5 vervangers voor baking soda

5 vervangers voor baking soda
Zuiveringszout

van BURCU ATALAY TANKUT


 • Waarom een alternatief gebruiken?
 • Baking Soda Voeding
 • Baking Soda Substituten

Bakliefhebbers zijn maar al te bekend met zuiveringszout – een basisingrediënt dat essentieel is voor rijsmiddel in gebakken goederen. Wil je een zachte en luchtige cake? Vergeet de baking soda niet!

Ook bekend als natriumbicarbonaat, veroorzaakt zuiveringszout een chemische reactie in combinatie met zure verbindingen (denk aan crème van tandsteen, citroensap, yoghurt, karnemelk of azijn) die verantwoordelijk is voor de karakteristieke textuur van gebakken goederen. Wanneer zuiveringszout zich mengt met het zuur, komt koolstofdioxide vrij, waardoor het beslag stijgt en uitzet, wat resulteert in de opkomst, lift en zachte textuur die verschilt van cakes, snelle broden en pannenkoeken.

Als je zuiveringszout niet vaak gebruikt, heeft het misschien geen permanent huis in je voorraadkast. Zelfs als dit het geval is, kan minder frequent gebruik betekenen dat uw huidige box is verlopen. Dit betekent niet dat uw gebakken goederen zonder rijsmiddel moeten! Er zijn een paar alternatieven om u te helpen dezelfde zachte, donzige textuur te creëren.

Waarom een alternatief gebruiken?

Je kunt zuiveringszout uit je recept laten, maar onthoud dat het eindproduct niet hetzelfde zal zijn. Je koekjes zullen waarschijnlijk plat zijn en je pannenkoeken zullen niet licht en luchtig zijn. Ze zullen nog steeds goed smaken, maar je zult textuurveranderingen opmerken.

Als platte koekjes en dichte pannenkoeken niet zijn wat je in gedachten had, is een alternatief ideaal. Zonder een voldoende alternatief dat een vergelijkbare werking van zuiveringszout kan bieden, zul je eindigen met een voedsel dat je misschien niet herkent in vorm, textuur en smaak.

Baking Soda Voeding

De voedingsinformatie voor 1 theelepel (4,6 gram) zuiveringszout wordt verstrekt door de USDA.

Baking Soda Voedingsfeiten

 • Calorieën: 0
 • Eiwit: 0g
 • Vet: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suiker: 0g
 • Natrium: 1260mg

Baking Soda Substituten

Gebruik een van deze baking soda-vervangers wanneer je in de knel zit en een rijsmiddel nodig hebt om gebakken goederen naar een hoger niveau te tillen.

Bakpoeder

Bakpoeder is het beste alternatief voor zuiveringszout. Het grootste verschil tussen baking soda en bakpoeder is dat bakpoeder al een zuur bevat. Dus als je bakpoeder gebruikt in plaats van zuiveringszout in een recept, heb je 2 tot 3 keer zoveel nodig om dezelfde stijging te creëren als zuiveringszout.

Een goede vuistregel is om 3 theelepels bakpoeder te gebruiken voor 1 theelepel zuiveringszout.

Omdat bakpoeder al zuur bevat, heb je misschien niet langer de zure ingrediënten nodig die je recept vereist. Overweeg om die ingrediënten te verminderen of te vervangen om de beoogde smaak van uw recept te behouden.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van bakpoeder in plaats van zuiveringszout ervoor kan zorgen dat uw recept zouter smaakt dan zou moeten. Om dit te compenseren, probeer het zout in je recept te verminderen met de helft van wat nodig is.

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel kan worden gebruikt als vervanging voor zuiveringszout wanneer u een recept maakt dat ook bloem bevat. Een kopje zelfrijzend bakmeel bevat 1 1/2 theelepel bakpoeder. Dus als je recept drie kopjes bloem vereist, biedt het gebruik van zelfrijzend bakmeel voldoende bakpoeder om 1,5 theelepel zuiveringszout te vervangen.

Zelfrijzend bakmeel bevat ook zout, dus je hoeft er geen toe te voegen aan je recept.

Om zelfrijzend bakmeel te gebruiken als vervanging voor zuiveringszout, vervang je het bakmeel in je recept door zelfrijzend bakmeel en laat je het zout weg.

Houd er rekening mee dat u mogelijk ook de zure ingrediënten van uw recept moet aanpassen, omdat zelfrijzend bakpoeder bevat (dat ook een zuur bevat). Als uw recept bijvoorbeeld om wijnsteencrème vraagt, kunt u het gewoon weglaten. Maar als je recept karnemelk vereist, probeer dan in plaats daarvan gewone melk te gebruiken.

Als je niet gewend bent om vervangingen te maken bij het bakken, zal het een beetje vallen en opstaan vergen. Wees bereid om een batch te schrappen als de verhoudingen de eerste keer niet helemaal goed uitkwamen.

Eiwitten

Opgeklopte eiwitten kunnen werken in plaats van zuiveringszout in een recept om lift en structuur te bieden. Losgeklopte eiwitten plaatsen lucht in het beslag en helpen het gebakken goed te rijzen.

Om eiwitten te gebruiken als vervanging voor zuiveringszout, klop je ei whites tot stijf en vouw ze dan in je beslag. Zorg ervoor dat u een deel van de vloeistof in het recept verwijdert om te compenseren voor de vloeistof die de eiwitten toevoegen. Als je bijvoorbeeld 1/4 kopje eiwit hebt, laat dan 1/4 kopje melk weg.

Of als je recept om eieren vraagt, scheid dan het wit van de dooier, roer de dooiers erdoor en klop de eiwitten. Vouw vervolgens de eiwitten in het beslag. Ga verder met het recept vanaf daar.

Baker’s Ammonia

Baker’s Ammonia, ook bekend als ammoniumcarbonaat, was het primaire rijsmiddel dat werd gebruikt bij het bakken vóór de uitvinding van zuiveringszout. In feite kun je vandaag de dag nog steeds recepten met bakkersmelk tegenkomen in de ingrediëntenlijst.

Als je voorbij de krachtige geur kunt kijken, geeft bakkers ammoniak een lichte, knapperige textuur aan koekjes en crackers. Het kan door elkaar worden gebruikt (in een verhouding van 1: 1) met zuiveringszout en bakpoeder, waardoor het een uitstekende vervanger is wanneer het in een handomdraai zit.

Als u besluit om bakkers ammoniak te gebruiken, verdwijnt de geur bij het koken en heeft deze geen invloed op de smaak van het eindproduct.

Het werkt misschien niet goed voor alle recepten, dus een beetje vallen en opstaan is noodzakelijk.

Kaliumbicarbonaat en zout

Kaliumbicarbonaat wordt vaak gebruikt in antacida en als geneesmiddel voor hyperkaliëmie. Het is ook een uitstekende vervanger voor zuiveringszout in een verhouding van 1: 1, maar het mist het zout dat wordt aangetroffen in natriumbicarbonaat (zuiveringszout). Hoewel het dezelfde rijsfunctie biedt als zuiveringszout, moet u mogelijk zout aan uw recept toevoegen om rekening te houden met mogelijke smaakveranderingen.

Omdat kaliumbicarbonaat geen natrium bevat, is het de perfecte rijskeuze voor iemand die probeert zijn zoutinname in de gaten te houden.

Uitzoeken hoeveel zout je aan je recept moet toevoegen, is misschien niet zo eenvoudig. Begin met 1/4-1/2 theelepel zout voor elke theelepel kaliumbicarbonaat die in het recept wordt gebruikt.

Een woord van bodymindspirit

Zuiveringszout is een belangrijk ingrediënt in gebak en brood. Het weglaten zal de smaak en textuur van het voedsel op een onaangename manier veranderen. Hoewel er vervangers zijn, als je recept zuiveringszout vereist, is het belangrijk om het waar mogelijk te gebruiken.

Als je merkt dat je snel zuiveringszout nodig hebt, is bakpoeder je gemakkelijkste en meest beschikbare optie. Maar als je geen bakpoeder meer hebt, kan een ander alternatief volstaan.

Het kan een beetje vallen en opstaan zijn om zuiveringszout in je recept te vervangen. Dus als je niet genoeg ingrediënten hebt om mogelijk een paar batches te maken, is het misschien beter om te wachten tot je kunt krijgen wat je nodig hebt voordat je je recept maakt. Anders zal een beetje experimenteren je alleen maar helpen om een betere thuisbakker te worden.

 • Calorieën: 0
 • Eiwit: 0g
 • Vet: 0g
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suiker: 0g
 • Natrium: 1260mg

Als je niet gewend bent om vervangingen te maken bij het bakken, zal het een beetje vallen en opstaan vergen. Wees bereid om een batch te schrappen als de verhoudingen de eerste keer niet helemaal goed uitkwamen.