7 Melasse vervangers voor bakken

7 Melasse vervangers voor bakken
Dikke, donkere melasse gegoten in een kom

Foto door Cathy Scola / Getty Images


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Melasse Voeding
 • Populaire vervangers

Melasse is een dikke, donkerbruine siroop die vaak wordt gebruikt als zoetstof bij het bakken, vooral in het zuiden. Het wordt gemaakt tijdens het suikerbereidingsproces wanneer suikerstroop wordt gekookt en de kristallen worden verwijderd. Dit proces wordt herhaald om verschillende soorten melasse te produceren, waarbij elke extra batch dikker, donkerder en bitterder wordt.

Er zijn verschillende soorten melasse, die worden bepaald door hoe vaak ze worden gekookt. Deze omvatten lichte melasse, donkere melasse, blackstrap melasse en meer. Het meest voorkomende type melasse is lichte melasse, die lichter van kleur en smaak is zoals de naam al doet vermoeden. Het is het resultaat van de eerste kookbeurt.

De tweede kookbeurt levert donkere melasse op, die donkerder, dikker, dieper van smaak en minder zoet is. Blackstrap melasse komt van de derde kookbeurt. Het is enigszins bitter maar populair vanwege de gezondheidsvoordelen.

Melasse wordt vaak gebruikt om koekjes, geglazuurd vlees, brood, taart, gebakken bonen, barbecuesaus, peperkoek en meer te maken. Op veel plaatsen komt melasse niet zo vaak voor als andere zoetstoffen, zoals suiker of honing. Als een recept melasse vereist en je bent op of je hebt allergieën voor sulfieten, maak je dan geen zorgen – deze melassevervangers zullen vergelijkbare resultaten opleveren.

Waarom een alternatief gebruiken?

We hebben allemaal geen kerningrediënt meer bij het volgen van een recept en vroegen ons af of het kan worden gered met een alternatief. Als je je voorraadkast hebt gecontroleerd en geen melasse hebt gevonden, heb je misschien succes met deze melassevervangers.

Bepaalde soorten melasse worden als beter beschouwd om te bakken. Als je lichte melasse nodig hebt en je hebt alleen blackstrap, wil je misschien je andere opties overwegen, omdat de laatste niet wordt aanbevolen voor zoete recepten.

Soms kiezen mensen ervoor om melasse te vervangen omdat ze allergisch zijn voor sulfieten. Helaas voor mensen met een allergie zijn sulfieten vaak overvloedig aanwezig in melasse. De sleutel is weten hoe je de verschillende namen van sulfietingrediënten kunt herkennen.

Ingrediënten die sulfieten bevatten

Sommige melasseproducten bevatten sulfieten, wat een algemene naam is voor zes ingrediënten:

 • Zwaveldioxide
 • Natriumsulfiet
 • Natriumbisulfiet
 • Natriummetabisulfiet
 • Kaliumbisulfiet
 • Kaliummetabisulfiet

Over het algemeen zijn sulfieten levensmiddelenadditieven die fungeren als conserveermiddelen om bederf en verkleuring te voorkomen. Naar schatting 5% tot 10% van de mensen met astma is allergisch voor sulfieten. Melasse is een voedsel met een hoog sulfietgehalte en strikte vermijding wordt aanbevolen voor mensen met sulfietallergieën.

Melasse Voeding

Melasse is een bijproduct van suiker en suikerproducten staan niet bekend als een belangrijke bron van voedingsstoffen. Melasse is echter een populaire bron van sommige micronutriënten en wordt geassocieerd met enkele gezondheidsvoordelen. Deze voedingsinformatie voor 1 eetlepel (20 g) melasse wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 58
 • Vet: 0g
 • Natrium: 7,4 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 15g
 • Eiwit: 0g
 • Kalium: 1460mg

Melasse is geen belangrijke bron van eiwitten of vetten, maar het is rijk aan koolhydraten. Alle koolhydraten in melasse zijn afkomstig van suiker, wat niet verwonderlijk is omdat het een bijproduct van suiker is.

In termen van micronutriënten bevat melasse enkele vitamines en mineralen, in tegenstelling tot gewone suiker. Het is een bron van kalium, calcium, ijzer, magnesium, choline en sommige B-vitamines.

Populaire vervangers

De zoetere soorten melasse zijn bijna uitwisselbaar met andere zoetstoffen. Als u geen melasse bij de hand heeft of ervoor kiest om het niet te consumeren vanwege voedingsallergieën, is de kans groot dat u een aantal van deze alternatieven in uw voorraadkast zult hebben.

Bruine suiker

Bruine suiker is een eenvoudige vervanger voor melasse omdat het eigenlijk melasse bevat. Het is gemaakt van kristalsuiker en melasse, waardoor het zijn bruine kleur krijgt. Net als melasse zijn er verschillende soorten bruine suiker en ze worden meestal geclassificeerd op basis van hun bruine tint.

Lichtbruine suiker bevat een lager melassegehalte en donkerbruine suiker heeft een sterkere melassesmaak. Donkerbruine suiker heeft ook meer vocht.

Beide licht en donkerbruine suiker kan worden gebruikt om melasse te vervangen bij het bakken. Een kopje melasse kan worden vervangen door 3/4 kopje bruine suiker.

Als u op zoek bent naar de dichtstbijzijnde smaakmatch voor uw recept, probeer dan bruine suiker. Omdat bruine suiker melasse bevat, heb je waarschijnlijk het grootste succes door bruine suiker te ruilen in plaats van melasse.

Net als melasse kunnen bruine suikerproducten sulfieten bevatten. Mensen met astma of allergieën willen misschien andere vervangers overwegen die vrij zijn van sulfieten.

Ahornsiroop

Melasse kan lastig te vervangen zijn door andere zoetstoffen omdat het een vloeistof is. Als u zich zorgen maakt over het weggooien van de balans van natte en droge ingrediënten in uw recept, wilt u misschien ahornsiroop proberen, omdat het ook een vloeistof is. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die vaak de voorkeur krijgt boven suikers en siropen.

Hoewel het dezelfde zoetheid en vocht biedt als melasse, heeft het niet dezelfde smaak. Voor degenen die niet van de smaak van melasse houden, is dit een voordeel. Ahornsiroop kan worden vervangen door melasse in een één-op-één verhouding.

Honing

Honing wordt beschouwd als een van de beste suikeralternatieven. Het is een natuurlijke zoetstof die wordt geassocieerd met vele gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen.

Als u op zoek bent naar het beste type honing om te gebruiken als alternatief voor melasse, zit Manuka-honing vol met nuttige voedingsstoffen. Hoewel honing en melasse kunnen worden vervangen in een één-op-één verhouding, kan het gebruik van grote hoeveelheden honing bij het bakken duur worden. Houd daar dus rekening mee bij het nemen van uw beslissing over vervangers.

Kristalsuiker

Melasse komt van suiker, dus het gebruik van suiker in plaats van melasse zal een gemakkelijke ruil zijn. Als u melasse wilt verwisselen zonder zoetheid op te offeren, zal kristalsuiker dat bereiken.

In tegenstelling tot bruine suiker bevat kristalsuiker geen melasse, dus het heeft geen vergelijkbare smaak of vochtgehalte.

Om melasse te vervangen door kristalsuiker, meng 3/4 kopje kristalsuiker met 1/4 kopje water in plaats van 1 kopje melasse. Het water helpt vocht toe te voegen en een meer vloeibare consistentie te creëren die vergelijkbaar is met melasse.

Donkere maïssiroop

Donkere maïssiroop en melasse delen een vergelijkbare diepe kleur. Donkere maïssiroop bevat ook melasse en glucosestroop, een ander type vloeibare zoetstof. Omdat donkere glucosestroop wordt gemaakt met melasse, zorgt het voor een geschikte melassevervanger bij het bakken.

U kunt donkere glucosestroop gebruiken in een één-op-één verhouding wanneer u het gebruikt als alternatief voor melasse. Mensen met astma en sulfietallergieën moeten er rekening mee houden dat donkere glucosestroop ook sulfieten kan bevatten. Deze siroop is dus misschien niet het beste alternatief voor jou.

Sorghum Siroop

Sorghum heeft een hoog suikergehalte, waardoor het een geschikte suikervervanger is in sommige recepten. Net als melasse is sorghumsiroop een donkere, dikke vloeistof. Sorghum heeft echter een dunnere consistentie, dus het kan meer vocht toevoegen aan uw recept. Het kan ook een meer zure bloem bevatten die mogelijk in balans moet worden gebracht met andere ingrediënten.

Sorghumsiroop kan worden gebruikt als een één-op-één vervanging voor melasse. Het wordt niet zo vaak gebruikt bij het bakken als melasse, maar het is een geweldige zoetstof voor sauzen, saladedressings en andere specerijen.

Gouden Siroop

Gouden stroop, of lichte stroop, is een dikke suikersiroop. Met zijn gouden, amberkleurige kleur is het lichter dan melasse, hoewel de twee qua dikte vergelijkbaar zijn.

Gouden siroop is ook een vloeibare zoetstof, dus 1 kopje gouden siroop kan 1 kopje melasse vervangen.

Gouden siroop heeft een unieke smaak, dus het kan de smaak van je recept enigszins veranderen. Het wordt vaak beschreven als een milde boterachtige smaak, die de smaak van sommige recepten kan verbeteren. Dit kan een geschikte melassevervanger zijn voor diegenen die sulfieten willen vermijden.

Een woord van bodymindspirit

Het vervangen van melasse bij het bakken door andere zoetstoffen levert vaak vergelijkbare resultaten op. Omdat melasse meer vocht bevat dan sommige alternatieven, moet u mogelijk de natte en droge ingrediënten dienovereenkomstig aanpassen.

Mensen met astma en mensen met sulfietallergieën willen misschien melasseproducten vermijden omdat ze sulfieten kunnen bevatten. In dat geval kunt u een van deze melassevervangers in de plaats gebruiken. Als u geen dieetbeperkingen heeft met betrekking tot melasse kan het deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet wanneer het met mate wordt geconsumeerd.

Sommige melasseproducten bevatten sulfieten, wat een algemene naam is voor zes ingrediënten:

 • Zwaveldioxide
 • Natriumsulfiet
 • Natriumbisulfiet
 • Natriummetabisulfiet
 • Kaliumbisulfiet
 • Kaliummetabisulfiet

 • Calorieën: 58
 • Vet: 0g
 • Natrium: 7,4 mg
 • Koolhydraten: 15g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 15g
 • Eiwit: 0g
 • Kalium: 1460mg

Zowel licht- als donkerbruine suiker kan worden gebruikt om melasse te vervangen bij het bakken. Een kopje melasse kan worden vervangen door 3/4 kopje bruine suiker.

In tegenstelling tot bruine suiker bevat kristalsuiker geen melasse, dus het heeft geen vergelijkbare smaak of vochtgehalte.

Gouden siroop is ook een vloeibare zoetstof, dus 1 kopje gouden siroop kan 1 kopje melasse vervangen.