7 natuurlijke griepremedies die echt werken

a bowl of broth

Wat uw symptomen ook zijn – koorts, hoesten, keelpijn, loopneus, hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid – als de griep toeslaat, kunnen deze door de arts goedgekeurde natuurlijke griepremedies u helpen sneller beter te worden.

 

een kom bouillon

 

Probeer hoe je ook gezond blijft tijdens het koude en griepseizoen, het kan moeilijk zijn om te voorkomen dat je ziek wordt. Het griepvirus maakt immers geen onderscheid tussen gezonde en ongezonde mensen, of oude en jonge mensen. Bovendien wordt het virus gemakkelijk verspreid via druppeltjes in de lucht wanneer iemand die al besmet is hoest, niest en zelfs praat, dus we zijn allemaal potentiële doelwitten. En het griepseizoen is langer dan je zou denken – het loopt door de herfst en winter en zelfs in de lente, met een piek ergens tussen december en februari.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) veroorzaakt de griep alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 20 miljoen ziekten. Griepsymptomen, zoals koorts, hoesten, keelpijn, loopneus en pijn in het lichaam, kunnen mild of ernstig zijn.

Preventie is de sleutel. Het krijgen van een jaarlijkse griepprik in oktober, voordat het griepseizoen in volle gang is, kan een lange weg gaan naar het beschermen van uzelf en uw gezin tegen ziek worden. Je kunt nog steeds griep krijgen, maar als je het vaccin hebt gehad, zal het minder ernstig zijn.

Hoewel je een recept van een arts nodig hebt, kan het nemen van een antiviraal medicijn, zoals Tamiflu (oseltamivirfosfaat) en Relenza (zanamivir), ook helpen de griep te voorkomen als je weet dat er een uitbraak in je omgeving is, volgens het National Institute on Aging. Je kunt ook wat bescherming krijgen door te gorgelen met groene thee, volgens een studie gepubliceerd in juli 2018 in het tijdschrift Moleculen, die regelmatig gorgelen met groene thee vindt, verlaagt uw grieprisico. Groene thee heeft catechines, een soort antioxidant die de infectie kan helpen voorkomen.

En als u griep krijgt, kan het nemen van een antiviraal middel of het nieuwere anti-griepmedicijn Xofluza (baloxavir marboxil) binnen 24 uur na het eerste verschijnen van uw symptomen de duur van uw ziekte verkorten. Het thuis proberen van een of meer van deze natuurlijke remedies kan ook helpen.

1. Slaap je griepsymptomen weg

“Slapen en de tijd nemen om te herstellen is het beste wat je kunt doen voor jezelf, je collega’s en je familie”, zegt Len Horovitz, MD, een longspecialist in het Lenox Hill Hospital in New York City. En de waarheid is dat als je je ziek voelt, je geen zin hebt om veel anders te doen. Slaap zoveel als je kunt en vermijd contact met anderen totdat je koortsvrij bent geweest – zonder koortsverlagende medicatie te nemen – gedurende 24 tot 48 uur. Leg tijdens het rusten een extra kussen onder je hoofd om je neusholtes leeg te maken en het slapen comfortabeler te maken.

2. Gorgel vaak om een zere keel te kalmeren

“Als je een zere keel hebt, gorgel dan met water of zout water,” raadt Dr. Horovitz aan. Gorgelen kan vaak helpen de zwelling in de keel te verminderen en slijm los te maken, waardoor irriterende stoffen, zoals bacteriën en allergenen, uit de keel kunnen worden verwijderd.

3. Word sneller beter met zink

Zinktabletten kunnen je helpen je sneller beter te voelen als je ze begint te nemen zodra je je grieperig voelt, zegt Neil Schachter, MD, medisch directeur van het Mount Sinai-National Jewish Health Respiratory Institute in New York City en de auteur van The Good Doctor’s Guide to Colds & Flu. “Ik raad aan om één of twee zuigtabletten per dag te gebruiken,” zegt hij. Zink kan helpen de immuniteit te stimuleren, wat de duur of ernst van de griep kan verkorten, legt hij uit. Het National Center for Complementary and Integrative Health adviseert echter om eerst contact op te nemen met uw arts of apotheker, omdat zink kan interageren met antibiotica en penicillamine, een medicijn dat wordt gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen.

4. Drink genoeg om uitdroging te ontwijken

“Als je koorts hebt, loop je het risico op uitdroging, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg vocht drinkt”, zegt Dana Simpler, MD, een huisarts in het Mercy Medical Center in Baltimore. Een manier waarop uitdroging je herstel vertraagt, is door het moeilijker te maken voor de soldaten van het immuunsysteem die binnendringende virussen onderdrukken om door je lichaam te reizen.

5. Jaag problemen weg met kippensoep

Kippensoep is niet alleen warm en geruststellend. Een studie gepubliceerd in de American Journal of Therapeutics ontdekte dat een verbinding in kippensoep genaamd carnosine het immuunsysteem van het lichaam kan helpen de griep in de begindagen te bestrijden. Een eerdere studie gepubliceerd in het tijdschrift Borst, suggereerde dat kippensoep een ontstekingsremmend effect heeft dat de symptomen kan verlichten en infecties van de bovenste luchtwegen kan verkorten. Dr. Schachter merkt op dat soep en andere hete liquids, zoals thee, hebben andere voordelen: ze verlichten verstopte neus, helpen je gehydrateerd te blijven en kalmeren ontstoken vliezen in je neus en keel.

6. Verwijder congestie snel met een Neti-pot

Als je vol zit en je ellendig voelt, kan het gebruik van een neti-pot – een klein theepotachtig vat met een lange tuit – helpen om twee keer per dag slijm uit je neusholtes te spoelen, zegt Horovitz. Dit wordt gedaan door een zoutoplossing gemaakt met gedestilleerd, gesteriliseerd of eerder gekookt water in de neti-pot te plaatsen en de instructies te volgen die bij de neti-pot zijn geleverd.

7. Houd neusholtes vochtig met stomende douches

Het nemen van een lange stomende douche kan helpen je keel en neusholtes te hydrateren, terwijl je ook helpt om ze van slijm te ontdoen, zegt Schachter. Als de griep ervoor zorgt dat je je licht in het hoofd of zwak voelt, zet dan gewoon het warme water aan, ga in de badkamer zitten en inhaleer de stoom gedurende maximaal 10 minuten.

Voel je je nog steeds niet beter? Het is misschien tijd om verder te gaan dan natuurlijke griepremedies en medische hulp te zoeken. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw zorgverlener, omdat de griep ernstige gevolgen kan hebben, variërend van oorinfecties tot longontsteking tot verergering van chronische aandoeningen, zoals congestief hartfalen, astma en diabetes, volgens de CDC. “Je zou je binnen vijf tot zeven dagen beter moeten voelen, maar als je dat niet bent en nog steeds koorts hebt of je weer slecht begint te voelen, bel dan je arts,” zegt Schachter.