19 krachtige Ruth Bader Ginsburg citaten over goed doen

Search

Op 18 september 2020 deelden we deze woorden op Instagram:

We hebben allemaal net het nieuws gehoord dat Ruth Bader Ginsburg, die al lang rechter van het Hooggerechtshof is (en een krachtpatser voor gendergelijkheid en vrouwenrechten) is overleden na een langdurige strijd tegen kanker.

Niet alleen kreeg ze gedurende haar hele carrière kanker, maar ze was ook de 2e vrouw ooit in het Amerikaanse Hooggerechtshof. In haar tijd aan het hof vocht ze het meest opvallend en vurig voor de bevordering van gendergelijkheid, vrouwenrechten – en echte gelijkheid voor iedereen.

Vooral de ondervertegenwoordigde en achtergestelde leden van de samenleving. En dat terwijl ze tweeledige vriendschappen onderhield met mensen met wie ze het sterk oneens was.

Haar leven en leiderschap spreken zeker voor zich, maar ze diende ook als vrijwillig advocaat voor de ACLU, lid van de raad van bestuur en een van haar general counsels in de jaren 1970. Daarvoor was ze een pionier, als een van de weinige vrouwen in de rechtenstudie.

Om te zeggen dat RBG barrières heeft verbrijzeld – voor zichzelf en voor anderen – is het understatement van 2020.

Vanavond rouwen velen om dit aanzienlijke verlies, op de rechtbank en in de VS (en we zullen waarschijnlijk de RBG-documentaire bekijken … opnieuw). Mogen we morgen wakker worden en doorgaan met RBG’s strijd voor gelijke rechtvaardigheid in Amerika.

Deze woorden waren toen waar – en ze zijn waar vandaag, op wat haar 89e verjaardag zou zijn geweest.

Hier zijn onze favoriete inspirerende Ruth Bader Ginsburg citaten –

Beroemde RBG citaten over het maken van een verschil in de wereld

“Vecht voor de dingen waar je om geeft, maar doe het op een manier die anderen ertoe brengt zich bij je aan te sluiten.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Echte verandering, blijvende verandering, gebeurt stap voor stap.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Rechters blijven denken en kunnen veranderen. Ik heb altijd goede hoop dat als de rechtbank vandaag een blinde vlek heeft, de ogen morgen open zijn.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Ik geloof heel sterk in luisteren en leren van anderen.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Wat je ook kiest om te doen, laat sporen achter. Dat betekent dat je het niet alleen voor jezelf moet doen. Je zult de wereld een beetje beter willen verlaten omdat je geleefd hebt.”
– Ruth Bader Ginsburg

Over haar nalatenschap

Ruth Bader Ginsburg over hoe ze herinnerd wil worden:
“Iemand die elk talent dat ze had gebruikte om haar werk zo goed mogelijk te doen. En om tranen in haar samenleving te helpen herstellen, om dingen een beetje beter te maken door het gebruik van elk vermogen dat ze heeft. Om iets buiten mezelf te doen.”

“Ik probeer gewoon het goede werk dat ik heb zo goed mogelijk te doen en ik denk er echt niet over na of ik inspirerend ben. Ik doe gewoon mijn best.”
– Ruth Bader Ginsburg

Over feminisme en gelijkheid

“Vrouwen horen thuis op alle plekken waar beslissingen worden genomen. Het moet niet zo zijn dat vrouwen de uitzondering zijn.”
– Ruth Bader Ginsburg

"Vrouwen horen thuis op alle plaatsen waar beslissingen worden genomen. Het moet niet zo zijn dat vrouwen de uitzondering zijn." - Ruth Bader Ginsburg

“Naarmate vrouwen macht krijgen, zullen de barrières vallen. Naarmate de samenleving ziet wat vrouwen kunnen doen, zoals vrouwen zien wat vrouwen kunnen, zullen er meer vrouwen zijn die dingen doen, en we zullen er allemaal beter van worden.”
– Ruth Bader Ginsburg

“We hebben enorme stappen gezet … maar we hebben het nirvana niet bereikt. Er is nog steeds ongebreidelde discriminatie op basis van ras, geslacht. Het is waar dat de meeste expliciete classificaties – mannen worden op deze manier behandeld, vrouwen op die manier – uit de wetboeken zijn verdwenen. Maar wat overblijft is wat onbewuste vooringenomenheid wordt genoemd. Een uitstekend voorbeeld daarvan is het symfonieorkest. In mijn opgroeiende jaren heb ik nooit een vrouw in een symfonieorkest gezien, behalve misschien een harpiste.”
– Ruth BAder Ginsburg

“Ik bid dat ik dat allemaal mag zijn. [my mother] zou zijn geweest als ze in een tijd had geleefd waarin vrouwen konden streven en presteren en dochters net zo worden gekoesterd als zonen.”
– Ruth Bader Ginsburg

Aanverwant: Lezen empowering Women’s History Month citaten

Over democratie, rechtvaardigheid en het recht

“Een grondwet, hoe belangrijk die ook is, zal niets betekenen tenzij het volk verlangt naar vrijheid en vrijheid.”
– Ruth Bader Ginsburg

“De grondwet begint met de woorden: “Wij, het volk van de Verenigde Staten, om een meer perfecte unie te vormen.” Denk aan hoe het er in 1787 aan toe ging. Wie waren ‘Wij het volk’? Zeker niet mensen die in menselijke slavernij werden gehouden omdat de oorspronkelijke Grondwet de slavernij in stand houdt. Zeker geen vrouwen ongeacht hun kleur en zelfs geen mannen die geen eigendom bezitten. Het was een nogal elitaire groep, ‘Wij het volk’, maar ik denk dat het genie van onze grondwet is wat rechter Thurgood Marshall zei. Hij zei dat hij de oorspronkelijke Grondwet niet viert, maar wel wat de Grondwet is geworden, nu ruim twee eeuwen. Dat is het concept van “Wij het volk” is steeds inclusiever geworden. Mensen die in het begin buitengesloten werden – slaven, vrouwen, mannen zonder eigendom, indianen – maakten geen deel uit van ‘Wij het volk’. Nu maken alle eens buitengesloten mensen deel uit van onze politieke achterban. We zijn daardoor zeker een perfectere unie.”
— Ruth Bader Ginsburg, tijdens een evenement in 2019 in Little Rock, Arkansas

“Wanneer het in zijn uiterste vorm wordt beschouwd, ziet bijna elke kracht er gevaarlijk uit.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Ik ben optimistisch op de lange termijn. Een groot man zei ooit dat het ware symbool van de Verenigde Staten niet de Amerikaanse zeearend is, het is de slinger, en wanneer de slinger te ver in één richting zwaait, zal hij teruggaan. “
– Ruth Bader Ginsburg, in gesprek met BBC Newsnight

Aanverwant: Lezen citaten over justitie

Meer korte RBG koersen

“Reageren in woede of ergernis zal iemands vermogen om te overtuigen niet bevorderen.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Als je een zorgzame levenspartner hebt, help je de ander wanneer die persoon het nodig heeft. Ik had een levenspartner die mijn werk net zo belangrijk vond als het zijne, en ik denk dat dat voor mij het verschil maakte.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Lezen is de sleutel die deuren opent naar veel goede dingen in het leven. Lezen heeft mijn dromen gevormd en meer lezen heeft me geholpen mijn dromen waar te maken.”
– Ruth Bader Ginsburg

“Zo vaak in het leven blijken dingen die je als een belemmering beschouwt groot te zijn, geluk.”
– Ruth Bader Ginsburg