5 Evidence-Based gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging

5 Evidence-Based gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging
yoga-vroeg-ochtend-oefening-75x75

 • Vermindert het risico op chronische ziekten
 • Bevordert gewichtsbeheersing
 • Verbetert de stemming
 • Voordelen Stabiliteit
 • Moedigt rustgevende slaap aan
 • Hoe u lichaamsbeweging in uw routine kunt opnemen
 • Veelgestelde vragen

Oefening kan aanzienlijke voordelen voor uw leven bieden, waaronder het verminderen van uw risico op cardiovasculaire en ademhalingsziekten, u helpen uw gewicht te beheersen en uw humeur te verbeteren. Natuurlijk geven mensen de voorkeur aan verschillende soorten trainingen; sommigen genieten van dagelijkse wandelingen met hun hond, terwijl anderen de voorkeur geven aan yoga of training voor een marathon. Sommigen kiezen een andere locatie om te sporten, zoals een sportschool of park, terwijl anderen willen trainen in het comfort van hun huis. Zolang je in beweging komt, kun je direct de vruchten plukken.

Als basislijn beveelt de American Heart Association (AHA) aan om elke week ten minste 150 minuten aërobe oefening met matige intensiteit of 75 minuten krachtige aërobe oefening te krijgen en bij voorkeur verspreid over de week. Je moet ook proberen om minstens twee dagen per week matige tot hoge intensiteit versterkende activiteiten (zoals gewichtheffen) op te nemen.

Voor de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging kun je gewoon naar de wetenschap kijken, die aantoont hoe krachtig trainen voor het lichaam kan zijn. Hier zijn vijf evidence-based redenen om fysieke activiteit aan je dag toe te voegen.

Vermindert het risico op chronische ziekten

Het National Institute of Health (NIH), in een onlangs gepubliceerde review over de cardiovasculaire effecten en voordelen van lichaamsbeweging, ontdekte dat frequente lichaamsbeweging substantieel geassocieerd is met afnames van cardiovasculaire sterfgevallen en risico’s op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De NIH zegt ook dat iedereen die fysiek actief is vaak een lagere bloeddruk heeft, een gunstiger plasma-lipoproteïneprofiel en een afname van het ontwikkelen van een luchtwegaandoening in vergelijking met degenen die niet sporten.

Bevordert gewichtsbeheersing

Om af te vallen, zijn toporganisaties het erover eens dat lichaamsbeweging essentieel is. De American Diabetes Association, de American Academy of Clinical Endocrinologists en de National Academy of Nutrition and Dietetics bevelen lichaamsbeweging aan als een essentieel onderdeel van elk programma voor gewichtsverlies.

In een onderzoek naar het verliezen van gewicht met alleen lichaamsbeweging, ontdekten onderzoekers dat deelnemers 7 procent van hun lichaamsgewicht verloren met 16,8 weken lichaamsbeweging, en de proefpersonen behielden vetvrije massa en verbeterden het maximale zuurstofverbruik.

Verbetert de stemming

Heb je een slechte dag? Oefening. Peer-reviewed bewijs toont aan dat fysieke activiteit je emotionele toestand kan transformeren. In een recente studie vroegen onderzoekers deelnemers om een vragenlijst in te vullen voor en onmiddellijk na het sporten.

De resultaten toonden aan dat de psychologische toestand van iedereen verbeterde van pre- tot post-sessie. De deelnemers hadden een nog beter humeur toen ze een tweede keer in een week trainden.

Voordelen Stabiliteit

Vallen is een belangrijke oorzaak van dood en letsel bij oudere volwassenen, maar lichaamsbeweging kan de stabiliteit bij oudere volwassenen verbeteren om hen te helpen vallen te voorkomen. In een systematische review over het evalueren van oefeninterventies voor valpreventie, die 108 gerandomiseerde onderzoeken en 23.407 deelnemers omvatte, identificeerden onderzoekers lichaamsbeweging als de enige interventie die oudere volwassenen in de gemeenschap hielp de snelheid van vallen en het risico op vallen te verminderen. Dit betekent dat alleen lichaamsbeweging een verschil maakte in de dalingspercentages.

Moedigt rustgevende slaap aan

Oefening kan u helpen beter te slapen, zelfs als u alleen eenvoudige fysieke activiteiten uitvoert. In een systematische review en meta-analyse van 22 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar slaapkwaliteit en lichaamsbeweging, ontdekten onderzoekers dat lichaamsbeweging de slaap bij volwassenen aanzienlijk verbeterde in vergelijking met controle-interventies. Dit gold voor alle verschillende soorten oefeningen, van krachtig fietsen tot ontspannen, mind-body en zachte oefeningen.

Hoe u lichaamsbeweging in uw routine kunt opnemen

Je kunt lichaamsbeweging gemakkelijk opnemen in je dagelijkse routine, waarvan de eenvoudigste wandelen is. Je kunt verder van de winkel parkeren, naar de brievenbus lopen in plaats van te rijden, of een wandeling maken na het eten van maaltijden (waardoor je je eten ook beter kunt verteren).

Je kunt de oefening ook opsplitsen in korte stints van activiteit gedurende je dag. Neem bijvoorbeeld een paar keer per dag een wandelpauze van 10 minuten met een snelheid van ten minste 2,5 mijl per uur.

Dagelijkse activiteiten om op te nemen

Andere activiteiten die you kan toevoegen aan uw dagelijkse routine omvatten:

 • Tuinieren
 • Zwaar tuinwerk
 • Traplopen in plaats van een lift nemen
 • Het huis schoonmaken
 • Gewichtheffen wanneer u tv kijkt

Een woord van bodymindspirit

Oefening is van vitaal belang voor uw algehele welzijn en kan u helpen uw levensstijl op onmetelijke manieren te verbeteren, zoals het krijgen van een betere nachtrust, het verminderen van uw risico op ziekten en het verbeteren van uw humeur.

Zelfs op een dag dat je je lusteloos voelt, kan een korte training (zelfs een wandeling van 10 minuten) je energieniveau verhogen. Als u vragen heeft over het starten van een oefenprogramma, moet u met een zorgverlener spreken voor advies. Het doel is om een trainingsregime te vinden dat past bij uw achtergrond en huidige levensstijl.

Veelgestelde vragen

 • Hoe vaak moet je sporten?

  U moet proberen de activiteitenaanbevelingen van de American Health Association (AHA) voor volwassenen te volgen, inclusief het krijgen van ten minste 150 minuten per week van matige intensiteit activiteit of 75 minuten krachtige activiteit per week, bij voorkeur verspreid over de week. De AHA stelt ook voor om minstens twee dagen per week weerstandstraining met matige tot hoge intensiteit op te nemen. U kunt meer gezondheidsvoordelen behalen door minstens vijf uur per week actief te blijven.

 • Wat zijn de beste soorten oefeningen?

  De American Heart Association (AHA) zegt dat bijna elke fysieke activiteit beter is dan geen enkele. Het beste type oefening is de beweging die je leuk vindt en consequent zult doen.

  Als u op zoek bent naar trainingstypen die de meeste calorieën in de kortste tijd kunnen verbranden, geeft de AHA een paar voorbeelden. Deze calorieën zijn voor een persoon van 150 pond:

  • Joggen met 7 mijl per uur: 920 calorieën per uur
  • Touwtjespringen: 750 calorieën per uur
  • Zwemmen met 50 yards per minuut: 500 calorieën per uur
  • Wandelen met 4,5 mijl per uur: 440 calorieën per uur

 • Wat zijn de onmiddellijke voordelen van lichaamsbeweging?

  Oefening kan verschillende onmiddellijke voordelen bieden, waaronder het bieden van een betere nachtrust, het verlagen van slapeloosheid, het verbeteren van de cognitie, het verminderen van symptomen van depressie en angst, waardoor u een beter gevoel van algemeen welzijn krijgt en u helpt uw gewicht te beheersen.

Andere activiteiten die u aan uw dagelijkse routine kunt toevoegen, zijn onder meer:

 • Tuinieren
 • Zwaar tuinwerk
 • Traplopen in plaats van een lift nemen
 • Het huis schoonmaken
 • Gewichtheffen wanneer u tv kijkt