Bacon Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Bacon Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Spek geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Bacon Nutrition Feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Spek krijgt zijn unieke smaak van varkensvlees, zout, vet en soms toegevoegde suiker. Het vlees is een populaire keuze en favoriet vanwege de onverslaanbare smaak.

Spek komt uit de buik van het varken, is zoutgezouten en wordt vaak gerookt voordat het de schappen van de supermarkt bereikt.

Het meeste vet smelt weg als je kookt en giet het af door gekookt spek op een bord te leggen dat is gestapeld met een paar papieren handdoeken. Nitraten en nitrieten worden toegevoegd om de houdbaarheid en het uiterlijk te verbeteren.

Bacon in het Verenigd Koninkrijk en Canada is soms anders dan in de VERENIGDE STATEN. Hun spek wordt van de achterkant van het varken gehaald, waardoor het meer op ham lijkt.

Bacon Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt voor 3 plakjes (34,5 gram) spek, volgens de USDA.

 • Calorieën: 161
 • Vet: 12g
 • Natrium: 579mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: N28

Koolhydraten

Spek bevat 0,6 gram koolhydraten. Hoewel spek geen suiker bevat, voegen sommige merken het toe voor extra smaak. Bijvoorbeeld, spek gelabeld als bruine suiker of esdoorn heeft vaak dat toegevoegd, wat suikergehalte toevoegt. Er zit geen vezel in spek.

Vetten

De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025 bevelen aan om uw inname van verzadigd vet te beperken tot minder dan 10% van uw calorieën. Ze specificeren echter geen limiet op het totale vet.

Voor iemand die 2.000 calorieën per dag eet, moeten 200 van die calorieën verzadigde vetten zijn voor een totaal van 22 gram verzadigde vetten. De AHA beveelt slechts 13 gram verzadigd vet aan voor een dieet met 2.000 calorieën, waardoor het uitdagender wordt met een portie spek.

Eiwit

Spek is rijk aan eiwitten met 12 gram per portie. Ongeveer 10% tot 35% van uw totale dagelijkse calorieën moet afkomstig zijn van eiwitten. Dat is 46 tot 56 gram eiwit per dag.

Vitaminen en Mineralen

Uw kaliuminname moet 2.600 milligram en 3.400 zijn, en één portie spek levert 172 milligram. De meeste volwassenen krijgen niet genoeg kalium binnen en het wordt vermeld als een probleem voor de volksgezondheid in de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen van 2020 tot 2025.

Kalium is een mineraal dat nodig is voor zenuwtransmissie, spiercontractie en hart- en nierfunctie. Niet genoeg kalium krijgen kan hoge bloeddruk veroorzaken, het risico op nierstenen verhogen en calcium in uw botten verminderen.

Bacon biedt ook een goede hoeveelheid B-vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12. Je krijgt ook 17 microgram selenium, ongeveer een derde van je dagelijkse aanbevolen inname. Spek is ook rijk aan fosfor en levert 134 microgram per portie.

Selenium is van vitaal belang voor de schildklierfunctie, reproductie en bescherming tegen celbeschadiging door vrije radicalen. Fosfor is essentieel voor de gezondheid van de botten, het maken van energie en chemische processen.

Calorieën

Drie plakjes spek, of 34,5 gram, bevatten 161 calorieën. Die ene portie heeft 108 calorieën uit vet, 2,4 uit koolhydraten en 48 uit eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

Omdat spek rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten, is het een populaire keuze voor diegenen die een keto-dieetplan volgen. Het kan ook helpen vitamine D te absorberen en helpt de energie te stimuleren. Hier is een nadere blik op de potentiële voordelen van spek.

Kan energie stimuleren

Bacon biedt zes van de acht B-vitamines die van vitaal belang zijn voor de hersen- en energiefunctie. Het krijgen van voldoende B-vitamines in uw dieet is cruciaal voor het voorkomen van een vitamine B-tekort.

Spek is ook een goede vetbron in de voeding, bevordert verzadiging en levert energie. Het grootste deel van het vetgehalte in spek is enkelvoudig onverzadigd, dat hart-gezond oliezuur bevat.

Kan de opname van vitamine D verbeteren

Een onderzoek uit 2014 wees uit dat degenen die een maaltijd aten met 30% van de calorieën uit vet aanzienlijk toenamen hoeveel vitamine D ze absorbeerden. Degenen die vet hadden met hun maaltijd ababsorbeerde 32% meer vitamine D dan degenen die een maaltijd zonder vet hadden gehad.

Bovendien kan het vet in spek de verzadiging bevorderen. Onderzoek wijst uit dat wanneer een consument een voedsel lekker vindt, het een maaltijd bevredigender kan maken en kan helpen bij gewichtsbeheersing. Dus als je vooral van spek houdt, zul je merken dat het eten van een kleine hoeveelheid je helpt om je verzadigd te voelen.

Bekijk the Sodium

Eén portie spek bevat geen veel calorieën, maar wel veel natrium. De aanbevolen hoeveelheid natrium per dag is 2.300 milligram. De American Heart Association (AHA) adviseert de meeste volwassenen echter om te streven naar een ideaal doel van 1.500 milligram per dag. Een portie spek brengt je een derde van de weg daarheen wanneer je naar dit doel toewerkt.

Allergieën

Hoewel spekallergieën zeldzaam zijn, kunnen ze nog steeds voorkomen. Net als bij elk ander type vleesallergie, kan een spekallergie zich tijdens elke levensfase ontwikkelen.

Als u een spekallergie heeft, kan dit verband houden met het alfa-galsyndroom (AGS), ook wel alfa-galallergie of tekenbitvleesallergie genoemd. AGS is een ernstige, mogelijk levensbedreigende allergische reactie. Meestal treden symptomen op nadat mensen vlees eten of worden blootgesteld aan andere alfa-galproducten.

Symptomen van een spekallergie kunnen netelroos, huiduitslag, maagkrampen, niezen, hoofdpijn, loopneus, misselijkheid, diarree en braken zijn. In zeldzame gevallen kan anafylaxie optreden, een potentieel levensbedreigende allergische reactie die medische spoedbehandeling vereist.

De nitraten en nitrieten die worden gebruikt om spek te conserveren, kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Hoewel zeldzaam, kunnen de symptomen hoofdpijn en netelroos omvatten.

Bijwerkingen

Zelfs als u geen allergie voor nitraten of nitrieten heeft, is het mogelijk om erop te reageren tijdens de latere zwangerschap. Dit komt door de ophoping van een stof in het bloed die bekend staat als methemoglobine en die interageert met het conserveermiddel, waardoor misselijkheid en maagklachten ontstaan.

Bovendien, als u monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) gebruikt, die soms worden gebruikt om depressie te behandelen, moet u uw inname van spek en andere voedingsmiddelen met een hoog tyraminegehalte beperken. Andere voedingsmiddelen met een hoog tyraminegehalte zijn kaas, verwerkte vis en vlees, bonen, bier en gefermenteerd voedsel.

Overconsumptie kan ervoor zorgen dat uw bloedvaten vernauwen, wat mogelijk leidt tot een kritisch hoge bloeddruk. Bovendien kan een potentieel gevaarlijke piek in de bloeddruk, bekend als kwaadaardige hypertensie, optreden.

Praat met een zorgverlener als u ongewone symptomen ervaart na het eten van spek. U moet het productetiket ook delen met de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie tijdens uw afspraak.

Variëteiten

Er zijn verschillende stijlen spek, waaronder dikte, toegevoegde smaken en soorten. U kunt bijvoorbeeld esdoorn-, dubbelgesmokte, dik gesneden, natriumarme of niet-gerookte variëteiten vinden.

In de Verenigde Staten wordt spek uit de buik van het varken gehaald en bevat het een aanzienlijke hoeveelheid vet. In het Verenigd Koninkrijk kan spek van achteren worden genomen en wordt het dikker gesneden met minder vetgehalte.

Canadees spek is ook een minder vette optie met een hoger eiwitgehalte. Een gebakken plak Canadees spek (13,8 g) bevat 84 calorieën, 4 g eiwit, 0,2 g koolhydraten en 0,4 g vet. Het bevat ook 137 mg natrium.

Kalkoenspek is een andere optie die vaak in supermarkten wordt aangetroffen. Het bevat meestal minder vet dan varkensspek. Een plak gekookt kalkoenspek (8,1 g) heeft 30 calorieën, 2,4 g eiwit, 2,1 g vet en 0,3 g koolhydraten met 164 mg natrium.

Plantaardige spekvariëteiten zijn ook te vinden in sommige supermarkten. Controleer het etiket om te zien hoe plantaardig spek zich verhoudt en houd er rekening mee dat het nog steeds een sterk verwerkt voedingsmiddel is dat mogelijk niet gezonder is dan andere soorten spek. De voedingswaarde zal variëren op basis van waar het van is gemaakt. Het is een geschikte stand-in als je op een plantaardig dieet bent.

Opslag en voedselveiligheid

De beste manier om spek te bewaren is ongeopend en zeven dagen in de koelkast of tot vier maanden in de vriezer. Overgebleven gekookt spek kan 4 tot 5 dagen worden gekoeld of een maand worden ingevroren. Het is moeilijk om de temperatuur van spek tijdens het koken te bepalen; koken tot het knapperig is, moet een veilige temperatuur hebben.

Hoe zich voor te bereiden

Spek wordt meestal gebakken in een koekenpan, maar je kunt het ook in de magnetron zetten, in de oven bakken of een airfryer gebruiken om het te koken. Giet na het koken spek af op wat keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. U kunt besparen de olie om te koken indien gewenst.

Spek is heerlijk op een ontbijtbord met eieren, maar het is ook handig als garnering en topping voor voedingsmiddelen zoals gebakken aardappel, salades, sandwiches, hamburgers, pasta, pizza en meer.

 • Calorieën: 161
 • Vet: 12g
 • Natrium: 579mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: N28

Eén portie spek bevat geen veel calorieën, maar wel veel natrium. De aanbevolen hoeveelheid natrium per dag is 2.300 milligram. De American Heart Association (AHA) adviseert de meeste volwassenen echter om te streven naar een ideaal doel van 1.500 milligram per dag. Een portie spek brengt je een derde van de weg daarheen wanneer je naar dit doel toewerkt.

Plantaardige spekvariëteiten zijn ook te vinden in sommige supermarkten. Controleer het etiket om te zien hoe plantaardig spek zich verhoudt en houd er rekening mee dat het nog steeds een sterk verwerkt voedingsmiddel is dat mogelijk niet gezonder is dan andere soorten spek. De voedingswaarde zal variëren op basis van waar het van is gemaakt. Het is een geschikte stand-in als je op een plantaardig dieet bent.