6 manieren om wereld humanitaire dag te vieren (2023)

Bij Good Good Good zijn we geïnspireerd door de woorden van Mister Rogers toen hij zei: “Je zult altijd mensen vinden die helpen.” Het maakt niet uit welke ramp, ziekte of onrechtvaardigheid een gemeenschap beïnvloedt, er zijn altijd mensen die opstaan om een verschil te maken.

Deze moedige en impactvolle mensen zijn humanitairen. Of ze nu hun eigen gemeenschap ondersteunen of een gemeenschap over de hele wereld ondersteunen, hulpverleners werken opofferend voor de verbetering van de mensheid.

Volgens ReliefWeb (PDF) hebben 274 miljoen mensen in 2022 humanitaire hulp en bescherming nodig. In 2021 was dat een recordaantal van 235 miljoen. Volgens de Verenigde Naties werden in 2020 117 hulpverleners gedood, 242 gewond en 125 ontvoerd. 108 van de doden werkten in eigen land.

De wereld heeft meer dan ooit humanitaire steun nodig – en degenen die opstaan om die rol te vervullen, verdienen onze steun. (En niet alleen onze steun, maar ook de financiële middelen die ze nodig hebben om veilig en gezond te kunnen blijven.)

Wereld humanitaire dag is een gelegenheid om humanitaire hulpverleners over de hele wereld te vieren, ervan te leren en hen te ondersteunen.

Wat is Wereld Humanitaire Dag?

Wereld Humanitaire Dag is een jaarlijkse internationale feestdag die mensen viert die andere mensen helpen. Ter ere van actieve humanitairen en humanitaire hulpverleners die hun leven hebben verloren in de lijn van plicht, is de vakantie een gelegenheid om dit belangrijke werk te vieren en te erkennen.

Ideeën voor activiteiten om wereld humanitaire dag te vieren –

Leer de geschiedenis van Wereld Humanitaire Dag.

Elk jaar op 19 augustus wordt wereld humanitaire dag gevierd als erkenning voor de humanitaire hulpverleners die zijn overleden of gewond zijn geraakt tijdens hun taken. Het is ook een belangrijke dag om alle hulp- en gezondheidswerkers te herdenken die levensreddende zorg en bescherming blijven bieden aan degenen die het nodig hebben, en veel uitdagingen overwinnen om dit te doen.

Wereld humanitaire dag werd in het leven geroepen ter ere van de bomaanslag op 19 augustus op het Canal Hotel in Bagdad, Irak, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, waaronder de humanitaire Sergio Vieira de Mello. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft deze dag in 2009 uitgeroepen tot Wereld Humanitaire Dag.

Lees citaten van humanitaire hulpverleners.

Beroemde humanitaire hulpverleners door de geschiedenis heen hebben hun wijsheid gedeeld met de volgende generatie wereldveranderaars – en een geweldige manier om van hen te leren is via hapklare citaten.

Lees onze verzameling van de beste humanitaire citaten van verschilmakers zoals Malala, chef-kok José Andrés, Nelson Mandela, Bono, Paul Farmer, Moeder Teresa, Bryan Stevenson en meer. Deel je favorieten met anderen, neem ze op in je volgende Instagram-bijschrift en laat ze je inspireren om actie te ondernemen.

Volg humanitaire hulpverleners online.

Wereld Humanitaire Dag eert het werk van humanitaire hulpverleners die niet langer onder ons zijn – evenals degenen die belangrijk humanitair werk blijven doen.

Er zijn zoveel humanitaire hulpverleners die de moeite waard zijn om te volgen, maar hier zijn een paar aanbevelingen om u op weg te helpen:

Doneer aan humanitaire organisaties.

Talloze ongelooflijke humanitaire organisaties doen elke dag belangrijk werk. U kunt hun voortdurende inspanningen (en honderden individuele humanitairen als gevolg daarvan) ondersteunen door aan hen te doneren ter ere van Wereld Humanitaire Dag.

Hier zijn een paar aanbevelingen om u op weg te helpen:

Bel uw gekozen functionarissen.

Individuele donaties aan non-profitorganisaties zijn geweldig , maar overheden hebben de mogelijkheid om op veel grotere schaal een verschil te maken. De Verenigde Staten besteden momenteel minder dan 1% van hun totale budget aan buitenlandse hulp – maar die 1% betaalt ongelooflijke dividenden voor het veiliger, rechtvaardiger, duurzamer en welvarender maken van de wereld.

Bel uw senatoren en vertegenwoordigers en vraag hen om de financiering van USAID te behouden of te verhogen – om belangrijk humanitair werk over de hele wereld te ondersteunen.

(In het bijzonder kunt u uw senatoren vragen om S.2956: De Global Malnutrition Prevention and Treatment Act aan te nemen. Het is al door het Huis gepasseerd – en hoeft alleen maar in de Senaat te passeren.)

Ben je nerveus om je gekozen functionarissen te bellen of heb je snel toegang nodig tot hun telefoonnummers? Wees gerust, we hebben een gids om u te helpen contact op te nemen met uw vertegenwoordigers.

Wees een humanitair in je eigen achtertuin.

Je hoeft niet de wereld over te reizen om humanitair te zijn. U kunt een verschil maken, waar u ook bent. De sleutels tot een goede humanitair zijn, zijn om altijd te luisteren naar de mensen die je dientng boven alles, focus op het geven van meer dan je ontvangt van de ervaring, en volhard in je werk, zelfs als het moeilijk wordt.

Ontdek onze artikelen over hoe je iets terug kunt doen voor je community en hoe je een verschil kunt maken in de wereld.

Veelgestelde vragen —

Wat is het thema van 2022 voor Wereld Humanitaire Dag?

Volgens de Verenigde Naties is het thema voor Wereld Humanitaire Dag 2022 ‘It Takes a Village’.

Welke hashtags moet ik gebruiken?

De Verenigde Naties gebruiken voornamelijk de hashtag #WorldHumanitarianDay – en je kunt ook de hashtag van het thema van dit jaar gebruiken: #ItTakesAVillage.

Om welke zaken geven humanitaire hulpverleners?

Humanitaire kwesties omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het volgende:

  • Honger in de wereld
  • Gezondheid van moeders
  • Natuurrampen
  • Armoede
  • Toegang tot onderwijs
  • Klimaatverandering
  • Ongelijkheid

Wat was het thema van 2021?

Het thema van Wereld humanitaire dag 2021 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “The Human Race” – gecentreerd rond het idee dat klimaatverandering iedereen treft, vooral de meest kwetsbaren.

Wat was het thema van 2020?

Het thema van 2020 voor Wereld Humanitaire Dag was “Real Life Heroes” ter ere van frontliniehelden in de voorhoede van de strijd tegen COVID-19.

Wat waren eerdere WHD-thema’s?

U kunt alle thema’s van de Wereld Humanitaire Dag van 2009 (het eerste jaar dat de feestdag werd gevierd) tot en met dit jaar verkennen op de site van de Verenigde Naties.