98 beste zelfzorgcitaten om u eraan te herinneren wat belangrijk is

Search

Het is ongelooflijk belangrijk dat ieder van ons de tijd neemt om zelfzorg te oefenen. Niet alleen een oppervlakkige “bubbelbaden en pedicures” vorm van zelfzorg (hoewel die ook allebei leuk zijn) – maar een zinvolle, opzettelijke, doordachte zelfzorg, die ons daadwerkelijk helpt. Wanneer we echte zelfzorg beoefenen, krijgen we de kans om onszelf beter te begrijpen, onze batterijen op te laden voordat ze leeg zijn en het vermogen te behouden om een verschil te maken voor onze geliefden en gemeenschappen.

Direct aan de slag met je zelfzorgpraktijk? Bekijk onze lijst met 101 unieke en nuttige zelfzorg ideeën en onze gids om te downloaden zelfzorg-apps.

Bekijk onze samengestelde lijst met de beste citaten over zelfzorg:

Inspirerende self-care citaten

“Zelfzorg is een van de actieve manieren waarop ik van mezelf hou. Wanneer je kunt en zoals je kunt, op manieren die liefdevol voelen, maak tijd en ruimte voor jezelf.”
– Tracee Ellis Ross

“Je bent onvolmaakt, je bent bedraad voor strijd, maar je bent liefde en verbondenheid waard.”
– Brené Brown

“Zelfzorg is zoveel meer dan een schoonheidsregime of een extern iets dat je doet. Het moet in je hart beginnen om te weten wat je nodig hebt om door je leven te navigeren. Een pedicure houdt het niet vol, maar elke dag mediteren wel.”
– Carrie Anne Moss

“Ik ben gaan geloven dat voor mezelf zorgen niet zelfgenoegzaam is. Voor mezelf zorgen is een daad van overleven.”
– Audre Lorde

“Naarmate je ouder wordt, zul je ontdekken dat je twee handen hebt, een om jezelf te helpen, de andere om anderen te helpen.”
– Maya Angelou

“Met elke daad van zelfzorg wordt je authentieke zelf sterker en wordt de kritische, angstige geest zwakker. Elke daad van zelfzorg is een krachtige verklaring: ik sta aan mijn kant, ik sta aan mijn kant, elke dag sta ik meer en meer aan mijn eigen kant.”
– Susan Weiss Berry

“De wereld zou een paradijs van vrede en gerechtigheid zijn als wereldburgers een gemeenschappelijke definitie van liefde zouden delen die onze gedachten en acties zou leiden.”
— belhaken

“Het is oké om tijd voor jezelf te nemen. We geven zoveel van onszelf aan anderen en we moeten zowel fysiek als mentaal worden gevoed. Als we in balans zijn, helpt het ons in al onze interacties.”
– Geloof Hill

“Rust en zelfzorg zijn zo belangrijk. Wanneer je de tijd neemt om je geest aan te vullen, kun je vanuit de overloop dienen. Je kunt niet dienen vanuit een leeg vat.”
– Eleanor Bruin

Over zelfzorg waardoor je anderen kunt helpen

“Zelfzorg is de wereld het beste van je geven, in plaats van wat er van je over is.”
– Katie Reed

“In de omgang met degenen die veel lijden ondergaan, als je ‘burn-out’ voelt, als je je gedemoraliseerd en uitgeput voelt, is het het beste, in het belang van iedereen, om jezelf terug te trekken en te herstellen. Het gaat erom een langetermijnperspectief te hebben.”
— De Dalai Lama

“Je bent in een veel betere positie om anderen te dienen wanneer aan je basisbehoeften wordt voldaan en je ’tank vol is’.”
– Michael Hyatt

“Zelfzorg is de belangrijkste oplossing om iemand anders te helpen. Als je goed bent voor jezelf en je lichaam en je psyche, dient dat andere mensen beter, omdat je sterk genoeg wordt om iemand anders op te tillen.”
– Mary Lambert

“Als je voor jezelf zorgt, ben je een beter mens voor anderen. Als je je goed voelt over jezelf, behandel je anderen beter.”
– Solange Knowles

“Door voor mezelf te zorgen heb ik de wereld zoveel meer te bieden dan wanneer ik leegloop.”
– Ali Washington

“Als je compassie jezelf niet omvat, is het onvolledig.”
– Jack Kornfield

“Ieder van ons moet laten zien hoeveel we om elkaar geven en daarbij voor onszelf zorgen.”
– Prinses Diana

“Als je niet van jezelf houdt, hoe hou je dan in godsnaam van iemand anders?”
– RuPaul

Positieve self-care citaten

“Zelfzorg is geen zelfgenoegzaamheid, het is zelfbehoud.”
– Audre Lorde

“Jezelf voeden op een manier die je helpt bloeien in de richting die je wilt gaan, is haalbaar en je bent de moeite waard.”
– Deborah Dag

“Het respecteren van je eigen grenzen is de duidelijkste boodschap aan anderen om ze ook te eren.”
– Gina Greenlee

“Waar je ook bent, probeer op elk moment iets moois te vinden. Een gezicht, een regel uit een gedicht, de wolken uit een raam, wat graffiti, een windmolenpark. Schoonheid reinigt de geest.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“Voor mij is zelfzorg niet echt oppervlakkig. Voor jezelf opkomen, een beetje moisturizer aantrekken, kan zoveel verschillende delen van je leven inspireren. ”
– Jonathan Van Ness

“Weten hoe je eenzaam kunt zijn, staat centraal in de kunst van het liefhebben. Als we alleen kunnen zijn, kunnen we bij anderen zijn zonder ze te gebruiken als een middel om te ontsnappen.”
— belhaken

Zelfzorg is geen egoïstische citaten

“Zelfzorg is nooit een egoïstische daad – het is gewoon goed rentmeesterschap van het enige geschenk dat ik heb, het geschenk dat ik op aarde heb gekregen om aan anderen aan te bieden.”
– Parker Palmer

“Rust en zelfzorg zijn zo belangrijk. Wanneer je de tijd neemt om je geest aan te vullen, kun je anderen uit de overloop dienen. Je kunt niet dienen vanuit een leeg vat.”
– Eleanor Brownn

“Het is niet egoïstisch om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen en van je geluk een prioriteit te maken. Het is nodig.”
– Mandy Hale

“Er is genoeg tijd voor zelfzorg. Er is niet genoeg tijd om het leven dat je mist goed te maken door jezelf niet te vullen.”
– Jennifer Williamson

“De tijd om te ontspannen is wanneer je er geen tijd voor hebt.”
– Sydney J. Harris

Over Zelfliefde

“Hou eerst van jezelf en al het andere valt in lijn. Je moet echt van jezelf houden om iets gedaan te krijgen in deze wereld.”
– Lucille Bal

“Van jezelf houden is het begin van een levenslange romance.”
– Oscar Wilde

“Het vermogen hebben om vrienden met jezelf te worden is een krachtig iets.”
– Maybell Eequay

"Het vermogen hebben om vrienden met jezelf te worden is een krachtig iets." - Maybell Eequay

“Niets kan het licht dimmen dat van binnenuit schijnt.”
– Maya Angelou

“Toen ik genoeg van mezelf hield, begon ik te vertrekken. wat niet gezond was. Dit betekende mensen, banen, mijn eigen overtuigingen en gewoonten – alles wat me klein hield.  Mijn oordeel noemde het ontrouw. Nu zie ik het als zelfminnend.”
– Kim Mcmillen

“Neem je gezondheid niet voor lief. Neem je lichaam niet voor lief. Doe vandaag iets dat aan je lichaam communiceert dat je ervoor wilt zorgen. Morgen is niet beloofd.”
– Jada Pinkett Smith

“Je bekritiseert jezelf al jaren, en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf goed te keuren en kijk wat er gebeurt.”
– Louise Hay

“Het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven, is een beetje van je eigen aandacht.”
– Anthony J. D’Angelo

“Jezelf voeden op een manier die je helpt bloeien in de richting die je wilt gaan, is haalbaar en je bent de moeite waard.”
– Deborah Dag

“Zelfzorg is een bewuste keuze om jezelf te geven met mensen, plaatsen, dingen, evenementen en kansen die onze persoonlijke batterij opladen en de hele gezondheid bevorderen – lichaam, geest en geest.”
– Laurie Buchanan, Ph.D.

“Koester je in de warmte van je eigen licht.”
– Amy Perez

“Je kunt vreugde niet bouwen op een gevoel van zelfhaat.”
– Ram Dass

“De echte moeilijkheid is om te overwinnen hoe je over jezelf denkt.”
– Maya Angelou

“Omarm de glorieuze puinhoop die je bent.”
– Elizabeth Gilbert

“Zelfliefde heeft heel weinig te maken met hoe je je voelt over je uiterlijke zelf. Het gaat erom dat je alles van jezelf accepteert.”
– Tyra Banken

Voor geestelijke gezondheid

“Neem een douche, was de dag af. Drink een glas water. Maak de kamer donker. Ga liggen en sluit je ogen. Let op de stilte. Let op je hart. Nog steeds kloppend. Nog steeds vechten. Je hebt het immers gehaald. Je hebt het gehaald, een andere dag. En je kunt er nog een maken. Het gaat prima met je.”
– Charlotte Eriksson

“Mijn hersenen en mijn hart zijn heel belangrijk voor me, ik weet niet waarom ik geen hulp zou zoeken om die dingen net zo gezond te laten zijn als mijn tanden. Ik ga naar de tandarts. Dus waarom zou ik niet naar een krimp gaan?”
– Kerry Washington

“Oppassen is een manier om je liefde te tonen. Een andere manier is om mensen goed voor je te laten zorgen wanneer je het nodig hebt.”
– Fred Rogers

“Gun jezelf de dingen die je nu nodig hebt. Of dat nu ruimte, rust, steun of iets anders is, weet dat je geen last bent om voor jezelf te zorgen.”
– TWLOHA

Op Innerlijke Kracht

“Het is niet de last die je kapot maakt. Het is de manier waarop je het draagt.”
– Lena Horne

“Als je moe wordt, leer dan te rusten, niet te stoppen.”
– Banksy

“Groei is noodzakelijk, maar overtuig jezelf er niet van dat die vroegere versies van jou waardeloos waren. Zonder hen zou je hier niet zijn.”
– Megan Jayne Crabbe

“Het is goed om ongemakkelijke dingen te doen. Het is krachttraining voor het leven.”
– Anne Lamott

“Sommige dagen zullen meer een strijd zijn dan andere. Dat is oké en je moet jezelf vergeven om door te gaan – en te groeien.”
– Sara Ahmed

“We maken onszelf ellendig, of we maken onszelf sterk. De hoeveelheid werk is hetzelfde.”
– Carlos Castaneda

Voor moeders

“Om een goede ouder te zijn, moet je voor jezelf zorgen, zodat je de fysieke en emotionele energie kunt hebben om voor je gezin te zorgen.”
– Michelle Obama

“Ik geloof dat het grootste geschenk dat je je familie en de wereld kunt geven, een gezonde jij is.”
– Joyce Meyer

Voor jezelf zorgen betekent niet dat ik eerst moet; het betekent mij ook.”
– L.R. Knost

“Als we onze kinderen gezonde zelfliefde geven, zullen ze in staat zijn om te gaan met alles wat het leven hen voorschotelt.”
— belhaken

“Je bent het stille moment waard. Je bent de diepere ademhalingen waard en je bent de tijd waard die nodig is om te vertragen, stil te zijn en te rusten.”
– Morgan Harper Nichols

Voor vrouwen

“Geen enkele vrouw kan haar lot bepalen als ze niet zoveel aan zichzelf geeft als ze van zichzelf geeft.”
– Suze Orman

“Doe elke dag iets dat liefdevol is voor je lichaam en je de mogelijkheid geeft om te genieten van de sensaties van je lichaam.”
– Golda Poretsky

“Mensen kunnen zichzelf net zo goed vleien door te denken dat hun fouten altijd aanwezig zijn in de geest van andere mensen, alsof ze geloven dat de wereld altijd nadenkt over hun individuele charmes en deugden.”
– Elizabeth Gaskell

Voor docenten

“Je bent sterk genoeg om alles aan te kunnen wat deze week brengt. Neem wat rust in de wetenschap dat je daartoe in staat bent.”
– TWLOHA

“Hoe belangrijk het ook is om een plan te hebben om werk te doen, het is misschien belangrijker om een plan te hebben voor rust, ontspanning, zelfzorg en slaap.”
– Akiroq Brost

“Snijd uit en claim de tijd om voor jezelf te zorgen en je eigen vuur aan te steken.”
– Amy Ippoliti

“Zelfcompassie is gewoon dezelfde vriendelijkheid aan onszelf geven als we aan anderen zouden geven.”
– Christoffel Germer

“Wanneer je herstelt of iets ontdekt dat je ziel voedt en vreugde brengt, geef dan genoeg om jezelf om er ruimte voor te maken in je leven.”
– Jean Shinoda Bolen

Grappige self-care citaten

“Bijna alles werkt weer als je het een paar minuten loskoppelt, inclusief jij.”
– Anne Lamott

“De wereld wordt niet meer of minder verschrikkelijk als we ergens binnen zitten met een mok warme chocolademelk.”
– Kamila Shamsie

“Wie denkt geen tijd te hebben voor lichamelijke oefening, zal vroeg of laat tijd moeten vinden voor ziekte.”
– Edward Stanley

Korte self-care citaten

“Praat tegen jezelf zoals je zou doen met iemand van wie je houdt.”
– Brené Brown

“Houd goed gezelschap, lees goede boeken, hou van goede dingen en cultiveer ziel en lichaam zo trouw als je kunt.”
– Louisa May Alcott

“Zelfzorg is hoe je je kracht terugneemt.”
– Lalah Delia

“Wees jezelf, hou van je. Alle wegen, altijd.”
– Alexandra Elle

“Kies er elke dag voor om jezelf te vergeven. Je bent menselijk, gebrekkig en vooral liefde waard.”
– Alison Malee

“Als je het gevoel hebt dat je niet meer kunt vechten , geef dan niet op. Neem gewoon even de tijd om uit te rusten.”
– TWLOHA

“Ik maakte een wandeling in het bos en kwam hoger uit dan de bomen.”
– Henry David Thoreau

“En nu je niet perfect hoeft te zijn, kun je goed zijn.”
– John Steinbeck

“Je moet creëer kleine stukjes vreugde in je leven om voor jezelf te zorgen.”
– Jonathan Van Ness

“Elke kleine positieve verandering die we in onszelf aanbrengen, betaalt ons terug in vertrouwen in de toekomst.”
– Alice Walker

“Soms is het belangrijkste in een hele dag de rust die we nemen tussen twee diepe ademhalingen door.”
– Etty Hillesum

“Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waar je moet wonen.”
– Jim Rohn

“Neem het tempo van de natuur aan: haar geheim is geduld.”
– Ralph Waldo Emerson

Meer Self-Care Citaten

“Zelfzorg is geen verspilling van tijd. Zelfzorg maakt je tijdsbesteding duurzamer.”
– Jackie Viramontez

“Niets doen is een van de verloren luxe geworden in deze hectische tijden. Maar niets doen, zelfs niet vijf minuten, kan verjongend zijn. Ga ervoor: Jij”
– Joan Marques

“Ik geloof in manicures. Ik geloof in overdressing. Ik geloof in primping op je gemak en het dragen van lippenstift.”
– Audrey Hepburn

“Mediteren betekent naar huis gaan naar jezelf. Dan weet je hoe je moet zorgen voor de dingen die in je gebeuren, en weet je hoe je moet zorgen voor de dingen die om je heen gebeuren.”
– Thich Nhat Han

“Zelfzorg is niet onderhandelbaar. Dat is wat je moet doen. En schoonheid is het ding dat het voordeel van zelfzorg kan zijn. Schoonheid is niet het punt. Schoonheid is gewoon een leuke bijkomstigheid van zelfzorg.”
– Jonathan Van Ness

Er wordt gezegd dat we geen verlichting kunnen bereiken, laat staan tevredenheid en vreugde kunnen voelen, zonder te zien wie we zijn en wat we doen, zonder onze patronen en onze gewoonten te zien. Dit wordt Maitri – het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid en een onvoorwaardelijke vriendschap met onszelf.”
– Pema Chödrön

“Zelfzorg is een nieuwe prioriteit geworden – de openbaring dat het perfect is toegestaan om naar je lichaam te luisteren en te doen wat het nodig heeft.”
– Frances Ryan

“Zorgen voor je lichaam, geest en geest is je grootste en grootste verantwoordelijkheid. Het gaat erom te luisteren naar de behoeften van je ziel en ze vervolgens te eren.”
– Kristi Ling

“Als je iets nobels en moois doet en niemand heeft het gemerkt, wees dan niet verdrietig. Want de zon is elke ochtend een prachtig schouwspel en toch slaapt het grootste deel van het publiek nog.”
– John Lennon

“Pauzeer even. Besteed aandacht aan wat je lichaam je vertelt. Luister naar je behoeften en je grenzen. Vergeet ook niet om voor jezelf te zorgen.”
– TWLOHA

“We genieten van de schoonheid van de vlinder, maar geven zelden de veranderingen toe die het heeft ondergaan om die schoonheid te bereiken.”
– Maya Angelou

“Wanneer we zelf goed reguleren, zijn we beter in staat om het traject van ons emotionele leven en de daaruit voortvloeiende acties te beheersen op basis van onze waarden en ons gevoel van doel”
– Amy Leigh Mercree

“Het leven moet worden aangeraakt, niet gewurgd. Je moet ontspannen, het soms laten gebeuren en op andere momenten ermee doorgaan.”
– Ray Bradbury

“De enige met wie je jezelf moet vergelijken, ben jij. Jullie missie is om vandaag beter te worden dan jullie gisteren waren. Dat doe je door je te focussen op wat je vandaag kunt doen om te verbeteren en te groeien.”
– John Maxwell

“Als je je liefdevol wilt voelen, heb ik mezelf gecoacht, doe iets liefdevols. Dit is basale zielszorg.”
– Anne Lamott

Trouwens, misschien vind je deze zelfzorgbronnen ook leuk: De beste zelfzorg-apps | Self Care Citaten | Hoe proactieve zelfzorg te oefenen | Hoe jezelf op te vrolijken | 100+ zelfzorgideeën