61 beste citaten over het maken van een verschil in de wereld

Search

De waarheid is: er zijn veel problemen in de wereld.

Klimaatverandering, armoede, verdeeldheid zaaiende politiek, racisme, consumentisme, geestelijke gezondheidsstrijd, toegang tot gezondheidszorg, natuurrampen, ondervoeding, wapengeweld en meer …

Deze problemen kunnen soms onoverkomelijk aanvoelen.

Maar weet je welke andere problemen ook onoverkomelijk voelden? Chattelslavernij, de afbrekende ozonlaag, vrouwenkiesrecht, polio, burgerrechten voor zwarte Amerikanen en nog veel meer…

Maar voor elk van deze onrechtvaardigheden stapten gewone mensen ergens naartoe, om verandering te creëren, om een verschil te maken.

Deze problemen werden niet van de ene op de andere dag opgelost en er is nog meer werk te doen, maar het is duidelijk dat het collectieve werk van talloze individuen tot aanzienlijke vooruitgang heeft geleid – het redden en verbeteren van levens over de hele wereld.

En vandaag kan ieder van ons hetzelfde doen voor het onrecht dat we overal om ons heen zien. Ieder van ons heeft de kracht om een verschil te maken – op grote en kleine manieren.

Mogen we leren van verschilmakers uit het verleden en het heden over hoe we een verschil kunnen maken in de wereld, in onze landen, in onze gemeenschappen en voor de individuele mensen die we elke dag tegenkomen.

Duik in deze prachtige, inspirerende citaten over goed doen in de wereld – en ga er dan op uit en maak zelf een verschil.

Misschien vind je dit ook interessant: 35+ ideeën over manieren om een verschil te maken over de hele wereld en in uw gemeenschap

Misschien vind je dit ook interessant: De beste citaten over teruggeven

Citaten over het helpen van anderen en het maken van een verschil

Beroemde inspirerende citaten

“Eén persoon kan het verschil maken en iedereen moet het proberen.”
– John F. Kennedy

“We kunnen de wereld veranderen en er een betere plek van maken. Het ligt in onze handen om het verschil te maken.”
– Nelson Mandela

“Als je geen honderd mensen kunt voeden, voer er dan één.”
— Moeder Teresa

“Iedereen die denkt dat ze te klein zijn om een verschil te maken, heeft nog nooit geprobeerd in slaap te vallen met een mug in de kamer.”
— De Dalai Lama

“Ik ben er maar één, maar ik ben er één. Ik kan niet alles, maar ik kan wel iets. En ik laat me niet bemoeien met wat ik niet kan doen met wat ik wel kan.”
– Edward Everett Hale

“Dienstbaarheid aan anderen is de huur die je betaalt voor je kamer hier op aarde.”
― Muhammad Ali

“Er is altijd licht, als we maar dapper genoeg zijn om het te zien. Als we maar dapper genoeg zijn om het te zijn.”
– Amanda Gorman

In de wereld

“We leven in een wereld waarin we verantwoordelijkheid moeten delen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat het niet mijn kind is, niet mijn gemeenschap, niet mijn wereld, niet mijn probleem, dan zijn er mensen die de noodzaak zien en reageren. Ik beschouw die mensen als mijn helden.”
– Fred Rogers

“Menselijke vooruitgang is noch automatisch, noch onvermijdelijk… Elke stap in de richting van het doel van rechtvaardigheid vereist opoffering, lijden en strijd; de onvermoeibare inspanningen en gepassioneerde zorg van toegewijde individuen.”
Martin Luther King jr., Amerikaans burgerrechtenleider

“Vrede is het tegenovergestelde van dromen. Het wordt langzaam en zeker opgebouwd door brute compromissen en kleine overwinningen die je niet eens ziet. Het is een rommelige zaak, die vrede in de wereld brengt.”
— Bono, muzikant &mede-oprichter van Product (RED) en ONE

“Niemand heeft het recht om te gaan zitten en zich hopeloos te voelen. Er is te veel werk aan de winkel.”
— Dorothy Day, katholiek sociaal activiste & journalist

“Activisme is mijn huur voor het leven op de planeet.”
– Alice Walker, Amerikaanse schrijfster &sociaal activiste

In het leven van anderen

“Wat je voor jezelf doet, sterft met je mee als je deze wereld verlaat, wat je voor anderen doet, leeft voor altijd voort.”
– Ken Robinson

“Maak je nooit zorgen over cijfers. Help één persoon tegelijk en begin altijd met de persoon die het dichtst bij je staat.”
— Moeder Teresa

“Als je iets ziet dat niet rechtvaardig, niet eerlijk of niet goed is, moet je iets doen. Je moet iets zeggen. Maak een beetje lawaai. Het is tijd voor ons om in de problemen te komen, noodzakelijke problemen.”
John Lewis

“De ware zin van het leven is om bomen te planten, onder wiens schaduw je niet verwacht te zitten”
– Nelson Henderson

“Misschien merk je dat het maken van een verschil voor anderen het grootste verschil in jou maakt.”
– Brian Williams

“Wat ik ook doe, ik weet wat mijn doel is: een verschil maken in het leven van mensen.”
– Tim Tebow

“We kunnen niet alleen hopen op een betere dag, we moeten werken aan een betere dag. Liefde wordt te vaak begraven in een wereld van pijn en angst. En we moeten eraan werken om het uit te graven, zodat we het kunnen delen met onze familie, onze vrienden en onze buren.”
– Dolly Parton

“Vecht voor de dingen waar je om geeft, maar doe het op een manier die anderen ertoe brengt zich bij je aan te sluiten.”
— Ruth Bader Ginsburg, voormalig associate justice van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten & mede-oprichter van het Women’s Rights Project bij de ACLU

In het leven van een kind

“Verwacht niet dat verandering van de ene op de andere dag zal plaatsvinden, zelfs als het niet altijd zichtbaar is, maakt het meer impact dan je denkt.”
– Emma Watson

“Wanneer je anderen aanmoedigt, word je in het proces aangemoedigd omdat je een verbintenis en verschil maakt in het leven van die persoon. Aanmoediging maakt echt een verschil.”
– Zig Ziglar

“Wat je doet, maakt een verschil en je moet beslissen wat voor verschil je wilt maken.”
– Jane Goodall

“Als je aanwezigheid geen impact heeft, zal je afwezigheid geen verschil maken.”
– Trey Smith

Over hoe één persoon een verschil kan maken

“Ik alleen kan de wereld niet veranderen, maar ik kan wel een steen over het water werpen om veel rimpelingen te creëren.”
— Moeder Teresa

“Vreugde kan alleen echt zijn als mensen hun leven als een dienst beschouwen en een duidelijk object in het leven hebben buiten zichzelf en hun persoonlijke geluk.”
– Leo Tolstoj

“Ieder van ons kan een verschil maken. Het hoeft niets spectaculairs te zijn. Houd het kind van de buurvrouw terwijl ze naar de winkel of naar de dokter gaat, of sluit vriendschap met iemand in nood. Ik bedoel niet dat je ze in huis moet nemen, maar je kunt een plek voor ze vinden om te verblijven of ervoor te zorgen dat ze eten krijgen. Je kunt elke eenzame dag een daad van vriendelijkheid doen, omdat het nodig is.”
– Opaal Lee

“Het is de actie, niet de vrucht van de actie, die belangrijk is. Je moet het juiste doen. Het ligt misschien niet in jouw macht, misschien niet in jouw tijd, dat er enige vrucht zal zijn. Maar dat betekent niet dat je stopt met het juiste te doen. Je weet misschien nooit welke resultaten uit je actie komen. Maar als u niets doet, is er geen result.”
– Mahatma Gandhi

“Ik heb één leven en één kans om het ergens voor te laten tellen… Mijn geloof vereist dat ik doe wat ik kan, waar ik ook ben, wanneer ik maar kan, zolang ik kan met alles wat ik heb om te proberen een verschil te maken.
– Jimmy Carter

“Doen! Waar wacht je nog op? Doe het! Kom op voor waar je in gelooft. De wereld heeft jouw stem nodig. Wie je ook bent, je hebt iets te zeggen. Zeg het maar.”
– Kerry Washington, Amerikaanse actrice, regisseur en activist

“Hoe geweldig is het dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten voordat hij de wereld begint te verbeteren.”
― Anne Frank

“Ik heb geleerd dat je niet met een catchers mitt aan beide handen door het leven moet gaan. Je moet iets terug kunnen gooien.”
– Maya Angelou

“Weinigen zullen de grootsheid hebben om de geschiedenis zelf te buigen, maar ieder van ons kan werken om een klein deel van de gebeurtenissen te veranderen. Het is vanuit talloze verschillende daden van moed en geloof dat de menselijke geschiedenis wordt gevormd. Elke keer dat een man opkomt voor een ideaal, of handelt om het lot van anderen te verbeteren, of uithaalt tegen onrecht, zendt hij een kleine rimpeling van hoop uit, en kruist hij elkaar vanuit een miljoen verschillende centra van energie en durft die rimpelingen een stroom op te bouwen die de machtigste muren van onderdrukking en verzet kan neerhalen. ”
– Robert F. Kennedy

“Eén persoon kan het verschil maken. Je hoeft geen big shot te zijn. Je hoeft niet veel invloed te hebben. Je moet gewoon vertrouwen hebben in je kracht om dingen te veranderen.”
– Norman Vincent Peale

“Je leeft maar één keer, en ik heb het gevoel dat als ik in staat ben om een verschil te maken op deze planeet en het net iets beter te maken dan ik het vond, dan heb ik mijn werk gedaan.”
– Bindi Irwin

Samen het verschil maken

“Doe je kleine beetje goed waar je bent; het zijn die kleine stukjes goed bij elkaar die de wereld overweldigen.”
– Aartsbisschop Desmond Tutu, Zuid-Afrikaanse Anglicaanse bisschop & mensenrechten- en anti-apartheidsactivist

“Ieder van ons kan een positief verschil maken als we ons ertoe verbinden om dit te doen.”
– Dr. Cornel West

“We kunnen de wereld veranderen en er een betere plek van maken. Het ligt in onze handen om het verschil te maken.”
– Nelson Mandela

“Niemand verandert de wereld alleen en niemand verandert hem helemaal niet.”
– Hank Groen

“De wereld zou een paradijs van vrede en gerechtigheid zijn als wereldburgers een gemeenschappelijke definitie van liefde zouden delen die onze gedachten en acties zou leiden.”
— belhaken

“In een samenleving die optimaal functioneert, moeten degenen die dat kunnen natuurlijk willen zorgen voor degenen die dat niet kunnen. Dat is hoe het is ontworpen om te werken. Ik geloof echt dat we hier zijn om voor elkaar te zorgen.”
– LeVar Burton

“Eén persoon kan het verschil maken. Je hoeft geen big shot te zijn. Je hoeft niet veel invloed te hebben. Je moet gewoon vertrouwen hebben in je kracht om dingen te veranderen.”
– Norman Vincent Peale

Korte motiverende citaten

“Op een zachte manier kun je de wereld opschudden.”
– Mahatma Gandhi

“De nood is groot en dus are de mogelijkheden om het verschil te maken.”
– Paul Newman

“Ik heb één leven en één kans om het ergens voor te laten tellen…”
– Jimmy Carter

“Als je ophoudt een bijdrage te leveren, begin je te sterven.”
– Eleanor Roosevelt

“Maak een verschil over iets anders dan jezelf.”
– Toni Morrison

“Het is gemakkelijk om geld te verdienen. Het is een stuk moeilijker om het verschil te maken.”
– Tom Brokaw

“Wees wie God je bedoeld heeft te zijn en je zult de wereld in brand steken.”
— St. Catharina van Siena

“Ik accepteer niet langer de dingen die ik niet kan veranderen. Ik verander de dingen die ik niet kan accepteren.”
— Angela Davis, Amerikaanse politieke activiste &academische

“Ik heb ontdekt dat de remedie voor depressie actie is”
— Yvon Chouinard, oprichter van Patagonia &klimaatactivist

Voor docenten

“Er is geen grotere beloning dan werken vanuit je hart en een verschil maken in de wereld.”
– Carlos Santana

“In dit leven kunnen we niet altijd grote dingen doen. Maar we kunnen kleine dingen met veel liefde doen.”
— Moeder Teresa

“Als je gelooft dat je een verschil kunt maken, niet alleen in de politiek, in de openbare dienst, in de belangenbehartiging rond al deze belangrijke kwesties, dan moet je bereid zijn om te accepteren dat je niet 100 procent goedkeuring krijgt.”
– Hillary Clinton

Meer Make a Difference Quotes

“Een vreugdevolle rebellie is dat je anders leeft, niet omdat je boos bent op hoe de dingen zijn, maar omdat je aanzwelt van vreugde bij de gedachte aan hoe dingen zouden kunnen zijn.”
Kid President

“We hebben het potentieel om mensen uit de armoede, uit ziekte, uit slavernij en uit conflict te helpen. Te vaak draaien we de andere kant op omdat we denken dat we niets kunnen doen.”
– Alicia Keys

“Ik kan niet voorkomen dat iemand boos wordt, of boos, of gefrustreerd. Ik kan alleen maar hopen dat ze die woede en frustratie en waanzin omzetten in iets positiefs.”
– Harvey Milk, eerste openlijk homoseksuele gekozen ambtenaar in Californië

“Wat is Apple eigenlijk? Apple gaat over mensen die ‘out of the box’ denken, mensen die computers willen gebruiken om hen te helpen de wereld te veranderen, om hen te helpen dingen te maken die een verschil maken, en niet alleen om een klus te klaren.”
– Steve Jobs

“Ik heb een iets andere definitie van het kwaad dan de meeste mensen. Als je de mogelijkheid en het vermogen hebt om goed te doen en je doet niets, dan is dat slecht. Het kwaad hoeft niet altijd een openlijke daad te zijn, het kan slechts de afwezigheid van het goede zijn.”
— Yvon Chouinard, oprichter van Patagonia &klimaatactivist

“Het doel van het leven is niet om gelukkig te zijn. Het is om nuttig te zijn, om eervol te zijn, om medelevend te zijn, om het een verschil te laten maken dat je hebt geleefd en goed hebt geleefd.”
– Ralph Waldo Emerson

Misschien vind je dit ook interessant: Meer dan 20 manieren om iets terug te geven aan je community