9 manieren om Wereld vriendelijkheidsdag te vieren (2023)

Tussen de “Be Kind” grafische T-shirts in elk warenhuis en Harry Styles die zijn kenmerkende herinnering croont aan “Treat People With Kindness”, is het concept van vriendelijkheid nogal trendy in ons huidige klimaat.

Maar vriendelijkheid gaat verder dan een vluchtige trend of een enkele daad; het is een levensstijl- en mentaliteitsverandering die ons smeekt om de wereld – en elkaar – met meer empathie en rechtvaardigheid te ontmoeten.

Vriendelijkheid vraagt ons om onze aanpak verder uit te breiden dan aardigheden en goede manieren, en naar transformatieve actie, medelevende en opzettelijke inclusie en krachtige oplossingen.

Vriendelijkheid is een keuze, een spier die we allemaal buigen en eerlijk gezegd wel wat meer van onze aandacht kunnen gebruiken.

World Kindness Day – die elk jaar op 13 november plaatsvindt – is een geweldige kans om onze relatie met vriendelijkheid te verdiepen en op nieuwe en opwindende manieren met elkaar in contact te komen.

We hebben een aantal ideeën verzameld om u te helpen Wereld Vriendelijkheidsdag en Wereld Vriendelijkheidsweek te vieren.

Wat is Wereld Vriendelijkheid Dag?

World Kindness Day is een internationale feestdag die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1998 door de World Kindness Movement. De vakantie is gewijd aan het bevorderen van vriendelijkheid over de hele wereld, het begrijpen van het positieve potentieel van grote en kleine daden van vriendelijkheid en het verenigen als menselijke wezens.

Activiteiten om Wereld vriendelijkheidsdag te vieren –

Leren

Leer meer over de wetenschap van vriendelijkheid.

Er is echte wetenschap over de kracht van vriendelijk zijn. Onderzoek suggereert zelfs dat goed doen voor anderen besmettelijk is. Dat is een virus waar we achter kunnen komen!

Leer een beetje meer over de wetenschap achter vriendelijkheid en pas vervolgens toe wat je hebt geleerd op de relaties en situaties in je leven. Hier zijn een paar bronnen om u op weg te helpen:

Lees een boek over vriendelijkheid.

Of je nu prentenboeken koopt voor je kind of je eigen lezing doet, er zijn tal van ongelooflijke boeken die ons meer leren over aardig voor elkaar zijn.

Bekijk enkele van onze aanbevelingen:

Luister naar een lezing of een podcast over vriendelijkheid.

Wilt u liever uw vriendelijkheidsinformatie in audioformaat krijgen? Bij ons zit je goed!

Hier zijn een paar geweldige gesprekken en podcasts over vriendelijkheid om aan je wachtrij toe te voegen:

Lees en deel citaten over het maken van een verschil voor anderen.

Als er één ding is waar we van houden bij Good Good Good, dan is het wel een geweldige quote. Hapklare wijze woorden van leiders en changemakers kunnen ons echt dwingen om meer goed te doen – of op zijn minst deel te nemen aan onze collectieve menselijkheid.

We hebben een lijst samengesteld met de beste citaten over vriendelijkheid – bekijk het!

Hier zijn nog een paar citaten roundups om je een beetje inspiratie te geven:

Willekeurige daden van vriendelijkheid

Doe een willekeurige daad van vriendelijkheid.

Beloof aan jezelf dat je elke dag minstens één willekeurige daad van vriendelijkheid zult doen. Hoewel deze acties misschien klein lijken, maakt dat ze niet minder belangrijk.

Je zou verbaasd zijn hoe het oprapen van zwerfvuil, het achterlaten van een beoordeling voor een favoriet lokaal bedrijf of het schrijven van een bedankbriefje aan een leraar een positieve impact kan hebben op jezelf en je gemeenschap.

We hebben zelfs een lijst met meer dan 100 ideeën samengesteld om willekeurige daden van vriendelijkheid te oefenen – bekijk het eens!

Help één persoon.

We weten dat het misschien afgezaagd lijkt, maar zelfs het helpen van één persoon maakt een enorme impact. Het rimpeleffect van iets doen dat de last voor iemand verlicht, maakt het voor hen veel gemakkelijker om hetzelfde voor iemand anders te doen … enzovoort.

Of je nu gratis oppast voor een vriend, een maaltijd kookt voor je buurman, of zelfs gewoon iemand als eerste voor je in de rij laat gaan, je ene kleine actie kan het traject van hun hele dag, week of zelfs maand veranderen.

Help veel mensen door te pleiten voor systemische verandering.

Vriendelijkheid is niet alleen beperkt tot onze buren, maar onze hele wereld. Oefen vriendelijkheid door te pleiten voor de planeet, voor hele gemeenschappen van mensen, of zelfs je schoolcurriculum.

Actie ondernemen kan op veel verschillende manieren vorm krijgen. Begin met het zorgvuldig consumeren van het nieuws, het bellen van uw gekozen functionarissen, het ondersteunen van beleggingsfondsen of vrijwilligerswerk om een doel te ondersteunen waar u om geeft.

We kunnen niet de hele wereld helemaal alleen veranderen, maar wat we doen binnen onze gemeenschappen en kringen mobiliseert iedereen om ons heen om ook de naald te verplaatsen.

Andere manieren om actie te ondernemen

Zet een Don’t Give Up-bord op.

Als reactie op de toegenomen zelfmoordcijfers begon Amy Wolff uit Oregon tuinborden op te hangen met hoopvolle berichten als ‘geef niet op’ en ‘je bent liefde waard’.

Haar buren sloegen aan en wilden meedoen aan de actie, en al snel groeide het initiatief uit tot een volledige non-profitorganisatie, die borden en andere “Don’t Give Up” -producten over de hele wereld verspreidde.

Of je nu bestelt via de organisatie van Wolff of een eigen teken maakt, zoiets eenvoudigs als een herinnering om niet op te geven, kan een enorme daad van vriendelijkheid voor anderen zijn.

Wees ook een beetje vriendelijker voor jezelf.

Hoewel het van vitaal belang is om een verschil te maken in het leven van anderen, weten we allemaal dat we fundamenteel niet uit een lege beker kunnen gieten. Lief zijn voor jezelf, meer tijd nemen om te rusten en investeren in je eigen zorg is een daad van liefde voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Begin met het opnemen van enkele proactief zelfzorgideeën (niet alleen warme chocolademelk en mondkapjes, maar die zijn ook geweldig!) in je routine.

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van Wereld Vriendelijkheidsdag?

Zoals geschetst door de World Kindness Movement, een NGO bestaande uit organisaties van over de hele wereld, is het doel van Wereld Vriendelijkheidsdag “om goede daden in de gemeenschap te benadrukken die zich richten op de positieve kracht en de rode draad van vriendelijkheid die ons bindt.”

Vieringen van World Kindness Day omvatten concerten, dansevenementen, distributie van “vriendelijkheidskaarten”, spreekevenementen, belangenbehartiging voor geestelijke gezondheid en meer.

Wat is het thema van Wereld Vriendelijkheid Dag 2022?

Het thema van Wereld Vriendelijkheidsdag 2022 is ‘Wees vriendelijk wanneer mogelijk’. Het thema is ontleend aan een citaat van de Dalai Lama: “Wees vriendelijk waar mogelijk,” zegt Zijne Heiligheid. ” Het kan altijd.”

Wat is de hashtag voor World Kindness Day 2023?

De primaire hashtag voor Wereld vriendelijkheidsdag is gewoon #WorldKindnessDay, hoewel veel mensen ook #WKD, #SpreadKindness, #BeKind, #KindnessMatters, #Kindness en #KindnessDay gebruiken.

Welke kleur draag je voor World Kindness Day?

Je kunt elke kleur dragen die je wilt voor World Kindness Day! Er is geen officiële kleur voor de vakantie. In het verleden hebben mensen vesten gedragen ter ere van Fred Rogers, of mensen aangemoedigd om geel te dragen, omdat het geluk en dankbaarheid symboliseert.

Wanneer begon Wereld Vriendelijkheidsdag?

World Kindness Day is een internationale feestdag die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1998 door de World Kindness Movement. Hoewel niet officieel erkend door de Verenigde Naties, wordt de feestdag nu jaarlijks op 13 november over de hele wereld gevierd.