Acai Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Acai Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Acai kom

Acai kommen zijn een van de meest populaire manieren om van het gezonde fruit te genieten.

Getty Images / Olga Riabinina


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Açaí-bessen – açaí wordt uitgesproken als “ah-zucht-EE” – zijn druifachtige vruchten die afkomstig zijn van açaí-palmbomen in de regenwouden van Zuid-Amerika. Açaí wordt vaak aangeprezen als een superfood, en inderdaad, de bessen bevatten antioxidanten (die uw lichaam kunnen beschermen tegen schadelijke stoffen die vrije radicalen worden genoemd), vezels en gezonde vetzuren.

Açaí is licht zuur en wordt meestal verkocht als bevroren puree, gedroogd poeder of sap; het is ongebruikelijk om verse bessen te vinden. Açaí wordt vaak gebruikt om smoothies of kommen te maken.

Acai Nutrition Feiten

Een portie (100 gram, of iets minder dan een half kopje) açaí bessenpuree levert calorieën, 1,4 g eiwit, 18 g koolhydraten en 0,2 g vet. Deze bessen zijn geen belangrijke bron van een vitamine of mineraal. Deze voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA; het biedt voedingsgegevens alleen voor puree.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 5g
 • Natrium: 7mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 2g
 • Kalium: 105 mg
 • Ijzer: 0,6 mg
 • Calcium: 35 mg

Koolhydraten

Een portie açaí-puree van 100 gram bevat meestal 6 gram koolhydraten. Het heeft 3 gram vezels en geen suiker.

Vetten

Er zit 5 gram vet in 100 gram açaí bessen. De vrucht is rijk aan meervoudig onverzadigd vet (4,4 gram), waaronder vetzuren zoals oliezuur, palmitinezuur en linolzuur.

Eiwit

Gepureerde açaí bevat 2 gram eiwit per 100 gram, wat betekent dat de vrucht niet je belangrijkste bron van eiwitten mag zijn.

Vitaminen en Mineralen

Een portie açaí van 100 gram bevat ongeveer 0,6 mg milligram ijzer of 3,5% van de dagelijkse waarde (DV) die is vastgesteld door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het bevat ook 35 mg calcium (2,6% ADH) en 105 mg kalium (2,2% ADH).

Calorieën

Volgens de USDA bevat 100 gram açaí-puree 60 calorieën. Een vergelijkbare hoeveelheid (110 ml) açaí-sap heeft ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Een 6-ounce acai-kom met andere ingrediënten, zoals bananen en muesli, biedt meer calorieën (het aanbod van een merk bevat 135 calorieën). In poedervorm heeft 6 gram açaí 25 calorieën.

Samenvatting

Voedingsgegevens voor açaí-bessen zijn beperkt en worden alleen door de USDA verstrekt voor producten die de vrucht bevatten. Açaí puree bevat 60 calorieën per portie, 2 g eiwit, 6 g koolhydraten en 5 g vet. Het grootste deel van het vet is gezond meervoudig onverzadigd vet. De bessen zijn geen significante bron van micronutriënten, volgens USDA-gegevens.

Gezondheidsvoordelen

Producten die açaí bevatten, worden op grote schaal gepromoot vanwege hun gezondheidsvoordelen. Er is echter geen sterk wetenschappelijk bewijs om het gebruik van açaí voor gezondheidsgerelateerde doeleinden te ondersteunen, volgens de National Institutes of Health. In feite heeft de Federal Trade Commission actie ondernomen tegen bedrijven die açaí-afslankproducten op vermeende misleidende manieren op de markt hebben gebracht.

Het beschikbare bewijs suggereert een relatie tussen açaí en deze potentiële gezondheidsvoordelen. Maar meer consistent onderzoek bij mensen is nodig voordat we weten of açaí een significant gezondheidsresultaat bij mensen kan opleveren.

Kan de gezondheid van de hersenen verbeteren

Omdat açaí rijk is aan antioxidanten, kan het beschermende voordelen hebben voor de hersenen. Een dierstudie, gepubliceerd in de Tijdschrift voor Landbouw- en Voedingschemie, ontdekte dat bevroren açaí pulp cognitieve en motorische functies kon verbeteren.

Een andere dierstudie, gepubliceerd in Nutritionele Neurowetenschappen, vond dat açaí hielp het geheugen bij ouder wordende ratten te verbeteren. Dit was waarschijnlijk het resultaat van “het vermogen om antioxidant en ontstekingsremmende signalering te beïnvloeden”, schreven de auteurs van de studie.

Merk op dat dit onderzoek beperkt is, omdat het werd uitgevoerd in dierpopulaties. Er moet meer onderzoek worden gedaan bij mensen.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Een pilotstudie gepubliceerd in Voedingsdagboek bleek dat het consumeren van 100 gram açaí-pulp tweemaal daags gedurende een maand hielp het cholesterolgehalte bij mensen met overgewicht te verlagen. Maar de studie was uiterst beperkt omdat het werd uitgevoerd met slechts 10 personen met overgewicht.

Açaí bevat anthocyanen, een soort flavonoïde die antioxiderende effecten heeft en de vrucht zijn paarse kleur geeft. Een studie wees uit dat anthocyanen hoge bloeddruk kunnen helpen voorkomen en als gevolg daarvan het risico op hartaandoeningen kunnen verlagen.

Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

De 10-persoons Voedingsdagboek pilotstudie meldde dat açaí een positief effect had op de bloedsuikerspiegel van de deelnemers. Ze zagen verlagingen van nuchtere glucose- en insulinespiegels na 30 dagen açaí consumeren. De studie was erg klein, maar de auteurs merkten op dat de veelbelovende resultaten aanvullend onderzoek rechtvaardigden.

Kan helpen kanker te voorkomen

Volgens een studie bij muizen – wat betekent dat het zeer voorlopig is – verminderde açaí-pulp de incidentie van darmkanker. De auteurs van de studie merkten op dat de bevindingen suggereren dat “de inname van açaí gunstig kan zijn voor de preventie van menselijke darmkanker.”

Een andere studie, ook bij muizen, vond dat açaí blaaskanker beteugelde. Dat was waarschijnlijk te wijten aan de “potentiële antioxiderende werking” van açaí, aldus de auteurs. De onderzoekers merkten op dat aanvullend onderzoek nodig is bij mensen voordat conclusies worden getrokken over de voordelen van açaí.

Kan artritis symptomen verminderen

Anthocyanen, die overvloedig aanwezig zijn in açaí (evenals fruit zoals frambozen en bramen) hebben een ontstekingsremmend effect, volgens de Arthritis Foundation.

Allergieën

Als u allergisch bent voor pollen en bomen, is het mogelijk dat u vatbaar bent voor een allergeen in acai. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt.

Bijwerkingen

Het kan het beste zijn om açaí-supplementen te vermijden als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat er in deze tijd weinig bekend is over de veiligheid van de bes. Bovendien kunnen supplementen andere ingrediënten bevatten, zoals cafeïne, die ongezond kunnen zijn.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health kan het consumeren van grote hoeveelheden açaí de MRI-testresultaten beïnvloeden. Als u açaí heeft geconsumeerd en u staat op het punt een MRI te ondergaan, laat het uw arts dan weten.

Variëteiten

Açaí-bessen zelf, die snel bederven, worden zelden verkocht. Açaí wordt geïmporteerd in de VS en is meestal verkrijgbaar in drie vormen:

 • Poeder: Zakken açaí poeder zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Dit poeder kan worden gemengd in smoothies, kommen, havermout, yoghurt, gebak en andere gerechten. Het bevat meestal een geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen en vezels.
 • Puree: Dit wordt meestal bevroren verkocht en het heeft de neiging om bijzonder smaakvol te zijn. Het is populair in smoothies.
 • Sap: Açaí sap wordt vaak gemengd met andere vruchten, zoals granaatappel of bosbes. Controleer het etiket om er zeker van te zijn dat er geen extra suiker is toegevoegd.

Wanneer het het beste is

Açaí is het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten in poedervorm en gepureerde vorm. Açaí sap is ook algemeen verkrijgbaar. De bessen, die binnen een dag bederven, worden meestal niet verkocht in de VS.

Opslag en voedselveiligheid

Je kunt bevroren verpakkingen açaí in je vriezer bewaren totdat je klaar bent om ze in een smoothie of een ander recept te gebruiken. Bewaar poedervormige açaí in een luchtdichte container op een koele plek. Het maakt niet uit welk formulier u hebt, zorg ervoor dat u de vervaldatum controleert (en zich eraan houdt).

Hoe zich voor te bereiden

Probeer açaí puree te gebruiken als de gladde basis van een açaí kom; top het met je favoriete bessen, muesli of geraspte kokosnoot. Of maak van de vruchtpulp een lekkere smoothie. Je kunt açaí ook gebruiken in desserts, zoals havermouthapjes of bessenrepen. Voeg gewoon een lepel açaí-poeder toe aan wat je bakt.

 • Calorieën: 60
 • Vet: 5g
 • Natrium: 7mg
 • Koolhydraten: 6g
 • Vezel: 3g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 2g
 • Kalium: 105 mg
 • Ijzer: 0,6 mg
 • Calcium: 35 mg

Voedingsgegevens voor açaí-bessen zijn beperkt en worden alleen door de USDA verstrekt voor producten die de vrucht bevatten. Açaí puree bevat 60 calorieën per portie, 2 g eiwit, 6 g carbohydraat, en 5g vet. Het grootste deel van het vet is gezond meervoudig onverzadigd vet. De bessen zijn geen significante bron van micronutriënten, volgens USDA-gegevens.