101 zelfzorgideeën – omdat je het verdient om je goed te voelen

Search

We hebben iets controversieels te zeggen: we zijn ziek van bubbelbaden en mondkapjes. Begrijp ons niet verkeerd – die hebben hun plaats, en een toegeeflijke aankoop kan af en toe heerlijk zijn. Maar als het gaat om zelfzorg, willen we dat u zich richt op uw gezondheid; niet uw rijkdom.

Abstract olieverfschilderij van een bubbelbad en kaarsen
Kunst van Good Good Good en DALL· E

In feite definieert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelfzorg als “het vermogen van individuen, gezinnen en gemeenschappen om gezondheid te bevorderen, ziekte te voorkomen, gezondheid te behouden en om te gaan met ziekte en handicap met of zonder de steun van een zorgverlener.” Who’s definitie van zelfzorg erkent dat individuen verschillende niveaus van actieve keuzevrijheid hebben bij het beheren van hun eigen gezondheid op een aantal manieren.

In meer lekentermen noemt Mental Health Match zelfzorg “alles wat we opzettelijk doen (of afzien van doen) met ons eigen welzijn in gedachten.”

Zeker, dit kan een pedicure of een luxe vakantie zijn, maar het betekent soms ook dat je nat voedsel in je gootsteen aanraakt terwijl je de afwas doet, belangrijke grenzen stelt met de mensen in je leven of een nieuw medicijn begint, ook al voelt het allemaal ongemakkelijk en eng.

Zelfzorg is ook een manier om meer goeds te doen in de wereld. Zie het op deze manier: wanneer je de tools hebt om voor jezelf te zorgen en een leven te leiden dat goed en opbeurend voelt, kun je beter opkomen voor je gemeenschap, je relaties en de oorzaken waar je om geeft.

En we willen niet dat je het idee krijgt dat zelfzorg hetzelfde is als zelfoptimalisatie. Je hoeft niet in de val van ‘dat meisje’ te trappen; je verdient het gewoon om jezelf dezelfde genade, compassie en liefde te geven als je anderen geeft.

Genezing is een reis; geen baan. Wanneer we leren om proactief (in plaats van perfect) te zijn met onze zelfzorg, leren we meer tijd te besteden wezen onszelf in plaats van werken aan onszelf.

En raad eens? De wereld heeft meer nodig van wat je hebt.

Hier is een lijst met 101 ideeën voor zelfzorg om u te helpen zich goed te voelen en de meest te zijn jij dat kan. Let op: je hoeft niet alle 101 dingen te doen om aan zelfzorg te doen. Het is geen wedstrijd! Neem wat resoneert en laat wat niet resoneert.

Sommige van deze links zijn affiliate links – wat betekent dat als u iets koopt dat in dit artikel wordt genoemd, we in ruil daarvoor een commissie kunnen ontvangen. Bedankt! Zoals altijd bevelen we alleen dingen aan waar we echt van houden.

Trouwens, misschien vind je deze zelfzorgbronnen ook leuk: De beste zelfzorg-apps | Self Care Citaten | Hoe proactieve zelfzorg te oefenen | Hoe jezelf op te vrolijken

De ultieme lijst met zelfzorgideeën –

Zelfzorg die u thuis kunt oefenen:

Abstract olieverfschilderij van een woonkamer en bank
Kunst van Good Good Good en DALL· E
 1. Zorg goed voor je ruimte. Ruim oppervlakken op, veeg oppervlakken af of reorganiseer. Soms kan het moeilijk zijn om de motivatie te vinden om klusjes te doen of op te ruimen, maar als het eenmaal klaar is, voel je je fris en helder van geest.
 2. Maak een “megabed” en heb een grote film- of tv-avond met alle gezellige matrassen, banken, kussens, kussens en dekens. “Ted Lasso” wacht.
 3. Probeer een beetje mixologie! Of je nu alcohol toevoegt of gewoon een leuke kleine mocktail maakt, neem de tijd om de perfecte drank te maken en kijk aandachtig hoe het vorm krijgt, van presentatie tot de perfecte slok.
 4. Herschik je meubels. Je kunt een nieuwe meditatieplek maken of gewoon je bureau-indeling veranderen, maar het krijgen van een nieuw perspectief kan het verschil maken.
 5. Geef jezelf een massage. Steek een kaarsje aan, zet wat muziek op, kies de perfect geurende lotion en gun jezelf een beetje rust.
 6. Bak iets lekkers. Probeer een nieuw recept, en durf niet te beknibbelen op de chocoladeschilfers.
 7. Zoek een nieuwe documentaire, podcast of boek voor meer informatie over een onderwerp waarin je geïnteresseerd bent. Besteed een middag aan het inweken van alles.
 8. Maak een uitleensysteem met je boekencollectie. Organiseer je boekenplank en zoek een boek om uit te lenen aan elk van je vrienden. Bonuspunten als ze het ook doen en je creëert een klein persoonlijk bibliotheeksysteem!
 9. Maak je make-upborstels schoon. We hoeven het niet te hebben over hoe lang het geleden is; Doe het nou maar.
 10. Probeer een nieuw ambacht, of bekijk enkele tips van een kunsttherapeut op TikTok die je aanwijzingen kan geven om een helend creatief project te begeleiden.
 11. Ga door je huis, zoek naar plekken waar je duurzame swaps kunt maken en maak een verlanglijstje van items waarin je wilt investeren. Het helpen van de planeet helpt jou ook! (Hier is een bonustip: desinvesteer van Amazon en bekijk andere aanbevelingen voor duurzame items zoals kaarsen, matrassen en zelfs hondenpoepzakken!)
 12. Maak een zine. Heb je iets te zeggen? Wil je krabbelen over een dag in je leven? Meer informatie over zines en hoe je er een kunt maken.
 13. Hang rond op je veranda, terras of achtertuin en geniet van een langzaam moment buiten. Luister naar het windgongspel, staar omhoog naar de lucht of rock gewoon op zijn plaats voor een paar vredige momenten.
 14. Begin een hobby speciaal voor jou. Maak geen dingen om geld mee te verdienen en heb niet het gevoel dat je het op internet moet delen. Of het nu gaat om het maken van mozaïeken, het rijden op je Peloton of het verzamelen van mechanische toetsenborden, doe je ding!
 15. Stuur slakkenpost. Maak zelf een kaart, of pak wat milieuvriendelijk briefpapier, plak op een stempel en laat die baby in de brievenbus vallen om wat dankbaarheid naar een geliefde te sturen.
 16. Omgekeerd, stop met het ontvangen van ongewenste e-mail! Ja, we hebben een gids om u te helpen dat ook te doen. Zeg vaarwel tegen die ongewenste flyers en coupons, mensen.
 17. Stofzuig, veeg en stof alle hoeken en gaten. De stofkonijnen hebben hun welkom overschreden.
 18. Volg een online omstander interventie training. Je zult je veiliger en krachtiger voelen door een rol te spelen bij het veilig houden van communityleden.
 19. Zet alle speciale bewustwordingsmaanden en feestdagen in je agenda. Denk van tevoren na over hoe je ze wilt vieren en eren.
 20. Leer hoe u op de juiste manier kunt recyclen. Zet vervolgens een nieuw recyclingsysteem in uw huis op. En ga helemaal los op die mooie containers – wie houdt je tegen?!

Zelfzorgpraktijken om toe te voegen aan uw normale routine:

Abstract olieverfschilderij van een dagboek
Kunst van Good Good Good en DALL· E
 1. Pak niet zomaar een hobby op; pak een schermvrije hobby op die je “nog eens vijf minuten” -gewoonte op Twitter transformeert in een volledige vaardigheid (breien, iemand?)
 2. Abonneer je op de Goodnewspaper, een publicatie vol goed nieuws en actiepunten in je mailbox elke maand. Het zal je een hoopvol en gesterkt gevoel geven om meer goed te doen.
 3. Probeer wat yoga. Als je op ons lijkt, wordt De yogi van YouTube, Adriene Mishler (en haar engel van een hond, Benji) je nieuwe bestie.
 4. Doe wat journaling. Of je nu regelmatig een dankbaarheidsdagboek bijhoudt of wat aanwijzingen nodig hebt om je op weg te helpen, journaling is een geweldige manier om je geheugen te versterken en stress te verminderen.
 5. Doneer maandelijks aan een beleggingsfonds. Gemeenschapszorg is een vorm van zelfzorg en het is wetenschappelijk bewezen dat het ons gelukkiger maakt. Wanneer we voor elkaar zorgen, bouwen we netwerken om op te vertrouwen als we ook in moeilijke tijden vallen.
 6. Ga in therapie! We weten dat mensen een aantal barrières tegenkomen als het gaat om geestelijke gezondheidszorg, maar hopelijk zal onze gids voor het vinden van de juiste therapeut je op de juiste voet krijgen.
 7. Ga naar de boerenmarkt. Is er iets beters dan wat verse producten, een boeket bloemen en het ondersteunen van uw lokale landbouwleveranciers? Wij denken van niet!
 8. Doe vrijwilligerswerk in je gemeenschap. Je kunt je unieke vaardigheden overal toepassen, anderen helpen en je tegelijkertijd vervuld en krachtig voelen. Bezoek VolunteerMatch om de juiste kans voor jou te vinden!
 9. Breng tijd door in de natuur. Je kunt er alles aan doen om de 1.000 Uur Buiten-uitdaging uit te proberen of gewoon een regelmatige wandeling maken. Hoe dan ook, ecopsychologen vertellen ons dat de natuur de sleutel is voor onze fysieke gezondheid en cognitieve functie.
 10. Geef jezelf de tijd om minstens één keer per week niets te doen. Of “niets” nu betekent dat je een dutje doet of een hersenloos tv-programma kijkt om je te helpen in een ontspannen staat te komen, je verdient het!
 11. Stel automatische betalingen in voor al uw reguliere facturen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het onthouden van wat er gaat komen. Wanneer de eerste van de maand rondkomt, zal Future You zijn als “bedankt, Past Me!”
 12. Zorg voor een kleine traktatie. Nee, er is niets lekkerder dan een ijskoffie of een kleine snoepreep bij het tankstation. We laten onze zaak rusten.
 13. Neem een opzettelijke pauze van het nieuws. Grenzen stellen aan nieuwsconsumptie helpt je om de belangrijke informatie beter te verwerken en de overweldigende dingen eruit te filteren.
 14. Neem een epsom zoutbad. Epsomzouten breken af tot magnesium en sulfate in water en hulp bij stressverlichting, ontstekingen en pijnlijke spieren.
 15. Meld je aan voor een maaltijdabonnement! Er zijn tonnen kortingsbonnen en kortingscodes voor maaltijdabonnementsboxen, en ze nemen echt het giswerk weg van een grote dagelijkse verzorgingstaak: jezelf voeden.
 16. Meld je aan voor een leuke trainingsles of activiteit. Het hoeft geen krachtgewichtheffen te zijn; je kunt genieten van dans of Zumba, of deelnemen aan een intramurale sport zoals honkbal of badminton! Het is altijd makkelijker als je een maatje hebt.
 17. Herstel of repareer uw versleten kleding en andere persoonlijke bezittingen. Dit helpt het leven van je geliefde kledingstukken te verlengen en is een daad van dienstbaarheid aan jezelf.
 18. Draag een outfit waar je echt van houdt, een sieraad waardoor je je prachtig voelt, of een nagelkleur die krachtig aanvoelt. Bouw je persoonlijke stijl op basis van wat goed en trouw voor je voelt.
 19. Zet je wekker één dag per week uit. Als dat voor jou niet te doen is, probeer dan minstens één keer per maand wakker te worden zonder wekker. Bereid je familie of geliefden voor dat je van de klok af bent en laat de rest je inhalen.
 20. Vraag om een knuffel of knuffel, of een soort fysieke aanraking, van iemand van wie je houdt. Er zijn enkele serieuze kalmerende en co-regulerende voordelen van deze daad van genegenheid.

Dingen om dagelijks voor jezelf te doen:

Abstract olieverfschilderij van een klok
Kunst van Good Good Good en DALL· E
 1. Haal diep adem. Eigenlijk veel diep ademhalen.
 2. Breng je lichaam in beweging. We dwingen je niet om marathonloper te worden, maar een beetje beweging gaat een lange weg. Zoals John Green zegt in een nu iconisch TikTok, tot zijn grote ergernis, werkt het op “domme wandelingen” voor zijn “domme geestelijke gezondheid”.
 3. Beoefen meditatie en mindfulness. Apps zoals Headspace, Calm en Breethe zijn een geweldige plek om te beginnen.
 4. Maak tijd voor persoonlijke verzorging. Tandenpoetsen of douchen zijn soms herculestaken, dus we zijn trots op hoe je hygiënegewoonten er vandaag de dag uitzien.
 5. Drink meer water. Je hebt het een miljoen keer gehoord, dus wat is er nog een? Bekijk deze hydratatiecalculator om u te helpen weten hoeveel H2O uw lichaam nodig heeft.
 6. Knuffel je hond, kat of konijntje (of breng gewoon tijd door met dieren). Wetenschappelijk bewijs toont aan dat huisdieren onze stressniveaus verminderen en onvoorwaardelijk gezelschap bieden.
 7. Strek die spieren. Slechts een paar minuten stretchen kan je elke dag klaarstomen voor succes.
 8. Draag zonnebrandcrème. Oké, prima, je kunt een beetje huidverzorgingsroutine hebben, als een traktatie. En als kankerpreventief middel.
 9. Geef je planten water. Breng de natuur naar je toe! Zorgen voor iets anders is ook een geweldige katalysator om onszelf ook met vriendelijkheid te behandelen.
 10. Reciteer betekenisvolle affirmaties. Positieve affirmaties helpen ons een positief zelfbeeld te behouden en helpen ons onze verlangens en behoeften te visualiseren.
 11. Lees ook positieve citaten voor een boost van inspiratie, hoop en empathie. Ontdek onze hele collectie van Good Good Good-goedgekeurde citaten. En bekijk natuurlijk onze lijst met inspirerende zelfzorgcitaten.
 12. Ga op een redelijk uur naar bed. Bereid een nuttige nachtroutine voor, houd je aan een goede bedtijd en houd een consistent slaapschema aan om jezelf goed afgestemd te houden op een van je kernbehoeften: rust.
 13. Oefen een dagelijkse zintuiglijke activiteit. Het kan zo simpel zijn als het opsommen van dingen die je kunt voelen, ruiken of zien, maar je kunt ook proberen fidget toys te gebruiken, bloemen te ruiken of te zwaaien in een hangmat.
 14. Maak meer foto’s. Maak albums met dingen waar je dankbaar voor bent, of begin een willekeurige verzameling smileys of hartjes die je in het wild ziet. Het zal je nu zeker opvrolijken – en opnieuw in de toekomst.
 15. Creëer een afbouwroutine om uw werkdag te vergemakkelijken, vooral als u vanuit huis werkt. Het helpt om overgangsactiviteiten te gebruiken om u te helpen ontspannen uit de werkmodus en in ontspanning.
 16. Voed jezelf met heerlijk eten. Snack op een favoriet merk crackers, kook zelf iets lekkers en probeer eigenlijk het voedsel te vermijden dat je maag pijn doet (we weten dat de kaas moeilijk te weerstaan is).
 17. Laat de was niet opstapelen. Was en droog je kleding wanneer dat nodig is, maar overweeg ook om systemen te maken die voor jou werken. (Ahum, wat als je niet eens je schone kleren hoefde op te vouwen?)
 18. Geniet van de stilte. Wanneer heb je voor het laatst je telefoon, tv, muziek of podca’s uitgeschakeldt? Gun jezelf zelfs maar één moment per dag stille tijd.
 19. Doe iets actiefs tijdens je tv-tijd. Til kleine gewichten op, breng Hulu naar de loopband of maak zelfs wat aanrechtruimte vrij tijdens je nieuwe favoriete eetbui. Je hoeft dit niet elke keer te doen, maar soms helpt het die bankvermoeidheid te verminderen.
 20. Hydrateren. Een scheutje handcrème kun je niet maken alle het verschil, maar het kan een welkom begin zijn.

Gratis manieren om uw bankrekening en uw vrede te bewaren:

Abstract olieverfschilderij van een creditcard
Kunst van Good Good Good en DALL· E
 1. Schrijf je in voor de Goodnewsletter! We sturen dagelijks e-mails vol met goed nieuws dat je perspectief zal veranderen en het hartzeer in hoop zal veranderen.
 2. Steek een kaarsje aan. Kies je favoriete geur in je collectie (want kom op, we weten dat je een collectie hebt en laat het je op je gemak stellen.
 3. Organiseer uw digitale bestanden. Verwijder de willekeurige screenshots, maak een aantal nieuwe mappen op je bureaublad en ooh en ahh op je vereenvoudigde systeem.
 4. Leen een e-book of audioboek uit uw lokale bibliotheek of Libro.fm en laat die hersengolven stromen.
 5. Maak een afspeellijst met muziek waarop je graag danst. Dans er dans op.
 6. Bel uw vertegenwoordigers. Eis een beter leven voor jou en je leden van de gemeenschap door op te komen voor de doelen waar je om geeft. (U kunt na uren bellen en een voicemail achterlaten als telefoongesprekken u angstig maken!)
 7. Beperk je sociale verplichtingen. Soms kan de druk om in de buurt van mensen te zijn een beetje veel zijn. Wat zegt het over het plezier van geannuleerde plannen? Ja, het is een instant opluchting.
 8. Aan de andere kant kun je ook wat uitgeven meer tijd met vrienden. Soms hebben we gewoon een schouder nodig om op te leunen of een goede roddelsessie.
 9. Bel en maak die afspraak die je hebt uitgesteld. Of het nu de dokter, de monteur of de DMV is, je verdient het om die vervelende taken van je lijstje af te vinken.
 10. Ga op de grond liggen. Fysiotherapeuten zeggen dat dit een aardingsactiviteit is die kan helpen met je houding en zelfs angst kan verlichten.
 11. Kruipen. Het is niet alleen voor baby’s! Kruipen – of viervoetige beweging – heeft een aantal mentale en fysieke gezondheidsvoordelen. Probeer het eens!
 12. Luister naar een verhaaltje voor het slapengaan. Omarm je innerlijke kind en spring elke avond op deze live verhaalfeed voor het slapengaan op TikTok voor een kinderklassieker.
 13. Kampeer in de achtertuin of ga onder de sterren liggen. Als je kampeerspullen en een veilige buitenruimte hebt, neem dan bewust de tijd om de gelijktijdige kleinheid en grootheid van het universum te voelen.
 14. Leer jezelf beter kennen met een persoonlijkheidsassessment! Er is veel om uit te kiezen: Myer’s Briggs, Enneagram, Human Design en meer.
 15. Picknicken! Plunder je voorraadkast of koelkast voor wat lekkers, pak een deken en wat insectenspray in en geniet van het buitenleven.
 16. Schrijf je waarden op of ontdek waar je gepassioneerd over bent. Hoewel waardebeoordelingen vaak hulpmiddelen zijn voor carrièregroei, kan dit ook een geweldige manier zijn om jezelf beter te begrijpen en wat het belangrijkst voor je is.
 17. Maak een zelfzorgkit met items die je al thuis hebt. Pak een extra fidget-speeltje, wat zuur snoep, een kleurboek en andere rustgevende zelfzorgmaterialen die je wilt toevoegen, en heb een kit op stand-by voor die momenten met hoge emoties.
 18. Heb een TED Talk marathon. Deze hapklare video’s zijn geweldige alternatieven voor andere digitale media als je iets nieuws wilt leren. We raden enkele klassiekers aan over kwetsbaarheid, onrecht en verhalen vertellen.
 19. Ga de wereld een ‘superbloom’ geven. OK, deze is misschien niet helemaal gratis, maar het is zeker aan de betaalbare kant! Pak wat wilde bloemen / inheemse graszaden en strooi die baby’s in je gemeenschap voor wat volledig natuurlijke bestuiving.
 20. Maak een financiële tracker/spreadsheet. Het is niet het schattigste om te doen, maar het helpt je zeker om voor alle grote dingen in je leven te zorgen. We houden van deze gratis budgettering sjabloon van financiële hype vrouw Berna Anat, of deze starter afbeelding over financiën van Ellyce Fulmore!

Digitale zelfzorg voor het tijdperk van doom-scrolling:

Abstract olieverfschilderij van een iPhone
Kunst van Good Good Good en DALL· E
 1. Ontvolg accounts die geen vreugde opwekken. Jezelf vergelijken met vreemden op de internet weer? Geef ‘em een beetje dempen of ontvolgen. Ik beloof je, je kwetst niemands gevoelens.
 2. Aan de andere kant, volg nieuwe en coole contentmakers die je aanspreken! We hebben een aantal roundups van onze favoriete LGBTQ + -makers en dierlijke beïnvloeders die hun platforms voorgoed gebruiken om je op weg te helpen.
 3. Word lid van een sociaal medianetwerk dat je ziel niet zuigt. We raden Communia aan, een app voor vrouwen en non-binaire mensen, evenals MeWe, een sociaal netwerk dat is ontworpen voor mensen; geen gegevens.
 4. Stel timers in op de bedieningselementen voor digitaal welzijn of schermtijd van uw telefoon. Schuldig aan de eindeloze rol? Maak er een einde aan. Geef jezelf een toegewezen hoeveelheid tijd aan bepaalde apps per dag door je instellingen voor digitaal welzijn op je telefoon aan te passen.
 5. Luister naar een podcast over geestelijke gezondheid. Er is een hele wereld aan podcasts. Probeer er een paar te vinden over geestelijke gezondheid die met je resoneren om je te helpen leren en groeien.
 6. Schakel onnodige meldingen uit. Voorbij 17.00 uur? Gooi die werkmeldingen weg. Wil je niet zien wie je Facebook-berichten van tien jaar geleden leuk vindt? Schakel die meldingen uit.
 7. Afmelden voor e-mails. We hebben allemaal een schat aan retailers of nieuwsbrieven die onze inboxen vervuilen. Meld je af aan degene die je niet meer nodig hebt.
 8. Sms een vriend uit het niets. Een DM of een Instagram-reactie voelt altijd leuk, maar als je aan een vriend denkt, schiet ze dan een bericht (of – hijg! – bel ze) en begin een meer opzettelijk gesprek.
 9. Vraag een e-mailfaillissement aan. Dit is wanneer u al uw e-mails verwijdert, wetende dat als iemand contact met u wil opnemen, ze u een ander bericht zullen sturen. Dit is niet voor bangeriken, maar als je je overweldigd of beschaamd voelt omdat je je e-mails niet kunt bijhouden, geeft Branden je toestemming om deze strategie te gebruiken.
 10. Maak Ecosia uw standaardzoekmachine. Ecosia plant bomen elke keer dat u online zoekt. Gebruik al die curiosa en maak er je standaard zoekmachine van!
 11. Meld je aan voor Tab For A Cause. Dit is een browserextensie die geld inzamelt voor non-profitorganisaties elke keer dat u een nieuw tabblad opent. Voor degenen onder ons die te allen tijde een biljoen tabbladen open hebben, is het de meest moeiteloze manier om een goed doel te helpen.
 12. Probeer Duolingo in plaats van de eindeloze social media scroll. Natuurlijk heeft de Duolingo-uil op TikTok je misschien geïnspireerd om Frans te leren, maar je kunt de sociale media-app nu een uur platleggen. Oui?
 13. Maak moodboards op Pinterest. Dit is misschien wel een van de minst giftige populaire sociale mediaplatforms die er zijn. Spring op Pinterest en maak moodboards voor allerlei leuke dingen: positieve affirmaties, doe-het-zelfprojecten of droomoutfitcombo’s.
 14. Word lid van een online community of ondersteuningsgroep. Er zijn tal van online ondersteuningsgroepen die mensen helpen hun geestelijke gezondheid te verwerken of contact te maken met iemand die een vergelijkbare ervaring heeft. Vind de jouwe!
 15. Zoek internetbronnen met een specifieke niche in gedachten. Op zoek naar een gelijkgestemde digitale ADHD-community? Misschien wil je wat middelen voor zwarte geestelijke gezondheid. Het is er allemaal!
 16. Doe mee met onze Goed nieuws Twitter Community. We testen deze nieuwe functie uit, zodat we meer goed nieuws aan je feed kunnen toevoegen en online een communityverbinding kunnen bevorderen. Tot daar!
 17. Gebruik de BeMyEyes-app om een visueel gehandicapte persoon te helpen zien. Met deze do-good-app kunnen blinde of slechtziende mensen videochatten met een vrijwilliger die hen kan helpen de wereld een beetje beter te navigeren.
 18. Virtueel een museum bezoeken waar ook ter wereld. Heb je een verandering van omgeving nodig zonder de prijs van een internationale vlucht? Bekijk een digitale museumtour voor een willekeurig aantal musea over de hele wereld.
 19. Bekijk een live puppy cam. Ga een paar minuten op een nest puppy’s zitten voor een broodnodige blafpauze.
 20. Download een mood tracker app. Apps zoals Daylio of WorryWatch helpen je gemakkelijk je stemmingswisselingen te documenteren en dagelijks een dagboek bij te houden over je gevoelens.
 21. Lees ook goed nieuws. Als je deze lijst leuk vindt, is er nog veel meer goed nieuws en goede aanbevelingen waar het vandaan komt! Blijf op de hoogte van onze inhoud op Good Good Good, of vind andere geweldige goednieuwswebsites, goednieuws-apps, goednieuwspodcasts en zelfs subreddits voor goed nieuws om je hoopvoller te voelen.