62 Beste zelfmoordpreventie citaten voor hoop en genezing

Search

Wereldwijd is 1 op de 100 sterfgevallen een zelfmoord. Maar het hoeft niet zo te zijn.

Bij Good Good Good weten we dat hoop echt is en dat verandering mogelijk is. Dit is waar als het gaat om het liefdesverdriet, de pijn en het onrecht van de wereld – en het is net zo waar voor iedereen die het moeilijk heeft.

Het is niet mogelijk om vooruit te gaan zonder te erkennen dat de pijn die we ervaren echt is en niet mag worden genegeerd. Je verhaal doet ertoe – en het is niet af. Er moet nog zoveel geschreven worden.

We hebben zinvolle en hoopvolle citaten verzameld over zelfmoord en zelfmoordpreventie – maar ook over het ervaren van pijn en zwaarte en de grote vragen van het leven.

Onze hoop is dat deze woorden je zullen herinneren aan de hoop die in het verschiet ligt – en dat je niet alleen bent op je reis. Talloze mensen hebben dit gewicht ervaren en het gehaald. Deze woorden zijn daar een bewijs van.

Scroll door, zoek een paar citaten die je vooral aanspreken en vind een manier om ze dichtbij te houden. Schrijf ze in een dagboek, verander je computerachtergrond of deel ze op sociale media. Wat je ook doet, vergeet alsjeblieft niet dat hoop en hulp echt zijn.

Weet alsjeblieft dat om hulp vragen een teken van kracht is – niet van zwakte. Als je in een crisis zit, bel dan 988 om de Suicide &Crisis Lifeline te bereiken. Als u op zoek bent naar professionele hulp of op zoek bent naar specifieke ondersteuning, raden we u aan omGood Good Good’s Mental Health Resources Guide. U kunt ook tekst HOME naar 741-741 om direct in contact te komen met een getrainde crisisbegeleider, 24/7, gratis.

Misschien vind je dit ook leuk…

… enige hoop: Bekijk onze lijst met meer dan 30 redenen waarom alles goed komt

… wat zelfzorg: Bekijk 101 zelfzorgideeën & de beste zelfzorgcitaten (die niet allemaal giftige positiviteit zijn … ugh)

… goed nieuws: We sturen dagelijks e-mails vol met goed nieuws en nog beter – een maandelijkse snail mail Goodnewspaper

… enkele kansen om het verschil te maken: Leer hoe je iemand kunt helpen die worstelt met zelfmoord, hoe je moeilijke vragen kunt stellen (omdat ze ertoe doen), hoe je de Mental Health Awareness Month en Suicide Prevention Month kunt vieren

Ontdek deze citaten over zelfmoord & hoop

Citaten over zelfmoordpreventie

“Soms is zelfs leven een daad van moed.”
– Lucius Annaeus Seneca

“Wat er ook gebeurt, of hoe erg het vandaag ook lijkt, het leven gaat door en het zal morgen beter zijn.”
– Maya Angelou

“Geniet van het uitzicht. Geniet van het slechte weer en het goede weer. Jij bent niet de storm.”
– Matt Haig

“Als je zin hebt om op te geven, onthoud dan gewoon de reden waarom je het zo lang hebt volgehouden.”
– Hayley Williams

“De echte reden om geen zelfmoord te plegen is omdat je altijd weet hoe het leven weer opzwelt nadat de hel voorbij is.”
– Ernest Hemingway

“Als je in de verleiding komt om op te geven, ligt je doorbraak waarschijnlijk om de hoek.”
– Joyce Meyer

“Voor iedereen die pijn heeft – het is geen teken van zwakte om om hulp te vragen. Het is een teken van kracht.”
– Barack Obama

“Het is zoveel donkerder als een licht uitgaat dan het zou zijn geweest als het nooit had geschenen.”
– John Steinbeck

“Hoop is iets grappigs, want in zekere zin is het overal. Zoals, mensen zullen zeggen ‘Alles gebeurt met een reden’ of ‘Het zal uiteindelijk allemaal lukken’ – wat zeer hoopvolle sentimenten zijn – het is gewoon dat ze ook, weet je, bullshit zijn. En voor mij in ieder geval, ze houden gewoon niet stand in de face van echt lijden. Maar ik zal je vertellen wat er voor mij opkomt. Er is een gedicht van Emily Dickinson dat begint: ‘Hope’ is het ding met veren – Dat zit in de ziel – En zingt het deuntje zonder de woorden – En stopt nooit – helemaal niet.’
En je zult merken dat Emily Dickinson niet zegt dat je nooit stopt met het horen van het lied van hoop – alleen dat het niet stopt met spelen.
Het spijt me echt dat je zoveel pijn hebt, en je pijn is echt, maar het lied van hoop zingt nog steeds. En ik weet dat je het niet kunt horen, maar op een dag binnenkort wel.”

– John Green

“Je kunt de toekomst niet zien aankomen – niet de verschrikkingen, zeker, maar je kunt ook de wonderen die komen, de momenten van licht doordrenkte vreugde die ieder van ons te wachten staan niet zien.”
– John Green

Over het maken van een andere dag

“Het dapperste wat ik ooit heb gedaan, was mijn leven voortzetten toen ik dood wilde.”
– Juliette Lewis

“Ik ben heel blij dat ik een aantal moeilijke dagen heb meegemaakt, zodat ik deze kon hebben.”
– John Green

“Neem een douche, was de dag af. Drink een glas water. Maak de kamer donker. Ga liggen en sluit je ogen. Let op de stilte. Let op je hart. Nog steeds kloppend. Nog steeds vechten. Je hebt het immers gehaald. Je hebt het gehaald, een andere dag. En je kunt er nog een maken. Het gaat prima met je.”
– Charlotte Eriksson

“Soms is de enige remedie voor een slechte dag om een kopje thee te zetten, diep adem te halen en te hopen dat morgen beter is.”
– Dominee Calderon

“Voor alle lucht die in je longen zit Voor alle vreugde die gaat komen Voor alle dingen die je leeft om te voelen Laat de pijn je eraan herinneren dat harten kunnen genezen”
– Paramore

“Deze bergen die je draagt, moest je alleen maar beklimmen.”
– Najwa Zebian

“Als je je te veel voelt, is er hier nog steeds een plek voor jou. Als je te veel voelt, ga dan niet. Als deze wereld te pijnlijk is, stop dan en rust. Het is oké om te stoppen en te rusten. Als je een pauze nodig hebt, is het goed om te zeggen dat je een pauze nodig hebt. Dit leven – het is geen wedstrijd, geen race, geen prestatie, niet iets dat je wint. Het is oké om te vertragen. Je bent hier voor meer dan cijfers, meer dan een baan, meer dan een promotie, meer dan bijhouden, meer dan rondkomen. Dit leven gaat niet over status of mening of uiterlijk. Je hoeft het niet te faken. Je hoeft het niet te faken. Andere mensen voelen zich ook zo. Als je hart gebroken is, is het oké om te zeggen dat je hart gebroken is. Als je het gevoel hebt vast te zitten, is het oké om te zeggen dat je je vast voelt zitten. Als je niet kunt loslaten, is het oké om te zeggen dat je niet kunt loslaten. Je bent niet alleen op deze plekken. Andere mensen voelen hoe jij je voelt. Je bent meer dan alleen je pijn. Je bent meer dan wonden, meer dan drugs, meer dan dood en stilte. Er is nog wat tijd om verrast te worden. Er is nog wat tijd om hulp te vragen. Er is nog wat tijd om opnieuw te beginnen. Er is nog wat tijd voor de liefde om je te vinden. Het is nog niet te laat. Je bent niet de enige. Het is oké – wat je ook nodig hebt en hoe lang het ook duurt – het is oké. Het is oké. Als je je te veel voelt, is er hier nog steeds een plek voor jou. Als je te veel voelt, ga dan niet. Er is nog wat tijd.”
― Jamie Tworkowski, If You Feel Too Much: Gedachten over gevonden en verloren dingen en gehoopt

“We hielden vast aan de hoop dat er betere dagen aankwamen. En toen we dat deden, hadden we gelijk.”
— De berggeiten

“Aan allen die het duistere pad bewandelen, en aan hen die in de zon wandelen maar een hand uitsteken in de duisternis om naast ons te reizen: Er komen heldere dagen aan. Helderder zicht zal aankomen. En jij komt er ook. Nee, het is misschien niet voor altijd. De heldere momenten zijn misschien een paar dagen per keer, maar houd je vast voor die dagen. Die dagen zijn het donker waard.”
– Jenny Lawson, Furiously Happy: een grappig boek over vreselijke dingen

Inspirerende citaten

“Dit leven. Deze nacht. Jouw verhaal. Je pijn. Uw hoop. Het doet ertoe. Het doet er allemaal toe.”
– Jamie Tworkowski

“De mooiste mensen die we hebben gekend, zijn degenen die een nederlaag hebben gekend, lijden hebben gekend, strijd hebben gekend, verlies hebben gekend en hun weg uit de diepte hebben gevonden. Deze personen hebben een waardering, een gevoeligheid en een begrip van het leven dat hen vervult met mededogen, zachtmoedigheid en een diepe liefdevolle bezorgdheid. Mooie mensen gebeuren niet zomaar.”
– Elisabeth Kübler-Ross

“De schaduw is de grootste leraar voor hoe je aan het licht kunt komen.”
– Ram Dass

“Als je geboren bent met de zwakte om te vallen, ben je geboren met de kracht om op te staan.”
– Rupi Kaur

“Er liggen veel, veel betere dingen in het verschiet dan alles wat we achterlaten.”
– C.S. Lewis

“Ik hoop dat je een leven leidt waar je trots op bent. Als je merkt dat je dat niet bent, hoop ik dat je de kracht hebt om helemaal opnieuw te beginnen.”
– F. Scott Fitzgerald

“Je bent het bewijs dat schoonheid kan groeien op de moeilijkste plaatsen.”
– Woensdag Holmes

Citaten om te helpen

“Als je door een hel gaat, ga dan door.”
– Winston Churchill

“Meer dan wat dan ook, is mijn wens voor jou dit: dat wanneer je vreselijk donkerste dagen komen, je zult weten dat je niet alleen bent. Pijn zal je vertellen om te zwijgen, maar dat is een leugen. Het leven is fragiel en we breken allemaal op verschillende manieren. Ik hoop dat je weet dat je eerlijk kunt zijn. Ik hoop dat je weet dat je om hulp kunt vragen. Heb je dat betrapt? Het is absoluut oké om hulp te vragen. Het betekent gewoon dat je een mens bent. Hulp is echt en het is mogelijk; mensen vinden het elke dag.”
– Jamie Tworkowski, als je te veel voelt

“Er is hoop, zelfs als je hersenen je vertellen dat dat niet zo is.”
– John Green

“We zitten hier allemaal samen in. Het is oké om eerlijk te zijn. Het is oké om hulp te vragen. Het is oké om te zeggen dat je vastzit, of dat je achtervolgd wordt of dat je niet kunt beginnen los te laten. We kunnen ons allemaal in die dingen herkennen. Schroef het stigma dat anders zegt. Doorbreek de stilte en doorbreek de cyclus, want je bent meer dan alleen je pijn. Je bent niet de enige. En mensen hebben andere mensen nodig.”
– Jamie Tworkowski, als je te veel voelt

“Je bent onvolmaakt, je bent bedraad voor strijd, maar je bent liefde en verbondenheid waard.”
– Brené Brown

“Geef niet op. Geef je verhaal niet op. Geef de mensen van wie je houdt niet op. Hoop is echt. Liefde is echt. Het is allemaal de moeite waard om voor te vechten.”
– Jamie Tworkowski, als je te veel voelt

Opbeurende citaten van Matt Haig

Matt Haig is een geliefde schrijver, bekend om zijn bestsellers van fictie zoals De Midnight Library, Hoe de tijd te stoppenen De mensen — maar hij veranderde de wereld voorgoed toen hij vrijkwam Redenen om in leven te blijven, een memoires die zijn eigen worstelingen met geestelijke gezondheid en zelfmoord deelt en onderzoekt wat het betekent om echt te leven. Sindsdien heeft hij andere boeken uitgebracht over geestelijke gezondheid, Notities over een nerveuze planeet en Het Comfort Book. Zijn woorden hebben miljoenen mensen hoop gegeven – en we hopen dat ze vandaag hetzelfde voor u zullen doen. (We hebben ook Matt Haig gehost op onze podcast, Sounds Good!)

“Je zult op een dag vreugde ervaren die overeenkomt met deze pijn. Je zult euforische tranen huilen bij de Beach Boys, je zult naar het gezicht van een baby staren terwijl ze in je schoot ligt te slapen, je zult geweldige vrienden maken, je zult heerlijk voedsel eten dat je nog niet hebt geprobeerd, je zult in staat zijn om vanaf een hoge plaats naar een uitzicht te kijken en niet de kans te schatten om te sterven door vallen. Er zijn boeken die je nog niet hebt gelezen die je zullen verrijken, films die je zult bekijken terwijl je extra grote emmers popcorn eet, en je zult dansen en lachen en seks hebben en gaan rennen langs de rivier en late-night gesprekken voeren en lachen totdat het pijn doet. Het leven wacht op je. U might hier een tijdje vastzitten, maar de wereld gaat nergens heen. Hou je daar vast als je kunt. Het leven is altijd de moeite waard.”
― Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“[Books] waren op zich redenen om in leven te blijven. Elk geschreven boek is het product van een menselijke geest in een bepaalde staat. Tel alle boeken bij elkaar op en je krijgt de eindsom van de mensheid. Elke keer als ik een geweldig boek las, had ik het gevoel dat ik een soort kaart las, een schatkaart, en de schat waar ik naartoe werd geleid, was in feite mezelf.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“Het leven wacht op je. Je zit hier misschien een tijdje vast, maar de wereld gaat nergens heen. Hou je daar vast als je kunt. Het leven is altijd de moeite waard.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“Als de storm eenmaal voorbij is, weet je niet meer hoe je het hebt gehaald, hoe je hebt kunnen overleven. Je weet niet eens zeker of de storm echt voorbij is. Maar één ding is zeker. Als je uit de storm komt, ben je niet dezelfde persoon die binnenkwam. Daar gaat het bij deze storm om.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“Als je ooit hebt geloofd dat een depressieve gelukkig wil zijn, heb je het mis. Ze konden zich niets aantrekken van de luxe van geluk. Ze willen gewoon een afwezigheid van pijn voelen.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“Nog onthutsender is dat depressie een ziekte is die zo erg is dat mensen zichzelf doden op een manier waarop ze zichzelf niet doden met een andere ziekte. Toch denken mensen nog steeds niet echt dat depressie echt zo erg is. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze niet de dingen zeggen die ze zeggen.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

“De sleutel ligt in het accepteren van je gedachten, allemaal, zelfs de slechte. Accepteer gedachten, maar word ze niet. Begrijp bijvoorbeeld dat het hebben van een droevige gedachte, zelfs het hebben van een voortdurende opeenvolging van verdrietige gedachten, niet hetzelfde is als een verdrietig persoon zijn. Je kunt door een storm lopen en de wind voelen, maar je weet dat je niet de wind bent.”
— Matt Haig, redenen om in leven te blijven

Om liefde op haar armen citaten te schrijven

Op de een of andere manier lijkt het erop dat de non-profitorganisatie Om liefde op haar armen te schrijven heeft altijd de juiste woorden die we moeten horen. Hier zijn een paar van onze favorieten met betrekking tot abortus:

“Het is oké om bang te zijn voor wat ons te wachten staat. Je bent niet de enige die je zo voelt, en je bent er ook geen last voor – hoezeer je ook anders moet geloven.”
– TWLOHA

“Je verdient het om lief te hebben en geliefd te worden, om te zorgen en verzorgd te worden, om vast te houden en vastgehouden te worden.”
– TWLOHA

“Je bent niet de enige die zich opgebrand voelt. Je bent niet de enige die zich ontmoedigd voelt. Je bent niet de enige.”
– TWLOHA

“We vragen je om te blijven. Voor je vrienden. Voor je dierbaren. Maar vooral voor jezelf.”
– TWLOHA

“Hoop vertelt ons de waarheid. Laat het je vanavond vertellen dat je er heel veel toe doet.”
– TWLOHA

“Het is oké om je gebukt te gaan onder de zwaarte. Als je tijd nodig hebt om te verwerken, is daar niets mis mee. Soms betekent zelfzorg grenzen stellen, en je verdient de ruimte die die grenzen kunnen bieden.”
– TWLOHA

“Als je je alleen voelt, weet dan dat je het verdient om verzorgd te worden. Als je je monddood gemaakt voelt, weet dan dat je het verdient om gehoord te worden. Als je je onbelangrijk voelt, weet dan dat je het verdient om gewaardeerd te worden.”
– TWLOHA

“Het licht dat je in deze wereld brengt is mooi, onvervangbaar en nodig.”
– TWLOHA

“Als je het gevoel hebt dat je niet meer kunt vechten , geef dan niet op. Neem gewoon even de tijd om uit te rusten.”
– TWLOHA

“Zoveel van het goede en de schoonheid die in de wereld bestaat, komt van mensen zoals jij die ervoor kiezen om hun verhaal te blijven vertellen. Wanneer de pijn om ons heen overweldigend voelt, weet dan dat jij een van de lichtpuntjes bent die doorschijnen.”
– TWLOHA

“Jouw bestaan brengt als geen ander een licht in deze wereld. Laat dat licht alsjeblieft schijnen.”
– TWLOHA

“Je bent een verhaal dat nog steeds gaande is. Je verdient het om trots op jezelf te zijn voor alle hoofdstukken die je hebt doorstaan.”
– TWLOHA

“Gisteren was misschien zwaar. Vandaag kan moeilijk zijn. Morgen kan dat ook zijn. Maar je bent ook stoer.”
– TWLOHA

“Je bent het waard om de zon steeds weer te zien opkomen.”
– TWLOHA

“Dit is niet het einde van je verhaal. Je hebt nog steeds hoofdstukken om te schrijven, nieuwe personages om te ontmoeten en overwinningen om te vieren. Ga zo door.”
– TWLOHA

“Als de zwaarte op je drukt, weet dan dat het OK is als je je niet hoopvol voelt. Het is oké om bang, overstuur of verdrietig te zijn. Je bent er niet alleen voor.”
– TWLOHA

Meer suicide awareness citaten

“Liefde behoort toe aan de mensen die het gevoel hebben dat ze niet genoeg zijn. Liefde behoort toe aan de kinderen die opgroeien en zich afvragen waarom ze anders zijn. Liefde is van de persoon die dit nu leest. Liefde is voor iedereen.”
– Erin Kingham

“Er zit schoonheid in de reis, ongeacht de uitkomst. Laten we rouwen en hopen, en samen vechten.”
– Marie Wit

“De aanwezigheid van angst en duisternis betekent niet dat de hoopvolle delen van mij ophouden te bestaan.”
Erin Frye, op een TWLOHA blog post

“Ik zal het licht liefhebben, want het wijst me de weg, maar ik zal de duisternis verdragen omdat het me de sterren laat zien.”
– Og Mandino

“De dood zal voor ons allemaal komen, maar laten we vechten om te leven.”
– Jamie Tworkowski, als je te veel voelt

“We zijn allemaal dat meisje op de badkamervloer. Rock bottom betekent gewoon crisis. Het is niet het einde. Het leven verdrijft ons nergens van, tenzij het ons uitnodigt tot iets beters.”
– Glennon Doyle