Baru Nuts Nutrition Feiten

Baru Nuts Nutrition Feiten
Baru noten voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Allergieën
 • Veelgestelde vragen

Afkomstig uit de Braziliaanse savanne, zijn Baru-noten een lid van de peulvruchtenfamilie, ingepakt in een taaie buitenschaal die zich in een vlezige vrucht bevindt. Ze smaken als een hybride van een cashew en pinda (maar harder van textuur), zijn een voedingskrachtpatser en milieuvriendelijk.

De noten worden in het wild gekweekt op Baruzeiro-bomen in een regio genaamd de Cerrado in Brazilië, die het slachtoffer is geworden van ontbossing. De noten worden seizoensgebonden geoogst, eenmaal per jaar, in de late zomer en worden geroosterd voordat ze worden verkocht. Barunoten kunnen worden gegeten als een snack, in een salade worden gegooid of in een smoothie worden gemengd, net als de meeste andere noten.

En voor dezelfde portie zijn ze lager in calorieën en totaal vet dan andere bekende noten (d.w.z. walnoten, amandelen, cashewnoten) en hoger in eiwitten, koolhydraten en vezels.

Ze zijn een uitstekende bron van vezels en vitamine E en een goede bron van mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer en zink, samen met antioxidanten.

Barunoten zijn niet alleen voedzaam en lekker, maar ook milieuvriendelijk; ze hebben een lage watervoetafdruk en naarmate de vraag naar deze noten toeneemt, worden er minder bomen gekapt in het gebied waar ze worden geteeld, wat erg belangrijk is voor het ecosysteem. Barunoten zijn verre van alomtegenwoordig, maar winnen aan populariteit. Hoewel ze misschien niet in alle winkels en supermarkten verkrijgbaar zijn, kunnen ze gemakkelijker online worden gekocht.

Voedingswaarde feiten

Tot op heden is er geen USDA-informatie beschikbaar over baru-noten, dus de onderstaande voedingsinformatie is afgeleid van baru-notenverpakkingen van gewone geroosterde, ongezouten baru-noten.

Deze informatie is voor een 30g (1,1 oz portie) van geroosterde, ongezouten baru noten:

 • Calorieën: 140
 • Vet: 10g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 12g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: <1g
 • Eiwit: 6g
 • Magnesium: 66 mg
 • Zink: 1,2 mg

Koolhydraten

Barunoten bevatten 12 gram koolhydraten per portie van 30 gram (ongeveer 1ounce) of 3 eetlepels. Van deze koolhydraten kan tot de helft afkomstig zijn van vezels. Ze bevatten meer vezels dan welke andere noot dan ook.

Vetten

Er is 10 gram totaal vet per portie van 30 gram en slechts 1-2 g verzadigd vet. De meerderheid van het vet omvat een combinatie van gezond mono- en meervoudig onverzadigd vet.

Eiwit

Barunoten bevatten 6 gram eiwit per portie van 30 gram, wat vergelijkbaar is met pinda’s en veel hoger dan alle noten. Dit hoge eiwitgehalte wordt toegeschreven aan het feit dat het een lid is van de peulvruchtenfamilie, net als pinda’s.

Vitaminen en Mineralen

Net als andere noten zijn barunoten een bron van een verscheidenheid aan micronutriënten, waaronder ijzer, zink, magnesium, kalium, calcium en vitamine E. Veel van deze minerale niveaus zijn aanzienlijk hoger dan andere vaak geconsumeerde noten met uitzondering van kalium dat vergelijkbaar is met pistachenoten en vitamine E die vergelijkbaar is met amandelen.

Een portie barunoten levert ongeveer 6% de dagelijkse waarde van kalium en ijzer, 10% de dagelijkse waarde van zink, bijna 15% de dagelijkse waarde van magnesium en ongeveer 30% van de dagelijkse waarde van vitamine E.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn geen uitgebreide studies over barunoten geweest, maar een sterke studie toonde veelbelovende gezondheidsvoordelen op het gebied van hartaandoeningen en gewichtsbeheersing.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie onderzocht het voordeel van dagelijkse consumptie van barunoten bij vrouwen met overgewicht en obesitas. De resultaten toonden aan dat het toevoegen van 20 g (minder dan 1 ounce) barunoten aan hun dieet gedurende 2 maanden, hdl-cholesterol (goed cholesterol) verhoogde. Dit is waarschijnlijk gerelateerd aan een combinatie van het hoge gehalte aan mono- en meervoudig onverzadigde vetten, vezels en antioxidanten in de noten.

Helpt bij gewichtsbeheersing

Dezelfde studie mat ook buikvet en tailleomtrek, die beide aanzienlijk waren verminderd na twee maanden dagelijkse barunootconsumptie.

Verhoogt het immuunsysteem

Barunoten zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, gemeten door een hoge ORAC -score (oxygen radical absorbance capacity) van ongeveer 6.000 per portie. Een ORAC-score is een methode om het antioxidantvermogen van verschillende voedingsmiddelen te meten. Voor referentiekader stellen onderzoekers dat een dagelijkse inname van 3.000-5.000 ORAC-eenheden per dag gunstig is voor de gezondheid. Hoewel de ORAC-score alleen niet de gezondheidsvoordelen van een voedingsmiddel bepaalt, geeft het wel het potentieel aan voor barunoten om vrije radicalen in het lichaam te helpen bestrijden.

Hoe zich voor te bereiden

Barunoten kunnen op dezelfde manier worden gegeten als elke andere noot, perfect om te snacken, toegevoegd aan salades voor extra crunch of zelfs gemalen tot een notenboter. Baru notenboter is momenteel alleen beschikbaar voor verkoop in de detailhandel als gemengde notenboter in combinatie met cashewboter. Barunoten kunnen ook worden gehakt en toegevoegd aan een mueslimix of energiereep / bite.

Allergieën

Er zijn geen gedocumenteerde allergieën bekend die specifiek zijn voor barunoten, maar er is een hoger risico op een allergische reactie als u allergisch bent voor een ander lid van de peulvruchtenfamilie, zoals soja of pinda’s.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik Baru Nuts kopen?

Baru noten zijn verkrijgbaar bij verschillende online retailers.

Hoe smaken BaruNoten?

Barunoten worden beschreven als smakend als een mix tussen cashewnoten en pinda’s met een subtiele cacao- of koffiesmaak. Ze kunnen met of zonder hun huid worden gegeten, vergelijkbaar met hazelnoten.

Zijn Baru-noten biologisch en niet-GMO?

Hoewel baru-notenproducenten geen biologische certificering hebben ondergaan, worden volgens websites van fabrikanten “baru-noten geteeld en geoogst in volledig wilde omgevingen…. er worden geen kunstmatige chemicaliën of pesticiden van welke aard dan ook gebruikt voor, tijdens en na de verwerking. BaruNoten zijn biologisch onder alle omstandigheden…”

Ze zijn ook niet-GMO.

Ze zijn een uitstekende bron van vezels en vitamine E en een goede bron van mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer en zink, samen met antioxidanten.

Deze informatie is voor een 30g (1,1 oz portie) van geroosterde, ongezouten baru noten:

 • Calorieën: 140
 • Vet: 10g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 12g
 • Vezel: 5g
 • Suikers: <1g
 • Eiwit: 6g
 • Magnesium: 66 mg
 • Zink: 1,2 mg