5 redenen waarom je yoga aan je cross-trainingsschema zou moeten toevoegen

5 redenen waarom je yoga aan je cross-trainingsschema zou moeten toevoegen
Vrouw die neerwaartse hond doet

Getty Images / Kilito Chan


  • Wie heeft er baat bij yoga?
  • Hoe vaak moet je yoga aan je routine toevoegen?
  • Voordelen van Yoga als Cross-Training
  • Zijn er risico’s verbonden aan het opnemen van yoga?

Het is verleidelijk om naar een doel, interesse of idee te kijken en er al je tijd en aandacht op te richten. Vooral als het gaat om fitness, met zoveel opties en stijlen, lijkt het kiezen van je favoriet en niet achterom kijken vaak de meest haalbare optie. Toch kan het omschakelen om verschillende soorten oefeningen op te nemen, daadwerkelijk werken om je algehele atletische vaardigheden te verbeteren. Deze strategie wordt cross-training genoemd.

Cross-training is een belangrijke overweging voor individuen van alle vaardigheidsniveaus. Het maakt niet uit of je een triatleet of een casual sportschoolbezoeker bent, je lichaam profiteert van afwisseling.

Cross-training lijkt misschien overweldigend, maar wanneer het wordt opgesplitst, is het eigenlijk heel haalbaar. In wezen is cross-training het koppelen van verschillende oefeningen aan elkaar. Dit in de praktijk brengen kan zo eenvoudig zijn als het overschakelen van oefeningen met hoge intensiteit de ene dag naar oefeningen met een lage intensiteit op een andere dag. Studies hebben aangetoond dat oefeningen op elkaar stapelen – het doen van het ene type oefening zal je beter en sterker maken in het doen van een ander.

Yoga komt misschien niet in je op als je denkt aan activiteiten om je huidige trainingsroutine aan te vullen, maar yoga is eigenlijk een uitstekende manier om te werken aan dingen die veel mensen tijdens een training aan de kant zetten – hoe vaak heb je stretching aan het einde van je routine overgeslagen?

Mensen die intensievere trainingen combineren met yoga zien een toename van de prestaties in beide oefeningen. Er zijn zoveel voordelen aan het toevoegen van yoga aan je routine, waaronder verhoogde flexibiliteit en mobiliteit, versterking en blessurepreventie.

Wie heeft er baat bij yoga?

Alle atleten, of ze nu professioneel of beginnend zijn, kunnen baat hebben bij yoga als een vorm van cross-training. Het is vooral gunstig voor atleten die het hele jaar door hetzelfde type oefening doen als een manier om de impact te verminderen, het risico op blessures te verminderen en variatie toe te voegen aan de trainingsroutine.

Volgens yoga-instructeur en oprichter van Pineappleyogi Retreats, Sharon Ng, “Zijn we vaak ingehaald om sterker te worden of die nieuwe PR te raken en daarbij vergeten we het belang van yoga en stretching in onze trainingscycli of programmering. Yoga is het ontbrekende stukje van de puzzel.”

Iedereen, van hardlopers tot powerlifters, kan profiteren van yoga.

Hoe vaak moet je yoga aan je routine toevoegen?

Er is geen goed of fout antwoord op hoe vaak je moet crosstrainen met yoga, dus het is belangrijk om na te denken over je doelen en wat realistisch is voor je trainingsschema. Hoewel dagelijkse yogabeoefening veel voordelen heeft voor mentale kalmte, evenals flexibiliteit en balans, is het doen van yoga zelfs maar één keer per week een uitstekend startpunt.

Het beoefenen van yoga hoeft ook niet tijdrovend te zijn. Het reserveren van 10-15 minuten per dag voor ademhalingsoefeningen en een paar houdingen kan helpen stress en angst te verminderen en de balans te verbeteren.

Een studie wees uit dat deelnemers verbeterde spierkracht en uithoudingsvermogen hadden na het beoefenen van yoga eenmaal per week gedurende 12 weken. Of je nu begint met tien minuten per dag of drie keer per week, je zult waarschijnlijk de voordelen van je andere trainingen gaan zien van het consequent beoefenen van yoga.

Voordelen van Yoga als Cross-Training

Of je nu op zoek bent naar een spieropbouwende training met een lagere impact, een kalme geest nodig hebt voor mentale focus, of op zoek bent naar flexibiliteit en balans om je gevestigde trainingsroutine aan te vullen, yoga heeft een breed scala aan voordelen. Hier zijn vijf redenen waarom je moet beginnen met het uitrollen van je mat:

Verhoogt flexibiliteit, mobiliteit en balans

Flexibiliteit, verwijzend naar de lengte van je spieren, mobiliteit, de manier waarop je gewrichten bewegen en balans zijn essentieel voor cross-training en yoga en kunnen helpen je bewegingsbereik te verbeteren. Dit helpt een goede vorm te behouden bij het doen van dingen zoals squats, lunges en deadlifts, wat uw resultaten kan maximaliseren.

Ng zegt: “stel je lichaam voor als een gloednieuw elastiekje – in het begin kan het strak, stijf of beperkt aanvoelen. Maar na verloop van tijd door yoga en het uitrekken van dat gloednieuwe elastiekje, of in dit geval ons lichaam, wordt het een beetje leniger en aanpasbaar met een groter bewegingsbereik om terug te stuiteren. Consistentie en praktijke zijn de sleutel!”

Een studie keek naar de impact van yoga op flexibiliteit en balans bij universiteitsatleten. Na een periode van 10 weken werden aanzienlijke winsten gezien in flexibiliteit en balans in de groep die de yoga-interventie ontving. De resultaten wijzen op de voordelen van yoga op het verbeteren van de algehele atletische prestaties bij activiteiten die meer flexibiliteit en balans vereisen.

Bouwt kracht op

Wanneer je eraan denkt om sterker te worden, kan je geest rechtstreeks naar de gewichtskamer gaan. Geloof het of niet, gewoon je eigen lichaamsgewicht gebruiken en verschillende yogahoudingen langer vasthouden bouwt veel kracht en stabiliteit op in je spieren en gewrichten.

Hoewel je misschien gewend bent aan snellere tempotrainingen of zwaardere gewichten optilt, kan het een uitdaging zijn om niet alleen mentaal, maar ook fysiek te vertragen. Deze extra uitdaging helpt je om je spieren op een nieuwe en andere manier te trainen dan in je gebruikelijke trainingsles of gewichtensessie.

Helpt je ademhaling te concentreren

Ademhaling is een hoeksteen van yoga en het kan zo nuttig zijn om toe te passen op andere vormen van lichaamsbeweging om jezelf fysiek en mentaal voor te bereiden op de taak die voor je ligt. Niet alleen kalmeert ademhalen het lichaam, maar het leren beheersen van je ademhaling kan van pas komen bij krachttraining en andere uithoudingsactiviteiten.

Bevordert actief herstel en voorkomt blessures

Elke atleet heeft rustdagen nodig voor pijnlijke spieren, pezen en ligamenten om zichzelf te herstellen en te herstellen. Jezelf te hard pushen zonder rustdagen kan je het risico geven om blessures te ontwikkelen. Bovendien houdt te veel hoge intensiteitsoefening cortisol, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het activeren van de vecht- of vluchtreactie van het lichaam, chronisch hoog, zelfs als je niet traint.

Hoewel een hoog cortisol tijdens de training normaal is, kan het hoog houden van dat hormoonniveau leiden tot ongewenste symptomen van overtraining, zoals chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen, gevoelens van angst, onderdrukt immuunsysteem en gebrek aan motivatie.

Volgens Ng kan “het opnemen van yoga in je cross-training routine helpen blessures te voorkomen en ook je lichaam helpen bij een sneller herstel.” Yoga helpt je stresshormonen te kalmeren door het rust- en herstelsysteem van je lichaam aan te spreken, waardoor een efficiënter herstel wordt bevorderd.

Helpt lichaam en geest te verbinden

Yoga helpt je om je af te stemmen op je lichaam om je eigen expert te worden over wat goed voelt, wanneer je jezelf moet pushen of wanneer je je moet terugtrekken. Deze vaardigheden zijn overdraagbaar naar de gewichtsruimte, baan of waar je ook aan het trainen bent.

Bovendien verhoogt yoga het lichaamsbewustzijn. Het hebben van een beter lichaamsbewustzijn versterkt je verbinding tussen lichaam en geest en kan je beter in staat stellen om je lichaam te vertellen te doen wat je wilt dat het doet. Wanneer je gewichten heft, pilates beoefent of hardloopt, vertaalt dit bewustzijn zich in het maken van snelle vormcorrecties van je coach, trainer of zelfs jezelf.

Zijn er risico’s verbonden aan het opnemen van yoga?

Hoewel er risico’s op letsel zijn bij elke activiteit, is het blessurerisico lager met yoga vanwege het lage impactkarakter. Personen met hypermobiliteit (gewrichten die te veel mobiliteit mogelijk maken), lopen een hoger risico op letsel bij het doen van bepaalde yogahoudingen.

Veel voorkomende yogablessures zijn onderrug-, nek-, knie-, pols- en schouderspanningen, maar deze blessures zijn zeer goed te voorkomen wanneer ze langzaam gaan en werken met een goede yoga-instructeur die je kan coachen op de juiste vorm.

Zorg ervoor dat je het niet overdrijft in je yogabeoefening; vermijd of wijzig houdingen die niet goed of natuurlijk aanvoelen voor je lichaam. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren – als iets niet goed voelt, is het dat waarschijnlijk niet.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel yoga een gangbare praktijk is om te crosstrainen met andere trainingsroutines, is het cruciaal om je lichaam niet te ver te duwen op manieren die het niet gewend is. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut als je vragen hebt over je bereidheid om een yogaprogramma te starten of als je je zorgen maakt over een mogelijke blessure.

Ng zegt: “stel je lichaam voor als een gloednieuw elastiekje – in het begin kan het strak, stijf of beperkt aanvoelen. Maar na verloop van tijd door yoga en het uitrekken van dat gloednieuwe elastiekje, of in dit geval ons lichaam, wordt het een beetje leniger en aanpasbaar met een groter bewegingsbereik om terug te stuiteren. Consistentie en oefening zijn de sleutel!”