Maand van zelfmoordpreventie: 16 manieren om actie te ondernemen (2023)

National Suicide Prevention Month, Week en Day worden elk jaar in september geëerd. Deze belangrijke bewustmakingsevenementen worden al meer dan een decennium erkend, omdat activisten en beoefenaars van de geestelijke gezondheidszorg in het hele land werken aan het verminderen van de prevalentie van zelfmoord en ondersteuning bieden aan degenen die worstelen.

Met evenementen, screenings, activiteiten en meer zijn de Zelfmoordpreventieweek en -maand katalysatoren voor ons om meer te leren, hulp te zoeken, ondersteuning te bieden en ons hart en onze geest te openen voor kwetsbare gesprekken.

We hebben ideeën verzameld voor actiestappen over hoe ieder van ons dit jaarlijkse evenement kan gebruiken als een kans om onszelf te onderwijzen, de mensen in ons leven te ondersteunen en actie te ondernemen om het aantal zelfmoorden op grote schaal te verminderen.

Blader door onze gids en vind een paar actiestappen die u kunt nemen – en deel deze gids vervolgens met anderen, zodat zij ook kunnen deelnemen.

Weet alsjeblieft dat om hulp vragen een teken van kracht is – niet van zwakte. Als je in een crisis zit, bel dan 988 om de Suicide &Crisis Lifeline te bereiken. Als u op zoek bent naar professionele hulp of op zoek bent naar specifieke ondersteuning, raden we u aan om Good Good Good’s Mental Health Resources Guide. Je kunt home ook sms’en naar 741-741 om direct gratis contact op te nemen met een getrainde crisisadviseur.

Activiteiten om te eren en zelfmoordpreventie maand, week, dag te vieren –

Leren

Leer de waarschuwingssignalen van zelfmoord.

Zelfmoord is een zeer complexe en persoonlijke kwestie, en het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen die een psychische aandoening heeft of risicofactoren ervaart, zelfmoord overweegt of plant. Niettemin is het van vitaal belang om de waarschuwingssignalen te kennen dat iemand een onmiddellijk risico loopt op een zelfmoordpoging.

Met dank aan het National Institute of Mental Health voor deze nuttige informatie- bekijk de zelfmoordpreventiegids van de organisatie voor meer nuttige bronnen.

 • Praten over willen sterven of zichzelf willen doden
 • Praten over je leeg voelen, hopeloos of geen reden hebben om te leven
 • Praten over je gevangen voelen of dat je geen oplossingen hebt
 • Ondraaglijke emotionele of fysieke pijn voelen
 • Praten over een last zijn voor anderen
 • Terugtrekken uit familie en vrienden
 • Belangrijke bezittingen weggeven
 • Afscheid nemen van familie en vrienden
 • Zaken op orde brengen, zoals het maken van een testament of het regelen van woning- en financiële logistiek
 • Grote risico’s nemen die tot de dood kunnen leiden, zoals extreem hard rijden of vaker drugs en alcohol gebruiken
 • Het vertonen van extreme stemmingswisselingen
 • Een plan maken of zoeken naar manieren om dodelijke wapens te verwerven, pillen op te slaan of een pistool te kopen
 • Woede tonen of praten over wraak nemen

Leer de juiste terminologie.

Om door te breken en moeilijke, levensreddende gesprekken te voeren, moeten we weten welke taal we moeten gebruiken. Hier zijn een paar nuttige woorden om aan je woordenschat toe te voegen en je te helpen een beetje dieper in zelfmoordpreventiewerk te duiken. Nogmaals, deze inzichten zijn afkomstig van het National Institute of Mental Health. U kunt de gids voor zelfmoordpreventie van de organisatie bekijken voor aanvullende informatie en bronnen.

 • Zelfmoord: wanneer mensen zichzelf schade toebrengen met als doel hun leven te beëindigen, en ze sterven als gevolg daarvan.
 • Zelfmoordpoging: een niet-dodelijk, zelfgestuurd, potentieel schadelijk gedrag met de bedoeling om te sterven als gevolg van het gedrag. Een zelfmoordpoging leidt mogelijk niet tot letsel. (Experts raden aan om termen als ‘mislukte zelfmoord’ of ‘succesvolle zelfmoord’ te vermijden, die negatieve stigma’s in stand houden.)
 • Zelfmoordgedachten: verwijst naar het denken over, overwegen of plannen van zelfmoord.

Een andere nuttige taaltip is om de uitdrukking “gestorven door zelfmoord” te gebruiken, in plaats van “zelfmoord gepleegd” wanneer we het hebben over iemand die zijn leven heeft verloren. Zelfmoord is geen misdaad die men pleegt, maar eerder een complexe uitkomst van ziekte en risicofactoren.

Leer de statistieken over zelfmoord.

De statistieken over zelfmoord zijn zeer overweldigend en ontmoedigend, maar ze helpen ons een beter beeld te krijgen van het probleem. Dit is wat u moet weten:

 • In 2020 was zelfmoord de twaalfde belangrijkste doodsoorzaak in de VS en eiste het leven van meer dan 45.900 mensen.
 • Zelfmoordcijfers zijn het hoogst onder mannelijke indianen, met 37,4% per 100.000, volgens de CDC in 2020.
 • Het gebruik van vuurwapens is de nummer één methode van zelfmoord, gevolgd door verstikking en vergiftiging. Voor 57,9% van de mannen en 33% van de vrouwen, vuurwapens zijn de gekozen methode, terwijl 7,8% van de mannen en 28,6% van de vrouwen kiezen voor vergiftiging.
 • In 2020 was de prevalentie van ernstige zelfmoordgedachten het hoogst onder jongvolwassenen van 18-25 jaar met 11,3%
 • LGBTQ-jongeren hebben meer dan vier keer zoveel kans om zelfmoord te plegen dan hun leeftijdsgenoten.
 • Tussen 2007 en 2018 steeg het zelfmoordcijfer onder mensen van 10 tot 24 jaar met bijna 60%, volgens de CDC.
 • Zelfmoord is de nummer één oorzaak van wapendoden in de VS, rekening houdend met 60,3% van het aantal vuurwapendoden door intentie in 2019.

Meer informatie over effectieve manieren om zelfmoord te verminderen.

Zelfmoord is een culminatie van een aantal genuanceerde factoren, en het voorkomen van zelfmoord omvat veel verschillende mensen en instellingen. Van psychologen, clinici, maatschappelijk werkers en volksgezondheidsexperts tot eerstehulpverleners, beleidsmakers, leden van de gemeenschap en wetshandhaving – zelfmoordpreventie begint met basiswetenschap.

Diverse expertise en wijdverspreide onderwijsinspanningen zijn nodig om prioriteit te geven aan financiering en middelen voor zelfmoordpreventie. Experts pleiten voor meer financiering voor onderzoek om hun werk te doen en effectief beleid te creëren voor de bestrijding van zelfmoord.

Een van de belangrijkste manieren om zelfmoord te verminderen, is door strengere wapenwetten in te voeren. Door wapens moeilijker te verkrijgen te maken, of door meer tijd te steken tussen wapenvergunningen en aankoop, of gewoon door de veiligheidspraktijken voor wapens te verbeteren, zal zelfmoord met vuurwapens minder alomtegenwoordig worden.

Bovendien kunnen zelfmoordpreventie-inspanningen sterk worden ondersteund door meer toegankelijke gezondheidszorg, waardoor mensen toegang hebben tot hulp voor hun geestelijke gezondheid als een preventieve maatregel, in plaats van een reactionaire.

Het ontwikkelen van mobiele crisisdiensten, peer crisisdiensten en crisiswarmlijnen kan ook mensen in crisis ondersteunen. Dit wordt vaak gepresenteerd als een alternatief voor wetshandhavingsinterventie, waardoor de dreiging van institutionalisering wordt weggenomen en mensen keuzevrijheid hebben over hun zelfmoordpreventiezorg.

Een andere zeer belangrijke zelfmoordpreventiemaatregel is door een wereld te creëren die veiliger is en meer accepteert voor LGBTQ + -jongeren, die een hoog risico lopen op zelfmoord, als gevolg van sociaal isolement, conversietherapie en stress.

Hoewel dit zeker niet de enige manieren zijn om zelfmoord te verminderen, en we uren kunnen besteden aan het schrijven over en onderzoeken van elk van deze onderwerpen, zijn dit een geweldig startpunt om meer te leren over zelfmoordpreventie op een intersectionele en opzettelijke manier.

“Het gebied van de psychologie is uniek in ons vermogen om wetenschap van het laboratorium naar de kantoren van providers te verplaatsen, en zelfs in wetgevende inspanningen,” Mitch Prinstein, Ph.D. gedeeld met de American Psychological Association. “Psychologie kan een enorm verschil maken door samen te werken tussen wetenschap, praktijk en beleid. Samen kan ons werk echt levens redden.”

Leer hoe je moeilijke vragen kunt stellen.

Hoewel de meesten van ons aannemen dat het vragen van een geliefde over suïcidaliteit zelfmoordneigingen kan verhogen, hebben verschillende studies aangetoond dat vragen over zelfmoord de potentiële suïcidaliteit niet verhogen.

In feite zou dit zelfs een leven kunnen redden.

Becka Ross, LCSW, is de Chief Program Officer bij Crisis Text Line – en schreef een nuttig artikel voor Good Good Good over waarom en hoe te vragen over zelfmoord.

Leer hoe je iemand kunt helpen die worstelt met zelfmoord.

Als iemand zijn zelfmoordgedachten met je deelt, voel je misschien veel druk om “correct” te reageren, maar onthoud eerst en vooral: het feit dat ze dit met je hebben gedeeld, is een Positief ding, en je hebt nu de mogelijkheid om te helpen.

We hebben een gids samengesteld zodat u preventief kunt leren hoe u ondersteuning kunt bieden als de gelegenheid zich in de toekomst voordoet.

Lees citaten over suïcidepreventie.

Soms moet je gewoon de juiste woorden horen (of delen). We verzamelden enkele van de beste citaten over zelfmoord die spreken over de ideeën van hoop, verhaal en kracht.

Onderneem actie

Doe een donatie.

Door rechtstreeks te doneren aan organisaties die zelfmoord helpen voorkomen, kunnen ze het hele jaar door hun werk blijven doen. We raden de volgende non-profitorganisaties aan:

Doe vrijwilligerswerk bij een crisishotline (of tekstregel).

Het is ongelooflijk waardevol en belangrijk voor mensen om een veilige en toegankelijke plek te hebben om naartoe te gaan als ze een crisis doormaken. Gelukkig komen er voortdurend en gretig duizenden vrijwilligers opdagen om ondersteuning te bieden.

Crisiscentra bieden training en ondersteuning om empathische vrijwilligers op weg te helpen mensen te helpen. Veel vrijwilligersfuncties kunnen worden gedaan remotely op momenten die voor u geschikt zijn.

Hier is een korte lijst met vrijwilligersmogelijkheden die beschikbaar zijn voor mensen die geen professionals in de geestelijke gezondheidszorg zijn:

(Je kunt enkele van de achter-de-schermen lezen van hoe Crisis Text Lines vrijwilligerswerk “blijven plakken”.)

Doe mee aan een community walk.

De American Foundation for Suicide Prevention (AFSP) organiseert National Suicide Prevention Week Walks door het hele land! Dit is een fondsenwervend evenement dat mensen in staat stelt om te wandelen ter nagedachtenis aan geliefden, te wandelen ter ondersteuning van degenen die worstelen, voor zichzelf te lopen of om contact te maken met anderen die het begrijpen.

Bezoek hun website, zoek in uw staat en vind een wandeling in uw omgeving.

Woon een evenement bij.

De AFSP organiseert tijdens de National Suicide Prevention Month een verscheidenheid aan digitale evenementen die u aan uw agenda kunt toevoegen.

Bovendien kunt u op de hoofdwebsite van de organisatie zoeken naar een persoonlijk evenement ter ondersteuning van zelfmoordpreventie bij u in de buurt.

Leiderschapsorganisatie Key Club moedigt mensen ook aan om deel te nemen aan evenementen tijdens de Suicide Prevention Week, inclusief digitale verhalen en het zoeken naar hulp door middel van screenings op geestelijke gezondheid.

Op Social Media

Deel bronnen.

Of het nu gaat om een hotline, een deelbare afbeelding of een uitgebreide gids (voel je vrij om deze te delen!), Je kunt je sociale mediaplatforms gebruiken om bronnen met je community te delen.

De AFSP heeft een aantal handige shareables om u op weg te helpen.

Deel je verhaal.

Als je je op je gemak voelt en je klaar voelt om je verhaal te delen, kan het een baken van hoop zijn voor degenen die het misschien moeilijk hebben. Of je nu je eigen bericht maakt of je verhaal deelt via ASFP of de National Alliance on Mental Illness, weet dat iemand zich ergens meer begrepen en meer gedwongen zal voelen om hulp te zoeken vanwege je kwetsbaarheid.

Meer manieren om een verschil te maken

Draag kleding voor geestelijke gezondheid.

Wanneer we worstelen met onze geestelijke gezondheid, is het gemakkelijk om het gevoel te hebben dat we alleen zijn en dat we de enigen zijn die zich zo voelen. Daarom is het belangrijk om open en eerlijk over geestelijke gezondheid te kunnen praten – omdat je nooit weet wie het in stilte moeilijk heeft.

Hoewel we niet met elke persoon die we op straat passeren een gesprek over depressie of zelfmoord kunnen aangaan, kunnen we andere manieren vinden om mensen eraan te herinneren dat ze niet alleen zijn: door de kleding die we dragen.

Er zijn een aantal ongelooflijke merken die shirts en kleding maken die op creatieve wijze het bewustzijn van de geestelijke gezondheid vertegenwoordigen met als doel het stigma van psychische aandoeningen te beëindigen. We verzamelden de beste shirts voor geestelijke gezondheid die ook geef terug aan non-profitorganisaties (en zie er natuurlijk goed uit).

Koop nieuwe kleding en maak een klein verschil in het leven van vreemden, waar je ook gaat.

Zet een bordje op.

Net zoals je een shirt kunt dragen dat mensen eraan herinnert dat ze niet alleen zijn – je tuin kan een boodschap van hoop verspreiden naar iedereen die het passeert.

In 2017 besloot een vrouw in Oregon om borden rond haar buurt te plaatsen met boodschappen als “You Matter”, “Don’t Give Up” en “You Are Not Alone”.

De zinvolle berichten, die werden gemaakt als reactie op een aantal zelfmoorden in haar gemeenschap, begonnen viraal te gaan – met duizenden mensen die vroegen hoe ze soortgelijke borden in hun eigen buurt konden plaatsen.

Ze begon een non-profitorganisatie genaamd Don’t Give Up en heeft nu borden (en stickers en meer) naar elke staat verzonden.

Je kunt meer te weten komen over de Don’t Give Up-beweging en je eigen teken krijgen om je gemeenschap met meer hoop te vullen.

Luister naar podcasts over geestelijke gezondheid.

Podcasts kunnen een eenvoudige manier zijn om van experts te leren en over alles te leren, van zelfzorgtips en geleide meditaties – tot de specifieke levenservaringen van mensen en verhalen over het overwinnen van geestelijke gezondheid met een uitdaging. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat verhalende audiovertelling (zoals podcasts) een positief effect kan hebben op onze hersenen.

Hoewel podcasts niet de plaats innemen van therapie, kunnen ze een nuttige aanvulling op de therapie zijn en kunnen ze helpen bij het therapeutische proces.

We verzamelden de beste podcasts over geestelijke gezondheid om je op te abonneren tijdens de Maand van zelfmoordpreventie – en om het hele jaar door naar te blijven luisteren.

Veelgestelde vragen

Wanneer is de Week van de Zelfmoordpreventie?

In 2022 vindt de Week van de Zelfmoordpreventie plaats van 4 tot en met 10 september. De Dag van de Zelfmoordpreventie vindt elk jaar plaats op 10 september.

Heet het Zelfmoordpreventieweek of Suïcidee Bewustwordingsweek?

Terwijl het jaarlijkse evenement van een week algemeen bekend stond als “Zelfmoord” Bewustzijn Week”, lag de focus de laatste jaren op preventie in plaats daarvan noemen de meeste organisaties het “Zelfmoord” Preventie Week”. Sommige organisaties, zoals NAMI, gebruiken de term “Suicide Prevention Awareness”, met de nadruk op beide.

Wat is het thema 2022 voor de Week van de Zelfmoordpreventie?

Dit jaar is het thema van To Write Love On Her Arms voor de Suicide Prevention Week “You Are Not a Burden”. U kunt meer te weten komen over dit thema en toegang krijgen tot bronnen op twloha.org.

Wanneer is mental health awareness month?

Mental Health Awareness Month vindt elk jaar in mei plaats. U kunt meer te weten komen over hoe u actie kunt ondernemen tijdens de Mental Health Awareness Month via onze gids – en u kunt meer te weten komen over bewustwordingsdagen en -maanden via onze oorzaakkalender.

P.S. Hispanic Heritage Month begint op 15 september. Leer hoe je het kunt vieren via onze gids! & Werelddag voor geestelijke gezondheid is volgende maand. We hebben ook een activiteitengids gemaakt!