5 manieren waarop drones levens en de planeet redden

Search

Het bovengronds zoemen van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) – ook bekend als drones – is een steeds bekender geluid in veel delen van de wereld.

Of deze helikopterachtige apparaten nu worden gevlogen voor leuke, militaire doeleinden of commerciële redenen, de wereldwijde dronemarkt zal naar verwachting jaarlijks met bijna 14% toenemen tussen 2020 en 2025.

een grafiek waaruit blijkt dat de wereldwijde dronemarkt tegen 2025 $ 43 miljard aan inkomsten zou kunnen genereren

De wereldwijde dronemarkt zou tegen 2025 $ 43 miljard aan inkomsten kunnen genereren. / Grafische courtesy van GSMA

Drones kunnen operators een vogelperspectief geven van gebeurtenissen – inclusief natuurrampen – terwijl ze zich ontvouwen. En ze kunnen moeilijk toegankelijke plaatsen openen voor noodvoorraden die moeten worden geleverd. Dit maakt ze zeer geschikt om te helpen bij het beantwoorden van humanitaire en milieu-uitdagingen.

1. Drones helpen bij het aanpakken van een dodelijke ziekte in Nepal

Pogingen om de verspreiding van tuberculose in Nepal in te dammen hebben hulp gekregen van dronepiloten. Bijna de helft van de bevolking heeft de bacteriële infectie en het behoort tot de top 10 doodsoorzaken van het land, volgens het National Tuberculosis Control Centre.

Sommige dorpen in het bergachtige terrein van het Himalaya-land kunnen moeilijk over land te bereiken zijn, waardoor inwoners beperkte toegang hebben tot gezondheidszorg.

“Soms worden mensen als gevolg van koorts, diarree of een heel klein probleem gedwongen om te sterven omdat het hen enkele uren kost om een nabijgelegen gezondheidscentrum te bereiken”, legt Uttam Pudaisaini, uitvoerend directeur van Nepal Flying Labs, uit.

Het Flying Labs-netwerk begon in Nepal om lokale gemeenschappen in staat te stellen drones te gebruiken en is nu actief in meer dan 30 landen.

Drones kunnen testmonsters snel en veilig over bergachtige gebieden vervoeren, waardoor het testen op het platteland wordt versneld en de verspreiding van de ziekte wordt vertraagd.

2. Mosquito-releasing drones bestrijden Knokkelkoorts in Fiji

De eilanden in de Stille Zuidzee zijn zeer kwetsbaar voor klimaatverandering, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. In Fiji hebben ernstige overstromingen geleid tot meer stilstaand water dat lange tijd achterblijft, waardoor de perfecte voedingsbodem is ontstaan voor muggen die ziekten zoals Zika en knokkelkoorts overbrengen.

Insecticide sprays doen weinig om de verspreiding van deze dodelijke ziekten te stoppen. Een oplossing zou Wolbachia kunnen zijn, een natuurlijk voorkomende bacterie die het vermogen van muggen om sommige virussen over te brengen vermindert.

Het vrijlaten van met Wolbachia behandelde muggen in het wild kan de bacteriën verspreiden naar lokale muggenpopulaties en op zijn beurt de overdracht van knokkelkoorts verminderen.

Maar rondrijden in steden en dorpen met jerrycans met behandelde muggen beperkt de vrijlating naar gebieden langs de weg, die onbegaanbaar kunnen worden tijdens regenseizoenen.

Ingenieurs van technologie-initiatief WeRobotics hebben samengewerkt met het World Mosquito Program om een temperatuurgestuurd luchtafgiftemechanisme voor drones te ontwikkelen, dat tot 160.000 met Wolbachia behandelde muggen kan bevatten en 200 met intervallen van 50 meter kan vrijgeven.

Luchtontladingen zijn veel sneller dan grondafgiften en kunnen een groter gebied bestrijken, zelfs tijdens moessons, wat helpt beschermen tegen knokkelkoorts.

deze mannen vliegen met een drone over de mangrovebossen van Panama
Drones helpen de mangrovebossen van Panama te herplanten. / Foto met dank aan WeRobotics

3. Zaaien vanuit de lucht herstelt de mangrovebossen van Panama

Een combinatie van lokale gemeenschapsinspanningen en drone-technologie maakt gebruik van luchtzaaien om de mangrovebossen van Panama te herstellen.

Met behulp van een speciaal ontworpen opslag- en ontgrendelingssysteem kan een drone in minder dan vijf minuten 750 zaadballen over een hectare land vrijgeven. Deze aanpak versnelt de herplantinspanningen, waardoor de behoefte aan traditionele handbeplanting wordt verminderd, wat arbeidsintensief en duur is, vooral in modderige of moeilijk toegankelijke gebieden.

“Nu in Panama begrijpen en identificeren mensen veel voordelen van het gebruik van drones”, zegt Dania Montenegro, projectmanager bij FlyingLabs Panama. “En ze begrijpen dat deze instrumenten kunnen helpen bij het vaststellen van een basislijn voor veel projecten.”

Een hoog percentage van de mangrovezaden komt in de grond wanneer ze van hoogten tussen twee en drie meter vallen; het moeilijke deel is ervoor te zorgen dat de zaden groeien. Succes berust op het integreren van drone-technologie met betrokkenheid van de lokale gemeenschap om ervoor te zorgen dat de mangrovezaden worden verzorgd naarmate ze volwassen worden en daarna.

Mangroven kunnen vijf keer meer koolstof opslaan dan tropische bossen, dus ze zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.

4. In Kenia helpen drones het land rond ni te herbebossenne dorpen

Kenia roept de hulp in van drone-operators om het land rond negen dorpen in Tana River County te herbebossen. / Foto met dank aan Kal Visuals

Kenia roept de hulp in van drone-operators om het land rond negen dorpen in Tana River County te herbebossen.

Niet-duurzame landbouwpraktijken, het oogsten van houtbrandstof en ontbossing hebben de landbouwgrond aangetast die het lokale levensonderhoud ondersteunt.

Ingenieurs van De Keniaanse Flying Labs gebruikten luchtfoto’s om 2.250 hectare land in kaart te brengen en de belangrijkste soorten vegetatie van de site te identificeren, klaar om opnieuw in te zaaien met inheemse bomen.

Dit helpt de klimaatbestendigheid van het gebied te vergroten en ondersteunt lokale gemeenschappen om hun land duurzaam te beheren.

Fase twee van het project omvat het gebruik van speciaal aangepaste drone-technologie om zaadballen uit de lucht over de aangetaste gebieden te laten vallen.

Het opnieuw inzaaien vanuit de lucht is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier om het moeizame handmatige werk te vervangen waarmee boeren anders zouden worden geconfronteerd.

5. Luchtmonitoring ondersteunt het behoud van schildpadden in Goa

Drones en schildpadden lijken misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar onderzoekers gebruiken UAV’s om inspanningen te leveren om de olijf ridley zeeschildpadden van Goa te behouden.

Olijf ridley schildpadden zijn geclassificeerd als een kwetsbare soort door de IUCN Rode Lijst, met aantallen afnemende. Vrouwtjes keren terug naar hetzelfde strand waar ze zijn geboren om eieren te leggen, die een lage overlevingskans hebben. Menselijke activiteit kan de schildpadden verstoren en de beschikbare nestplaatsen op het strand verminderen.

In samenwerking met de overheid, WWF India en de particuliere sector gebruiken drone-operators van WeRobotics hun vliegvaardigheden om het aantal vrouwelijke schildpadden dat op de stranden van Goa aankomt te registreren, waardoor tijd wordt bespaard terwijl de dieren niet worden gestoord.

Media en verzamelde gegevens kunnen helpen bij het informeren van bevolkingsenquêtes, beleidsbeslissingen, instandhoudingsplanning en betrokkenheid van de gemeenschap. Het zou ook de volgende generatie drone-enthousiastelingen kunnen inspireren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Economisch Wereldforum op 2 september 2021 en werd beschikbaar gesteld aan Good Good Good.