5K racetraining voor elk niveau: alles wat u moet weten

5K racetraining voor elk niveau: alles wat u moet weten
Groep mensen die samen rennen

Getty Images / skynesher


 • Wat is een 5K-race?
 • Trainingsplannen voor alle niveaus
 • Trainingstips
 • Veelgestelde vragen

Of het nu tijdens de feestdagen is, als inzamelingsactie of als onderdeel van een fitnessuitdaging, het lijkt erop dat er altijd een 5K-race in de buurt plaatsvindt. Deze 5 kilometer lange afstandsrace is een klassiek atletiekevenement op instapniveau dat perfect is voor beginners. Deelnemen aan een 5K kan een geweldige manier zijn om een hardlooptraining te starten of na een onderbreking weer te ontspannen in aërobe activiteit. Iedereen, van wandelaars tot doorgewinterde hardlopers, kan zich vermaken en zichzelf uitdagen tijdens een 5K-race.

Als je nieuw bent in 5K-racen, kun je je verward voelen door de overvloed aan aanbevolen trainingsprogramma’s. Hieronder splitsen we alle opties op om u te helpen beslissen welke voor u geschikt is.

Wat is een 5K-race?

Wanneer u zich inschrijft voor een 5K-race, kunt u verwachten dat u na 5 kilometer (of 3,1 mijl) de finish bereikt. Sommige races hebben een 5K als slechts één optie onder de vele, zoals een 10K, 15K of 1-mijl run.

Ondanks het woord “race” in de naam, omvatten de meeste 5K’s alleen vriendschappelijke concurrentie – het is prima om het tempo voor je te houden, zolang je maar aan tijdslimieten kunt voldoen. Omdat sommige 5K’s wegafsluitingen vereisen, kan een race willen dat deelnemers de afstand in een bepaalde periode (zoals 60 minuten) voltooien voordat de wegen weer opengaan.

Elke 5K-race heeft zijn eigen unieke kenmerken. Afhankelijk van het evenement dat je hebt gekozen, kun je een heen-en-weer parcours lopen of een cirkelvormige, een vlakke baan of een heuvelachtig parcours. En terwijl sommige races zich richten op competitieve atleten, hebben anderen een veel meer relaxte sfeer, zoals een Turkey Trot.

5K-trainingsplannen voor alle niveaus

Terwijl je op weg bent naar je eigen racedagervaring, is het belangrijk om te overwegen welk trainingsplan het beste bij je huidige niveau past. Hier zijn er verschillende om uit te kiezen.

Beginner 5K Training Plan

Er zijn geen officiële parameters voor wie in aanmerking komt als een “beginnende” hardloper. Mensen die in de afgelopen 12 maanden zijn begonnen met hardlopen, worden vaak gecategoriseerd als beginners. En over het algemeen ben je zeker een beginner als je niet regelmatig hardloopt of nog nooit eerder aan een 5K hebt deelgenomen.

Je ideale beginnerstrainingsprogramma kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid tijd die je hebt om te trainen, of je van plan bent om een deel van de weg te lopen en of je een racetijddoel hebt.

Beginner 5K-trainingsplannen

 • 8-weeks beginnerstrainingsplan
 • Hardloop/loop trainingsschema
 • Trainingsschema voor beginners van 8 weken met cross-training
 • 4 weken hardloop/wandel trainingsschema
 • 6-wekenplan

Gemiddeld 5K-trainingsplan

Misschien heb je een paar races voltooid en ben je een paar dagen per week aan het hardlopen (of wanneer je de tijd kunt vinden). Dan ben je waarschijnlijk een gemiddelde hardloper. Om je voor te bereiden op een 5K op dit niveau, heb je waarschijnlijk niet zoveel conditie nodig om raceklaar te worden als een beginner. In plaats daarvan kunt u zich liever concentreren op het scheren van kostbare seconden van uw eindtijd.

Tussentijdse 5K-trainingsplannen

 • 8 weken durend tussentijds trainingsplan
 • 6 weken tussentijds 5K-trainingsplan
 • Trainingsschema van 4 weken

Geavanceerd 5K-trainingsplan

Gevorderde hardlopers beuken meestal al enkele jaren op de stoep. Ze kunnen tientallen kilometers per week lopen of gewoon in een sneller tempo lopen dan minder ervaren atleten. Als je in deze categorie zit, kun je een 5K beschouwen als competitiever (met andere racers of met je eigen, eerdere racetijden).

Je voorbereiden op een 5K op gevorderd niveau hangt vooral af van de tijd die je aan training moet besteden.

Geavanceerd 5K-trainingsplan

 • Trainingsschema van 4 weken
 • Trainingsplan van 8 weken

Tips voor training voor een 5K-race

Hoewel het misschien een van de kortere afstandsraces is, is een 5K nog steeds een atletisch evenement, dus het is slim om te zorgen voor je voeding, hydratatie en herstel terwijl je je voorbereidt op de grote dag.

Voeding en hydratatie

Omdat een 5K een relatief korte race is, hoef je mogelijk niet te hydrateren of te eten tijdens het evenement, volgens het American College of Sports Medicine. Drink voorafgaand aan je race naar je dorstniveau en profiteer van waterstations langs het parcours, als ze worden aangeboden.

Zodra je de eindstreep bent gepasseerd, richt je je op het bijtanken met een combinatie van eiwitten en koolhydraten, zoals pindakaascrackers, yogurt met bessen, of een broodje kalkoen.

Rust en herstel

Het maakt niet uit hoe atletisch je bent, het lichaam is geen hardloopmachine – rust en herstel moeten worden ingebouwd in elk vooraf ingesteld 5K-trainingsplan. Zorg ervoor dat u zich houdt aan rustdagen voor het beste resultaat. En om blessures te voorkomen, warm je op door ongeveer vijf minuten langzaam te lopen of te joggen voordat je je trainingstempo raakt. Als spieren strak aanvoelen na het opwarmen, breng dan een paar minuten door met stretchen. Het belangrijkste is dat je niet vergeet om je uit te rekken na je runs om je flexibiliteit te behouden.

Een woord van bodymindspirit

Of je nu van plan bent om terloops deel te nemen aan een leuke run of je klaarmaakt om te plaatsen met een recordbrekende tijd, er is een 5K-trainingsplan voor jou. Voordat u met nieuwe hardlooppraktijken begint, moet u met een zorgverlener praten over aanhoudende pijnen of zorgen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is de gemiddelde tijd om een 5K te lopen?

  Het is lastig om een exacte gemiddelde 5K-tijd vast te pinnen. De meeste volwassen hardlopers op gemiddeld niveau zullen dit evenement echter in ongeveer 22 tot 35 minuten voltooien.


 • Wat is een goed doel 5K tijd voor een beginner?

  Tal van factoren zoals uw leeftijd, geslacht en gezondheidsgeschiedenis zullen van invloed zijn op wat een “goede” 5K-tijd maakt. En als je een beginner bent, is het misschien het beste om je gewoon te concentreren op het voltooien van je eerste 5K.


 • Kan ik trainen om in 3 maanden een 5K te lopen?

  Zelfs als je een totale beginner bent, kun je trainen om in drie maanden (of minder!) een 5K te lopen. Door een door experts goedgekeurd, vooraf ingesteld programma te volgen, kunt u uw lichaam conditioneren om een afstand van 3,1 mijl te voltooien.

 • 8-weeks beginnerstrainingsplan
 • Hardloop/loop trainingsschema
 • Trainingsschema voor beginners van 8 weken met cross-training
 • 4 weken hardloop/wandel trainingsschema
 • 6-wekenplan
 • 8 weken durend tussentijds trainingsplan
 • 6 weken tussentijds 5K-trainingsplan
 • Trainingsschema van 4 weken
 • Trainingsschema van 4 weken
 • Trainingsplan van 8 weken