6 Gezondheidsvoordelen van trailrunning

6 Gezondheidsvoordelen van trailrunning
Twee vrouwen rennen op een open graslandpad.

Getty Images / Blend Images – Erik Isakson


  • Gezondheidsvoordelen van trailrunning
  • Tips voor trailrunning

Als je het beu bent om dezelfde routes in de straten van de stad of op de loopband te lopen, dan kan trailrunning een geweldige manier zijn om de verveling te doorbreken, je risico op letsel te verminderen en jezelf op een nieuwe manier uit te dagen.

Trailrunning is precies hoe het klinkt: die sneakers aaneengen om de kilometers in de natuur te klokken. Het verschil tussen hardlopen op de weg en trailrunning is dat trailrunning wat onvoorspelbaarder is, waardoor je niet verzekerd bent van een glad, verhard pad.

Hoewel hoogteverschillen kunnen optreden in zowel weg- als trailrunning, afhankelijk van de locatie, kan trailrunning ook onvoorspelbaar terrein hebben met oppervlakken (zoals rotsen, wortels en beken) die een speciale schoen vereisen die is ontworpen om je voet te ondersteunen tijdens deze stijl van trainen.

Gezondheidsvoordelen van trailrunning

Volgens Kelly Pritchett, Ph.D., RDN, CSSD, universitair hoofddocent voedings- en bewegingswetenschappen aan de Central Washington University, delen hardlopen op de weg en trailrunning vergelijkbare voordelen, zoals verbeterde aerobe conditie, verhoogd spieruithoudingsvermogen en een boost voor de geestelijke gezondheid. Hoewel Pritchett opmerkt dat de cardiovasculaire uitkomsten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn tussen beide soorten hardlopen, moet onderzoek nog bepalen of trailrunning een groter cardiovasculair voordeel biedt dan hardlopen op de weg.

Niettemin heeft de wetenschap ons laten zien dat trailrunning inderdaad gezondheidsvoordelen heeft die veel verder reiken dan onze fysieke gezondheid. Laten we deze voordelen eens nader bekijken.

Bevordert een lang leven

Goed nieuws! Een recente systematische review van 2020 heeft aangetoond dat hardlopen geassocieerd was met een lager risico op overlijden gerelateerd aan cardiovasculaire en kankerziektetoestanden bij zowel mannen als vrouwen.

Pritchett wijst erop dat deze beoordeling geen specifieke trends had voor wekelijks volume, tempo, duur of zelfs terrein, maar merkte op dat sommige hardlopen (of joggen) versus geen hardlopen (of joggen) de gezondheid van de deelnemers en de voordelen voor de levensduur bleken te hebben verbeterd.

En meer is niet per se beter als het gaat om het loggen van die mijlen. De auteurs merkten ook op dat hogere doses hardlopen mogelijk geen grotere voordelen voor sterftevermindering hebben.

Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Of je nu gaat hardlopen of joggen, je beweegt meer dan alleen de spieren in je benen. Ja, je hart is ook een spier! Bij elke stap die je zet, pompt je hart bloed weg om je training te ondersteunen en zichzelf in de loop van de tijd te versterken.

Een sterker hart maakt je klaar voor succes, net zoals de 2020 systematische review hierboven vermeld met een lager risico op sterfte gezien door hart- en vaatziekten bij deelnemers die gedurende hun week enige hoeveelheid hardlopen hebben geregistreerd.

Hoewel dit voordeel niet geïsoleerd is van trailrunning, is het een basislijn voor verder onderzoek dat zou kunnen kijken naar de cardiovasculaire verschillen tussen weg- versus trailrunning.

Verbetert spierkracht en balans

Amanda Brooks, hardloopcoach en auteur van Ren naar de finish: de dagelijkse hardlopersgids voor het vermijden van blessures, het negeren van de klok en het houden van de run, merkt op dat een van de beste voordelen die ze deelt met haar klanten om ze op de paden te krijgen, het extra voordeel is van krachttraining dat het terrein biedt om stabilisatorspieren te trainen.

Pritchett is het daarmee eens en deelt dat gezien het gevarieerde terrein met trailrunning, kunnen hardlopers verbeteringen zien in de kracht, balans en neuromusculaire voordelen van de onderste ledematen. Bovendien vermindert het de impact op de gewrichten vanwege het zachtere oppervlak, wat op zijn beurt het risico op letsel kan verminderen.

Maar Pritchett adviseert om met meer bewustzijn te bewegen, omdat er een groter risico kan zijn om over wortels of rotsen te struikelen. Dit geldt vooral wanneer hydratatie en brandstof worden verwaarloosd en besluitvorming en cognitie worden aangetast.

Kan de snelheid van sommige verwondingen verminderen

Hardlopen op de weg is moeilijker voor je gewrichten dan hardlopen op een zachte ondergrond zoals een trail. In feite kunt u uw risico op bepaalde verwondingen verminderen door het pad op te gaan in plaats van de stoep. In een studie uitgevoerd in 2020 vergeleken onderzoekers weglopers met trailrunners en analyseerden specifiek de impact van elk op de achillespees. De auteurs van de studie ontdekten dat weglopers hogere belastingen op de pees hebben en minder schokdemping die kan resulteren in Akoelt peesstructuur verandert.

Verhoogt de stemming en het mentale welzijn

Een van de beste manieren om je “vitamine N” (natuur) binnen te krijgen om het mentale welzijn te verbeteren, zegt Pritchett, is om buiten op paden te rennen. En het onderzoek is het daarmee eens!

Volgens een onderzoek uit 2020 rapporteerden deelnemers die tot 6,5 mijl hardlopen op paden registreerden zelf hogere welzijns- en gezondheidsscores op de enquêtes. Hoewel er beperkingen zijn aan dit onderzoek, waaronder de zelfgerapporteerde enquête en beperkte diversiteit in de steekproef, vormt het wel een aanvulling op het eerdere onderzoek.

Een studie gepubliceerd in 2019 die aantoonde dat zowel ervaren als beginnende hardlopers de voorkeur gaven aan specifieke kenmerken in hun hardloopomgeving om het herstellende vermogen van hun run te krijgen, waaronder groene en levendige ruimtes.

Promoot community

In een run funk? Pak je vrienden en veter samen voor de paden, of overweeg lid te worden van een hardloopgroep om het gemeenschapsaspect te omarmen dat hardlopen kan bieden.

Brooks deelt dat: “Trailrunning kan wat plezier en vreugde terugbrengen naar veel hardlopers, die hun tijd zo gefocust zijn op tempo’s wanneer ze de weg op gaan.”

Hoewel ze opmerkt dat er enkele beperkingen zijn aan trailrunning als je werkt aan snelheidswerk voor een wegwedstrijd, zijn er ook veel voordelen zoals we hierboven hebben gezien, en iets wat velen van ons het afgelopen jaar hebben gemist: verbinding!

Hoe de voordelen te plukken: tips voor trailrunning

Als je nieuw bent in trailrunning (of hardlopen in het algemeen), biedt Brooks tips om je training op de juiste voet te krijgen!

Investeer in trailrunningschoenen

Ten eerste herinnert ze klanten eraan dat trailschoenen noodzakelijk zijn, aangezien ze de extra tractie bieden die nodig is wanneer je het trailterrein raakt. Voor de hardlopers die gewend zijn aan de weg, is het omarmen van de vertraging en het onthouden om je voeten op te pakken cruciaal.

Pas je pas aan

“Het oppakken van onze voeten klinkt als een voor de hand liggende zaak”, zegt Brookes, “maar afstandslopers hebben soms een kleine shuffle die hen helpt energie te besparen. Op de paden zal vuil die shuffle grijpen en je tempo vertragen, dus er is behoefte aan een groter bewustzijn van je voetslag. ”

Brandstof en hydrateren strategisch

Voor die doorgewinterde trailrunners die deelnemen aan trail ultra-evenementen die langer dan vier uur kunnen duren, merkt Pritchett de extreme vraag op vanuit een fysiologisch perspectief dat op het lichaam wordt geplaatst, waaronder uitdroging, neuromusculaire vermoeidheid, ontsteking, door inspanning veroorzaakte spierschade en glycogeenuitputting.

Om je lichaam goed voor te bereiden op deze gebeurtenissen, wijst Pritchett erop dat onderzoek heeft aangetoond dat voldoende koolhydraatinname en hydratatie tijdens training en races kunnen helpen vermoeidheid uit te stellen en de prestaties in deze situaties te verbeteren, wat betekent dat het tanken van pre-, tijdens- en post-trailruns een grote invloed kan hebben op uw algehele ervaring met de trailrun.

Een woord van bodymindspirit

Trailrunning biedt een uitstekende gelegenheid om naar buiten te gaan terwijl je je lichaam beweegt. Trailrunning verbetert niet alleen je fysieke gezondheid door je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen te verbeteren, maar het voorspelt ook veel goeds voor je geestelijke gezondheid.

Overweeg om een vriend mee te nemen of lid te worden van een hardloopclub om met anderen te communiceren om te profiteren van meer van de psychologische voordelen die hardlopen kan bieden. En, last but not least, onthoud of je een doorgewinterde trailrunner bent of nieuw bent in deze stijl van hardlopen om de juiste uitrusting (d.w.z. trailschoenen) te dragen om blessures te helpen voorkomen terwijl je het meeste uit je run kunt halen.