5 tips voor hardlopen in de wind

5 tips voor hardlopen in de wind
Een amateur marathon en duursporter die Olympic National Park loopt
Nick Hall / Getty Afbeeldingen

 • Kies de juiste kleding
 • Gebruik de wind als hulpmiddel
 • Focus op iets anders
 • Omarm het positieve
 • Blijf veilig
 • Veelgestelde vragen

Hoewel winderige dagen meestal geen topkeuze zijn voor hardloopliefhebbers, kunnen ze je op een aantal manieren ten goede komen – als je weet hoe je er het beste van kunt maken. Je kunt hardlopen in de wind niet alleen gebruiken om je uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren, maar je kunt het ook gebruiken als een uniek trainingsmiddel.

Hoewel hardlopen in de wind je misschien vertraagt en je ervan weerhoudt om die dag een PR te krijgen, is het niet zonder verdienste, vooral als je de natuurlijke weerstand gebruikt om je training op te bouwen. Of je nu in een bijzonder winderig klimaat leeft, of je hebt gewoon af en toe te maken met winderige dagen, hier zijn vijf dingen die elke hardloper moet weten over hardlopen in de wind.

Maak slimme kledingkeuzes

Kledingkeuzes hebben invloed op je vermogen om in de wind te rennen. Op winderige dagen wilt u misschien kiezen voor nauwsluitende kleding, omdat lossere kleding een weerstand kan veroorzaken en u kan dwingen harder te werken. Bij hardlopen, wanneer het hoofddoel is om een specifieke afstand in de laagst mogelijke tijd af te leggen, blijft het minimaliseren van eventuele weerstand cruciaal.

Volgens een review over kledingaërodynamica kan de voorkant van de weerstand van je lichaam inderdaad worden verminderd door nauwsluitende pakken te gebruiken. Het dragen van losse kleding kan je weerstand met maximaal 40% verhogen, wat betekent dat je energie-output veel hoger is en je sneller moe kunt worden.

In de review staat ook dat textiel een verschil maakt. Materiaal om te overwegen zijn onder meer nylon en kunststoffen zoals Gore-Tex. Ze blokkeren wind, zijn waterdicht en laten vocht weg van het lichaam bewegen. Dergelijke materialen kunnen helpen om u droog te houden en een geschikte lichaamstemperatuur te behouden.

Gebruik de wind als trainingstool

Als je een heen-en-weer parcours loopt, kun je overwegen om tegen de wind in te rennen op weg naar buiten wanneer je meer energie hebt. Wanneer je tegen de wind in rent, kan het je helpen sterker te worden, vooral als je je aanpast aan de eisen, een beetje harder duwt of probeert je tempo te verhogen ondanks de weerstand. Als je in het begin tegen de wind in rent, heb je meer energie om harder te duwen en te voldoen aan de eisen die de wind aan je stelt.

Als je in een bijzonder winderig klimaat woont en het de meeste dagen winderig is, kun je ook proberen het door elkaar te halen. In plaats van elke dag tegen de wind in te rennen op weg naar buiten, probeer in het begin ook met de wind in de rug te rennen.

Rennen tegen de wind in op de terugweg is een geweldige manier om te oefenen met hardlopen als je benen vermoeid zijn.

Deze ervaring kan je helpen om te leren omgaan met de eisen die je lichaam laat in een race ervaart en is een goede racetrainingsstrategie. Door aan het einde van de run tegen de wind in te rennen, kun je die hardere kilometers simuleren die je aan het einde van een race zult ervaren. Je kunt zelfs hardlopen tegen de wind in aan het einde van je run gebruiken als een manier om je te helpen pacing te oefenen in die vroege kilometers.

Je kunt ook rugwind gebruiken om je te helpen trainen. Wanneer je bijvoorbeeld met de wind in je rug loopt, gebruik het dan als een kans om je passnelheid, paslengte en omzet te ontwikkelen. Interessant is dat onderzoekers de rol van weersomstandigheden op hardloopprestaties in de Boston Marathon van 1972 tot 2018 bestudeerden. Ze ontdekten dat hardlopers van alle niveaus, niet alleen elitelopers, profiteren van rugwind.

Focus op iets anders

Het is gemakkelijk om ontmoedigd te raken door hardlopen in de wind, vooral wanneer je probeert in een bepaald tempo te rennen of je training binnen een bepaald tijdsbestek te voltooien. Maar je kunt je ontmoediging overwinnen door andere vaardigheden te oefenen die je nodig hebt voor je race.

Probeer bijvoorbeeld tempotrainingen in de wind. Duw jezelf 5 minuten tegenover de wind en beloon jezelf dan met 5 minuten met de wind in je rug – je tempoklok negerend. Als je met een partner of een groep traint, kun je ook aan de slag met opstellen.

In feite kunt u uw energieverbruik misschien verminderen door een andere hardloper op te stellen, hoewel de hoeveelheid reductie op dit moment nog niet volledig bekend is.

Een studie wees uit dat 80% van de energie die je besteedt aan het overwinnen van luchtweerstand door hardlopen in de wind kan worden afgeschaft door minstens 1 meter achter een andere hardloper te staan, terwijl een andere studie aantoonde dat het energieverbruik alleen rood isuced met 2% tot 4% wanneer afgeschermd van de wind.

Ongeacht het reductiebedrag is het leren opstellen van een andere hardloper een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen voor wedstrijddagen wanneer de omstandigheden misschien minder dan ideaal zijn. Het kan ook leiden tot betere racetijden. Een studie wees uit dat toen Kenenisa Bekele in 2019 de marathon van Berlijn gebruikte, hij in staat was om de op een na snelste marathon ooit te lopen.

Zelfs als u niet op zoek bent om uw tijd te verkorten of uw energieverbruik te verminderen, is het delen van de trainingsbelasting die het gevolg is van hardlopen in de wind gunstig. In feite merkten de onderzoekers in de Bekele-studie op dat een ander voordeel van opstellen is dat het je in staat stelt je geest af te sluiten en te volgen.

Omarm het positieve

Hoewel hardlopen in de wind in eerste instantie misschien een echte belemmering lijkt, kan het zelfs zeer gunstig zijn voor je training. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je de ervaring in je geest herkadert, zodat je er het beste van kunt maken.

De wind kan bijvoorbeeld iets geven om tegenaan te duwen, vooral als je alleen loopt. Zie de wind als een trainingspartner en niet als de vijand. In plaats daarvan is het gewoon verborgen snelheidswerk.

De wind dwingt je ook om harder te werken en meer energie te gebruiken om vooruit te komen, vooral als je in je normale hardlooptempo tegen een sterke tegenwind aanloopt. Deze weerstandsloop kan helpen je uithoudingsvermogen, kracht en techniek te verbeteren. Sommige mensen gebruiken zelfs parachutes of trekken verzwaarde sleeën om hetzelfde type weerstand te krijgen dat de wind van nature voor u levert.

Hardlopen in de wind kan je ook een mentale voorsprong geven, die je kan voorbereiden op het racen in slechte weersomstandigheden.

Het is niet gemakkelijk om in de wind te rennen, maar als je ontspant en de uitdaging aangaat, kan het je helpen je mentaal voor te bereiden op die zware races wanneer het weer minder dan ideaal is. Er is zelfs enig bewijs dat sporten in minder dan wenselijk weer een positieve invloed kan hebben op uw geestelijke gezondheid, met name seizoensgebonden affectieve stoornis.

Blijf veilig

Hardlopen bij extreem weer kan gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid voordat je gaat hardlopen. Hoewel het over het algemeen veilig is om in de wind te rennen, wil je rekening houden met het weerbericht voordat je op pad gaat, vooral als je een lange run hebt gepland.

Als het weerbericht vraagt om een windadvies met bijzonder sterke wind die dag of ander gevaarlijk weer, wilt u misschien de loopband raken of een andere cardiotraining binnenshuis uitvoeren, zoals zwemmen of een fietsles. Winderige dagen zijn ook een kans om in plaats daarvan krachttraining te doen.

Volgens de National Weather Service kunnen tijdens harde wind boomtakken breken, straatnaamborden losraken en objecten van balkons kunnen vallen. Je kunt ook stof in je ogen oplopen of ergens ver van je startpunt vast komen te zitten zonder de energie om terug te keren.

Je moet ook vooral rekening houden met neergehaalde hoogspanningslijnen. Als u tijdens het hardlopen een neergehaalde hoogspanningslijn tegenkomt, vermijd dan het aanraken of iets dat het kan raken, inclusief auto’s en boomtakken. Zelfs plassen en natte of besneeuwde grond kunnen in sommige gevallen elektriciteit geleiden.

Controleer bij het plannen van een run op een winderige dag eerst het weer en overweeg je route en trainingsschema. Hoewel je je run erin wilt krijgen, wil je daarbij geen blessures riskeren. Maak slimme keuzes over je training en erken dat gevaarlijk winderige dagen een kans kunnen zijn om dingen door elkaar te halen.

Winderige loopomstandigheden en voeding

Mogelijk moet u uw brandstofstrategie of voeding aanpassen voor hardlopen in winderige omstandigheden, vooral omdat u extra calorieën verbrandt tijdens het hardlopen in de wind. In 30 minuten hardlopen van 12 minuten hardlopen, kun je 240 tot 336 calorieën verbranden, afhankelijk van je gewicht. Hardlopen in natuurlijke weersomstandigheden kan echter 268 tot ongeveer 373 calorieën verbranden voor dezelfde tijd en afstand. Over langere afstanden kan deze discrepantie oplopen, dus misschien wilt u dat meenemen in uw plan voor voeding voor, tijdens en na uw run.

Een woord van bodymindspirit

Hardlopen in de wind kan zowel verkwikkend als uitdagend zijn, zolang de weerdienst geen hoge wind of gevaarlijke weersomstandigheden vereist. En hoewel hardlopen in de wind misschien niet je meest wenselijke loopconditie is, kun je het met de juiste aanpak in je voordeel gebruiken.

Hardlopen in de wind verbetert niet alleen je uithoudingsvermogen en kracht, maar het kan je ook voorbereiden op de racedag. Naast het oefenen van vaardigheden zoals pacing en opstellen, kun je hardlopen in de wind ook gebruiken om te wennen aan hoe het is om een race in een vermoeide conditie uit te rijden. Zorg ervoor dat u voorzorgsmaatregelen neemt als dit het geval is een bijzonder winderige dag die uw training plant met het oog op veiligheid.

Veelgestelde vragen


 • Is het OK om in de wind te lopen?

  Zolang het veilig is, is het OK om in de wind te rennen. Volgens het American College of Exercise is het in winderige omstandigheden optimaal om ervoor te kiezen om de sessie met het gezicht naar de wind te beginnen en te eindigen met de wind in je rug. Je moet ook lagen dragen om kledingstukken te verwijderen of weer aan te trekken als de wind verschuift.

  Hoewel hardlopen in de regen, wind of zelfs sneeuw over het algemeen veilig is, moet u voor iedereen met bepaalde gezondheidsproblemen, namelijk astma of hartproblemen, contact opnemen met een advies van een zorgverlener.


 • Wat zijn de voordelen van hardlopen in de wind?

  Hardlopen in de wind kan een aantal voordelen bieden. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het opbouwen van je uithoudingsvermogen terwijl je harder werkt om tegen de wind in te duwen. Het kan ook helpen bij het opbouwen van je mentale kracht en je in staat stellen om verschillende trainingsstrategieën uit te proberen, zoals tempolopen, weerstandslopen en opstellen.


 • Hoeveel zal hardlopen tegen de wind in je afremmen?

  Tegen de wind in rennen vertraagt je wel. Er zijn echter een aantal factoren die van invloed zijn op uw leeftijd, snelheid en fitnessniveau. Hoe dan ook, iedereen gebruikt meer energie bij het rennen tegen de wind in.

  Een onderzoeker ontdekte bijvoorbeeld dat het zuurstofverbruik – en uiteindelijk de energiekosten – toeneemt met de wind, terwijl een andere onderzoeker ontdekte dat je slechts ongeveer de helft terugkrijgt van wat je tegen de wind in stopt als je je omdraait en ermee op je rug rent.

Rennen tegen de wind in op de terugweg is een geweldige manier om te oefenen met hardlopen als je benen vermoeid zijn.

In feite kunt u uw energieverbruik misschien verminderen door een andere hardloper op te stellen, hoewel de hoeveelheid reductie op dit moment nog niet volledig bekend is.

Hardlopen in de wind kan je ook een mentale voorsprong geven, die je kan voorbereiden op het racen in slechte weersomstandigheden.

Mogelijk moet u uw brandstofstrategie of voeding aanpassen voor hardlopen in winderige omstandigheden, vooral omdat u extra calorieën verbrandt tijdens het hardlopen in de wind. In 30 minuten hardlopen van 12 minuten hardlopen, kun je 240 tot 336 calorieën verbranden, afhankelijk van je gewicht. Hardlopen in natuurlijke weersomstandigheden kan echter 268 tot ongeveer 373 calorieën verbranden voor dezelfde tijd en afstand. Over langere afstanden kan deze discrepantie oplopen, dus misschien wilt u dat meenemen in uw plan voor voeding voor, tijdens en na uw run.