8 (unieke en zinvolle) ideeën om veteranendag te vieren (2023)

Veteranendag is een nationale feestdag in de Verenigde Staten gevierd op 11 november, gewijd aan het eren van veteranen en actieve militaire leden.

De oorsprong begon in 1918, wat het einde van de Eerste Wereldoorlog markeerde, en werd snel door landen over de hele wereld aangenomen als Wapenstilstandsdag, die later een federale feestdag werd in 1938.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog drongen veteranenorganisaties er echter met succes bij het Congres op aan om de wet van 1938 te wijzigen door “Wapenstilstand” te ruilen voor “Veteranen”. Deze wijziging werd in 1954 goedgekeurd, waardoor Amerikaanse veteranen van alle oorlogen om geëerd te worden.

Tegenwoordig worden ceremonies zoals de officiële kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat op Arlington National Cemetery, parades en andere vieringen gehouden in steden in het hele land.

Het is een dag geworden van erkenning, respect en dankbaarheid voor degenen die hun leven hebben en blijven riskeren om de bescherming en veiligheid van anderen na te streven.

Hoewel het belangrijk is om de moed en kracht van deze onverschrokken mensen te vieren, is het ook een kans voor ons om te luisteren en te leren van deze gemeenschap.

Veteranendag zou niet de enige dag moeten zijn waarop we veteranen vieren, het zou eerder een startpunt moeten zijn voor ons om te blijven vechten en pleiten voor deze mensen thuis – 365 dagen van het jaar.

We hebben een lijst met zinvolle manieren verzameld om dat te doen:

Ideeën en activiteiten om Veteranendag te vieren:

Zeg dankjewel.

Wij, als burgers, begrijpen misschien nooit volledig hoeveel veteranen hebben opgeofferd voor onze voortdurende veiligheid in binnen- en buitenland.

Of het nu veteranendag is of niet, je uiterste best doen om een persoon in uniform of iemand die je kent die deel uitmaakt van de veteranengemeenschap echt te bedanken, is een natuurlijke en zinvolle manier om je waardering te tonen voor wat ze hebben gedaan.

Dankbaarheid kan echter vele vormen aannemen.

Als je een veteraan kent, probeer dan een brief, ansichtkaart of e-mail te schrijven die hen herkent op Veteranendag – en moedig anderen aan om hetzelfde te doen! Organisaties zoals Soldiers’ Angels kunnen je op weg helpen.

U kunt ook de dichtstbijzijnde militaire installatie vinden en uw brief daarheen sturen. Kleine (maar betekenisvolle) daden van vriendelijkheid zoals deze, zelfs anoniem, worden vaak diep gewaardeerd.

Ga verder dan ‘Dank je wel’ zeggen.

Hoewel het benaderen van militaire mensen met dankbaarheid en respect een belangrijke en speciale daad is, zijn er andere manieren om die gevoelens te uiten.

In plaats van simpelweg een veteraan te bedanken voor hun dienst, ga je een stap verder en zoek je een geschikt moment om te gaan zitten en hen oprecht te vragen wat voor wereldveranderends ze nu doen.

Nieuwsgierig worden naar het verhaal, het werk en de ambities van een veteraan is een krachtige manier om hen te laten weten dat hun toewijding aan service voortdurend evolueert.

→ Lees het verzoek van een veteraan om verder te gaan dan alleen maar ‘dank je wel’ zeggen

Lees goed nieuws over veteranen.

Bij Good Good Good richten we onze aandacht graag op de vooruitgang en systemische verandering die plaatsvindt binnen onze gemeenschappen – en de veteranengemeenschap is geen uitzondering.

Vier en deel het goede nieuws dat binnen de veteranengemeenschap gebeurt:

→ Lees meer goed nieuws voor veteranen en veteranen

Steun een ervaren milieuorganisatie.

Veteranen gebruiken voortdurend hun vaardigheden en kennis om terug te geven aan het milieu en de klimaatverandering te bestrijden door middel van restauratieprojecten.

Organisaties zoals Force Blue bieden veteranen van gevechtsduiken een manier om hun gespecialiseerde vaardigheden te benutten voor het behoud van koraalriffen. Je kunt force blue’s vermogen om zijn inspanningen voort te zetten ondersteunen door meer te weten te komen over het geweldige werk dat de organisatie doet of een donatie te doen.

Steun een ervaren rampenbestrijdingsorganisatie.

Terwijl we een toename van natuurrampen (zoals orkanen en bosbranden) blijven zien, zetten organisaties zoals Team Rubicon – een door veteranen geleide humanitaire organisatie – militaire dierenartsen en eerstehulpverleners in om wereldwijde gemeenschappen te ondersteunen voor, tijdens en na rampen en crises.

Door te doneren aan door veteranen geleide rampenbestrijdingsorganisaties kunnen getrainde ex-militairen ingrijpen en de meest dringende problemen van onze tijd aanpakken.

Steun een ervaren kunstorganisatie.

Volgens het ministerie van Defensie wordt een op de vijf veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis.

Kunst heeft bewezen een effectieve oplossing te zijn voor het aanpakken van geestelijke gezondheid.

Organisaties zoals CreatiVets en The Veterans Art Project gebruiken verschillende kunstvormen – waaronder songwriting, beeldende kunst, muziek en creatief schrijven – om veteranen en hun families te helpen omgaan met servicegerelateerd trauma door zelfexpressie.

Door deze en soortgelijke kunstorganisaties te ondersteunen die de veteranengemeenschap centraal stellen, kunnen ze hun unieke verhalen en worstelingen omzetten in inspirerende en impactvolle kunst die kan helpen bij het aanmoedigen van voortdurende genezing.

Als u worstelen met zelfmoord, of je hebt ondersteuning nodig, neem dan contact op en krijg ondersteuning. Bekijk onze middelen voor geestelijke gezondheid voor hotlines om vandaag te bellen of te sms’en.

Bel uw gekozen functionarissen.

Neem even de tijd en roep uw gekozen vertegenwoordigers op om op te komen voor degenen die ons land hebben, zijn en zullen beschermen. Deze mensen zijn vaak aan de grillen van onze gekozen functionarissen en blijven achter als het gaat om het leveren van essentiële diensten zoals ondersteuning van de geestelijke gezondheid en uitgebreide gezondheidszorgvoordelen.

(We hebben de ultieme gids gemaakt over hoe u contact kunt opnemen met uw gekozen vertegenwoordigers om u op weg te helpen!)

Dankzij ijverige inspanningen van veteranengroepen en pleitbezorgers (waaronder komiek Jon Stewart), werd wetgeving zoals The Pact Act, die veteranenvoordelen uitbreidt, mogelijk gemaakt. Maak deel uit van toekomstige belangenbehartigingsinspanningen door uw lokale gekozen leiders te bellen.

Geniet van de tijd in een nationaal park.

Er is veel te zeggen over de helende en transformerende kracht van het buitenleven. Een prachtig unieke manier om Veteranendag te herdenken is door te genieten van een van de meer dan 420 nationale parken die de VS te bieden heeft.

Elk jaar kondigt de National Park Service verschillende “gratis dagen” aan om ervoor te zorgen dat parken voor iedereen toegankelijk blijven. Veteranendag is zo’n dag.

Gebruik deze dag om degenen in en uit het leger aan te moedigen om uit te stappen en te genieten van het prachtig uitgestrekte en diverse land dat we thuis noemen. Het kan dienen als een aardingsherinnering van de lengtes die degenen die in dienst zijn nemen om ruimtes, zoals onze nationale parken, voor de komende generaties te behouden en te beschermen.

Veelgestelde vragen:

Hoe heette Veteranendag oorspronkelijk?

Hoewel we 11 november kennen als Veteranendag, heette het oorspronkelijk Wapenstilstandsdag. De oorsprong ervan kan worden herleid tot de Eerste Wereldoorlog en de wapenstilstandsovereenkomst die er op 11 november 1918 een einde aan maakte. Het jaar daarop namen veel landen, waaronder de VS, het aan als een herdenkingsdag.

Wat is het verschil tussen Veteranendag en Memorial Day?

Hoewel er enige overlap is tussen Veteranen en Memorial Day, is er een onderscheid. Memorial Day (gevierd op de laatste maandag van mei) eert degenen die stierven in militaire dienst, Veteranendag (die wordt gevierd op 11 november) erkent gewapende militairen die levend en overleden zijn.

Wat is het thema voor Veteranendag in 2022?

Elk jaar brengt het Department of Veterans Affairs (VA) een officiële poster uit voor Veteranendag. Dit jaar is het thema ‘Eer’. “Eer weerspiegelt de militaire waarde en traditie van het beantwoorden van de oproep tot plicht”, deelde de VA op zijn site. De poster wordt verspreid onder VA-faciliteiten en militaire installaties.