86 Beste citaten over dakloosheid

Search

Dakloosheid is een complex en urgent probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het is een aandoening die vaak verkeerd wordt begrepen en gestigmatiseerd, en wordt vaak gezien als een persoonlijk falen in plaats van een systemisch probleem.

In dit artikel zullen we enkele van de meest tot nadenken stemmende en inzichtelijke citaten over dakloosheid verkennen en overwegen hoe deze woorden ons kunnen helpen dit cruciale probleem beter te begrijpen en aan te pakken.

Vanuit het perspectief van mensen die dakloosheid hebben ervaren en hun pleitbezorgers, tot de observaties van sociale commentatoren en beleidsmakers – deze citaten bieden een breed scala aan perspectieven op de uitdagingen en realiteiten van dakloosheid – en bieden inspiratie en kansen om een verschil te maken.

Misschien vind je dit ook interessant: Hoe maak je een daklozenzorgpakket dat daadwerkelijk helpt | Het beste goede nieuws over dakloosheid

De beste citaten over dakloosheid

Beroemde dakloosheid Citaten

“Angst is gevaarlijk. Het creëert een omgeving waarin het acceptabel is om mensen die armoede en dakloosheid ervaren met woede en haat te behandelen. De eerste stap om dit te stoppen is om te beseffen dat deze angst ongegrond en gevaarlijk is.”
– Terence Lester, I See You: Hoe liefde onze ogen opent voor onzichtbare mensen

“Voordat je een andere dakloze op straat negeert, onthoud gewoon dat dat iemands vader of iemands moeder kan zijn en dat ze een verhaal hebben.”
– Syesha Mercado

“Een leven redden is iets echts en moois. Om een thuis te maken voor daklozen, ja, het is iets dat goed moet zijn; wat de wereld ook mag zeggen, het kan niet verkeerd zijn.”
– Vincent van Gogh

“Het hebben van een open geest betekent leren om meer toe te voegen aan onze reeds bestaande overtuigingen over het bevestigen van de waardigheid van degenen die verarmd zijn.”
– Terence Lester, ik zie je

“Probeer de daklozen niet naar plaatsen te drijven die wij geschikt vinden. Help ze te overleven op plekken die ze geschikt vinden.”
– Daniel Quinn

“De grootste misvatting over daklozen is dat ze zichzelf in de puinhoop hebben gekregen – laat ze zichzelf eruit halen. Veel mensen denken dat ze gewoon lui zijn. Ik dring er bij hen op aan om een vriend te maken op een lokale missie en erachter te komen hoe verkeerd deze aannames zijn.”
– Ron Hall

“Mijn stuk brood is alleen van mij als ik weet dat iedereen een aandeel heeft, en dat niemand verhongert terwijl ik eet.”
– Leo Tolstoj

“Ons belangrijkste doel in dit leven is om anderen te helpen en als je ze niet kunt helpen, doe ze dan in ieder geval geen pijn.”
– Dalai Lama

Inspirerende citaten

“Liefde is niet betuttelend en naastenliefde gaat niet over medelijden, het gaat over liefde. Naastenliefde en liefde zijn hetzelfde – met liefdadigheid geef je liefde, dus geef niet alleen geld, maar steek in plaats daarvan je hand uit.”
— Moeder Teresa

“Als je weet of iemand die dakloos is; of toevallig ben je zelf dakloos; je bent niet de enige.”
– Asa Don Bruin

“Als mijn fans iets voor me willen doen als die tijd komt, zeg ik: verspil je geld niet aan mij. Help de daklozen. Help de behoeftigen… mensen die geen eten hebben… In plaats van een grote begrafenis, waar ze hier en daar en overal vandaan komen. Sla het op.”
– B. B. Koning

“Als je het leven van iemand anders niet beter maakt, dan verspil je je tijd. Je leven zal beter worden door andere levens beter te maken.”
– Will Smith

“Zachte herinnering: mensen die dakloosheid ervaren, verdienen het om het soort liefde te ervaren dat naast hen strijdt, niet tegen hen.”
— Liefde voorbij muren

“Ik heb vaak gesproken over het belang van intentionaliteit in filantropie: dat het de ziel moet beroeren. Dit is waar, of je nu daklozen voedt, een kind begeleidt of werkt aan klimaatverandering.”
– Charles Bronfman

→ Lees meer citaten over de mensheid

Korte citaten

“Niemand van ons is thuis totdat we allemaal thuis zijn.”
— Project HOME

“We zijn gevaarlijk dicht bij het accepteren van de daklozensituatie gekomen als een probleem dat we gewoon niet kunnen oplossen.”
– Linda Lingle

“Veel gemeenschappen doen alsof ze geen daklozen hebben en negeren ze gewoon of proberen ze weg te laten gaan.”
– Alexandra C. Pelosi

“Het zo maken dat je niet naar daklozen hoeft te kijken, is geen oplossing voor dakloosheid.”
– Sara Luterman

“Mensen die dakloos zijn, zijn geen sociale onvolkomenen. Het zijn mensen zonder huis.”
– Sheila McKechnie

“We kunnen niet allemaal geweldige dingen doen. Maar we kunnen kleine dingen met veel liefde doen.”
— Moeder Teresa

“Geef, maar geef tot het pijn doet.”
— Moeder Teresa

Over armoede

“Mensen kunnen zo apathisch zijn. Ze blijven de echte mensen negeren die gevangen zitten in armoede en dakloosheid. Het is bijna gekmakend.”
– Daphne Zuniga

“We hebben massavernietigingswapens die we hier thuis moeten aanpakken. Armoede is een massavernietigingswapen. Dakloosheid is een massavernietigingswapen. Werkloosheid is een massavernietigingswapen.”
– Dennis Kucinich

“Herinnering:
Haatdragend zijn tegenover mensen die dakloos en arm zijn, lost dakloosheid en armoede niet op.”

— Terence Lester, in een tweeten

“We leven in een wereld waar zoveel rijkdom is. Er mag geen dakloze zijn. Dat is gek.”
– Raheem De Vaughn

Lees meer citaten over armoede

Over Honger

“Als je geen honderd mensen kunt voeden, voer er dan maar één.”
— Moeder Teresa

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat we vooruitgang kunnen boeken tegen de honger in de wereld, dat honger in de wereld niet hopeloos is. De ergste vijand is apathie.”
– Dominee David Beckmann

“Waarom zou er honger en ontbering zijn in welk land dan ook, in elke stad, aan elke tafel, als de mens de middelen en de wetenschappelijke kennis heeft om de hele mensheid te voorzien van de basisbehoeften van het leven? Er is geen tekort aan personele middelen. Het tekort zit in de menselijke wil.”
– Martin Luther King Jr.

“Als je honger wilt uitbannen, moet iedereen erbij betrokken zijn.”
– Bono

Lees meer aanhalingstekens over honger & het voeden van de armen

Over maatschappelijk falen

“Deze dingen worden de norm: dat sommige daklozen sterven van de kou op straat is geen nieuws. Daarentegen is een daling van tien punten op de aandelenmarkten van sommige steden een tragedie.”
– Paus Franciscus

“De test van een beschaving zit in de manier waarop ze voor haar hulpeloze leden zorgt.”
– Pearl S. Buck

“Als immigrant geloofde ik echt toen ik naar dit land kwam dat mensen de tools hadden die nodig waren om te leven om een leven te leiden dat welvarend is, dat rechtvaardig en vrij is. Dus elke dag ben ik geschokt door de hypocrisie van dit land. Dat we de rijkste natie ter wereld zijn. Maar we kunnen er niet achter komen hoe we onze daklozen moeten huisvesten.”
– Ilhan Omar

“Vrijheid is zinloos als mensen geen voedsel in hun maag kunnen stoppen, als ze geen onderdak kunnen hebben, als analfabetisme en ziekte hen blijven achtervolgen.”
– Nelson Mandela

“‘Wie gaat dat betalen?’ wordt nooit gevraagd als het gaat om politie – militaire budgetten, maar het is de standaardreactie op beleidsagenda’s die mensen durven te helpen die dakloosheid, voedselonzekerheid en geestelijke gezondheidsproblemen ervaren. We financieren wat we waarderen, we controleren wat we niet doen.”
– Ahmed Ali

“Dakloosheid is de kanarie in de mijn. Het is de profetische oproep aan ons allemaal dat er iets radicaal mis is in onze samenleving als er iemand in onze straten leeft.”
— Zuster Mary Scullion, in een interview met Global Sisters Report

“Gezondheidszorg als een mensenrecht, het betekent dat elk kind, ongeacht waar je bent geboren, toegang moet hebben tot een universiteit of handelsschoolonderwijs als ze daarvoor kiezen, en ik denk dat niemand dakloos zou moeten zijn als we openbare structuren en openbaar beleid kunnen hebben om mensen in staat te stellen huizen en voedsel te hebben en een waardig leven te leiden in de Verenigde Staten.”
– Alexandrië Ocasio-Cortez

Dakloze jongeren

“De meeste dakloze kinderen zijn op straat omdat ze gedwongen zijn door omstandigheden die ervoor zorgen dat ze denken dat ze daar veiliger zijn dan in welk huis dan ook dat ze ooit kenden.”
— Juweel

“We mogen niet vergeten dat er zoveel jonge mensen zijn die dakloos zijn – en ongelooflijk kwetsbaar.”
– Stacey Dooley

“Meer dan de helft van de dakloze jongeren werd voor het eerst dakloos omdat ze door een ouder of verzorger werden gevraagd om het huis te verlaten.”
— Dr. Resa Matthew, directeur afdeling Ontwikkeling en Ondersteuning van Adolescenten, Family &Youth Services Bureau, HHS

“Steun voor opvangcentra en tijdelijke woon- en huisvestingsprogramma’s is noodzakelijk als we het landschap voor dakloze jongens en meisjes in Amerika willen veranderen.”
— Juweel

“Het is moeilijk om op elke leeftijd dakloos te zijn, maar op 16-jarige leeftijd? Ik kan het me niet eens voorstellen. Als je dakloos bent, hoe bouw je dan een toekomst op of heb je een leven?”
– Stacey Dooley

Dakloze veteranen

“Er is geen reden waarom iemand die voor zijn land heeft gevochten dakloos of werkloos zou moeten zijn.”
– Chris Kyle

“Als voorbijgangers daklozen negeren, weten ze niet of dat eerder een man of vrouw in uniform was. Ze mogen niet onzichtbaar zijn. Ze kunnen niet genegeerd worden.”
– Max Martini

“Een dakloze veteraan zou niet met een kartonnen bord bij een afrit van de snelweg moeten staan. Dat is niet oké.”
– Joe Walsh

“Lang voordat ik financieel succes boekte en het onderwerp werd van een Hollywood-film, was ik een veteraan, een alleenstaande vader en een werkende persoon die dakloos was.”
– Chris Gardner

Over verslaving &geestelijke gezondheid

“Niet iedereen die dakloos is, is drugsverslaafd of heeft geestelijke gezondheidszorg nodig. Sommigen zijn normale mensen die zijn neergeslagen, en het kan je ook overkomen. We hebben niet allemaal slechte levenskeuzes gemaakt.”
– Sherrilyn Kenyon

“Net als jij ken ik mensen die drinken, mensen die drugs gebruiken en bazen die driftbuien hebben en hun ondergeschikten als vuil behandelen. Ze hebben allemaal goede banen. Als ze dakloos zouden worden, zouden sommigen van hen zeker ook ‘alcoholisten’, ‘verslaafden’ of ‘geesteszieken’ worden.”
– Elliot Liebow

“Ontsnappen aan armoede tussen de fysieke barrières is moeilijk, maar met de extra emotionele tol is het bijna onmogelijk. Het is niet zo simpel als we zouden willen denken.”
– Terence Lester

Over geloof & religie

“Wat we zouden willen doen is de wereld veranderen – het een beetje eenvoudiger maken voor mensen om zichzelf te voeden, te kleden en te beschermen zoals God het voor hen bedoeld heeft.”
– Dorothy Dag

“Hoe kunnen we op zondag een dakloze man aanbidden en er op maandag een negeren?”
– Shane Claiborne

“De overheid alleen kan de problemen waarmee we te maken hebben in onze penitentiaire inrichtingen, behandelcentra, daklozenopvang en crisiscentra niet oplossen – we hebben onze op geloof gebaseerde en gemeenschapspartners nodig.”
– Dirk Kempthorne

“Ik geef elke week een Bijbelstudie voor dakloze jongens in het centrum van Atlanta. Doe het al jaren. Dat zijn de jongens met wie ik liever ga praten. Ik neem mijn act liever buiten de kerk.”
– Jeff Foxworthy

“De meeste mensen zijn nooit echt gaan zitten en hebben een dakloze leren kennen, maar elke dakloze is gewoon een echte persoon die door God is geschapen en het is hetzelfde soort anders als wij; ze hebben gewoon een ander verhaal.”
– Ron Hall

“Ik leerde meer over God van de tranen van dakloze moeders dan welke systematische theologie me ooit heeft geleerd.”
– Shane Claiborne

“Het is noodzakelijk om anderen te helpen, niet alleen in onze gebeden, maar ook in ons dagelijks leven. Als we merken dat we anderen niet kunnen helpen, is het minste wat we kunnen doen, stoppen met hen schade toe te brengen.”
– Dalai Lama

“Laat niemand ooit naar je toe komen zonder beter en gelukkiger te vertrekken. Wees de levende uitdrukking van Gods vriendelijkheid: vriendelijkheid in je gezicht, vriendelijkheid in je ogen, vriendelijkheid in je glimlach.”
— Moeder Teresa

“Ontdek hoeveel God je heeft gegeven en neem daaruit wat je nodig hebt; de rest is nodig voor anderen.”
— Sint-Augustinus

Over het maken van een verschil

“Er gebeurt veel over de hele wereld waar we geen controle over hebben. We kunnen aardbevingen niet stoppen, we kunnen droogtes niet voorkomen en we kunnen niet alle conflicten voorkomen, maar als we weten waar de hongerigen, de daklozen en de zieken bestaan, dan kunnen we helpen.”
– Jan Schakowsky

“Alleen een leven dat voor anderen wordt geleefd, is een leven dat de moeite waard is.”
– Albert Einstein

“Een fundamentele zorg voor anderen in ons individuele en gemeenschapsleven zou een lange weg gaan om de wereld de betere plek te maken waar we zo gepassioneerd van droomden.”
– Nelson Mandela

“Als je over straat loopt en iemand in een doos ziet, heb je een keuze. Die persoon is of de ander en je bent bang voor hem of haar, of die persoon is een verlengstuk van je familie.”
– Susan Sarandon

“De beste manier om je niet hopeloos te voelen, is door op te staan en iets te doen. Wacht niet tot er goede dingen met je gebeuren. Als je naar buiten gaat en een aantal goede dingen laat gebeuren, zul je de wereld vullen met hoop, je zult jezelf vullen met hoop.”
– Barack Obama

“De beste manier om jezelf te vinden is om jezelf te verliezen in dienst van anderen.”
– Mahatma Gandhi

“Anderen helpen, anderen dienen – dit is de echte zin van het leven.”
– Dalai Lama

“Al met al, als we toegewijd zijn om dit hart- en geestwerk te doen, kunnen we nieuwe mensen of ideeën tegenkomen.”
– Terence Lester, ik zie je

“Wat we alleen voor onszelf hebben gedaan, sterft met ons; wat we voor anderen en de wereld hebben gedaan, blijft en is onsterfelijk.”
– Albert Snoek

“Als het gaat om dakloosheid, moet je jezelf afvragen: ‘Draagt mijn gedrag ten opzichte van mensen zonder adres bij aan de onzichtbaarheid waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd?’
Als je antwoord ja is, is het misschien tijd om te veranderen hoe je mensen zonder adres ziet.”

— Terence Lester, in een tweeten

“De manier om je goed te voelen is om goed te doen. Vind je goed – en doe het.”
– Jon Bon Jovi, in een interview met CBS News

“Maak je nooit zorgen over cijfers. Help één persoon tegelijk en begin altijd met de persoon die het dichtst bij je in de buurt is.”
— Moeder Teresa

→ Lees meer citaten over het verschil maken
→ Lees meer citaten over activisme

Over Liefdadigheid

“Er waren twee klassen van liefdadigheidsmensen: één, de mensen die een beetje deden en veel lawaai maakten; de ander, de mensen die veel hebben gedaan en helemaal geen lawaai hebben gemaakt.”
– Charles Dickens

“Mijn ouders kwamen uit weinig, dus ze maakten een keuze om veel te geven: kalkoenen kopen voor daklozenopvang op Thanksgiving, maaltijden bezorgen bij mensen in hospices, wisselgeld geven aan degenen die erom vragen.”
– Meghan Markle

“Niemand is nutteloos in deze wereld die de lasten van een ander verlicht.”
– Charles Dickens

“Liefde is niet betuttelend en naastenliefde gaat niet over medelijden, het gaat over liefde. Naastenliefde en liefde zijn hetzelfde – met liefdadigheid geef je liefde, dus geef niet alleen geld, maar steek in plaats daarvan je hand uit.”
— Moeder Teresa

Krachtige citaten

“Vanuit het comfort van onze eigen huizen is het moeilijk om de complexiteit van zoiets als armoede en dakloosheid te begrijpen.”
– Terence Lester, ik zie je

“Je moet een dak boven iemands hoofd zetten en dan moet je ze de mogelijkheid geven om te voorzien, zodat ze het boven hun hoofd kunnen houden. Je kunt de man niet zomaar een thuis geven en gaan, veel succes. Want volgende maand komt er een lichtrekening aan.”
— Jon Bon Jovi, in een interview met Quota

“Heb altijd een bereidwillige hand om iemand te helpen, misschien ben jij de enige die dat doet.”
– Roy T. Bennett

Meer betekenisvolle citaten

“Wat maakt het uit voor de doden, de wezen en de daklozen, of de waanzinnige vernietiging wordt aangericht onder de naam van totalitarisme of de heilige naam van vrijheid of democratie?”
– Mahatma Gandhi

“Thuis was nooit een droom voor daklozen, omdat ze vroeger hun huizen hadden. Wonen in een huis was hun realiteit. Nu moeten we hen helpen om de verloren realiteit te vinden – opnieuw.”
– Munia Khan

“Arbeidsmigranten hebben geholpen bij de bouw van onze wegen, huizen en kantoren. We kunnen niet toekijken hoe ze dakloos zijn.”
– Sonu Sood

“Een dakloze man heeft immers reden om te huilen, alles in de wereld is tegen hem gericht.”
– Jack Kerouac

“Ik denk gewoon dat als ik een dakloos kind kan zijn met een droom om in de grootste band ter wereld te zitten en dat te laten gebeuren, ik ook veel andere coole dingen kan doen.”
– Nikki Sixx

“Er is veel lijden in de wereld – fysiek, materieel, mentaal. Het lijden van sommigen kan worden toegeschreven aan de hebzucht van anderen. Het materiële en fysieke lijden lijdt aan honger, aan dakloosheid, aan allerlei ziekten. Maar het grootste lijden is eenzaam zijn, je onbemind voelen, niemand hebben. Ik ben me steeds meer gaan realiseren dat ongewenst zijn de ergste ziekte is die een mens ooit kan ervaren.”
— Moeder Teresa

“Daklozen voelen zich vaak onzichtbaar, mogen door steeds groter wordende gaten in het sociale vangnet zakken en dan verstopt in deuropeningen waaruit mensen hun ogen afwenden.”
– Dawn Foster

“Als je neerkijkt op iemand die zichtbaar lijdt omdat hij armoede of dakloosheid ervaart, bewijst dat niet hoe geweldig je bent; in plaats daarvan onthult het hoeveel innerlijk lijden je van binnen ervaart.”
— Terence Lester, in een tweeten

“Ergens onderweg moeten we leren dat er niets groters is dan iets voor anderen te doen.”
– Martin Luther King Jr., de drie dimensies van een compleet leven