achillespeesontsteking. Een van de eenvoudigste is om de R.I.C.E.-methode te gebruiken.

 • Rusten. Neem een paar dagen vrij van het sporten, maar zorg ervoor dat je de geblesseerde enkel door zijn volledige bewegingsbereik beweegt en zachte kuit- en enkelstrekkingen uitvoert om flexibiliteit te behouden. Vermijd fysieke activiteiten die je hielpijn verergeren. Doe low-impact oefeningen of cross-training om fit te blijven terwijl de Achilles geneest.
 • Ijs. IJs de achillespees gedurende maximaal 20 minuten per keer, indien nodig, om zwelling en hielpijn te verminderen.
 • Compressie. Wikkel de Achilles om het gebied te comprimeren. Elastische wraps of enkelcompressiesokken of mouwen kunnen op korte termijn helpen.
 • Hoogte. Ga indien mogelijk liggen met je voet boven hartniveau.

Als de pijn hinderlijk is, kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers enige verlichting bieden. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen kunnen uw risico op een hartaanval, beroerte, zweren en gaten in het spijsverteringskanaal verhogen. Neem contact op met uw arts om te bepalen of deze geneesmiddelen veilig voor u zijn om in te nemen.

Het gebruik van voetzolen kan ook helpen. Onderzoek toont aan dat het plaatsen van een hiellift in je schoen de belasting van de achillespees kan verminderen.

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons, zelfs als u begint met het behandelen van uw hielpijn direct wanneer deze begint, kan het enkele maanden duren voordat de pijn afneemt. Het kan langer duren (tot 6 maanden) als u enige tijd pijn heeft gehad voordat u met de behandeling begint.

Fysiotherapie en chirurgie

Als zelfzorg niet werkt, is het belangrijk om de blessure te laten behandelen door een zorgverlener. Als de pees kleine scheurtjes blijft verdragen door beweging, kan deze scheuren.

Afhankelijk van de omvang van de schade, kan uw arts fysiotherapie voorstellen. Fysiotherapie kan de pees helpen genezen en zichzelf herstellen over een periode van enkele weken.

Voor meer ernstige gevallen van achilleshielpijn, extracorporale shockwave therapie of zelfs een operatie kan worden aanbevolen. Chirurgische ingrepen kunnen de kuitspieren verlengen, hielspoor of beschadigde delen van de pees verwijderen of peesschade herstellen.

Preventie

Het versterken van het zachte weefsel in het onderbeen kan helpen het risico op letsel in dit gebied te verminderen door het beter bestand te maken tegen lichaamsbeweging en bewegingen. Dit omvat:

 • Versterking van de achillespees
 • Versterking van de kuitspieren
 • Versterking van de intrinsieke voetspieren (vooral als je een minimalistische schoen draagt)

Let er bij het hardlopen vooral op dat je het niet overdrijft, zoals bij het introduceren van snelheidstraining of heuveltraining in je regime. En doe niet twee dagen achter elkaar een zware training.

Werk ook low-impact cross-training activiteiten, zoals fietsen en zwemmen, in uw training. Hierdoor kunt u fit blijven en tegelijkertijd de belasting van de achillespees verminderen. Een goede warming-up voor deze trainingen kan achillesblessures verder voorkomen.

Het maakt niet uit waar u zich bevindt in uw training, verhoog uw totale wekelijkse kilometers met niet meer dan 10% per week.

Veelgestelde vragen


 • Kan ik lopen en sporten als ik achillespeespijn heb?

  Je kunt in een rustig tempo lopen met achillespeespijn, zolang de pijn maar niet te hevig is. Misschien wilt u high-impact oefeningen vermijden totdat de pijn afneemt om te voorkomen dat de achillespees nog meer wordt beschadigd of de pijn erger wordt.


 • Wat is de snelste achillespeesontsteking behandeling?

  Geen enkele behandeling lijkt superieur te zijn aan een andere voor het verlichten van achillespeespijn. Uw arts kan u helpen bij het bepalen van de beste behandelingsoptie voor u op basis van de ernst van uw aandoening en het niveau van pijn.


 • Waarom heb ik Akoude pleisters peespijn?

  Achilleshielpijn heeft veel mogelijke oorzaken, variërend van overtraining tot het veranderen van je fitnessroutine tot overpronteren als je loopt. Een zorgverlener, fysiotherapeut of atletiektrainer kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van uw achillespeespijn en een mogelijke behandelingskuur aanbevelen.


 • Kan achillespeesontsteking onbehandeld blijven?

  Het wordt niet aanbevolen om achillespeesontsteking onbehandeld te laten. Dit kan leiden tot langdurige problemen die het uiteindelijk moeilijk kunnen maken om zelfs maar te lopen.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Het voelen van een “plof” in de achillespees die gepaard gaat met scherpe pijn kan een teken zijn dat je je pees hebt gescheurd. Dit acute letsel vereist meestal een doktersbezoek om de omvang van de breuk of scheur te bepalen.

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons, zelfs als u begint met het behandelen van uw hielpijn direct wanneer deze begint, kan het enkele maanden duren voordat de pijn afneemt. Het kan langer duren (tot 6 maanden) als u enige tijd pijn heeft gehad voordat u met de behandeling begint.

Het maakt niet uit waar u zich bevindt in uw training, verhoog uw totale wekelijkse kilometers met niet meer dan 10% per week.